Slobod la gură. Și la minte

17 ianuarie 2021
Viețile netrăite jpeg

M-am uitat de curînd la Pretend It's a City, miniseria dialog între Martin Scorsese și Fran Lebowitz. I-am zis unui prieten de ea, spunîndu-i că e un fel de stand-up cultural și el m-a întrebat ironic: „Se dă Iosif Sava la Netflix?”. Mă rog, e genul de glumă pe care protagonista ar gusta-o, cu siguranță.

Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets. El îi aruncă mingea, iar ea o înalță și povestește, cu farmecul și nonșalanța pe care ți le pot da vîrsta și faptul că vii de departe și ai văzut multe. Cînd ai fost decenii la rînd nonconformistă, ca Fran, chiar poți să spui orice. Ea e genul de personaj care știe să provoace cu fiecare replică. S-a antrenat pentru asta, și-a făcut o carieră așa. E acidă, în răspăr cu vremurile și are o memorie fabuloasă. Mi-a amintit de Alex. Leo Șerban, apoi în episodul 3 sau 4, cînd povestea despre perioada ei din anii ’70, în care a scris cronică de film pentru producțiile independente, m-a amuzat potriveala.

Pretend It's a City e, în primul rînd, o declarație de dragoste pentru orașul în care locuiește această femeie de mai bine de o jumătate de secol și care s-a tot schimbat sub privirile ei uimite. Fran Lebowitz nu vrea să fie „drăguță”. Din contră, spune ce ceilalți evită. Nici nu se încolonează discursului la modă, pentru că nuanțează mereu lucrurile. Nu trebuie să fii de acord cu „teoriile” ei, dar n-ai cum să nu recunoști că e tonic să vezi atîta vitalitate și înțelegere. Lume artistică, politică, cărți, țigări, dulciuri, bătrînețe, sport, călătorii, tehnologie, petreceri, bani, copii, nimeni și nimic nu scapă. Nu există subiecte importante și minore. Ci doar un show nesfîrșit și o imensă plăcere de a vorbi despre ele și despre ce a experimentat pe propria-i piele. Despre modele și libertăți, despre ce s-a pierdut iremediabil și ce s-a așezat în loc. Mi-am imaginat-o pe Lebowitz, în pandemie, în biblioteca din apartamentul ei (de trei ori mai scump decît și-ar fi permis!), în blugi și cu un sacou impecabil, citind. Și asta e o imagine care poate îmblînzi orice mare oraș din lume, nu doar New York-ul. De care, apropos, nu prea are cum să nu ți se facă dor, dacă l-ai vizitat vreodată.

Oamenii pot fi niște arhive în sine. Copii de emigranți amîndoi, Martin Scorsese și Fran Lebowitz devin depozitarii unor istorii de familie „clasice” deja, pentru America începutului de secol XX. Imaginile de arhivă completează puzzle-ul. Dar acest dialog este dovada cea mai vie că există personaje pentru care spectacolul uman rămîne fascinant și molipsitor. Simplu și sofisticat în același timp, Pretend It's a City relativizează un pic lucrurile și „teoriile” și asta prinde bine în orice context.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.