În apărarea celor 12 milioane de tăcuți

11 decembrie 2020
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Pe 6 decembrie, convocat să decidă componența Parlamentului țării pentru următorii patru ani, poporul român s-a exprimat astfel: cam 12 milioane au tăcut și cam 6 milioane au vorbit. Iar cei 6 milioane astfel au grăit: 1,7 milioane au spus PSD; 1,4 milioane au spus PNL; puțin peste 900.000 au spus USR-PLUS; cam 530.000 au spus AUR; cam 330.000 au spus UDMR. Restul, aproximativ 1,2 milioane de români veniți la urne, și-au risipit voturile în celelalte peste 70 de candidaturi (partide, asociații ale minorităților, independenți) care nu au atins pragul de 5% pentru a deveni relevanți sub aspect parlamentar.

După părerea mea, cînd ai o asemenea largă tăcere împreună cu o asemenea stridentă, cacofonică minoritate vocală înțelept este să îți iei un pic de timp ca să încerci să înțelegi. De ce așa de mulți tac, de ce așa de puțini vorbesc? De ce ăștia care vorbesc, vorbesc așa de aiurea? De ce ăștia care tac, tac? Chiar tac? Poate că, totuși, murmură ei ceva...

Părerea mea este că nu poți să înțelegi cu adevărat ce mesaj transmit cei 6 milioane de alegători dacă le decupezi vocile din tăcerea celorlalți 12 milioane. Iar aici observ o imensă eroare a analizei politice autohtone: că cei care nu votează, nu contează. O eroare enormă! Apoi, obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă. „Dacă nu ai votat, nu ai dreptul să te mai plîngi!”, aud adesea. De unde pînă unde? Ai dreptul să te plîngi, să critici, să protestezi pentru că ești cetățean într-un regim constituțional, nu pentru că te-ai dus la vot. „Ăștia care nu votează ne nenorocesc!”, zic în general anti-pesediștii cînd cîștigă PSD, așa cum s-a întîmplat pe 6 decembrie. Cum așa? Doar pentru că forțele anti-PSD culeg procentual mai multe voturi la prezențe mai mari înseamnă că tăcerea celor 12 milioane este un sprijin pentru PSD? De ce uităm că niciodată în 30 de ani PSD nu a fost învins de un alt partid în alegerile parlamentare (o singură dată un partid a luat mai multe locuri în Parlament decît PSD, deși nu recoltase mai multe voturi, dar a fost avantajat de sarabanda atriburii mandatelor)? De unde certitudinea că dacă vin mai mulți oameni la vot PSD pierde? Că pierd candidații lor în alegeri „personale”, precum cele pentru funcțiile de primari, președinți de CJ sau președinte al României, dacă toți ceilalți susțin un candidat? Nici asta nu e atît de sigur și, oricum, alegerile parlamentare au cu totul alt conținut și sens. Așa că, dragi anti/ne-pesediști, nu absența de la vot a 12 milioane de români a dus PSD la victorie, deși asta ni se tot spune.

Cei 12 milioane care nu au votat pe 6 decembrie sînt mediul de viață obișnuit al celor 6 milioane care au votat cum au votat, sînt prietenii lor, familiile lor. Dacă democrația nu e vorbă goală, atunci tăcerea celor 12 milioane ar trebui mai degrabă să fie călăuzitoare decît ignorată. Explicațiile pentru această enormă și, vorba clișeului, asurzitoare tăcere sînt superficiale. Nimeni nu cercetează profund, temeinic, de ce 12 milioane de români nu au venit la alegerile din 6 decembrie. Credem că știm: de lene, de lehamite, de frica pandemiei, din lipsă de spirit civic, din cauza partidelor care nu fac oferte electorale atractive, din cauza faptului că parlamentarele au o miză mai redusă și Parlamentul este instituția cu cea mai joasă încredere în populație, din cauza deteriorării catastrofale a respectabilității figurii parlamentarului în cei 30 de ani de democrație parlamentară etc. Așa am zice la prima vedere. Dar ni se pare că știm. Pentru că nimeni, de fapt, nu a fost interesat de cei care nu vin la vot. Iar lipsa de interes a partidelor, ong-urilor, presei, analiștilor pentru cei care nu votează se explică, cred, printr-un adevăr dureros: cei care nu vin la vot sînt exact cei care nu pot fi manipulați, arondați, păcăliți cu lozinci, înfierbîntați cu propagandă. De aceea sînt neinteresanți. Nu spun că sînt mai buni sau mai deștepți decît noi, cei care mergem la vot de fiecare dată. N-am de unde să știu. Dar e clar că nu pe ei îi țintește propaganda politică, ci pe noi...

