O lecție de responsabilitate

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

Numărul trecut al revistei noastre a stîrnit multe reacții adverse. O spun din capul locului – pe bună dreptate. Prima pagină a revistei este o eroare editorială pe care ne-o asumăm, iar eu, ca redactor-șef, mi-o asum cel dintîi și în cea mai mare măsură. 

Intenția noastră a fost să ne folosim de faptul că au trecut o sută de ani de la nașterea lui Eugen Barbu și să repunem în discuție una dintre cele mai importante teme pentru cultura noastră de azi: raportul dintre ceea ce se numește îndeobște „talentul literar” al unui scriitor și caracterul său, opțiunile sale, acțiunile sale din timpul vieții. Dacă vreți, pretențios spus, voiam să discutăm, plecînd de la un caz frapant, relația dintre estetic și etic. Ni s-a părut că Eugen Barbu este un caz (așa am și vrut să-l tratăm, ca pe un caz) tocmai pentru că a fost, indiscutabil, un tip nociv, care a făcut mult rău și care a pactizat fățiș cu sistemul de represiune comunist. Ca să fiu clar, mai ales pentru cei care au fost doar nedumeriți (unii) și de-a dreptul supărați pe noi (alții): Dilema veche nu are altă busolă morală și intelectuală decît cea cu care a navigat în ultimii 30 de ani în publicistica noastră culturală. Sîntem aceiași! Ceea ce am vrut să discutăm nu este toxicitatea personajului, nu am vrut să reevaluăm imunda lui acțiune culturală din anii comunismului și nici dîra pestilențială lăsată, prin urmașii săi, după 1990. Nu ne-am născut ieri – știm că Barbu și urmașii lui au detestat și atacat Dilema și pe fondatorii ei, pe umerii cărora, sînt conștient, trăim noi acum. Cunoaștem foarte bine marfa Eugen Barbu. Aici, nu avem ce discuta, sîntem clarificați. Am vrut să vedem dacă opera acestui scriitor socotit de mulți a fi fost „talentat”, la o sută de ani de la nașterea sa, cînd încă sînt în viață mulți dintre cei cărora le-a făcut rău, supraviețuiește mizeriei sale. De aceea, am și invitat să scrie pe această temă pe cîțiva dintre cei mai buni critici literari ai generației care, acum, e în plină activitate.  

Ne-am gîndit că și în Franța se discută, la ocazii, cazuri precum Céline sau Drieu La Rochelle, în Italia cazuri precum Gabriele D’Annunzio sau în fostele țări comuniste cazuri de scriitori reputați ca „talentați” care au servit, uneori în forme abjecte, represiunea. E drept, se discută cu precauție și niciodată cu o primă pagină pusă cu atîta ușurință.

Da, prima și cea mai mare eroare este, indiscutabil, prima pagină a revistei. Fotografia aceea, însoțită de titlul „Centenar Eugen Barbu”, este cu totul înșelătoare. E înșelătoare în raport cu textele din Dosar – care numai encomiastice nu sînt! –, dar și în raport cu ceea ce sîntem ca intelectuali și, mulți dintre membrii redacției, ca parte din breasla scriitoricească. O altă fotografie, mai sugestivă pentru ceea ce conține Dosarul și pentru intenția noastră, și un alt titlu („Cazul Eugen Barbu”, de pildă) ar fi fost potrivite. Cu ușurință nepermisă am trecut peste una dintre lecțiile de bază ale presei, anume că prima pagină este mai puternică decît tot conținutul publicației. Cititorii noștri au tot dreptul să se supere pe noi. Le cer iertare! 

Mai pe șleau, dacă ar fi să ne așezăm în antinomia perfectă a culturii noastre de dinainte de 1990, între Eugen Barbu și Monica Lovinescu (al cărei centenar l-am celebrat și noi, așa cum au făcut-o, pe bună dreptate, mulți alții), Dilema veche nu are nici o ezitare, nu are nici o dilemă: sîntem cu Monica Lovinescu! 

