Declarație asupra învățăturii referitoare la „lumea rusă” („russkii mir”)

16 martie 2022
Declarație asupra învățăturii referitoare la „lumea rusă” („russkii mir”) jpeg

„Pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu biserici și pentru unirea tuturor, Domnului să ne rugăm” (Sfînta Liturghie)

Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022 este o amenințare istorică la adresa unui popor de tradiție creștin ortodoxă. Încă și mai tulburător pentru credincioșii ortodocși, înalta ierarhie a Bisericii Ortodoxe Ruse a refuzat să recunoască această invazie, livrînd în schimb declarații vagi despre necesitatea păcii în lumina „evenimentelor” și a „ostilităților” din Ucraina, subliniind fraternitatea popoarelor rus și ucrainean ca parte a „Sfintei Rusii”, învinovățind „Occidentul” pentru ostilități și chiar îndemnînd comunitățile să se roage în moduri care încurajează fățiș ostilitatea.

Spijinul multora din cadrul ierarhiei Patriarhatului Moscovei pentru războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei este înrădăcinat într-o formă religioasă fundamentalistă de etno-filetism ortodox, totalitară în natura ei, numită russkii mir (lumea rusă), o învățătură falsă care îi atrage pe mulți în Biserica Ortodoxă și care a fost chiar preluată de extrema dreaptă, dar și de fundamentaliștii catolici sau protestanți.

În ultimii 20 de ani, discursurile președintelui Vladimir Putin și ale Patriarhului Chiril (Gundiaev) al Moscovei (Patriarhatul Moscovei) au invocat repetat și au dezvoltat ideologia lumii ruse. Începînd cu 2014, cînd Rusia a anexat Crimeea și a declanșat un război în zona Donbas a Ucrainei, pînă cînd Rusia a început un război total împotriva Ucrainei, dar și după aceea, Putin și Patriarhul Chiril au folosit ideologia lumii ruse ca justificare principală pentru invazie. Această învățătură spune că există o sferă sau o civilizație rusă transnațională, numită „Sfînta Rusie”, care include Rusia, Ucraina, Belarus (uneori sînt menționate aici și Moldova și Kazahstan), precum și ruși sau rusofoni din întreaga lume. Învățătura mai spune că această lume rusă are un unic centru politic (Moscova), un centru spiritual comun (Kievul, ca „mamă a tuturor rușilor”), o limbă comună (rusa), o biserică comună (Biserica Ortodoxă Rusă – Patriarhatul Moscovei) și un patriarh comun (Patriarhul Moscovei) care lucrează „în simfonie” cu liderul național comun, președintele Vladimir Putin, pentru a guverna această lume rusă, dar și pentru a prezerva în comun o spiritualitate, o moralitate și  o cultură distincte de celelalte.

Învățătura mai spune că împotrivă s-a ridicat „Occidentul” corupt, condus de Statele Unite și de statele Europei de Vest care au capitulat în fața „liberalismului”, „globalizării”, „cristofobiei”, „drepturilor homosexualilor” promovate în parade gay, precum și a „secularismului militant”. Deasupra și împotriva Occidentului, precum și a ortodocșilor care-l susțin (precum Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și alte biserici ortodoxe locale) stă Patriarhatul Moscovei, alături de Vladimir Putin, ca apărători ai adevăratei învățături ortodoxe, pe care ei o văd în termenii unei morale tradiționale, ale unei înțelegeri rigoriste și inflexibile a tradiției și ale venerării „Sfintei Rusii”.

De la întronizarea Patriarhului Chiril în 2009, figurile conducătoare ale Patriarhiei Moscovei precum și purtătorii de cuvînt ai statului rus s-au referit continuu la aceste principii pentru a submina baza teologică a unității ortodoxe. Principiul organizării etnice a Bisericii a fost condamnat la Conciliul de la Constantinopol, în 1872. Învățătura falsă a etno-filetismului este baza ideologiei lumii ruse. Dacă vom considera aceste false principii drept valide, atunci Biserica Ortodoxă încetează să mai fie Biserica din Evanghelii, a lui Iisus Hristos, a apostolilor, Biserica din Crezul Niceano-constantinopolean, a Conciliilor Ecumenice și a Părinților Bisericii. Unitatea ei devine intrinsec imposibilă.

