Înscenări

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

În subtitrările unor seriale polițiste sau în prezentările traduse din engleză ale unor filme apare din cînd în cînd o construcție destul de iritantă, în care complementul direct al verbului a înscena se referă la o persoană: „după ce Joad și Fowler îl înscenează pe Clanton pentru crimă, acesta reușește să scape” (subs.ro); „cineva îi ucide obiectul pasiunii chiar în patul lor și apoi îl înscenează pe el ca autorul faptei” (filme-recomandate.ro). Construcția s-a extins și dincolo de traduceri: „Șefa DNA îl instruiește pe Ghiță cum să-l însceneze pe Vântu” (cotidianul.ro, 2017). Aceeași extindere apare în construcția pasivă, în care referirea la persoana care este victima unei înscenări se face prin subiectul gramatical al propoziției: „Berlusconi a fost înscenat de mafie” (click.ro, 2009); „Schulte a declarat că a fost înscenat, deoarece guvernul era disperat să găsească un țap ispășitor” (wsws.org); „Genialul om de știință Curtis Metcalf a fost înscenat de șeful sau” (okian.ro). 

În exemplele de mai sus este vorba, în mod evident, de un calc sintactic, de o traducere a unei construcții din engleză, în care este folosit verbul frame cu unul dintre sensurile sale actuale – „a face ca o persoană să pară vinovată, prin furnizarea de informații false” (Cambridge Dictionary online) – și avînd drept complement un cuvînt sau o expresie desemnînd persoane. Echivalentul cel mai bun în română al acestui sens este într-adevăr verbul a înscena, dar într-o altă construcție, puțin mai complicată, în care subiectul pasivului reflexiv sau cu a fi este fapta negativă trucată: a i se înscena cuiva ceva (furt, accident, atac, crimă etc.)Exemplele construcției corecte, bine fixate în română, sînt numeroase: „Edilul spune că totul i-a fost înscenat, iar imaginile sînt, de fapt, trucaje” (stirileprotv.ro); „S.I. susţine că accidentul i-a fost înscenat” (libertatea.ro). Le găsim și în traducerile bine făcute, atente la particularitățile limbii-țintă: „Pentru a-și dovedi nevinovăția, un cavaler căruia i se înscenează o crimă face echipă cu o adolescentă” (netflix.com); „i se înscenează un furt” (wikipedia); „După ce i s-a înscenat un asasinat, un agent special îi cere ajutorul tatălui său” (netflix.com). Numărul foarte mare de folosiri ale construcției tipice limbii române e un argument suplimentar (dincolo de cel esențial, al existenței unei norme gramaticale) pentru a nu accepta noul calc. Singurele avantaje ale acestuia ar putea fi simplitatea și ușurința cu care este omisă referirea la fapta negativă (X a fost înscenat față de lui X i s-a înscenatsau i-a fost înscenat totul). Nu există însă nici un avantaj semantic; dimpotrivă, multiplicarea construcțiilor poate aduce mai multă ambiguitate. 

Din păcate, respingerea construcției calchiate nu se poate face foarte simplu, pentru că dicționarele noastre uzuale nu descriu complet utilizarea gramaticală a verbelor, cu trăsăturile semantice ale complementelor, ci indică doar cîteva trăsături sintactice (tranzitivitate, combinare cu pronumele reflexiv). În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții. În DEX, a înscena, verb tranzitiv, este înregistrat cu două sensuri: „a regiza un spectacol, a pune în scenă” și „a pune la cale acțiuni rău intenționate spre a aduce cuiva prejudicii”. Din modul de definire al celui de-al doilea sens nu se înțelege suficient de clar, în absența exemplelor, care construcție este permisă și care nu. Este de aceea greu, pentru nespecialiști, să respingă și alte extinderi ale folosirii verbului, în care participiul înscenat este echivalent cu „aranjat” sau „falsificat”. Aceste extinderi pot apărea tot prin traducere, de această dată a unor folosiri extinse din engleză ale formei staged – „Videoclipul folosit de Tesla pentru a promova mașinile care se conduc singure a fost înscenat, mărturisește un inginer al companiei” (g4media.ro) –, dar le găsim deja și în texte netraduse: „Dosarul a fost înscenat de procurorii DNA Ploiești” (luju.ro). În toate aceste extinderi semantice și gramaticale se înțeleg destul de ușor sensurile negative ale înscenării (ideea de fals, de neautentic, de situație aranjată cu intenție pentru un anumit efect), dar persistă (cel puțin pentru unii cititori) senzația neplăcută creată de folosirea neglijentă a cuvintelor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O pisică gestantă a venit singură la ușa spitalului. Medicii veterinari au ajutat-o să nască VIDEO
Spitalul veterinar Arcadia Vet din Iași a avut parte de un eveniment neașteptat marți, 9 aprilie 2024. O pisică a venit la ușa așezământului medical, iar urmarea a uimit pe toată lumea.
image
Cum ar putea riposta Iranul la atacul israelian asupra consulatului său de la Damasc. Scenarii și implicații
Publicația The Conversation l-a consultat pe expertul în materie de securitate și fost oficial american în domeniul contraterorismului Javed Ali pentru a schița potențiale scenarii și implicații pentru Orientul Mijlociu al unui eventual atac iranian de represalii pe teritoriu israelian.
image
O adolescentă s-a dus la Urgențe cerând să i se facă un avort. Reacția ei după refuz a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi
O elevă de 17 ani s-a prezentat la Urgența Spitalului Județean Suceava și a cerut să i se facă un avort. Refuzul doctoriței a dus la deznodământ neașteptat.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.