Echipa națională de fotbal a României se află acum pe locul 45 în clasamentul FIFA. E bine, e rău? Are vreo relevanță?

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

E locul nostru. Cam pe acolo sîntem de ani mulți. Ne place acolo, la căldurică. Nici prea sus, nici prea jos. Naționala României e precum statul român pe plan extern. Nu vrea să iasă în evidență. E camuflat, statul. Merge pe șest. Sub radar. Statul invizibil. E ultima noastră pasiune, să nu facem valuri. O altă versiune a vorbei ăleia imbecile cu capul plecat. Vorba cuiva, păi tocmai atunci ți-l taie, că nu vezi de unde vine paloșul. Cu fotbalul plutim în acest loc incert, sub mărimile lumii și deasupra micimilor ei. Bine, există și excepții. Sîntem și sub unii pe care îi credem noi a fi din lumea a treia a datului cu piciorul în minge. Ce impresie vă face faptul că peste noi e Panama? Echipa de fotbal, nu pălăria. O să rîdeți? Să nu rîdeți. E firesc. Panama e neînvinsă, cu o excepție, din vremuri imemoriale. O să ziceți că și noi. Da, și noi. Dar noi parcă am făcut mai multe egaluri. Pe cînd ei au zburdat în fața unor coloși ca Martinica sau Curaçao. Coloși ai turismului, desigur. Iată de ce acest clasament e – exceptînd primele poziții, pe bună dreptate ocupate de Argentina, Franța, Anglia, Belgia, Brazilia și așa mai departe – o autoritate relativă. Noi mai degrabă ar trebui să ne comparăm cu surorile de suferință comunistă. Croația e pe 10. Normal. A atins ceruri ale fotbalului absolut inaccesibile nouă. Ucraina, unde, cu tot războiul, încă sînt bani pentru acest joc, e pe 24. Ungaria – hopa! – e pe 27! Păi, da. Naționala ei e cu o clasă peste a noastră. Polonia lui Lewandowski e pe 30. Serbia, 32. Chiar și Rusia – ha-ha! –, dată afară de peste tot, nu a reușit să coboare sub 38. În rest, stăm mai bine decît restul Estului. Inclusiv Slovacia, companioana din grupa de la Campionatul European. Ceea ce e egal cu zero. Sau cu zero-zero. Căci de aici pleacă meciurile. Pentru noi, în cel mai bun caz. Nu sîntem mai buni decît mai nimeni, dar ceea ce am obținut în preliminariile fără înfrîngere e un pic de respect din partea adversarelor. Ele nu se vor uita pe FIFA Ranking, ci pe înregistrările cu victoriile asupra Elveției și Israelului. E de profitat pentru a ieși din anonimat, acolo unde ne-au dus decenii de lăutărie fotbalistică. Sportiv, ne trebuie ceva vești bune. Ne trebuie ceva care să ne scoată din această burtă moale a istoriei. La această populară activitate a planetei sîntem așa cum mi-au spus niște turiști despre București: un amestec de vechi și nou. Un ghiveci cîteodată simpatic, altă dată jenant. Chiar, ce vă naște fluturi în stomac azi, cînd vă gîndiți la România? Vedeți ce autostradă spre fericire stă în fața fotbalului…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.