Prin urmare, respingem erezia lumii ruse precum și acțiunile rușinoase prin care Guvernul Rusiei a dezlănțuit un război împotriva Ucrainei pe baza acestei învățături rele și inaccceptabile, în conivență cu Biserica Ortodoxă Rusă, ca fiind profund neortodoxe, necreștine și împotriva umanității chemată să fie „...luminată...spălată, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfîntului Duh” (Slujba Botezului). Așa cum Rusia a invadat Ucraina, așa și Patriarhatul Moscovei al Patriarhului Chiril a invadat Biserica Ortodoxă, ca de exemplu în Africa, producînd dezbinare și ceartă, cu nespuse consecințe rele nu doar asupra trupurilor cît în suflete, periclitînd mîntuirea celor credincioși.

Văzînd învățătura lumii ruse care devastează și dezbină Biserica, inspirați de Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos și de Sfînta Tradiție a Trupului Său cel viu, Biserica Ortodoxă, proclamăm și mărturisim următoarele adevăruri:

  • „Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta. Dacă împărăţia Mea ar fi din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca să nu fiu predat iudeilor. Dar acum împărăţia Mea nu este de aici.” (Ioan, 18,36)

Afirmăm că scopul divin al istoriei, precum și împlinirea ei, telos-ul ei, este venirea Împărăției Domnului nostru Iisus Hristos, Împărăția celor drepți, a păcii și a bucuriei în Sfîntul Duh; o Împărăție atestată de Sfînta Scriptură interpretată cu autoritatea Părinților. Aceasta este Împărăția la care participăm pregustîndu-o la fiecare Sfîntă Liturghie: „Binecuvîntată este împărăția Tatălui, a Fiului și a Sfîntului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor” (Sfînta Liturghie). Această Împărăție este singurul temei și singura autoritate pentru ortodocși, precum și pentru toți creștinii. Nu există o altă sursă a revelației și nici un alt temei pentru orice comunitate, societate, stat, lege, identitate personală sau învățătură pentru ortodoxie ca Trup al lui Hristos cel viu decît cea care ne este relevată în, de către și prin Domnul nostru Iisus Hristos și Sfîntul Duh.

În consecință, condamnăm ca neortodoxă și respingem orice învățătură care încearcă să înlocuiască Împărăția lui Dumnezeu văzută de Profeți, proclamată și inaugurată de Hristos, despre care apostolii ne-au învățat, și primită ca înțelepciune de către Biserică, definită de dogma Sfinților Părinți, pe care o cunoaștem prin Sfînta Liturghie, cu o împărăție a acestei lumi, fie ea „rusă”, sacră bizantină sau orice altă împărăție pămîntească, care uzurpă puterea unică a lui Hristos de a ne aduce Împărăția lui Dumnezeu-Tatăl (1 Corinteni 15,24) și îi neagă lui Dumnezeu puterea de a șterge lacrimile din toți ochii (Apocalipsa 21.4). Condamnăm ferm orice formă de teologie care neagă faptul că creștinii sînt migranți și refugiați în această lume (Evrei 13,14), ceea ce înseamnă că, de fapt, „cetatea noastră este în ceruri, de unde şi aşteptăm Mîntuitor, pe Domnul Iisus Hristos” (Filipeni 3,20) și că creștinii „locuiesc în țările lor, dar numai ca trecători. Ei iau parte la toate cele la care iau parte toți cetățenii și se raportează la toate ca străini. Orice pămînt străin le este casă lor și orice casă a lor le este pămînt străin” (Epistola lui Diognet, 5).

Afirmăm că, așteptînd victoria finală a Împărăției lui Dumnezeu, recunoaștem ca unică și fundamentală autoritate pe Domnul nostru Iisus Hristos. În vremurile acestea, liderii pămîntești asigură pacea, astfel că oamenii lui Dumnezeu trăiesc „viață pașnică și netulburată... în toată cucernicia și curățenia” (Sfînta Liturghie). Astfel, nu există națiune, stat sau ordine omenească care poate să ne ceară mai mult decît ne cere Iisus Hristos, în fața numelui căruia „tot genunchiul să se plece, al celor cereşti şi al celor pămînteşti şi al celor de dedesubt” (Filipeni 2,10).

În consecință condamnăm ca ne-ortodoxă și respingem orice învățătură care subordonează Împărăția lui Dumnezeu, manifestată într-una singură și sfîntă Biserică a lui Dumnezeu, oricărei împărății a acestei lumi prin care se manifestă dorința unor stăpîni, fie ei bisericești sau lumești, de a ne mîntui pe noi. Respingem ferm orice formă de guvern care deifică statul (teocrație) și absoarbe Biserica, deposedînd-o de libertatea ei de a sta, profetic, împotriva oricărei nedreptăți. De asemenea, respingem pe toți cei care afirmă cezaropapismul, înlocuind supunerea lor față de Domnul nostru răstignit și înviat cu supunerea față de orice lider care se învestește cu putere și pretinde că este unsul lui Dumnezeu, fie că se numește „cezar”, „împărat”, „țar” sau „președinte”.

