Slobod la gură. Și la minte

17 ianuarie 2021
Viețile netrăite jpeg

M-am uitat de curînd la Pretend It's a City, miniseria dialog între Martin Scorsese și Fran Lebowitz. I-am zis unui prieten de ea, spunîndu-i că e un fel de stand-up cultural și el m-a întrebat ironic: „Se dă Iosif Sava la Netflix?”. Mă rog, e genul de glumă pe care protagonista ar gusta-o, cu siguranță.

Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets. El îi aruncă mingea, iar ea o înalță și povestește, cu farmecul și nonșalanța pe care ți le pot da vîrsta și faptul că vii de departe și ai văzut multe. Cînd ai fost decenii la rînd nonconformistă, ca Fran, chiar poți să spui orice. Ea e genul de personaj care știe să provoace cu fiecare replică. S-a antrenat pentru asta, și-a făcut o carieră așa. E acidă, în răspăr cu vremurile și are o memorie fabuloasă. Mi-a amintit de Alex. Leo Șerban, apoi în episodul 3 sau 4, cînd povestea despre perioada ei din anii ’70, în care a scris cronică de film pentru producțiile independente, m-a amuzat potriveala.

Pretend It's a City e, în primul rînd, o declarație de dragoste pentru orașul în care locuiește această femeie de mai bine de o jumătate de secol și care s-a tot schimbat sub privirile ei uimite. Fran Lebowitz nu vrea să fie „drăguță”. Din contră, spune ce ceilalți evită. Nici nu se încolonează discursului la modă, pentru că nuanțează mereu lucrurile. Nu trebuie să fii de acord cu „teoriile” ei, dar n-ai cum să nu recunoști că e tonic să vezi atîta vitalitate și înțelegere. Lume artistică, politică, cărți, țigări, dulciuri, bătrînețe, sport, călătorii, tehnologie, petreceri, bani, copii, nimeni și nimic nu scapă. Nu există subiecte importante și minore. Ci doar un show nesfîrșit și o imensă plăcere de a vorbi despre ele și despre ce a experimentat pe propria-i piele. Despre modele și libertăți, despre ce s-a pierdut iremediabil și ce s-a așezat în loc. Mi-am imaginat-o pe Lebowitz, în pandemie, în biblioteca din apartamentul ei (de trei ori mai scump decît și-ar fi permis!), în blugi și cu un sacou impecabil, citind. Și asta e o imagine care poate îmblînzi orice mare oraș din lume, nu doar New York-ul. De care, apropos, nu prea are cum să nu ți se facă dor, dacă l-ai vizitat vreodată.

Oamenii pot fi niște arhive în sine. Copii de emigranți amîndoi, Martin Scorsese și Fran Lebowitz devin depozitarii unor istorii de familie „clasice” deja, pentru America începutului de secol XX. Imaginile de arhivă completează puzzle-ul. Dar acest dialog este dovada cea mai vie că există personaje pentru care spectacolul uman rămîne fascinant și molipsitor. Simplu și sofisticat în același timp, Pretend It's a City relativizează un pic lucrurile și „teoriile” și asta prinde bine în orice context.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO
Autorităţile din Alba au mai făcut un pas în procesul de finalizare a unei investiţii în valoare de circa 35 de milioane de lei privind construcţia staţiunii de băi sărate din oraşul Ocna Mureş.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.