Ursulețul mișel la vînătoare de spioni

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

Premierul Marcel Ciolacu anunța în urmă cu mai multe săptămîni că va cere premierilor Ucrainei și Moldovei să explice de ce liderul AUR, George Simion, are interdicție în cele două țări. Anunțul, făcut pe tonul acela de ursuleț mișel pe care dl Ciolacu îl folosește cînd trebuie să dea cîte o lovitură pregătită în ședința de strategie a partidului, îl plasa pe șeful Guvernului în postura de cetățean îngrijorat care tocmai s-a hotărît să își exercite simțul civic. Problema e că dl Ciolacu e, zilele astea, mai mult decît un cetățean îngrijorat. El îmbracă mai multe cămăși și fiecare dintre ele îl pune într-o postură diferită. 

Dl Ciolacu este, în primul rînd, prim-ministru al României – adică e la vîrful unei piramide administrative unde se presupune că are acces la informații în baza cărora poate lua decizii. De altfel, domnia-sa face apel la această poziție uneori cînd simte că l-ar ajuta și sugerează că așteaptă un moment prielnic pentru a folosi informațiile respective. În decembrie trecut, într-o emisiune de televiziune, premierul îl întreba pe același Simion: „Domnule George Simion, cît timp mai doriți să spuneți neadevăruri despre mine și despre familia mea? Pentru că s-ar putea să mă decid și eu să spun adevărurile despre dumneavoastră”. Cu alte cuvinte, știe ursulețul ceva, dar nu spune. Dar poate spune. Nu îl enervați. E irelevant ce a răspuns Simion. 

Dl Ciolacu este apoi șef al PSD, cel mai mare partid al României în prezent și în viitorul previzibil. Această poziție îi oferă și statutul de lider al coaliției de guvernare, cea mai importantă poziție a momentului pe tabla de șah. Și tot poziția asta îl face concurent direct al lui Simion și al AUR. Dacă astrele și consultanții vor dori, cei doi s-ar putea confrunta direct în cursa pentru Cotroceni. Nici un schimb de replici dintre ei nu poate ignora această situație. 

Pe scurt, dl Ciolacu amenință un adversar politic. Asta e o boală mai veche la PSD. Ceea ce face diferită situația, zilele astea, e dimensiunea geopolitică a acestui meci local de insinuări și înjurături. 

Acuzația principală la adresa AUR și a lui George Simion e aceea că avansează în România agenda Rusiei. Mai mult decît atît, dacă ascultăm diverși oficiali moldoveni și ucraineni, Simion și partidul său fac lucrul ăsta într-un fel de coordonare directă cu Kremlinul. E o acuzație foarte gravă, însă e tratată cumva în regimul obișnuit al campaniilor electorale românești extras din manualul de pedagogie politică al profesorului George Becali: „El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat“. 

O asemenea acuzație nu ar trebui să rămînă nici o secundă în zona de ping-pong politic. Și asta pentru că, repetînd deja de ani de zile că Simion e spion rus, fără ca cineva să ia o măsură reală, efectul firesc și direct este că Marcel Ciolacu normalizează ideea că cineva care spionează pentru o putere străină ostilă poate acționa liber în politica românească.Fiind președinte de partid, George Simion are un cuvînt de spus pe listele de candidaturi, prin activitatea sa din Parlament influențează numiri în funcții publice și, ca persoană publică, poate schimba opiniile cetățenilor la care ajunge. Dacă face toate astea din poziția de marionetă a unei puteri străine fără ca statul român să reacționeze, atunci ăsta e noul normal, nu?

E Simion „omul Rusiei”? Habar nu avem. Ceea ce știm este că partidele „frecventabile” din România nu par deranjateexcesiv de incertitudinea asta, ba chiar au găsit o metodă să extragă un pic de profit din ea. Pentru că ce e mai simplu decît să te bați cu un extremism insuficient definit și documentat? De cînd există campanii electorale, e mai bine să alegi inamicul (fie el și inexistent) decît să te aleagă el pe tine.

Prezumția nefericită de la care pleacă strategia lui Marcel Ciolacu este că publicul va înghiți pe nemestecate orice livrează domnia-sa, inclusiv aceste insinuări neurmate de vreo acțiune. 

Și tot proiectîndu-l pe „spionul rus” drept inamic principal, un rezultat nu foarte greu de anticipat este acela că votul de protest de anul acesta va merge către individul care enervează cel mai rău Puterea. Se vor teme oamenii că votează pentru un pro-rus? Păi, nu prea au de ce dacă nenumăratele instituții de justiție și siguranță națională ale statului român nu au nimic de zis despre acest subiect. 

