A fi ortodox, astăzi

16 martie 2022
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

În chiar Duminica Ortodoxiei, un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei. Ideea fals ortodoxă a lumii ruse, care susține ideatic acest război, este denunțată în termeni categorici în numele Adevărului. Dar, declarația (care poate fi găsită în original aici) constituie nu doar o poziție cu privire la o conjunctură, ci mi se pare un bun început pentru o discuție lămuritoare despre ce înseamnă să fii creștin-ortodox în lumea de azi. Nu e întîmplător că inițiatorii și primii semnatari ai declarației sînt, în mare majoritate, ortodocși trăitori în Occident, după cum nu poate scăpa nimănui gestul de curaj și demnitate al celor cîtorva ruși aflați în Rusia care au semnat-o la rîndul lor. Dar faptul că declarația vine din interiorul înfloritoarei ortodoxii occidentale spune multe.

Poate că Dumnezeu a rînduit că e momentul ca ortodoxia să părăsească statutul de „religie regională” și Biserica Ortodoxă e chemată să fie tot mai mult universală la modul propriu și tot mai puțin specifică unei anumite zone, unui anumit tip de cultură, legată exclusiv de o istorie locală. În fond, mesajul lui Hristos, pe care credem că-l slujim cel mai bine, e pentru toți oamenii, nu doar pentru est-europeni, pentru slavii din Balcani, pentru greci sau pentru ruși. Și nu este nici măcar doar pentru cei care cred că știu Adevărul, ci mai ales pentru cei care rătăcesc. Poate că sensul cel mai adînc al acestei declarații este că cei care știu Adevărul nu sînt cu nimic superiori după criteriile pămîntești celor care nu-l știu și că oricine își afirmă superioritatea cunoașterii Adevărului în numele apartenenței la un grup și pretinde un loc privilegiat în lume pentru asta este în mod necesar și sigur dușmanul Adevărului.

Cît despre apelul la acțiune conținut în declarație, nu cred că există pentru creștinii ortodocși un imperativ mai puternic în acest moment. Condamnarea „quiet-ismului” este mai mult decît binevenită! Pacea, ne spune Hristos, se face căci ea nu cade din Cer precum ploaia. Cu nădejdea în „Domnul Păcii”, cum frumos l-a numit Sf. Nicolae Cabasila pe Iisus Hristos, cu convingerea că El e mereu de partea păcii, dar prin acțiunea noastră se face pacea. Cînd e vorba de pace, fiii lui Dumnezeu se vor numi făcătorii, nu rugătorii, nu dubitativii, nu cei care se abțin. Să te rogi vag, indiscriminat, pentru pace în general și să te oprești la asta nu înseamnă nimic din punct de vedere creștin în zilele noastre. Războiul trebuie oprit prin oprirea celui care l-a pornit și îl continuă. Și e atît de clar că acesta este Rusia lui Putin, cu parșiva susținere a Bisericii Ortodoxe Ruse, infestată de ideologia diabolică a lumii ruse. Biserica Ortodoxă Rusă este acum o biserică ortodoxă cumpărată de „țarul” Putin. Deriva ei nu trebuie să ducă la deriva Ortodoxiei!

În ceea ce ne privește, după ce Biserica noastră Ortodoxă a trăit și ea deriva ei legionară și puseul ei naționalist, cu adevărat anti-hristic, cred că avem și experiența, și maturitatea să știm ce e de făcut. Și, spre lauda ei și liniștea noastră, Biserica Ortodoxă Română, prin ceea ce face la nivelul celulelor ei de bază și prin ceea ce spune de la nivel patriarhal, e de partea lui Hristos în această încercare.

Nu doar că susțin cu totul această declarație, dar îndemn pe toți creștinii ortodocși să o citească cu sufletul deschis și cu mintea trează.

Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.
Toate cadourile care contează jpeg
Treabă de interior
Sînt grozave poveștile despre clipele în care frica dispare.
Sensul victoriei lui Nicușor Dan jpeg
Sensul victoriei lui Nicușor Dan
Puține reușite politice m-au bucurat mai mult în ultimii (cam mulți) ani așa cum m-a bucurat victoria lui Nicușor Dan în localele bucureștene!

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.