ultimele articole
Rap pentru libertate, libertate pentru rap
Matei MARTINUnde e linia de demarcație între apologia violenței, exprimată provocator și cu sarcasm, și incitarea la violență?
» Citește tot„America is back”, dar adversarii democraţiei rămîn redutabili
Matei VIȘNIECBiden l-a acuzat pe Putin că „atacă democraţiile” şi că încearcă să intimideze individual statele europene.
» Citește totStarea nației
Codrin Liviu CUŢITARURomânia nu e, în mod real, rea, dar, absolut enigmatic, pare astfel.
» Citește tot„Ai săi colegi”
Rodica ZAFIUPoziția posesivului pare așadar să ilustreze felul în care atitudinea vorbitorilor ajunge să influențeze trăsăturile gramaticale ale unei limbi.
» Citește totO formă de amărăciune umană
Horia CORCHEŞNu mă consider expert, dacă asta face lucrurile mai puțin dificile. Uneori sînt consultat, în diverse probleme.
» Citește totCostumul gol
Cătălin ŞTEFĂNESCUCostumul gol a spart granițele metaforei și pe cele ale ipostazierii în lumea reală a unui personaj imaginar.
» Citește totCum de-au ajuns japonezii la Rîșnov și cum se face că au apărut și concurenți români la sărituri cu schiurile?
Radu NAUMKobayashi, japonezul care a sărit cel mai departe la Rîşnov, a venit, a cîştigat şi a plecat fără ca mai nimeni să fi ştiut de capul lui, în afara acelei mici comunităţi care se simte că ar merita admirată.
» Citește totDe ce ne place să stăm la coadă
Constantin RUDNIŢCHICoada a rămas un fel de „sport național” și în economia liberă.
» Citește totUmbra lui Trump
Teodor TIŢĂSînt semnale că toate acele grupuri marginale și violente care s-au reunit în atacul asupra Capitoliului rămîn active.
» Citește totDoar un proiect comercial
Matei MARTINOdată construit gazoductul, e greu de presupus că Germania va mai putea renunța la investiție.
» Citește totDespre eroi, statui şi demolarea democraţiei din interior
Matei VIȘNIECDemocraţiile au tendinţa de a-şi demola personalităţile providenţiale în timp ce dictaturile şi regimurile autoritare construiesc noi socluri pentru eroii lor.
» Citește totPolitica și neuronii
Codrin Liviu CUŢITARUNoi, oamenii, ne formăm ca indivizi prin prisma unor reprezentări mentale, izvorîte din felul cum realitatea înconjurătoare ni se revelează în mod gradual.
» Citește tot„Mocăciune”
Rodica ZAFIUUn cuvînt familiar-argotic neînregistrat de dicționare, probabil o creație relativ recentă, dar deja destul de răspîndită, este mocăciune – format de la adjectivul invariabil moca – „gratis”.
» Citește totSindicate, asociații, anticorpi
Horia CORCHEŞVocile lor sînt adesea puternice și influente, dar aduc deservicii principiilor educației consistente și coerente, echitabile.
» Citește tot