Diamante pe fir de telegraf

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

August 1858, un cablu lung de vreo 4.000 de kilometri, cu diametrul de nici doi centimetri, format din șapte fire de cupru acoperite cu trei straturi de izolator natural. Plus două nave maritime, una americană, USS Niagara, și alta britanică, HMS Agamemnon. Plecînd în direcții opuse din mijlocul Oceanului Atlantic, cele două fregate au reușit, după numeroase provocări și eșecuri, să întindă cablul în adîncurile oceanului, conectînd Regatul Unit cu Statele Unite ale Americii. Era primul cablu de telegraf transatlantic, care stabilea un canal de comunicare, revoluționar la acel moment, între Europa și America. Un moment istoric după toate semnalmentele, tratat ca atare, cu serbări, parade și entuziasm exprimat fără economie. 

Printre luminile scînteietoare ale focurilor de artificii din New York care marcau această premieră istorică din telecomunicații strălucea și un magazin cu bijuterii și articole de lux, pe care istoria îl va transforma ulterior într-un imperiu: Tiffany & Co.

Proprietarul acestuia, Charles Lewis Tiffany, numit regele diamantelor în epocă, a avut o idee. Sclipitoare. A cumpărat o bucată de cablu de telegraf cam de 30 de kilometric, care rămăsese nefolosită în misiunea transatlantică. De ce? Ca să facă suveniruri din ea.

Anunțul companiei suna astfel: „Pentru a face accesibilă tuturor claselor această minunată curiozitate și pentru ca fiecare familie din Statele Unite să aibă o mostră din ea, Tiffany & Co va tăia cablul în bucăți de zece centimetri și le va monta cu atenție în cercuri din bronz”.

Inițiativa reflecta un contrast uriaș între produsele scumpe vîndute la magazinul exclusivist din New York și suvenirurile istorice fabricate din cablul de telegraf, care costau, fiecare, în jur de 50 de cenți atunci (adică mai puțin de douăzeci de dolari acum). Succesul a fost pe măsura contrastului. Suvenirurile s-au vîndut după scenariul acela cunoscut, cu mulțimi de oameni nerăbdători adunați la coadă, care impun și o discretă, dar fermă prezență a forțelor de ordine. 

Desigur că pentru compania domnului Charles Lewis Tiffany totul s-a tradus într-un cîștig imens de imagine, care va constitui o cărămidă (sau un cablu) de bază la dezvoltarea ulterioară a companiei. Pe lîngă aceasta, însă, privind colateral în contextul lărgit, Tiffany a făcut accesibilă americanilor, la propriu, o mică bucată de istorie, iar asta-i cel puțin frumos. Dacă nu chiar valoros. 

Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848. 

Sclipitor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

Furie - Foto shutterstock 717350314 jpg
„Regula celor 90 de secunde”: secretul unui neurocercetător pentru a fi fericit
Te-ai întrebat vreodată cum ai putea să îți controlezi emoțiile într-un timp record? Descoperă „regula celor 90 de secunde” și află secretele din spatele tehnicii revoluționare dezvoltate de un expert în neuroștiințe.
waldo corgi jess parker captura video jpg
„Câinele meu mi-a salvat viața!” Waldo, cel mai curajos corgi, a devenit un erou
Waldo, un corgi faimos pe rețelele sociale, a devenit un adevărat erou în Kitchener, Ontario, după ce i-a salvat viața stăpânei lui. Câinele, care este recunoscut pentru aparițiile sale în reclame și pentru că are aproape 14.000 de urmăritori pe TikTok, a dat dovadă de curaj și inteligență în urmă c
Crăciunul culinar în Grecia Colaj DMS
Trei metode simple pentru a ne reveni după excesul de sărbători. Cât de grave pot fi consecințele abuzurilor de Crăciun și Revelion
Abuzurile alimentare de sărbători pot duce la complicații serioase din punct de vedere al sănătății. Tocmai de aceea specialiștii în medicină și nutriție recomandă o perioadă de relaxare alimentară, de tonifiere a organismului și restabilire a echilibrului prin câteva sfaturi simple.
blocuri pixabay jpg
2025 începe cu surprize pe piața imobiliară: Măsurile fiscale îndeamnă la prudență. Cât costă apartamentele în marile orașe
Anul 2025 începe cu surprize pe piața imobiliară: prețurile ating un nou record în unele zone din țară, iar modificările fiscale au un impact important care îndeamnă la prudență, potrivit specialiștilor din piață.
bacalaureat adevarul jpg
Bacalaureatul de iarnă, pe ultima sută de metri. Un dascăl explică cele două mari avantaje ale elevilor
La finalul acestei luni, vom asista la o premieră în sistemul de învățământ: absolvenții clasei a XII-a vor susține prima etapă a Bacalaureatului, mai exact sesiunea din iarnă, în cadrul căreia le vor fi evaluate competențele. Devansarea examenului național rămâne, însă, o sabie cu două tăișuri.
Plata cu cardul la restaurant pos card FOTO Shutterstock
Românii cheltuie excesiv în vacanțele din străinătate. Nu și străinii care vin la noi. Psiholog: „Ai noștri au tendințe de aroganță”
Românii cheltuie excesiv în vacanțele din străinătate, mai mult decât dublul cheltuielilor străinilor în România, în ciuda faptului că salariile noastre sunt mult mai mici decât ale celor care ne vizitează țara.
image png
Tupeul unui bărbat infidel întrece orice imaginație! Încearcă să-i cumpere soției tăcerea: „Părinții lui sunt catolici stricți și nu cred în divorț sau înșelăciune”
O femeie în vârstă de 48 de ani trece prin coșmarul vieții sale după ce a aflat că soțul o înșeală. Bărbtaul încearcă să îi cumpere tăcerea pentru a nu afla familia lui. Riscă să fie exclus din testament.
Paine FOTO Shutterstock jpg
Cum să prepari una dintre cele mai sănătoase pâini. Trucul cu vitamina C. Top 5 tipuri care îți protejează sănătatea
Nu există o pâine universală „cea mai sănătoasă”, pentru că acest aspect variază în funcție de nevoile, preferințele și starea de sănătate ale fiecărei persoane. Însă, îți vom dezvălui un clasament al celor mai sănătoase tipuri de pâine.
tancuri Abrams foto Pixabay jpg
Cum vor fi obligate România și celelalte țări NATO să investească serios în apărare. Expert: „Intrăm într-o lume a marilor carnivore”
Donald Trump a solicitat statelor NATO creșterea bugetului destinat apărării până la 5% din PIB, ceea ce pare greu de pus în practică. Vizată e și România. Analistul Ștefan Popescu explică adevăratele motive ale lui Trump și atinge un subiect delicat, lipsa unității în rândul aliaților.