Portarul Naţionalei de fotbal a României pleacă să fie rezervă la echipa de pe locul 5 în Spania. E despre bani sau despre cine sîntem?

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
RNaum taiat jpg

Completare: Horaţiu Moldovan e portarul unei echipe calificate la Euro fără înfrîngere şi cu la fel de puţine goluri încasate, cinci, ca, de exemplu, Spania. Spania cea mare şi tare. Ăsta e tabloul. Moldovan nu a fost, în preliminarii, un om printre alţii. A fost, de multe ori, omul providenţial. A scos mingi care ar fi trebuit să stea liniştite în plasă ca un peşte prost. Acum a ales să plece la Atletico Madrid, echipă cu o imagine aparte, nu între cele mai strălucitoare şi populare din lume, dar cu o zbatere endemică. Atleti e ca un Gavroche bogat supărat că regii şi reginele nu-l bagă în seamă decît pentru a-l arăta cu degetul pentru fotbalul cămătăresc pe care îl practică. Fostul rapidist intră în armata de sîrme ghimpate ale lui Simeone, un tip cu un şarm care ar pune pe fugă pînă şi o cămilă. Va ocupa liniştit şi cuminte (e un băiat cuminte) un loc într-un colţ al vestiarului, în umbra legendarului Oblak, portarul titular. Pardon, portarul veşnic titular. E la Atleti dinainte de Trump I şi probabil că va ieşi la pensie după Trump II. Moldovan, cu condiţia să rămînă prima lui rezervă, îl poate înlocui doar dacă slovenul se accidentează. E ca şi cum ai aştepta să mai cadă o dată meteoritul din Tunguska. Moldovan era bibeloul Rapidului şi una dintre emblemele Naţionalei. Azi e doar un jucător de lot. Dar ştiţi proverbul: decît fruntaş la sat mai bine codaş la oraş. Sau nu era aşa? Oricum, acum aşa e. Această alegere îl scoate din poarta reprezentativei, căci selecţionerul Iordănescu Jr. nu poate risca în Germania cu unul care a fost spectator neplătitor jumătate de sezon. Aud valuri uriaşe de proteste. Cine, dom’le, ar fi refuzat Atletico Madrid? Şi banii din acel contract? Corect. Mai nimeni. Poate chiar nimeni. Dar atunci să punem lucrurile în ordine. Cei care au în planul lor de viaţă doar bunăstarea lor şi a familiei să ne anunţe. Să nu ne inducă ideea că sînt trup şi suflet pentru culori, ţară, popor, bla-bla. Nu trebuie să fie. Nu e nevoie de patriotisme de tarabă. Ne trebuie un angajament coerent. Dacă într-o clipire din ochi eşti dispus să-ţi rişti cariera pentru a purta la sala de mese o siglă şi a mîngîia un cont rotund ca o pisică în plină iarnă e OK, trădare să fie, dar să o ştim şi noi, neicusorule. Altfel nu vom mai crede în nimeni şi nimic, şi degeaba mărimile fotbalului ne vor împinge să susţinem, citez, „necondiţionat” Naţionala. Păi, nu. O susţinem fix cît o susţin ai ei. Pînă la urmă, e sindromul fetiţei cu chibrituri. Atîta ne uităm pe fereastra aburită la masa bogaţilor, că imediat ce se deschide uşa, zbrrrr! – după firimituri. Nici nu te poţi supăra. Dar te poţi uita în altă parte.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.