Înscenări

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

În subtitrările unor seriale polițiste sau în prezentările traduse din engleză ale unor filme apare din cînd în cînd o construcție destul de iritantă, în care complementul direct al verbului a înscena se referă la o persoană: „după ce Joad și Fowler îl înscenează pe Clanton pentru crimă, acesta reușește să scape” (subs.ro); „cineva îi ucide obiectul pasiunii chiar în patul lor și apoi îl înscenează pe el ca autorul faptei” (filme-recomandate.ro). Construcția s-a extins și dincolo de traduceri: „Șefa DNA îl instruiește pe Ghiță cum să-l însceneze pe Vântu” (cotidianul.ro, 2017). Aceeași extindere apare în construcția pasivă, în care referirea la persoana care este victima unei înscenări se face prin subiectul gramatical al propoziției: „Berlusconi a fost înscenat de mafie” (click.ro, 2009); „Schulte a declarat că a fost înscenat, deoarece guvernul era disperat să găsească un țap ispășitor” (wsws.org); „Genialul om de știință Curtis Metcalf a fost înscenat de șeful sau” (okian.ro). 

În exemplele de mai sus este vorba, în mod evident, de un calc sintactic, de o traducere a unei construcții din engleză, în care este folosit verbul frame cu unul dintre sensurile sale actuale – „a face ca o persoană să pară vinovată, prin furnizarea de informații false” (Cambridge Dictionary online) – și avînd drept complement un cuvînt sau o expresie desemnînd persoane. Echivalentul cel mai bun în română al acestui sens este într-adevăr verbul a înscena, dar într-o altă construcție, puțin mai complicată, în care subiectul pasivului reflexiv sau cu a fi este fapta negativă trucată: a i se înscena cuiva ceva (furt, accident, atac, crimă etc.)Exemplele construcției corecte, bine fixate în română, sînt numeroase: „Edilul spune că totul i-a fost înscenat, iar imaginile sînt, de fapt, trucaje” (stirileprotv.ro); „S.I. susţine că accidentul i-a fost înscenat” (libertatea.ro). Le găsim și în traducerile bine făcute, atente la particularitățile limbii-țintă: „Pentru a-și dovedi nevinovăția, un cavaler căruia i se înscenează o crimă face echipă cu o adolescentă” (netflix.com); „i se înscenează un furt” (wikipedia); „După ce i s-a înscenat un asasinat, un agent special îi cere ajutorul tatălui său” (netflix.com). Numărul foarte mare de folosiri ale construcției tipice limbii române e un argument suplimentar (dincolo de cel esențial, al existenței unei norme gramaticale) pentru a nu accepta noul calc. Singurele avantaje ale acestuia ar putea fi simplitatea și ușurința cu care este omisă referirea la fapta negativă (X a fost înscenat față de lui X i s-a înscenatsau i-a fost înscenat totul). Nu există însă nici un avantaj semantic; dimpotrivă, multiplicarea construcțiilor poate aduce mai multă ambiguitate. 

Din păcate, respingerea construcției calchiate nu se poate face foarte simplu, pentru că dicționarele noastre uzuale nu descriu complet utilizarea gramaticală a verbelor, cu trăsăturile semantice ale complementelor, ci indică doar cîteva trăsături sintactice (tranzitivitate, combinare cu pronumele reflexiv). În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții. În DEX, a înscena, verb tranzitiv, este înregistrat cu două sensuri: „a regiza un spectacol, a pune în scenă” și „a pune la cale acțiuni rău intenționate spre a aduce cuiva prejudicii”. Din modul de definire al celui de-al doilea sens nu se înțelege suficient de clar, în absența exemplelor, care construcție este permisă și care nu. Este de aceea greu, pentru nespecialiști, să respingă și alte extinderi ale folosirii verbului, în care participiul înscenat este echivalent cu „aranjat” sau „falsificat”. Aceste extinderi pot apărea tot prin traducere, de această dată a unor folosiri extinse din engleză ale formei staged – „Videoclipul folosit de Tesla pentru a promova mașinile care se conduc singure a fost înscenat, mărturisește un inginer al companiei” (g4media.ro) –, dar le găsim deja și în texte netraduse: „Dosarul a fost înscenat de procurorii DNA Ploiești” (luju.ro). În toate aceste extinderi semantice și gramaticale se înțeleg destul de ușor sensurile negative ale înscenării (ideea de fals, de neautentic, de situație aranjată cu intenție pentru un anumit efect), dar persistă (cel puțin pentru unii cititori) senzația neplăcută creată de folosirea neglijentă a cuvintelor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