Afirmăm că dezbinarea umanității după grupuri rasiale, etnice, religioase, lingvistice sau orice altă trăsătură secundară a existenței omenești este specifică acestei lumi imperfecte și păcătoase care, urmînd tradiția patristică, se caracterizează prin „deosebiri ale cărnii” (Sf. Grigore de Nazianz, Cuvîntare 7, 23). Aserțiunea superiorității unui grup asupra altuia este un rău cacteristic acestui gen de deosebiri, este total contrară Evangheliei, unde toți sînt egali și una în Hristos, toți trebuie să răspundă Lui pentru faptele lor și toți au acces la dragostea și la iertarea Lui, nu ca membri ai unui grup social sau etnic, ci ca persoane create și născute deopotrivă în oglindirea și asemănarea cu Dumnezeu. (Geneză 1,26)

În consecință, condamnăm ca ne-ortodoxă și respingem orice învățătură care atribuie împuterniciri divine sau autoritate, sfințenie specială sau puritate oricărei identități locale, naționale sau etnice precum și orice învățătură care caracterizează orice cultură în particular ca fiind specială și binecuvîntată aparte de Dumnezeu, fie ea greacă, română, rusă, ucraineană sau oricare alta.

Urmînd poruncile Domnului nostru, afirmăm că, așa cum a spus Sfîntul Siluan Atonitul, „Mila lui Dumnezeu nu este în cel care nu-și iubește vrăjmașul”, și că nu putem avea pace dacă nu ne iubim inamicii. Astfel, declanșarea unui război este cea mai mare lepădare de legea dragostei lui Hristos.

În consecință, condamnăm ca ne-ortodoxă și respingem, orice învățătură care încurajează dezbinarea, neîncrederea, ura și violența între popoare, religii, confesiuni, națiuni sau state. Condamnăm, de asemenea, ca neortodoxă și respingem orice învățătură care demonizează sau încurajează demonizarea celor pe care statul sau societatea în numește „ceilalți”, inclusiv străinii, dizidenții politici sau religioși sau alte minorități stigmatizate social. Respingem orice dezbinare maniheistă sau gnostică care consideră superioritatea vreunei culturi ortodoxe din Răsărit sau a vreunui popor ortodox deasupra „Occidentului” decăzut și imoral. Este rău în mod special să condamni o altă națiune prin cereri speciale, liturgice, în Biserică, afirmînd superioritatea membrilor Bisericii ortodoxe și a culturilor acestor popoare ca fiind sfinte spiritualicește prin comparație cu „heterodoxia” lumească și seculară.

Afirmăm că Hristos ne cheamă să facem milostenie personală și comunitară pentru cei săraci, înfometați, fără adăpost, refugiați, migranți, bolnavi și suferinzi, pentru cei persecutați care caută dreptatea, pentru cei în necaz și în nevoie. Dacă refuzăm chemarea aproapelui nostru și, în schimb, lovim, jefuim și-l lăsăm să sufere și să moară la marginea drumului (Parabola bunului samarinean, Luca 10, 25-37), atunci nu sîntem în dragostea lui Hristos, pe drumul spre Împărăția lui Dumnezeu și devenim dușmanii lui Hristos și ai Bisericii Sale. Sîntem chemați nu doar să ne rugăm pentru pace, ci să facem pace chiar cu prețul vieților noastre. „Fericiți făcătorii de pace, căci fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Matei 5,9).  A aduce jertfa liturgică și rugăciunea refuzînd în același timp să acționezi jertfelnic constituie sacrificarea poruncii referitoare la nejudecarea aproapelui și este contrar cu ceea ce ne învață Hristos (Matei 5, 22-26 și I Corinteni 11, 27-32)

În consecință, condamnăm ca ne-ortodoxă și respingem orice promovare a unui „quiet-ism” spiritual printre credincioșii și clerul Bisericii, de la Patriarh pînă la cel mai umil laic. Sîntem împotriva celor care se roagă pentru pace și nu fac nimic ca să facă pace, fie din frică, fie din necredință.

