Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE

22 septembrie 2022
image

Dacă ai între 15 și 17 ani, Asociația Bloc Zero te invită să-ți imaginezi, pornind de la propria poveste de viață, cum va arăta viitorul tău și să-l transpui în scris. Textul tău poate fi scris în orice manieră stilistică: text autobiografic, eseu, scrisoare către un „tu” din viitor etc.

Contribuțiile trimise vor fi citite de Ana Maria Sandu, jurnalistă, scriitoare și co-inițiatoare a proiectul „Incubatorul de lectură”, care se adresează copiilor și adolescenților și implică ateliere de scris și de citit deopotrivă.

Un număr de 10 dintre aceste texte vor fi selectate și publicate online pe site-ul dedicat proiectului luna.doc#9: Viitorul_în_construcție_.

Ia-ți toată libertatea din lume, dar ai grijă ca textul tău să nu depășească 6000 de semne (cu tot cu spații). Ai aici și cîteva întrebări ajutătoare, ca să faci această „călătorie în timp”.

  • Cum ți-ai dori să arate societatea viitorului? Și cum o să ne găsim locul?
  • Cum pot contribui noile tehnologii la accelerarea progresului social și economic?
  • Care sînt posibilele soluții pentru problemele de mediu cu care ne confruntăm?
  • Cum va arăta piața muncii în următoarele decenii?
  • Cum putem construi societăți mai incluzive și mai sustenabile?

Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.

Așteptăm textele voastre însoțite de un titlu și de o scurtă descriere a fiecăruia dintre voi (nume, vîrsta, orașul în care locuiești, liceul la care studiezi, interesele tale din timpul liber) la adresa ramona[at]bloczero.ro, pînă la data 11 octombrie 2022, și sîntem curioși în cîte feluri se poate vorbi despre viitor.

Autorii a căror texte vor fi selecționate spre publicare vor avea parte și de o întîlnire online cu Ana-Maria Sandu și Ramona Ferencz-Flatz, coordonatoarea proiectului.

Despre proiectul luna.doc#9: Viitorul_în_construcție_

Ajuns la cea de-a noua ediție, festivalul de film documentar luna.doc se adresează elevilor de liceu și profesorilor lor și a fost gîndit ca un spațiu de dezbatere și de învățare prin mijloace alternative despre lumea în care trăim. Tema ediției din 2022 este viitorul și felurile în care ne construim scenarii de viitor privitoare la evoluția noastră personală, dar și privitoare la societatea în care trăim. Proiecțiile din cadrul festivalului vor avea loc în școli, pe perioada lunilor octombrie și noiembrie și participarea la festival va fi posibilă în baza unei înscrieri prealabile.Calendarul festivalului va fi anunțat la sfîrșitul lunii septembrie.

Proiectul include, de asemenea, o micro-cercetare pe tema atitudinilor despre viitor ale adolescenților din România realizată de cercetătorii Monica Stroe și Sebastian Țoc, ale cărei rezultate vor fi publicate la începutul lunii octombrie. Chestionarul aferent acestei cercetări este destinat exclusiv adolescenților cu vîrste cuprinse între 14 și 19 ani și poate fi accesat online la https://survey.academos.ro/index.php/959426?lang=ro. Completarea lui este anonimă, durează 15-20 de minute și poate fi făcută pînă pe 19 septembrie 2022.

***Organizat de: Asociația Bloc Zero

Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: The Institute, Radio România Cultural, filme cărți, movienews

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.

Parteneri

Andrei Caramitru FOTO Facebook
„Cea mai extremistă generație este cea a tinerilor”. Declarația controversată a lui Andrei Caramitru care a stârnit reacții pe Reddit
Economistul Andrei Caramitru atrage atenția asupra a trei fenomene care fac din tinerii de astăzi „cea mai extremistă” generație. Postarea sa a fost intens comentată și criticată pe platforma Reddit.
515987554 748726661145165 8491571116337251961 n jpg
Vijeliile au făcut prăpăd în nord-vestul țării: acoperișul unui bloc a căzut peste o casă la Deva, 50 copaci prăbușiți în Satu Mare
Vijeliile au doborât 16 copaci din opt localităţi ale județului Hunedoara, au rupt firele electrice din trei sate, iar acoperişul unui bloc de locuinţe din Deva a căzut peste o casă. Judeţul s-a aflat luni sub avertizare de Cod portocaliu de vijelii.
RoswellDailyRecordJuly8,1947 jpg jpeg
8 iulie: Ziua în care a avut loc Incidentul OZN de la Roswell. Anunțul privind „capturarea" unei „farfurii zburătoare” a alimentat teoria conspirației
Pe 8 iulie, în anul 158, a fost făcută ultima mențiune epigrafică a Daciei Superioare. În aceeași zi, dar în 1392, a fost atestată prima monedă românească. Tot pe 8 iulie, însă în 1967, a murit actrița Vivien Leigh, iar în 1947 a avut loc Incidentul OZN de la Roswell.
lidl pexels jpg
Cine produce și de unde provin, de fapt, produsele Cien de la Lidl? O companie uriașă stă în spatele brandului
Gama Cien, disponibilă în magazinele Lidl, este bine cunoscută de majoritatea clienților retailerului german. Produsele acoperă o gamă largă, de la îngrijirea pielii și părului, până la articole de igienă personală, și sunt apreciate pentru raportul excelent calitate-preț. Dar mulți se întreabă: ci
515500376 1123041329853948 8373312830683600909 n jpg
GvIpI3rXoAAuEox jpeg
Român din Viena, atac delirant în stradă: a aruncat cu fecale și seringi folosite în femei. Cum a fost prins de polițiști
Un român în vârstă de 29 de ani, cu legături cunoscute în mediul consumatorilor de droguri, a fost reținut de poliția din Viena după ce ar fi atacat cel puțin cinci femei, aruncând asupra acestora fecale și, uneori, seringi folosite.
Festival Foto Pixabay com jpg
Festivalurile de noapte stârnesc scandal între români: „Dacă vrei liniște, caută o pădure”
Festivalurile de pe litoral și din marile orașe ale României stârnesc valuri de indignare pe rețelele de socializare, de la localnicii care se plâng de zgomot. Mesajul unui constănțean care le-a cerut oamenilor să fie mai înțelegători a pus paie pe foc.
casatorie nunta miri buchet de nunta jpeg
Mireasă bătută de mire în ziua nunții, pentru că a supărat-o pe mama soacră. Ea a ajuns la spital, bărbatul a continuat să petreacă
Caz șocant la o nuntă din Râmnicu Vâlcea. Mireasa a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, din cauză că a supărat-o pe mama soacră. Invitații au chemat Poliția și Ambulanța, iar femeia a ajuns la spital.
image png
Cum arată cele mai reci băuturi care te pot ajuta să suporți mai ușor căldura verii
Când e cald afară, poate fi aproape imposibil să aduni suficientă energie ca să mănânci, așa că de multe ori singurul lucru care garantează că te va satisface și te va revigora este o băutură rece.