operatie medici doctori chirurgie sala spital shutterstock 2864702 0 jpeg
Avertismentul unui chirurg: „Un singur rezident a terminat Chirurgie generală, în generația mea eram 20-30. Și decidenții doar cârpesc”
Exodul medicilor din spitalele publice continuă, timp în care managerii caută soluții disperate și anunță desființarea unor linii de gardă. Un medic chirurg atrage atenția că ne aflăm într-o situație care poate deveni fără întoarcere. Nemulțumirile medicilor nu mai sunt legate de bani.
crizanteme istock jpg
Plantele pe care trebuie să le plantăm în curte. Vor înflori chiar și în timpul sezonului rece
Cu toții putem observa faptul că temperaturile din ultima perioadă au scăzut simțitor, iar pentru românii care locuiesc la curte poate fi dificil să mențină aceeași atsmoferă plină de culoare și de parfum în grădină, la fel ca în mijlocul verii.
prostituate romance bruxelles jpg
Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un vlogger celebru. „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante”
Aflat în Bruxelles, vloggerul Cosmin Avram a filmat în cartierul felinarelor roșii, unde mare parte dintre fetele care prestează cea mai veche meserie din lume sunt românce.
Orașul Câmpeni din Alba  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (6) jpg
Căi ferate înguste salvate de dragul turiștilor. Ce a mai rămas din vasta rețea de mocănițe a României
Mai puțin de 100 de kilometri de cale ferată îngustă, folosită în scop turistic, s-a păstrat în România. În trecut, liniile ferate erau aglomerate de vagoanele de navetiști și de marfă, însă cele mai multe au ajuns la fier vechi.
rafas jpg
Olandezii l-au retras pe Nadal. Spania, eliminată în sferturile Cupei Davis
La Malaga, marți noapte, Olanda a eliminat Spania lui Nadal, aflat la ultimul bal în carieră, și va disputa semifinala cu învingătoarea partidei SUA-Germania.
sarmale istock jpg
Sarmale orientale! Reteța perfectă de post
Sarmale orientale! Reteța perfectă de post
Accident pe Valea Oltului în zona Boița Sibiu în urma coliziunii a două TIRuri încărcate cu mașini Foto IPJ Sibiu
Germania bulversează întreaga industrie auto europeană: livrările, afectate de întârzieri și amenzi uriașe
Transportatorii de mașini din Europa se confruntă cu costuri de sute de mii de euro și potențiale amenzi după introducerea standardelor germane privind modul în care sunt asigurate vehiculele în remorci.
Centrul istoric din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (14) jpg
Un oraș din România și-a construit o stemă uriașă. Cum arată lucrarea de artă din centrul istoric
Centrul istoric al Hunedoarei a fost împodobit cu o stemă de peste 20 de metri, realizată din piatră și marmură. Lucrarea de artă de la poalele Castelului Corvinilor nu este încă finalizată, dar atrage deja privirile turiștilor.
Mihaela Plesa 08 foto Facebook jpg
Mihaela Pleșa, prima româncă în Camera Reprezentanților din Texas: „Am bătut la peste 80.000 de uși în campanie”
Aleasă pentru a doua oară în Camera Reprezentanților în statul Texas, Mihaela Pleșa a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre viitorul Americii, despre originile românești, ca și despre cum se face altfel politica peste Ocean.