Așa că, pînă cînd nu ne deschidem bine urechile ca să auzim ce spune, de fapt, tăcerea celor 12 milioane de alegători, eu sînt solidar cu ei și acuz de prostie pe oricine pune veștile rele pe care le-au adus aceste alegeri în responsabilitatea lor.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.

Parteneri

Visa Waiver
Un avocat celebru de imigrări din SUA explică ce se întâmplă cu vizele românilor. „Asta ar fi de fapt problema”
Dana Bucin, avocat specializat în imigrări în SUA şi consul onorific al României în Connecticut, explică într-un interviu pentru „Adevărul” ce se întâmplă cu programul Visa Waiver
Радзивіллівський літопис Рюрик з Ігорем й Олег jpg
Ce origine etnică avea, de fapt, primul mare lider al rușilor. A fost primul unificator al slavilor răsăriteni
Primul mare conducător al rușilor a fost, de fapt, un suedez. Se numea Oleg și era un mare războinici viking, temut de toate popoarele estului. Oleg este primul unificator al triburilor rusești și primul mare prinț al slavilor estici.
Horoscopul dragostei, foto Shutterstock jpg
Cele patru zodii care au noroc în dragoste începând cu 21 martie. Balanțele primesc, în sfârșit, iubirea pe care o așteptau!
Ziua de vineri, 21 martie, aduce vești bune la capitolul amoros pentru patru zodii din horoscop! Se anunță un weekend benefic pentru anumiți nativi, care scapă de stres și se bucură de armonie în relațiile lor.
Operatori ucraineni de drone pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE
Scenariu de coșmar pentru Europa: „Nu știu dacă putem să apărăm Moldova de o Rusie cu armata ucraineană subordonată”
Dacă Europa nu ajută Ucraina să reziste în fața Rusiei, orice plan de înarmare pe termen lung este inutil, susține experta Iulia Joja. Un atac al Rusiei care ar avea în subordonare armata ucraineană, care este acum cea mai puternică din Europa, s-ar putea dovedi nimicitor.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
„Intenția lui Putin e să ajungă la Viena. Ar trebui să fim îngrijorați în România”. Strategia pe termen lung a Rusiei
Strategia pe termen lung a lui Putin presupune o nouă ordine mondială bazată pe sfere de influență. El vizează o uniune statală formată din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova plus o zonă de influență în România, Bulgaria, Slovacia și Austria, spun analiștii consultați de „Adevărul”.
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Cum să ai părul lung mai repede ca niciodată? 6 moduri dovedite de a obține o podoabă capilară mai puternică și irezistibil de strălucitoare
Părul este simbolul suprem al frumuseții, ne dorim cu toții șuvițe lungi, strălucitoare și sănătoase, care să atragă priviri admirative.
Baicoi  Foto Facebook jpg
De unde provin denumirile amuzante de localități din România: Băicoi, Spermezeu și Udați Mânzu
La mijlocul anilor ‘60, regimul comunist a schimbat denumirea a peste 800 de localități din România, multe dintre nume fiind considerate nepotrivite epocii. Au fost ocolite atunci câteva localități cu nume pe care mulți români le consideră amuzante.
Dragus romania bosnia jpg
Ce șansă irosită! România a fost învinsă acasă de Bosnia-Herțegovina, în debutul preliminariilor CM
Naționala României a fost învinsă acasă cu 1-0 de Bosnia-Herțegovina, în primul meci din preliminariile Cupei Mondiale și norii negri se adună deja deasupra echipei noastre.
aeroport heathrow gettyimages jpg
Aeroportul Heathrow se redeschide, după 18 ore de la incediul devastator care l-a lăsat fără curent electric. Peste 200.000 de pasageri afectaţi
După ce peste 1.000 de zboruri au fost, vineri, perturbate pe cel mai mare aeroport din Londra, din cauza unei pene de curent cauzate de un incendiu masiv la o stație electrică din apropiere, după 18 ore activitatea a revenit la normal.