Afirmăm că Iisus și-a chemat discipolii nu doar să cunoască adevărul, ci să și vorbească adevărul: „Ci cuvîntul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decît acestea, de la cel rău este” (Matei 5,37). O invazie la scară mare a unei țări vecine de către cea de-a doua cea mai mare putere militară a lumii nu este doar „o operațiune militară specială”, nu sînt „evenimente”, nu este „conflict” sau orice alt eufemism am găsi ca să negăm realitatea. Este, în fapt, o invazie militară pe scară largă care a produs deja morți – civili și militari –, devastarea violentă a vieților a peste 44 de milioane de oameni, migrația și exilul a peste 2 milioane de oameni (pînă în 13 martie 2022). Acest adevăr trebuie spus, oricît de dureros ar fi.

În consecință, condamnăm ca ne-ortodoxă și respingem orice învățătură sau acțiune care refuză să spună adevărul sau care subminează adevărul despre răul care se desfășoară în Ucraina împotriva Evangheliei lui Hristos. Condamnăm vehement orice discurs despre „războiul fratricid”, „repetarea păcatului lui Cain care și-a ucis fratele din invidie”, dacă nu se recunoaște explicit intenția ucigașă și vinovăția unei părți asupra celeilalte (Apocalipsa 3, 15-16)

Declarăm că adevărurile pe care le-am afirmat și condamnarea ca ne-ortodoxe a erorilor pe care le-am respins sînt bazate pe Evanghelia lui Iisus Hristos și pe Sfînta Tradiție a credinței creștin-ortodoxe. Îi chemăm pe toți cei care acceptă această declarație să fie conștienți de aceste principii teologice în deciziile pe care le iau cu privire la politicile bisericești. Îi chemăm onest pe cei care această declarație îi privește să revină la „unitatea Duhului întru legătura păcii” (Efeseni 4,3).

13 martie 2022 – în Duminica Ortodoxiei 

(traducere de Sever Voinescu)

Foto: Catedrala Sf. Sofia din Kiev (Maksym Kozlenko/wikimedia commons)

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

sanatate asigurari jpeg
Beneficii extra-salariale: ce acoperire au asigurările private de sănătate de până la 1.200 euro pe an
Tot mai mulți angajatori includ asigurarea privată de sănătate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an.
cafea turceasca istock jpg
Ce se întâmplă în corp dacă bei cafea neagră zilnic timp de o lună. Beneficii, riscuri și cum să eviți efectele adverse
Pentru mulți, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea neagră. Cunoscută pentru aroma sa intensă și conținutul ridicat de cofeină, aceasta oferă un impuls rapid de energie și poate stimula metabolismul. Însă ce efecte are, de fapt, asupra corpului tău dacă o consumi zilnic timp de o lună?
BYD jpg
BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice
Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o nișă proprie.
Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
The Arrival of the French Girls at Quebec, 1667   C W  Jefferys jpg
„Fiicele regelui”, cel mai mare proiect matrimonial din istorie. Cum s-a reușit fondarea unuia dintre cele mai importante state din lume
În secolul al XVII-lea a fost derulat cel mai mare proiect matrimonial din istorie sponsorizat de stat. Sute de femei au fost plătite pentru a merge în America de Nord și a se căsători cu soldații și muncitorii din colonii. Au contribuit la înființarea unui mare stat nord-american.
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Cuvântul banal care ne poate aduce succesul: „Eu îmi învăț copiii să gândească cu ajutorul unui cuvânt”
De multe ori, cea mai mare barieră dintre noi și succes este propria noastră mentalitate. Din acest motiv, este important să știm cum trebuie să răspundem în fața provocărilor care ne ies în cale pentru a reuși să trecem cu bine peste orice problemă!
steagul romaniei si al UE foto pixabay jpg
La răscruce de drumuri. Cum arată scenariul ideal și cel de coșmar pentru viitorul României| ANALIZA
România se află la răscruce de drumuri, iar alegerile prezidențiale din luna mai vor decide calea pe care o luăm. Expertul în securitate Marius Ghincea avertizează că pentru prima dată de la momentul Snagov nu mai există decizia fermă și unanimă ca România să privească spre Bruxelles.
masina de lux confiscata in port foto politia de frontiera
Controverse privind taxa pe lux. Cum se aplică și care sunt neclaritățile
Taxa pe lux este un impozit suplimentar care se aplică locuințelor de peste 500.000 euro (2,5 milioane de lei) și mașinilor de peste 75.000 de euro (375.000 de lei).