Izolarea de după izolare

24 ianuarie 2021
Viețile netrăite jpeg

Am experimentat în ultimul an mai multe forme de izolare. Cea mai recentă a fost una de 14 zile de neieșit deloc din casă, după o călătorie în străinătate. Mi-am spus că am antrenament, că nici n-o să simt cînd o să treacă, că o să folosesc timpul acesta legat pentru tot ce nu apucasem să fac în ultimele luni. Cînd am aterizat, însă, m-a apucat un fel de angoasă. Și singurul lucru pe care mi l-am cumpărat cînd m-am întors de la aeroport a fost un buchet mare de garoafe, ca și cînd florile ar fi fost elementul esențial al statului în casă. Adevărul e că a fost o alegere bună, plantele mele au rezistat eroic. Potriveala a făcut și să fi lăsat pe noptieră o carte cu care mă intersectez de multă vreme (în tot felul de alte cărți, cel mai recent în Bărbatul cu haină roșie a lui Julian Barnes), dar care s-a tot ascuns de mine, și pe care o cumpărasem dintr-un anticariat, cu puțin timp înainte de a pleca: În răspăr a lui Huysmans. Un roman cult, cu un personaj pe măsură, care se retrage din orice viață socială într-un bastion de un estetism dement, în semn de protest pentru vulgaritatea lumii. Excesul și oboseala plăcerilor trupului și spiritului îl fac să își cosntruiască această singurătate de un livresc absolut. Nimeni n-are voie să-l tulbure. Întregul bastion în care se baricadează e construit în așa fel încît să nu fie deranjat în nici un fel. Obsesia perfecțiunii e dusă la limită. M-am împrietenit cu des Esseintes, m-am bucurat nespus de întîlnirea noastră, și mi-am spus că toate cele importante din viața noastră se întîmplă în cel mai bun dintre contextele posibile.

După cîteva zile, însă, cînd soarele a început să se arate la ferestre, am început să tînjesc după lumina de afară. Și orașul căpăta puteri și frumuseți nebănuite. Așa cum personajul cu care îmi împărțeam serile ceruse înnobilarea carapacei țestoasei sale cu pietre colorate, eu îmbrăcam cartierul în culori care de care mai strălucitoare. Înainte de a adormi îmi făceam trasee mentale pe care mă plimbam. Parcul de lîngă casă plutea în cea mai pură irealitate.

În a cincisprezecea zi, am ieșit din casă. Îmi pierdusem reflexul de a umbla cu mască, îmi venea s-o scot la fiecare colț să respir aerul urbei. Ficționalizarea m-a făcut neatentă și străzile Bucureștiului pot fi un pericol nebănuit cînd vrei să nu calci în rahați de cîine, care să te facă să ai atîta noroc încît să n-ai ce să faci cu el. Slalomul acesta scîrbos îți poate tăia orice chef, oricît de dornic ai fi de plimbare. Azi am trecut pe lîngă doi copii mărișori, care așteptau ca patrupedul lor, simpatic de altfel, să se ușureze. Am sperat că vor avea o reacție, nici vorbă. Au plecat senini, lăsînd moștenirea trecătorilor. O fetiță de doi ani și jumătate, cu care m-am plimbat mult în urmă cu cîteva săptămîni, în altă parte, verifica, de fiecare dată cînd ieșeam cu cățelul, dacă avea pungi legate de lesă. O să ziceți, poate, că e o chestiune culturală, eu cred că e antrenament pur și simplu. Apoi am vrut să traversez, pe trecerea de pietoni. Și am stat, am așteptat, am numărat șapte mașini. Ca un făcut, toate au accelerat în dreptul ei și, implicit, al meu, pietonului. Cînd, în sfîrșit, am calculat că, dacă mă grăbesc, o să am timp să traversez pînă se apropie șoferul următor, a urmat o frînă și niște gesturi nervoase, sigur și niște înjurături, cum că ce caut acolo tocmai atunci, cînd venea el.

Sigur, poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș. Dar pe cuvînt că mi-am dorit din tot sufletul să mă bucur de revenirea în lumea de afară. O să mă reobișnuiesc, desigur, că așa se întîmplă de fiecare dată.

Pînă una alta, mă consolez cu romanul lui Huysmans și înțeleg bine de ce a avut cartea asta așa o mare glorie subterană. Și, evident, aștept să îmblînzesc din nou orașul.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.