A fi ortodox, ast─âzi

16 martie 2022
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

├Än chiar Duminica Ortodoxiei, un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei. Ideea fals ortodox─â a lumii ruse, care sus╚Ťine ideatic acest r─âzboi, este denun╚Ťat─â ├«n termeni categorici ├«n numele Adev─ârului. Dar, declara╚Ťia (care poate fi g─âsit─â ├«n original aici) constituie nu doar o pozi╚Ťie cu privire la o conjunctur─â, ci mi se pare un bun ├«nceput pentru o discu╚Ťie l─âmuritoare despre ce ├«nseamn─â s─â fii cre╚Ötin-ortodox ├«n lumea de azi. Nu e ├«nt├«mpl─âtor c─â ini╚Ťiatorii ╚Öi primii semnatari ai declara╚Ťiei s├«nt, ├«n mare majoritate, ortodoc╚Öi tr─âitori ├«n Occident, dup─â cum nu poate sc─âpa nim─ânui gestul de curaj ╚Öi demnitate al celor c├«torva ru╚Öi afla╚Ťi ├«n Rusia care au semnat-o la r├«ndul lor. Dar faptul c─â declara╚Ťia vine din interiorul ├«nfloritoarei ortodoxii occidentale spune multe.

Poate c─â Dumnezeu a r├«nduit c─â e momentul ca ortodoxia s─â p─âr─âseasc─â statutul de ÔÇ×religie regional─âÔÇŁ ╚Öi Biserica Ortodox─â e chemat─â s─â fie tot mai mult universal─â la modul propriu ╚Öi tot mai pu╚Ťin specific─â unei anumite zone, unui anumit tip de cultur─â, legat─â exclusiv de o istorie local─â. ├Än fond, mesajul lui Hristos, pe care credem c─â-l slujim cel mai bine, e pentru to╚Ťi oamenii, nu doar pentru est-europeni, pentru slavii din Balcani, pentru greci sau pentru ru╚Öi. ╚śi nu este nici m─âcar doar pentru cei care cred c─â ╚Ötiu Adev─ârul, ci mai ales pentru cei care r─ât─âcesc. Poate c─â sensul cel mai ad├«nc al acestei declara╚Ťii este c─â cei care ╚Ötiu Adev─ârul nu s├«nt cu nimic superiori dup─â criteriile p─âm├«nte╚Öti celor care nu-l ╚Ötiu ╚Öi c─â oricine ├«╚Öi afirm─â superioritatea cunoa╚Öterii Adev─ârului ├«n numele apartenen╚Ťei la un grup ╚Öi pretinde un loc privilegiat ├«n lume pentru asta este ├«n mod necesar ╚Öi sigur du╚Ömanul Adev─ârului.

C├«t despre apelul la ac╚Ťiune con╚Ťinut ├«n declara╚Ťie, nu cred c─â exist─â pentru cre╚Ötinii ortodoc╚Öi un imperativ mai puternic ├«n acest moment. Condamnarea ÔÇ×quiet-ismuluiÔÇŁ este mai mult dec├«t binevenit─â! Pacea, ne spune Hristos, se face c─âci ea nu cade din Cer precum ploaia. Cu n─âdejdea ├«n ÔÇ×Domnul P─âciiÔÇŁ, cum frumos l-a numit Sf. Nicolae Cabasila pe Iisus Hristos, cu convingerea c─â El e mereu de partea p─âcii, dar prin ac╚Ťiunea noastr─â se face pacea. C├«nd e vorba de pace, fiii lui Dumnezeu se vor numi f─âc─âtorii, nu rug─âtorii, nu dubitativii, nu cei care se ab╚Ťin. S─â te rogi vag, indiscriminat, pentru pace ├«n general ╚Öi s─â te opre╚Öti la asta nu ├«nseamn─â nimic din punct de vedere cre╚Ötin ├«n zilele noastre. R─âzboiul trebuie oprit prin oprirea celui care l-a pornit ╚Öi ├«l continu─â. ╚śi e at├«t de clar c─â acesta este Rusia lui Putin, cu par╚Öiva sus╚Ťinere a Bisericii Ortodoxe Ruse, infestat─â de ideologia diabolic─â a lumii ruse. Biserica Ortodox─â Rus─â este acum o biseric─â ortodox─â cump─ârat─â de ÔÇ×╚ŤarulÔÇŁ Putin. Deriva ei nu trebuie s─â duc─â la deriva Ortodoxiei!

├Än ceea ce ne prive╚Öte, dup─â ce Biserica noastr─â Ortodox─â a tr─âit ╚Öi ea deriva ei legionar─â ╚Öi puseul ei na╚Ťionalist, cu adev─ârat anti-hristic, cred c─â avem ╚Öi experien╚Ťa, ╚Öi maturitatea s─â ╚Ötim ce e de f─âcut. ╚śi, spre lauda ei ╚Öi lini╚Ötea noastr─â, Biserica Ortodox─â Rom├ón─â, prin ceea ce face la nivelul celulelor ei de baz─â ╚Öi prin ceea ce spune de la nivel patriarhal, e de partea lui Hristos ├«n aceast─â ├«ncercare.

Nu doar c─â sus╚Ťin cu totul aceast─â declara╚Ťie, dar ├«ndemn pe to╚Ťi cre╚Ötinii ortodoc╚Öi s─â o citeasc─â cu sufletul deschis ╚Öi cu mintea treaz─â.

Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.
Toate cadourile care conteaz─â jpeg
Treab─â de interior
Sînt grozave poveștile despre clipele în care frica dispare.
Sensul victoriei lui Nicușor Dan jpeg
Sensul victoriei lui Nicușor Dan
Pu╚Ťine reu╚Öite politice m-au bucurat mai mult ├«n ultimii (cam mul╚Ťi) ani a╚Öa cum m-a bucurat victoria lui Nicu╚Öor Dan ├«n localele bucure╚Ötene!

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.