De ce n-avea Navalnîi șapcă?

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

Urmărind reacțiile apărute după moartea lui Aleksei Navalnîi se distinge un soi de tentativă de relativizare, o încercare de banalizare utilitară și stupidă ieșită probabil dintr-o nevoie de a păstra distanța față de un eveniment a cărui definiție e simplă: avem de-a face cu o crimă

A fost Navalnîi un naționalist rus? Răspunsul simplu e că a fost. A sprijinit invadarea Georgiei în 2008, a vorbit public despre pericolul imigranților din Asia Centrală („gîndaci”) și dreptul rușilor de a fi „ruși în Rusia”, un slogan stupid-semifascist folosit în aproape toate țările în care există politicieni care joacă pe cartea etnică. La un moment dat, după ocuparea Crimeei, avea dubii că peninsula poate fi pur și simplu returnată Ucrainei. 

A-l privi însă pe Navalnîi ca pe un rasist charismatic și o clonă de Putin așteptîndu-și rîndul e totuși o demisie din realitate. Navalnîi a fost, de fapt, singurul produs de succes dintr-un sistem care a anulat orice posibilitate de opoziție democratică. Pînă la ridicarea sa în prim-plan, opozanții Kremlinului au fost sistematic intimidați, alungați sau uciși. Curajul pentru care Navalnîi a devenit cunoscut venea tocmai din traseul lui atipic. Era un activist crescut și format pe stradă, în sectoare marginale ale sistemului politic rus pentru că pe bulevardul central avea loc un singur om. 

Garry Kasparov (jucătorul de șah), și el opozant ferm al lui Putin, se făcuse la un moment dat „frate cu dracul” creînd o mișcare politică împreună cu Național-Bolșevicii. Navalnîi nu a făcut asta, ci venise direct din rîndurile naționaliștilor. Fără o carieră în spate, fără avantajul celebrității obținute în alt domeniu de activitate, era doar unul dintre ei. Dar a avut inteligența și răbdarea să învețe nu numai limba engleză, ci și normele democratice. S-a ridicat dintr-un amalgam sulfuros de oameni cu credințe diverse și în bună măsură neplăcute. A făcut asta reușind cumva să își păstreze energia și umorul. Navalnîi era oricum, numai plictisitor nu. 

A fost Aleksei Navalnîi un naționalist infrecventabil? Sînt unii analiști ruși, în special din Occident, care încearcă să explice diferența dintre naționalismul civic și cel etnic, argumentînd că liderul Opoziției ruse ar face parte din prima categorie. Totuși, întrebarea era valabilă în condițiile în care societatea rusă ar fi produs ceva frecventabil. Dar cea mai mare țară a lumii e mult prea bolnavă pentru a aștepta de la ea orice altceva. Maladia rusească n-are un nume, se hrănește cu cei mai reușiți copii, iar aproape orice tentativă de diagnostic eșuează. Și evoluează. Din rău în mai rău,împrăștiind otravă în toate spațiile în care poate ajunge. 

Cel mai simplu mod de raportare la dispariția activistului și politicianului Navalnîi e să ne raportăm strict la fapte, nu la ce ar fi putut fi, dar n-a fost. Iar faptele sînt simple. Împotriva liderului Opoziției ruse s-a dus o amplă campanie de discreditare în interiorul și în afara țării (declarațiile oficiale ale reprezentanților statului sînt doar o parte dintre dovezi), a fost otrăvit, a supraviețuit, apoi fost arestat și a fost ucis. Omul nu mai e, dar campania de discreditare continuă. La ora la care scriu acest text, cadavrul nu fusese înapoiat încă familiei. Soția lui Navalnîi susține că decesul a survenit de pe urma unui nou atac cu noviciok. Nu cred că are cineva dubii că avem de-a face cu o crimă. Opozanții lui Vladimir Putin au acest straniu obicei de a muri subit de pe urma a tot felul de intoxicații și accidente.

