Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei

13 martie 2022
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg

1. Cînd e pace, e și normal și ușor să fii pacifist. E normal să te opui violenței și războiului, forma cea mai crudă, sîngeroasă și radicală a violenței. De altfel, pacifismul nu este un fel de budism, ceva din specia nepăsării ci, dimpotrivă, o acțiune, o formă de activism care are un scop clar: să îți descurajezi, de nu chiar să împiedici, propriul guvern să facă război, dacă cumva pare că are de gînd așa ceva. La fel, înțeleg bine că pacifismul este dezirabil și de susținut și în formula împiedicării guvernului să caute războiul cu orice preț, să-l provoace. De aceea, foarte mulți socoteau legitime mișcările pacifiste din America anilor războiului din Vietnam, dar aproape nimeni nu socotea legitimă o mișcare pacifistă în America celui de-Al Doilea Război Mondial. Și asta e și prima întrebare: descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism? Dar ca să fie mai clar răspunsul, cred că e bine să înțelegem cine declanșează războiul în viziunea pacifistă: agresorul cînd invadează o țară, cel agresat cînd ripostează sau amîndoi, în egală măsură?

2. Cum se împacă pacifismul cu principiul suveranității naționale? Să luăm cazul Ucrainei. Rusia nu vrea o Ucraină pe deplin suverană, ci o Ucraină care să-și direcționeze relațiile internaționale după cum vrea Moscova. Ipoteza unei Ucraine după cum o vor ucrainenii este exclusă de Kremlin pe motiv că Ucraina e prea aproape de Rusia ca să i se permită acest lux. Așadar, ca să fie pace (adică, războiul Rusiei asupra Ucrainei să înceteze) e necesar ca ucrainenii să admită că nu au nici un cuvînt asupra relațiilor internaționale ale țării lor. Pentru un pacifist, este acceptabil tîrgul: cedez altuia dreptul meu de a decide încotro merge țara mea contra pace? Astfel, vom înțelege mai bine și ce înseamnă pacea pentru un pacifist. Și, în prelungire, dacă e așa: nu credeți că în numele păcii se va instaura în lume dominația forței (mai precis, a amenințării cu forța), cel socotit puternic va amenința și cel socotit slab se va preda ca nu cumva să existe război?

3. Pacifiștii de la noi, dacă înțeleg eu bine, încep încet-încet să-l scoată vinovat pe Zelenski de continuarea războiului pe motiv că nu se predă, să se termine odată să ne lase-n pace! Sigur, Putin nu mai poate fi vinovat, că el e deja dincolo de bine și de rău. Ideea pacifiștilor dîmbovițeni e că Zelenski are două variante mari și late: continuă războiul, rușii cîștigă oricum, dar după ce mor zeci de mii oameni și distrug țara sau se predă și rușii ocupă Ucraina, dar nu mai mor zeci de mii de oameni și nu se mai distruge țara. Opțiunea logică a pacifiștilor e să se predea omul și gata, scăpăm naibii de bombardamente, morți și refugiați. De aici încolo, dacă nu face cum îi spun pacifiștii, Zelenski însuși devine un militarist, un provocator de război, mai are jumătate de pas pînă să fie fascist (oricum, Putin l-a făcut deja nazist), și doar un pas să fie și el, precum cel puțin jumătate din populația lumii, rasist, sexist etc. De altfel, am văzut deja în Europa publicații – e drept, minore – în care teza echivalenței morale, „Putin și Zelenski sînt la fel de fasciști”, e susținută fățiș. Acuma, dacă ar fi să încercăm să lăsăm etichetele ideologice de Facebook deoparte, i-aș întreba pe toți pacifiștii care cred că Zelenski trebuie să se predea: ce pace ar fi în Ucraina predată de Zelenski și ocupată de ruși? La asta v-ați gîndit? Sau credeți că dacă mîine se predă Zelenski, luptele vor înceta, urmează alegeri libere și democratice și țara se va reconstrui veselă cu ruși și ucraineni construind umăr la umăr o lume a păcii, toleranței și fericirii?

4. Și o sugestie, cumva în prelungirea ipotezei cu cele două variante care formulează întrebarea a 3-a. La ipoteza în care mai există o variantă la fel de plauzibilă ca cele două pe care vă bazați logica pacifistă, v-ați gîndit? Ce-ar fi dacă Putin nu ar cîștiga acest război? Nu zic că l-ar pierde, că o să dați ochii peste cap spunînd că delirez militarist, zic doar că nu l-ar cîștiga. E ipoteza multor lideri occidentali, să știți. Gîndiți-vă și la asta!

Foto: flickr

index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Drama unui actor genial care a făcut istorie cu rolul „Ion“. O boală cumplită l-a ucis la 62 de ani VIDEO
„Cu Şerban Ionescu am avut mare noroc. Nu mi-am imaginat vreodată că filmul ar fi putut să fie cu altcineva decât cu el. Era cel mai indicat în rolul lui Ion“, spune regizorul Mircea Mureșan, pentru „Adevărul".
image
Sarmizegetusa Regia versus Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Confuzia uriașă pe care o fac mulți români VIDEO
În Hunedoara s-au păstrat rămășițele celor două capitale antice de pe actualul teritoriu al României, însă adesea sunt confundate de români, în special de cei care vizitează situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
image
Metodele prin care poți ține rozătoarele departe de casa ta. „Pisicile se identifică acum ca fiind șoareci”
Ideile au început să se rostogolească după ce un român s-a interesat în mediul online de modul în care poate scăpa de șoareci în preajma locuinței sale. Oamenii i-au oferit numeroase soluții: atât metode naturale, cât și cele bazate pe otrăvuri sau tehnologie.

HIstoria.ro

image
Cum era așteptat Carol al II-lea la gară? „Lipsește numai d. Titulescu, care nu s-a putut scula”
Gazetăria dintre cele două războaie excela printr-un gen absent în presa de azi: reportajul politic. Jurnalişti de talent, aleşi dintre tineri scriitori, trudind ziua la ziare pentru poezia creată noaptea, erau în stare să transforme într-o proză poliţistă pînă şi o şedinţă de la Finanţe.
image
Inițiativa celor 3 Mari si politica revizionista a Ungariei
Președinta Ungariei, Novak Katalin, a participat miercuri, 6 septembrie, la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, la un an de la ultima vizită a acesteia în capitală. Cu ocazia acestei întâlniri oficiale, între doamna Nova
image
Regina-Mamă Elena, dezamăgită de întâlnirea cu Hitler
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, în 1940, și urcarea pentru a doua oară pe tron a lui Mihai, principesa Elena a fost invitată de mareșalul Ion Antonescu să revină în România pentru a fi alături de fiul său.