Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina

23 septembrie 2023
image

Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice. Presa a zis: „E campanie electorală în Polonia” și cititorul a zis: „Aaaa, e clar, asta explică totul...” Explicația oricărei poziții mai tari prin campanii electorale este de tot înșelătoare. Pare că lămurește totul cînd, de fapt, ocultează fenomenul. Explică ceva profund și stabil prin conjunctură. Cum noi înșine ne trăim conjunctural istoria, credem că toți sînt ca noi. Nu sînt!

Campania electorală este  genul de explicație care satisface pe toată lumea de la noi, pentru că mîngîie tandru lenea mintală generalizată deja în relația dintre presă și consumatorii ei. Campania electorală este cea mai facilă explicație, nu cere documentare, nu cere efort, nu cere nimic. În plus, cum ziceam, te face să crezi că ai înțeles totul, cînd, de fapt, nu ai înțeles nimic.

Cred că noi ar trebui să vedem altceva decît o campanie electorală în Polonia și atît. Eu sînt sigur că vom mai nota asemenea schimburi de replici și după alegerile din octombrie. Bineînțeles că presa și analiștii de platou vor indica, isteț, următoarea campanie electorală, căci altcumva nu știu. Doar că lumea merge în drumul ei fără să țină, vai!, seama prea mult de presa noastră și de comentatorii noștri. Ce cred eu că este important pentru noi în acest moment s-ar rezuma așa:

1.     Ucraina va fi un vecin foarte dificil , indiferent de modul în care va ieși din acest război. Eu mă rog la propriu să iasă victorioasă, adică să elimine ocupația militară rusă de pe teritoriul ei și să-l prăjească definitiv pe Putin. Dar orice va fi să fie, Ucraina a cîștigat deja galoanele eroismului care-i vor da un ascendent moral în raport cu toată lumea. Și va juca acest ascendent pentru proiectele ei viitoare. Liderii ei și diplomația ei vor fi percutanți, nu vor ezita să culpabilizeze, nu vor ezita să culeagă toate beneficiile pe care acum le cîștigă cu sînge. Diplomatic, nu le vom putea face față. Blegi și servili, cu ambasadori care mai degrabă au grijă să nu supere statul acreditar decît să susțină interesele României, care interese oricum sînt neclare, căci sîntem cronic lipsiți de viziune și curaj la nivel politic, nu vom putea face față Ucrainei care se va afirma puternic înspre/în UE și NATO. Mai clar, ce înseamnă „să facem față Ucrainei”? Înseamnă să avem o relație bilaterală în care ei să înțeleagă că fără noi nu se poate și că își pot atinge marile lor obiective istorice „împreună” cu noi și nu altfel. Ca să ajungem acolo, e nevoie să jucăm cu intensitatea lor. Sau cu intensitatea Poloniei. Nu se va întîmpla, desigur.

2.     Polonia se profilează ca o putere serioasă în Europa. Iarăși, nu compar cu ai noștri, că polonezii sînt, pur și simplu, altă specie de europeni decît noi. Dar, indiferent de rezultatul alegerilor din octombrie, fie că vom avea la Varșovia o alianță de dreapta sau o alianță mai amestecată (atenție, stînga în Polonia e un fel de centru cu ușoare tendințe spre dreapta după criteriile europene!), obiectivul Poloniei de a se afirma ca putere în Europa, provocînd direct statutul celor doi mari, va rămîne. Poate că mijloacele politice vor fi diferite, dar obiectivul emergenței în prima linie a puterilor europene nu se va schimba. Polonia a înțeles că în comunitatea în care trăim (da, în UE!) e nevoie de mușchi. UE nu e un azil în care nevolnicii vor să intre să tragă și ei nilte foloase. UE este o secțiune a arenei internaționale ceva mai rațională, în care încrederea e ceva mai mare decît în general. Dar, și în UE e competiție ca peste tot în lume, ca întotdeauna în istorie. Și în UE e nevoie de mușchi. Și în UE, adesea, trebuie să fii în stare să privești partenerul în ochi și să-i sucești mîna la spate. UE nu e altă planetă, nu e populată cu îngeri, nu e Edenul. Polonia știe asta și, se pare, simte că se apropie momentul în care se reconfigurează puterile europene. Așa că și-or fi zis „De ce nu și noi?”. Și s-au pus pe treabă. Iarăși, fără legătură cu ai noștri, că de la noi nimeni n-ar îndrăzni să gîndească așa. Doamne ferește, ce ne trebuie nouă?

3.     Cred că relațiile viitoare ale țărilor europene cu Ucraina se așează în această perioadă. Primul și cel mai clar lucru care trebuie oferit acum Ucrainei este sprijin total (militar, politic, economic) pentru a învinge sau, măcar, pentru a-i împiedica pe ruși să învingă. Dar, în același timp, trebuie cumva obținut un statut bilateral privilegiat cu ei, care să permită în viitor, cînd pacea va reveni, o acomodare reciprocă. 

Ce scriu eu aici sînt vorbe inutile – noi nu avem capacitatea de a gîndi și acționa în acest sens. Văd, de cîtva timp, cum se poartă Austria cu noi și, mai ales, cum ne purtăm noi cu ea și înțeleg bine din ce material sînt confecționați diplomații noștri de vîrf, același ca al decidenților noștri de politică externă. Dar cred că tot e mai bine să scriu aici aceste gînduri decît să nu le scriu...

Foto: wikimedia commons

WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.

Adevarul.ro

image
Una din patru persoane imunizate cu serurile anti-Covid Pfizer sau Moderna a experimentat efecte adverse
Mai mult de un sfert dintre persoanele care s-au imunizat cu vaccinuri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit noilor studii.
image
Un român a jucat de 49 de ori același bilet câștigător la pariuri sportive. Suma enormă la care a ajuns
Un bărbat din județul Prahova a avut marea inspirație de a alege o combinație de 28 de meciuri câștigătoare pe un bilet, dar nu s-a oprit aici. A copiat același bilet de numai puțin de 49 de ori.
image
Țara în care intrarea românilor e ca și interzisă. „Nu mai îmi trebuie nici gratis, e revoltător”
Doi tineri români cu un copil au fost umiliți pe un aeroport fără ca cineva să poată interveni în favoarea lor. Cazul lor nici măcar nu este unic, iar statul român nu reușește să rezolve o problemă cunoscută foarte bine de ani de zile, dar care arată limitele politicii externe a României

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.