Dacă asculți toate părțile implicate în cazul Simonei Halep, inclusiv pe ea însăși, constați că toți ar avea dreptate. Cum vine asta?

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

Vine ca la orice tribunal. Instanța spune că ești vinovat și tu spui că nu. Simplu. Fiecare cu adevărul lui. Important e de ce parte a ciocănelului te afli. Care cînd face „poc!”, toată lumea ta se destramă. Se crapă pînă la prăsele. Poți urla în toate zările că ești nevinovat, „poc”-ul rămîne. Pînă la sfîrșitul vremurilor. Sigur că noi am vrea să știm adevărul adevărat. Adevărul poate fi reconstituit precum Hänsel și Gretel au regăsit drumul înapoi către casă. După firimituri. După lucruri mici, seci, fade. Date, măsurători, analize. Cîți dintre cei care au susținut-o sau au demolat-o pe Halep după pedeapsa inițială de patru ani suspendare au citit pagină cu pagină motivarea sentinței? Cîți au stat cu picioarele în apă rece pentru a descifra textul, deloc prietenos cu cititorul de Insta și admiratorul tiktokist? Și atunci e simplu de înțeles de ce nu pricepem nimic. Sau de ce mulți o consideră o Ioana d’Arc a tenisului, iar alții o trișoară dovedită. Mantra cea mai auzită e aceea că „n-a fost vina ei”. Asta înseamnă că majoritatea a trecut totuși de întrebarea „Există sau nu o vină?”. Există. Dar nu e a ei, zic fanii „necondiționați” ai Simonei. Adică a luat un supliment dat de echipa lui Mouratoglou despre care nimeni, inclusiv ea, nu știa că e contaminat. Destui își liniștesc conștiința așa. N-a știut, n-a văzut, n-a vrut. Numai că, din perspectiva instanțelor tenisului, aceasta e o pistă falsă. Specialiștii acuzării spun că, dacă ar fi fost să ia substanța incriminată din acea pudră, ar fi trebuit să-și introducă în corp, de fapt, nu doar o cantitate mică (așa cum ea a declarat), ci de la cîteva cutii la cîteva vagoane! Asta e problema. E un vîrtej fals în spațiul românesc, acela al unei unice doze „otrăvite”, dar nu contează. Se glosează voios, fără nici o grijă pentru realitatea și gravitatea situației. Apoi mai e și pașaportul biologic. Și în cazul ăsta, acuzațiile sînt grave. Cele două capete de acuzare sînt etalate pe parcursul celor aproape două sute de pagini. Citindu-le, ai senzația unei coborîri în infern. Din infern, însă, te poți întoarce. Euridice era să reușească. La fel ca și în cazul ei, adevărul ține de zei. Care fac un pact cu tine. Și nu mai acceptă nici măcar o privire înapoi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

Copii copil cu smartphone si tableta internet online FOTO Shutterstock
Cum să ținem copiii departe de smartphone-uri. 10 sfaturi esențiale de la experți
Specialiștii în parenting recomandă o revenire la metodele din anii '80 pentru a ajuta copiii să se deconecteze de la tehnologie. Oferă-le mai multă libertate, responsabilitate și, chiar și plictiseală, pentru a-i încuraja să se joace afară și să învețe prin jocuri independente.
shutterstock 2396993703 jpg
Bătălia globală pentru controlul regiunii arctice. Cum se poziționează Rusia, China și SUA
Pe măsură ce regiunea arctică suferă schimbări fără precedent din cauza modificărilor climatice , topirea gheții deschide o nouă frontieră masivă, deblocând un tezaur de resurse naturale neexploatate anterior și potențialul pentru noi rute comerciale și supremație regională.
gabi bota jpg
Scriitorul care a fost până la capătul lumii pe două roți pentru a promova cititul: „Azi vedem efectele lipsei lecturii” INTERVIU
„Suntem primii din Istoria Omenirii care au fost pe această insulă cu bicicletele”, a exclamat scriitorul clujean Gabriel Bota, la întoarcerea dintr-un drum de 40.000 de kilometri din Cluj și până la Capul Horn, cea mai sudică insulă din lume, al cărui scop a fost promovarea cititului.
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
Ce riscă românii care vor să rămână ilegal în Statele Unite ale Americii, după eliminarea vizelor
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a vorbit despre impactul includerii României în programul Visa Waiver. Acesta a vorbit, însă și despre riscurile posibile legate de abuzurile acestui sistem.
Proteste antivaccin în Bucureşti. Foto Mediafax
„Rușii vor lovi din nou în România, de data asta și mai tare”. Predicția sumbră a unui reputat expert român de la Universitatea Oxford
România nu a învățat nimic din experiența alegerilor prezidențiale, susține politologul Corneliu Bjola, de la Universitatea Oxford. Lipsa de reacție nu face decât să-i invite din nou pe ruși, care vor lovi din nou cu prima ocazie, de data aceasta mai tare, ca parte a unui război hibrid.
Tanara bucuroasă  Foto Freepik com jpg
Țările nordice au descoperit secretul fericirii. Pe ce loc onorant se află România în clasamentul celor mai fericite țări
România se află în prima parte a clasamentului celor mai fericite țări din lume, însă în prezent este în urma unor state nordice ca Danemarca și Finlanda, unde oamenii par să fi descoperit și integrat în viața lor secretul bunăstării.
Celebrele pisici din orașul Van în Turcia Foto Daciana Stoica pentru Adevărul
Pisicile unice în lume, cu ochi diferiți și dragoste de apă, ce te vor uimi. Unde trăiesc
Unul dintre simbolurile celebre ale orașului Van, din Turcia, este o rasă unică de pisici, cunoscută și admirată în întreaga lume. Pisicile turcești din Van se remarcă prin blana lor albă, mătăsoasă, ochii deosebiți și pasiunea lor rară, dar fascinantă, pentru apă.
casatorie shutterstock jpg
O femeie și-a anulat căsătoria după ce a aflat că nunta pe care o credea „falsă” era, de fapt, reală: „El m-a luat deoparte şi mi-a spus că...”
O femeie din Australia a fost atrasă într-o capcană, după ce a participat la un eveniment care părea a fi o nuntă falsă. De fapt, australianca avea să se căsătorească în mod real cu un bărbat pe care îl cunoscuse de puțin timp. Ulterior, individa a anulat mariajul.
Sursa Politia de Frontiera John Pirva jpg
Obstacolul brutal pus în anii '80 la frontierele de vest: „Unii români s-au năpustit cu mașinile în barajele grănicerilor”
Mii de români au încercat în anii '80 să fugă din România aflată sub regimul Ceaușescu. Cei mai mulți își riscau viața pentru a pleca în Occident trecând „fâșia verde” sau Dunărea spre Iugoslavia, însă unii dintre ei forțau pur și simplu granița cu mașina, povestește un fost militar.