Ursulețul mișel la vînătoare de spioni

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

Premierul Marcel Ciolacu anunța în urmă cu mai multe săptămîni că va cere premierilor Ucrainei și Moldovei să explice de ce liderul AUR, George Simion, are interdicție în cele două țări. Anunțul, făcut pe tonul acela de ursuleț mișel pe care dl Ciolacu îl folosește cînd trebuie să dea cîte o lovitură pregătită în ședința de strategie a partidului, îl plasa pe șeful Guvernului în postura de cetățean îngrijorat care tocmai s-a hotărît să își exercite simțul civic. Problema e că dl Ciolacu e, zilele astea, mai mult decît un cetățean îngrijorat. El îmbracă mai multe cămăși și fiecare dintre ele îl pune într-o postură diferită. 

Dl Ciolacu este, în primul rînd, prim-ministru al României – adică e la vîrful unei piramide administrative unde se presupune că are acces la informații în baza cărora poate lua decizii. De altfel, domnia-sa face apel la această poziție uneori cînd simte că l-ar ajuta și sugerează că așteaptă un moment prielnic pentru a folosi informațiile respective. În decembrie trecut, într-o emisiune de televiziune, premierul îl întreba pe același Simion: „Domnule George Simion, cît timp mai doriți să spuneți neadevăruri despre mine și despre familia mea? Pentru că s-ar putea să mă decid și eu să spun adevărurile despre dumneavoastră”. Cu alte cuvinte, știe ursulețul ceva, dar nu spune. Dar poate spune. Nu îl enervați. E irelevant ce a răspuns Simion. 

Dl Ciolacu este apoi șef al PSD, cel mai mare partid al României în prezent și în viitorul previzibil. Această poziție îi oferă și statutul de lider al coaliției de guvernare, cea mai importantă poziție a momentului pe tabla de șah. Și tot poziția asta îl face concurent direct al lui Simion și al AUR. Dacă astrele și consultanții vor dori, cei doi s-ar putea confrunta direct în cursa pentru Cotroceni. Nici un schimb de replici dintre ei nu poate ignora această situație. 

Pe scurt, dl Ciolacu amenință un adversar politic. Asta e o boală mai veche la PSD. Ceea ce face diferită situația, zilele astea, e dimensiunea geopolitică a acestui meci local de insinuări și înjurături. 

Acuzația principală la adresa AUR și a lui George Simion e aceea că avansează în România agenda Rusiei. Mai mult decît atît, dacă ascultăm diverși oficiali moldoveni și ucraineni, Simion și partidul său fac lucrul ăsta într-un fel de coordonare directă cu Kremlinul. E o acuzație foarte gravă, însă e tratată cumva în regimul obișnuit al campaniilor electorale românești extras din manualul de pedagogie politică al profesorului George Becali: „El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat“. 

O asemenea acuzație nu ar trebui să rămînă nici o secundă în zona de ping-pong politic. Și asta pentru că, repetînd deja de ani de zile că Simion e spion rus, fără ca cineva să ia o măsură reală, efectul firesc și direct este că Marcel Ciolacu normalizează ideea că cineva care spionează pentru o putere străină ostilă poate acționa liber în politica românească.Fiind președinte de partid, George Simion are un cuvînt de spus pe listele de candidaturi, prin activitatea sa din Parlament influențează numiri în funcții publice și, ca persoană publică, poate schimba opiniile cetățenilor la care ajunge. Dacă face toate astea din poziția de marionetă a unei puteri străine fără ca statul român să reacționeze, atunci ăsta e noul normal, nu?

E Simion „omul Rusiei”? Habar nu avem. Ceea ce știm este că partidele „frecventabile” din România nu par deranjateexcesiv de incertitudinea asta, ba chiar au găsit o metodă să extragă un pic de profit din ea. Pentru că ce e mai simplu decît să te bați cu un extremism insuficient definit și documentat? De cînd există campanii electorale, e mai bine să alegi inamicul (fie el și inexistent) decît să te aleagă el pe tine.

Prezumția nefericită de la care pleacă strategia lui Marcel Ciolacu este că publicul va înghiți pe nemestecate orice livrează domnia-sa, inclusiv aceste insinuări neurmate de vreo acțiune. 