Atunci cînd ne amintim de Navalnîi, ne amintim de un om imperfect (dar cine e perfect?), însă care a reușit pentru o scurtă perioadă de timp – nanosecunde în măsurători istorice – să ofere un pic de speranță. Nu numai rușilor din ce în ce mai imbecilizați sub regimul Putin, ci și ucrainenilor că războiul se poate sfîrși, și occidentalilor că nu e nevoie să se înarmeze iar și să coboare cortine de fier. 

Dacă liderul Opoziției ruse avea sau nu șapcă e prea puțin relevant. N-a apucat să o poarte cu adevărat niciodată. Și cîtă vreme nu a deținut puterea, e un pic absurd să îi reproșăm un viitor la care nu a apucat să ia parte. 

Nu cred că azi schimbarea în Rusia poate fi altfel decît sub forma unui transfer de putere în interiorul regimului. Și, în atari condiții, e foarte puțin probabil ca, după Putin, acea țară să fie condusă de cineva mai puțin cinic. Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada. 

Singurul fel în care Rusia se poate transforma este cel al unui dezastru major care însă nu poate avea loc cîtă vreme Occidentul încă mai ține la piept manualul lui Chamberlain din 1938.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

Sebastian Burduja FOTO Facebook Sebastian Burduja
Ministrul Energiei explică de ce autoritățile române s-au alarmat în privința achiziției E.ON România de către MVM Ungaria
Decizia finală aparține Comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.
shutterstock 2381756783 jpg
Terapia de substituție hormonală și riscul de Alzheimer: Ce arată noile cercetări
Un sfert dintre femeile care iau terapia hormonală de substituție pentru a gestiona simptomele menopauzei ar putea avea un risc crescut de a dezvolta Alzheimer, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători britanici.
Vernisajul expoziției „Orașul scriitoarelor. Peisaj urban în literatura scrisă de femei” (foto: Arhivele Naționale ale României)
Vernisajul expoziției „Orașul scriitoarelor. Peisaj urban în literatura scrisă de femei”
La sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66 a avut loc miercuri, 15 ianuarie, vernisajul expoziției „Orașul scriitoarelor. Peisaj urban în literatura scrisă de femei”, realizată în colaborare cu Arhivele Naționale ale României.
WhatsApp Image 2025 01 16 at 12 00 18 c2de41a3 jpg
Un bărbat condamnat la 15 ani de închisoare, găsit de poliţişti în sectorul 5 al Capitalei. A violat o fată de 11 ani, fiica unor prieteni
Un bărbat, condamnat la 15 ani de închisoare pentru viol în formă continuată, a fost găsit de poliţişti într-o locuinţă din sectorul 5 al Capitalei şi încarcerat. Individul a violat în repetate rânduri o fată de 11 ani, fiica unor prieteni.
Cătălin Avramescu FOTO Florin Şuler
Un fost consilier al lui Băsescu își anunță candidatura la prezidențiale. Cătălin Avramescu: „Am ajuns, ca țară, într-o situație inacceptabilă”
Cătălin Avramescu, fost consilier al președintelui Traian Băsescu și ambasador în Finlanda, și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale.
Muzeul Național Cotroceni – deschis pentru public pe 24 ianuarie
Muzeul Național Cotroceni – deschis pentru public pe 24 ianuarie
Muzeul Național Cotroceni va fi deschis pentru public în data de 24 ianuarie 2025, cu prilejul aniversării a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Marcel Ciolacu, despre limitele bugetului pe 2025: „Decizia foarte clară este că ne vom încadra în deficitul de 7%"
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va respecta limita deficitului bugetar de 7% în 2025 și va aloca 7% din PIB pentru investiții, suma alocată acestora urmând să crească cu până la 134 miliarde lei față de anul trecut.
soldati nord coreeni X png
apartament pixabay jpg
Orașul din România cu cele mai ieftine apartamente. Prețurile sunt la jumătate față de Cluj sau Brașov
Cele mai ieftine apartamente și garsoniere din România pot fi găsite chiar în marile orașele din apropierea capitalei. Românii care doresc să cumpere o casă trebuie să știe că aici prețurile sunt la jumătate față de cele din Cluj și Brașov.