A fi ortodox, astăzi

16 martie 2022
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

În chiar Duminica Ortodoxiei, un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei. Ideea fals ortodoxă a lumii ruse, care susține ideatic acest război, este denunțată în termeni categorici în numele Adevărului. Dar, declarația (care poate fi găsită în original aici) constituie nu doar o poziție cu privire la o conjunctură, ci mi se pare un bun început pentru o discuție lămuritoare despre ce înseamnă să fii creștin-ortodox în lumea de azi. Nu e întîmplător că inițiatorii și primii semnatari ai declarației sînt, în mare majoritate, ortodocși trăitori în Occident, după cum nu poate scăpa nimănui gestul de curaj și demnitate al celor cîtorva ruși aflați în Rusia care au semnat-o la rîndul lor. Dar faptul că declarația vine din interiorul înfloritoarei ortodoxii occidentale spune multe.

Poate că Dumnezeu a rînduit că e momentul ca ortodoxia să părăsească statutul de „religie regională” și Biserica Ortodoxă e chemată să fie tot mai mult universală la modul propriu și tot mai puțin specifică unei anumite zone, unui anumit tip de cultură, legată exclusiv de o istorie locală. În fond, mesajul lui Hristos, pe care credem că-l slujim cel mai bine, e pentru toți oamenii, nu doar pentru est-europeni, pentru slavii din Balcani, pentru greci sau pentru ruși. Și nu este nici măcar doar pentru cei care cred că știu Adevărul, ci mai ales pentru cei care rătăcesc. Poate că sensul cel mai adînc al acestei declarații este că cei care știu Adevărul nu sînt cu nimic superiori după criteriile pămîntești celor care nu-l știu și că oricine își afirmă superioritatea cunoașterii Adevărului în numele apartenenței la un grup și pretinde un loc privilegiat în lume pentru asta este în mod necesar și sigur dușmanul Adevărului.

Cît despre apelul la acțiune conținut în declarație, nu cred că există pentru creștinii ortodocși un imperativ mai puternic în acest moment. Condamnarea „quiet-ismului” este mai mult decît binevenită! Pacea, ne spune Hristos, se face căci ea nu cade din Cer precum ploaia. Cu nădejdea în „Domnul Păcii”, cum frumos l-a numit Sf. Nicolae Cabasila pe Iisus Hristos, cu convingerea că El e mereu de partea păcii, dar prin acțiunea noastră se face pacea. Cînd e vorba de pace, fiii lui Dumnezeu se vor numi făcătorii, nu rugătorii, nu dubitativii, nu cei care se abțin. Să te rogi vag, indiscriminat, pentru pace în general și să te oprești la asta nu înseamnă nimic din punct de vedere creștin în zilele noastre. Războiul trebuie oprit prin oprirea celui care l-a pornit și îl continuă. Și e atît de clar că acesta este Rusia lui Putin, cu parșiva susținere a Bisericii Ortodoxe Ruse, infestată de ideologia diabolică a lumii ruse. Biserica Ortodoxă Rusă este acum o biserică ortodoxă cumpărată de „țarul” Putin. Deriva ei nu trebuie să ducă la deriva Ortodoxiei!

În ceea ce ne privește, după ce Biserica noastră Ortodoxă a trăit și ea deriva ei legionară și puseul ei naționalist, cu adevărat anti-hristic, cred că avem și experiența, și maturitatea să știm ce e de făcut. Și, spre lauda ei și liniștea noastră, Biserica Ortodoxă Română, prin ceea ce face la nivelul celulelor ei de bază și prin ceea ce spune de la nivel patriarhal, e de partea lui Hristos în această încercare.

Nu doar că susțin cu totul această declarație, dar îndemn pe toți creștinii ortodocși să o citească cu sufletul deschis și cu mintea trează.

index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.