Și tot proiectîndu-l pe „spionul rus” drept inamic principal, un rezultat nu foarte greu de anticipat este acela că votul de protest de anul acesta va merge către individul care enervează cel mai rău Puterea. Se vor teme oamenii că votează pentru un pro-rus? Păi, nu prea au de ce dacă nenumăratele instituții de justiție și siguranță națională ale statului român nu au nimic de zis despre acest subiect. 

Subiectul influenței rusești în politica europeană e mult prea grav ca să îl epuizăm la București în glumițe iresponsabile. Nu știm cum se va termina războiul din Ucraina, nu știm dacă Moldova va rămîne stabilă și democratică, nu știm cum vor arăta Europa și lumea întreagă în 2025. Ambiguitatea de azi ne va costa enorm în viitor. 

Dl Ciolacu și restul Puterii de la București se joacă cu o grenadă periculoasă căreia i-au scos cuiul și acum o aruncă de colo-colo neștiind ce să facă cu ea. Dacă AUR crește în sondaje, asta va fi și meritul domniei-sale. Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

Regele Carol al II-lea la ceferiadă
Un moment de fanfaronadă, în timpul domniei regelui Carol al II-lea
Prin Decret Regal, în 21 iunie 1940, Frontul Renaşterii Naţionale se transformă în Partidul Naţiunii. O decizie fără nici un efect în realitatea ţării, luată cu doar cîteva zile înainte de Cedarea Basarabiei, unul dintre numeroasele momente de fanfaronadă de sub Domnia lui Carol al II-lea.
blue air insolventa png
Niciun investitor nu a vrut Blue Air. Compania a intrat oficial în faliment
Blue Air a intrat oficial în faliment, după ce toate încercările de salvare a companiei au eșuat. Lichidatorul judiciar Infinexa a confirmat că nu s-a găsit niciun investitor dispus să aducă fonduri pentru reorganizare.
image jpeg
Unde sărbătoresc Ana-Maria Barnovschi cu soțul un an de la nuntă?! „Mergem în a doua lună de miere”
Vedeta Kanal D Ana-Maria Barnoschi pleacă în vacanțe mai mult fără soț. Cuplul va merge, în curând, în a doua lună de miere.
image jpeg
Ce relație are Bogdan Vlădău cu fiica lui după divorț? „Mi-am dorit mereu…”
Bogdan Vlădău, dezvăluiri despre relația cu fiica lui după divorțul de Gina Chirilă.
Litoral romanesc
Vacanță mortală pe litoral. Gropi adânci de trei metri au apărut la mal, în urma lărgirii plajelor. Cele mai periculoase stațiuni
Experții marini atrag atenția turiștilor de pe litoralul românesc asupra gropilor adânci formate în urma lărgirii plajelor. Acestea pot fi un adevărat pericol de înec. Cele mai multe sunt în Eforie, Mamaia și Neptun.
Bucătărie de restaurant  Sursa Freepik (1) jpg
Primul restaurant din lume condus de un bucătar AI. „Gătitul uman nu va fi înlocuit”
Un restaurant futurist numit WOOHOO se va deschide în septembrie, propunând un concept inedit: un bucătar AI care creează meniuri și concepe experiența culinară.
slovenia nato jpg
Slovenia, veriga slabă a NATO. De ce o țară europeană discută retragerea din Alianță și ce urmează?
Un scenariu care până de curând părea de neimaginat prinde contur la periferia Alianței Nord-Atlantice: Slovenia, un stat mic, dar profund european, ia în calcul, în termeni tot mai direcți, părăsirea NATO.
Castelul Huniade (© România Atractivă)
Atmosferă istorică la Timișoara: Printre cavaleri și domnițe la Festivalul Medieval al Castelului Huniade
Între 11 și 13 iulie, parcul din jurul Castelului Huniade din Timișoara devine poarta fermecată către Evul Mediu.
profimedia 0093889089 jpg
Lisette Verea – frumusețe, libertate și talent pe scena Bucureștiului interbelic și la Hollywood
Lisette Verea, actriță și cântăreață de cabaret din România interbelică, a cucerit scena artistică a Bucureștiului și a ajuns până pe Broadway și în filmele de la Hollywood. Află povestea fascinantă a unei femei care a ales libertatea și arta, dincolo de granițe.