Subiectul influenței rusești în politica europeană e mult prea grav ca să îl epuizăm la București în glumițe iresponsabile. Nu știm cum se va termina războiul din Ucraina, nu știm dacă Moldova va rămîne stabilă și democratică, nu știm cum vor arăta Europa și lumea întreagă în 2025. Ambiguitatea de azi ne va costa enorm în viitor. 

Dl Ciolacu și restul Puterii de la București se joacă cu o grenadă periculoasă căreia i-au scos cuiul și acum o aruncă de colo-colo neștiind ce să facă cu ea. Dacă AUR crește în sondaje, asta va fi și meritul domniei-sale. Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

friptura vita istcok jpg
Metoda ingenioasă care ne asigură o friptură de vită mult mai fragedă! Este secretul bucătarilor cu experiență
Indiferent de ce fel de ingrediente vom folosi, o friptură de vită va rămâne mereu delicioasă și destul de ușor de pregătit. Însă, singura problemă cu acest preparat este faptul că vita poate rămâne destul de tare, dacă nu știm precis cum să o pregătim.
Berthabenzportrait jpg
Cine este femeia care a revoluționat mersul cu mașina. Povestea incredibilă a primei excursii cu automobilul
Curajul unei femei a revoluționat întreaga industrie automobilistică. Bertha Benz, „mama” uneia dintre cele mai celebre mașini de lux din Europa, a fost prima femeie care a făcut o călătorie lungă la volanul unei mașini, reușind să inoveze incredibil întreaga infrastructură și industrie auto.
politist pistol trage jpeg
Un tânăr de 26 de ani din Medgidia, oprit în trafic de poliţişti cu focuri de armă
Agenţii de la Poliţia Rutieră din Medgidia nu l-au putut opri în trafic pe un tânăr de 26 de ani, suspectat că a furat o maşină, decât după ce au tras un foc de avertisment în aer.
Inteligenta artificiala FOTO Shutterstock jpg
Evoluția inteligenței artificiale în atacurile de tip phishing. Și cei mai experimentați pot deveni victime
Inteligența artificială este deseori folosită pentru a perfecționa înșelătoriile de tip phishing, a le rafina astfel încât să poată ținti anumite persoane specifice, iar atacurile să fie dificil de detectat.
eminescu jpg
15 ianuarie: Ziua în care s-a născut Mihai Eminescu marchează Ziua Culturii Naționale
Din anul 2011, 15 ianuarie, ziua în care în urmă cu 175 de ani se năştea poetul Mihai Emininescu, în România se celebrează Ziua Culturii Naționale. Tot într-o zi de 15 ianuarie s-au născut şi Ecaterina Teodoroiu, prima femeie sublocotenent din armata română, dar şi celebrul dramaturg francez Molière
helena christensen instagram jpg
Helena Christensen se menține tânără cu băi reci! Arată extraordinar, la 56 de ani
Helena Christensen (56 de ani), îmbrăcată într-un costum de baie întreg de culoare verde, s-a aruncat în apă înghețată în timp ce își etala fizicul de model într-o postare pe Instagram, luni.
g cristea facebook jpg
Prezentatoarea care i-a luat locul Gabrielei Cristea, primul mesaj. Raluca Preda: „Știu că mulți dintre voi sunteți întristați”
După ce Gabriela Cristea a anunțat că ia o pauză din televiziune, Raluca Preda, cea care i-a luat locul la cârma emisiunii „Mireasa - Capriciile Iubirii”, a transmis primul mesaj după schimbarea care i-a luat prin surprindere pe fanii show-ului matrimonial.
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
Cine a fost spionul KGB de la Palatul Buckingham din timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a. Suverana a aflat secretul mult prea târziu
Regina Elisabeta a II-a a fost ținută neinformată timp de aproape un deceniu cu privire la activitățile de spionaj desfășurate de unul dintre colaboratorii săi în beneficiul KGB, conform unor documente oficiale recent desecretizate și publicate marți, informează AFP, citată de Agerpres.
joe biden profimedia jpg
Decizie surpriză a lui Joe Biden: SUA retrage Cuba de pe „lista neagră” a statelor care susţin terorismul. „Îngăduința lui îi alimentează pe dictatorii cubanezi"
Potrivit unui înalt oficial american, pe ultima sută de metri a mandatului său, Joe Biden a luat o decizie surpriză: a retras Cuba de pe „lista neagră” a statelor care susţin terorismul.