Lech Walesa, din istorie și din prezent

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

„Numeroase civilizații s-au destrămat în trecut pentru că pe parcurs au uitat cumva de importanța funcției de lider, iar în prezent ne îndreptăm în această direcție. Civilizația noastră va avea de suferit dacă Statele Unite nu își reiau rolul de lider.” Acesta a fost unul dintre mesajele pe care Lech Walesa le-a transmis în vizita sa din SUA de la începutul acestei luni. Istoria îi oferă tot creditul.

Totodată – și tot făcînd apel la istorie –, domnul Walesa a mai lansat un mesaj, cred, important. Acesta a spus că principala armă pe care el a folosit-o în lunga luptă cu Uniunea Sovietică a fost informația – implicit, deci, și combaterea propagandei și a dezinformării. Prezentul ar trebui să îi ofere credit.

Aflat într-o altă vizită în SUA, în noiembrie 1989, Lech Walesa devenea a doua persoană străină din istorie care vorbea, în calitate neoficială, în plenul Congresului, după marchizul de Lafayette, care marcase premiera în 1824. Atunci, Walesa cerea oficial ajutorul americanilor. Acum s-a întors cumva pentru a oferi sfaturi. Sigur, ajutorul și sfaturile în istorie nu-s aproape niciodată necondiționate și nici dezinteresate. Iar asta nici măcar nu reprezintă ceva rău.

Tot în 1989, în iulie, președintele american George H.W. Bush a mers în Polonia. La finalul vizitei, pe aeroportul din Gdansk a zis: „Aici, la Gdansk, m-am întîlnit cu președintele «Solidarității» Lech Walesa care, prin curajul său și calitatea sa morală de lider, a scos societatea din noaptea întunecată pînă în pragul unui viitor luminos. Adevărata muncă începe de-acum, cînd Polonia aderă la comunitatea popoarelor ce recurg la alegeri libere, piață liberă și schimbul liber de idei”. Cuvintele frumoase fac bine. Completate de fapte, pot face – și au făcut – istorie. Președintele american a promis atunci Poloniei un ajutor economic de 100 de milioane de dolari. Ajutorul a fost acordat, doar că a fost și mult diminuat la Washington (20 de milioane de dolari), unde orice decizie trebuie cernută bine și politic.

La 35 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa, lumea are nevoie în continuare de aceleași elemente ca înainte de 1989: lideri potriviți și informații corecte. 

Stocul pare limitat, istoria continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

camera hotel check in vacanta concediu foto shutterstock
Vacanțe mai ieftine. Rezervările care pot costa de până la 3 ori mai puțin decât cele de pe platformele online
O analiză realizată în Italia arată că rezervările făcute direct la hotel, mai ales prin telefon, pot aduce economii semnificative față de cele efectuate prin platforme ca Booking, Trivago sau Expedia.
Carmen Bruma, foto Instagram jpg
image png
Cinci pescari au supraviețuit după 55 de zile în derivă pe mare. Au trăit cu apă de ploaie și pește fiert
Cinci pescari care au petrecut 55 de zile în derivă pe mare au ajuns sâmbătă într-un port din Insulele Galapagos după ce au fost salvați de o navă.
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte. Legea îi obligă să facă acest lucru cu 48 de ore înainte
Nenumărați români locuiesc la curte de-a lungul țării, însă nu foarte mulți dintre aceștia știu că legea îi obligă să facă un anumit lucru foarte important. Este un detaliu aparent minor, dar care are în spate o necesitate logică.
Zvi Feldman, soldat israelian ucis în Liban, recuperat jpeg
Trupul unui soldat israelian ucis în 1982, recuperat din Siria printr-o operațiune „complexă și clandestină”
După mai bine de patru decenii, Israelul a repatriat rămășițele unui soldat ucis în Liban în 1982, printr-o operațiune descrisă drept „complexă și clandestină”.
urs omorat masina jpg
Un urs a fost lovit mortal de două mașini pe DN 1. Circulaţia rutieră a fost afectată
Un urs a fost accidentat mortal de două autoturisme, duminică, pe DN 1, în zona localităţii sibiene Hula Bradului din județul Sibiu.
papa Leon FOTO profimedia 0996660634 jpg
Papa Leon al XIV-lea, avertizează: inteligența artificială este o provocare etică majoră pentru umanitate
Într-o primă intervenție cu rezonanță globală, noul Suveran Pontif, Leon al XIV-lea, a calificat dezvoltarea inteligenței artificiale drept una dintre cele mai mari provocări ale epocii noastre – o forță tehnologică capabilă să redefinească fundamentele demnității umane, ale dreptății sociale și ale
simona halep facebook jpg
Mesajul Simonei Halep la trei luni după retragere: „Tenisul m-a învăţat cine sunt. Acum e timpul să aflu cine pot fi dincolo de el”
Simona Halep a transmis, duminică, un mesaj emoționant în mediul online, în care vorbește despre decizia de a se retrage din tenis și despre noul drum pe care urmează să-l descopere în afara sportului care i-a definit viața.
Steve witkoff Vladimir Putin FOTO Profimedia webp
Emisarul lui Trump, criticat că s-a folosit de traducătorii Kremlinului în discuțiile cu Putin. „Dacă vorbesc între ei în rusă, el nu știe ce spun”
Folosirea interpretului Kremlinului a fost „o idee foarte proastă” care l-a pus pe Witkoff „într-un dezavantaj real”, a declarat Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, pentru NBC News.