Precizez, totodată, că nu scriu aceste rînduri pentru cei care ne citesc de multă vreme cu antipatie consolidată, dezvoltată din cine știe ce motive. Să spui că „Dilema veche îl reabilitează pe E.B.” e o prostie. Întîi, pentru că nici un text din cuprinsul revistei nu face asta. Dimpotrivă, aș spune. În al doilea rînd, pentru că Dilema veche nu poate reabilita pe nimeni – nu avem atîta putere (și nu cred că vreo altă publicație de azi mai are) să „reabilităm”, după cum nu putem nici să decidem ostracizarea vreunui autor cum o făcea, înainte de 1990, de conivență cu partidul și Securitatea, publicația lui Barbu. Cu cei care denunță zgomotos „Dilema veche și-a dat arama pe față”, „Dilema vechea schimbat macazul”, „Dilema veche s-a dat cu securiștii” știu bine că nimic nu e de făcut. Ei oricum credeau de mult asta despre noi – să fie sănătoși. Nu scriu aceste rînduri nici pentru cei puțini care aderă și azi la securism și care, aud, jubilează prin colțurile lor. Ne sînt și ne vor fi străini. Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută. 

Oricum, tuturor le mulțumim că ne citesc, le mulțumim că prin reacțiile lor ne-au arătat cît de mult contăm și îi asigur că am primit lecția care ne-a fost dată de acest regretabil accident de parcurs. În primul rînd, o lecție de responsabilitate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

test jpg
Ești un geniu dacă rezolvi acest test de inteligență. Găsește cele 2 greșeli în 9 secunde
Testele de IQ sunt instrumente excelente pentru a evalua inteligența unei persoane. Astfel de provocări vin sub forma unor puzzle-uri vizuale care testează abilitățile mentale, precum raționamentul logic, recunoașterea tiparelor, memoria și gândirea analitică.
image png
Poliția Capitalei nu a primit nicio sesizare de la echipa lui Nicușor Dan cu privire la pliantele fake
Reprezentanții Poliției Capitalei au menționat că nu au primit până acum o sesizare din partea echipei de campanie a candidatului Nicușor Dan în legătură cu pliantele cu mesajul „Klaus Iohannis: Susțin Nicușor Dan președinte!”
Sistem HIMARS FOTO Profimedia
Estonia a cumpărat şase sisteme de rachete HIMARS din SUA. Este ce mai mare achiziție de armament din istoria țării
Estonia a primit şase lansatoare multiple de rachete HIMARS americane, într-una din cele mai mari achiziţii de armament din istoria sa, acoperind astfel un deficit de capacităţi crucial, a anunţat miercuri Centrul pentru investiţii de apărare.
image png
Ce condamnare a primit bărbatul care și-a incendiat mătușa într-un bloc din Sectorul 6 al Capitalei
Alexandru Ionuț Popa, bărbatul care și-a incendiat mătușa într-un bloc din Sectorul 6 al Capitalei, în noiembrie 2023, va face închisoare pe viață.
Arestare generică FOTO Costel Crângan
Trei copii, salvați din „casa ororilor” unde erau sechestrați de peste trei ani. Părinții lor au fost arestați
Un cuplu de germani care trăiau izolaţi de lume şi îşi sechestraseră copiii de peste trei ani a fost arestat luni la Oviedo, în nord-vestul Spaniei, după descoperirea a ceea ce media au supranumit „casa ororilor”.
pana de curent spania lumanari profimedia jpg
Blackoutul din Peninsul Iberică este doar începutul. „Noul Nostradamus” avertizează asupra unui colaps digital global: „Evitați marile centre urbane”
Un blackout de proporții care a lăsat luni, 28 aprilie, regiuni întinse din Spania și Portugalia fără energie electrică ar fi, potrivit unui clarvăzător din Brazilia, doar începutul unui șir lung de întreruperi sistemice.
Batrana la tara FOTO Shutterstock
Curentul naționalist, în creștere în mediul rural din România, unde cei mai mulți l-au votat pe Georgescu
În ultimii ani, furia față de clasa politică din România a alimentat o creștere a sprijinului pentru figurile de extremă dreapta din partea mediului rural, scrie agenția americană Associated Press.
csasteaua jpg
sondaj jpg
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
Site-ul Context.ro a analizat peste 4 milioane de comentarii de pe TikTok, peste 500 de conturi și zeci de mii de clipuri generate de ecosistemele de propagandă electorală a candidaților la prezidențialele 2025.