Lech Walesa, din istorie și din prezent

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

„Numeroase civilizații s-au destrămat în trecut pentru că pe parcurs au uitat cumva de importanța funcției de lider, iar în prezent ne îndreptăm în această direcție. Civilizația noastră va avea de suferit dacă Statele Unite nu își reiau rolul de lider.” Acesta a fost unul dintre mesajele pe care Lech Walesa le-a transmis în vizita sa din SUA de la începutul acestei luni. Istoria îi oferă tot creditul.

Totodată – și tot făcînd apel la istorie –, domnul Walesa a mai lansat un mesaj, cred, important. Acesta a spus că principala armă pe care el a folosit-o în lunga luptă cu Uniunea Sovietică a fost informația – implicit, deci, și combaterea propagandei și a dezinformării. Prezentul ar trebui să îi ofere credit.

Aflat într-o altă vizită în SUA, în noiembrie 1989, Lech Walesa devenea a doua persoană străină din istorie care vorbea, în calitate neoficială, în plenul Congresului, după marchizul de Lafayette, care marcase premiera în 1824. Atunci, Walesa cerea oficial ajutorul americanilor. Acum s-a întors cumva pentru a oferi sfaturi. Sigur, ajutorul și sfaturile în istorie nu-s aproape niciodată necondiționate și nici dezinteresate. Iar asta nici măcar nu reprezintă ceva rău.

Tot în 1989, în iulie, președintele american George H.W. Bush a mers în Polonia. La finalul vizitei, pe aeroportul din Gdansk a zis: „Aici, la Gdansk, m-am întîlnit cu președintele «Solidarității» Lech Walesa care, prin curajul său și calitatea sa morală de lider, a scos societatea din noaptea întunecată pînă în pragul unui viitor luminos. Adevărata muncă începe de-acum, cînd Polonia aderă la comunitatea popoarelor ce recurg la alegeri libere, piață liberă și schimbul liber de idei”. Cuvintele frumoase fac bine. Completate de fapte, pot face – și au făcut – istorie. Președintele american a promis atunci Poloniei un ajutor economic de 100 de milioane de dolari. Ajutorul a fost acordat, doar că a fost și mult diminuat la Washington (20 de milioane de dolari), unde orice decizie trebuie cernută bine și politic.

La 35 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa, lumea are nevoie în continuare de aceleași elemente ca înainte de 1989: lideri potriviți și informații corecte. 

Stocul pare limitat, istoria continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Tranq dope sau drogul „zombi” a ajuns pe pieţele din Europa. Substanţa care mănâncă, pur şi simplu, carnea
Un drog mortal, extrem de periculos, care mănâncă, pur şi simplu, carnea și care a provocat o criză de sănătate în SUA, a ajuns pe pieţele din Europa. În Marea Britanie, de exemplu, a provocat deja cel puțin 11 decese.
image
Criminalul evadat la București s-a dat drept şofer de TIR cu maşina defectă şi a traversat toată ţara cu autostopul FOTO
Criminalul evadat, marţi, la București, și prins în zorii zilei de miercuri la Oradea, s-a dat drept şofer de TIR cu maşina defectă şi a traversat ţara cu autostopul. Cel care i-a ajutat pe poliţişti să-l prindă este chiar şofer de TIR, pe care evadatul l-a abordat ca să-l ducă până în Satu Mare.
image
Vladimir Putin se compară cu Iisus în fața Occidentului „satanic”
Vladimir Putin s-a comparat cu Iisus în timp ce a citit din Biblie în timpul unei festivități de deschidere a unor centre pentru copii în apropiere de Moscova.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.