Lech Walesa, din istorie și din prezent

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

„Numeroase civilizații s-au destrămat în trecut pentru că pe parcurs au uitat cumva de importanța funcției de lider, iar în prezent ne îndreptăm în această direcție. Civilizația noastră va avea de suferit dacă Statele Unite nu își reiau rolul de lider.” Acesta a fost unul dintre mesajele pe care Lech Walesa le-a transmis în vizita sa din SUA de la începutul acestei luni. Istoria îi oferă tot creditul.

Totodată – și tot făcînd apel la istorie –, domnul Walesa a mai lansat un mesaj, cred, important. Acesta a spus că principala armă pe care el a folosit-o în lunga luptă cu Uniunea Sovietică a fost informația – implicit, deci, și combaterea propagandei și a dezinformării. Prezentul ar trebui să îi ofere credit.

Aflat într-o altă vizită în SUA, în noiembrie 1989, Lech Walesa devenea a doua persoană străină din istorie care vorbea, în calitate neoficială, în plenul Congresului, după marchizul de Lafayette, care marcase premiera în 1824. Atunci, Walesa cerea oficial ajutorul americanilor. Acum s-a întors cumva pentru a oferi sfaturi. Sigur, ajutorul și sfaturile în istorie nu-s aproape niciodată necondiționate și nici dezinteresate. Iar asta nici măcar nu reprezintă ceva rău.

Tot în 1989, în iulie, președintele american George H.W. Bush a mers în Polonia. La finalul vizitei, pe aeroportul din Gdansk a zis: „Aici, la Gdansk, m-am întîlnit cu președintele «Solidarității» Lech Walesa care, prin curajul său și calitatea sa morală de lider, a scos societatea din noaptea întunecată pînă în pragul unui viitor luminos. Adevărata muncă începe de-acum, cînd Polonia aderă la comunitatea popoarelor ce recurg la alegeri libere, piață liberă și schimbul liber de idei”. Cuvintele frumoase fac bine. Completate de fapte, pot face – și au făcut – istorie. Președintele american a promis atunci Poloniei un ajutor economic de 100 de milioane de dolari. Ajutorul a fost acordat, doar că a fost și mult diminuat la Washington (20 de milioane de dolari), unde orice decizie trebuie cernută bine și politic.

La 35 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa, lumea are nevoie în continuare de aceleași elemente ca înainte de 1989: lideri potriviți și informații corecte. 

Stocul pare limitat, istoria continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

perchezitii Bucureşti, foto Poliţia Română jpg
Cât costa un buletin românesc pentru un rus sau ucrainean. Modul de operare al unei rețele de traficanți de acte de identitate românești
O rețea de traficanți de buletine românești a intrat în atenția oamenilor legii. Se bănuiește că funcționari publici au făcut bani cu buletine ilegale pentru ucraineni, ruși și basarabeni. Poliția a fost alertată după ce o comună a explodat demografic, aproape peste noapte.
Alexandru Rogobete jpg
Ce îi lipsește sistemului medical românesc. Răspunsul unui secretar de stat din Ministerul Sănătății
Cel mai important lucru din sănătatea din România este încrederea, a declarat Alexandru Rogobete, candidat social-democrat pentru Camera Deputaților, ca răspuns la întrebarea „Ce îi lipsește sistemului medical din România?”
masina iarna jpeg
Sfatul lui Titi Aur: Cât timp ar trebui să încălzim motorul mașinii în sezonul rece
Titi Aur, specialist în siguranța rutieră și pilot de raliu cu o vastă experiență, le oferă șoferilor un sfat esențial în sezonul rece: modul în care încălzim motorul vehiculului.
shutterstock 1727098750 jpg
Ce controale medicale ar trebui să faci anual?
Ai tendința să amâni controalele medicale? E timpul să schimbi acest obicei!
basescu
Traian Băsescu, despre candidații la alegerile prezidențiale: Cei mai slabi de la Revoluție încoace
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că alegerile prezidențiale din acest an sunt dominate de cei mai slabi candidați din istoria post-revoluționară a României și a criticat dur atât guvernarea PSD-PNL, cât și comportamentul liderilor politici.
capela cainilor sua profimedia (2) jpg
Unde se află „biserica” pentru câini! Arată spectaculos, dar ascunde o poveste tristă
Artistul american Stephen Huneck a fondat Dog Mountain (Muntele Câinelui) în anii 2000. Este o locație unică de 150 de acri situată în Vermont, SUA, creată pentru câini și stăpânii lor. Aici se află poteci pe care câinii pot alerga fără lesă, mai multe iazuri, o „biserică” pentru patrupezi și o gale
danube 2529572 1280 jpg
O specie de prădător, fără dușmani naturali, a scăpat de sub control și face ravagii în Delta Dunării. Oamenii sunt disperați
Delta Dunării, un paradis natural unic în Europa, se confruntă cu o amenințare serioasă: șacalul auriu. În ultimii ani, această specie de prădător, care nu are dușmani naturali, s-a înmulțit alarmant, provocând daune semnificative atât mediului, cât și gospodăriilor din zonă.
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Victorie pentru România. „Tricolorii” câștigă la „masa verde” meciul cu Kosovo
Selecționata lui Mircea Lucescu a avut câștig de cauză.
banner catrinel sandu png
Catrinel Sandu a împlinit 48 de ani! Cum a răsfățat-o familia și soțul stomatolog, în America: „Am o familie superbă și un soț cum nu am cuvinte”
După aniversarea celor 5 ani de relație cu soțul ei American, Steve Schroeter, Catrinel Sandu a mai avut parte de alte urări de “La mulți ani”, de această dată pentru ziua ei de naștere care a fost ieri.