Diamante pe fir de telegraf

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

August 1858, un cablu lung de vreo 4.000 de kilometri, cu diametrul de nici doi centimetri, format din șapte fire de cupru acoperite cu trei straturi de izolator natural. Plus două nave maritime, una americană, USS Niagara, și alta britanică, HMS Agamemnon. Plecînd în direcții opuse din mijlocul Oceanului Atlantic, cele două fregate au reușit, după numeroase provocări și eșecuri, să întindă cablul în adîncurile oceanului, conectînd Regatul Unit cu Statele Unite ale Americii. Era primul cablu de telegraf transatlantic, care stabilea un canal de comunicare, revoluționar la acel moment, între Europa și America. Un moment istoric după toate semnalmentele, tratat ca atare, cu serbări, parade și entuziasm exprimat fără economie. 

Printre luminile scînteietoare ale focurilor de artificii din New York care marcau această premieră istorică din telecomunicații strălucea și un magazin cu bijuterii și articole de lux, pe care istoria îl va transforma ulterior într-un imperiu: Tiffany & Co.

Proprietarul acestuia, Charles Lewis Tiffany, numit regele diamantelor în epocă, a avut o idee. Sclipitoare. A cumpărat o bucată de cablu de telegraf cam de 30 de kilometric, care rămăsese nefolosită în misiunea transatlantică. De ce? Ca să facă suveniruri din ea.

Anunțul companiei suna astfel: „Pentru a face accesibilă tuturor claselor această minunată curiozitate și pentru ca fiecare familie din Statele Unite să aibă o mostră din ea, Tiffany & Co va tăia cablul în bucăți de zece centimetri și le va monta cu atenție în cercuri din bronz”.

Inițiativa reflecta un contrast uriaș între produsele scumpe vîndute la magazinul exclusivist din New York și suvenirurile istorice fabricate din cablul de telegraf, care costau, fiecare, în jur de 50 de cenți atunci (adică mai puțin de douăzeci de dolari acum). Succesul a fost pe măsura contrastului. Suvenirurile s-au vîndut după scenariul acela cunoscut, cu mulțimi de oameni nerăbdători adunați la coadă, care impun și o discretă, dar fermă prezență a forțelor de ordine. 

Desigur că pentru compania domnului Charles Lewis Tiffany totul s-a tradus într-un cîștig imens de imagine, care va constitui o cărămidă (sau un cablu) de bază la dezvoltarea ulterioară a companiei. Pe lîngă aceasta, însă, privind colateral în contextul lărgit, Tiffany a făcut accesibilă americanilor, la propriu, o mică bucată de istorie, iar asta-i cel puțin frumos. Dacă nu chiar valoros. 

Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848. 

Sclipitor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

Donald Trump  sursa foto   Profimedia jpg
Trump agită din nou apele. Republicanul speră că SUA vor „șterge de pe fața Pământului” Iranul dacă va fi asasinat
Donald Trump, reprezentantul republican în alegerile prezidențiale, a declarat că speră ca SUA să "șteargă de pe fața Pământului" Iranul, dacă oficialii de la Teheran vor comanda asasinarea lui.
Prima ședință a guvernului Marcel Ciolacu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Planul PSD de dezvoltare a României: cum se împart investițiile-record în dezvoltarea infrastructurii
În 2024, Guvernul Ciolacu a planificat investiții-record pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea țării. Conform datelor oficiale, investițiile totale programate pentru acest an se ridică la 120 mld. lei, duble comparativ cu anul intrării Partiului Social Democrat la guvernare, în 2021.
Florentina iusco youtube jpg
Ce este furosemid, substanța cu care a fost prinsă dopată atleta Florentina Iușco
Sportiva a fost exclusă de la Jocurile Olimpice 2024.
MAGIC IN THE AIR jpg
Cel mai mare Adrenaline Tower din lume și primul din România se deschide în august la Cluj! Adventure Land și Adrenaline Tower, inaugurate la Wonder Family Fest
Primul Adrenaline Tower din România, cu o înălțime impresionantă de 24 de metri, va fi inaugurat în 2 august, dată la care începe prima ediție a Wonder Family Fest, cel mai mare festival pentru familii din România.
David Popovici (EPA) jpg
Încep Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Cine sunt cei 106 sportivi care reprezintă România și ce șanse au la medalii
Jocurile Olimpice vor debuta vineri la Paris, unde 10.500 de sportivi se vor întrece pentru a obține medaliile mult dorite de concurenți din întreaga lume. România va fi reprezentată de 106 sportivi, după ce atleta Florentina Iușco a fost suspendată.
Nicolae Ciucă FOTO Mediafax
Ciucă, replică lui Geoană, privind prezența sa la summitul NATO: Eu sunt ales de oameni. M-aș fi așteptat să înțeleagă mai bine
Președintele PNL, Nicole Ciucă, a reacționat, vineri, după ce secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a criticat în cadrul unui interviu televizat, prezența sa la recepţia din Congresul SUA.
David Popovici ID240891 INQUAM Photos Inquam Photos jpg
profesor sava viol jpg
Cine este profesorul de la Colegiul Sfântul Sava acuzat că a violat doi elevi
După cazul Kristof Lajos, un profesor extrem de apreciat și premiat pentru inovație în educație, care a fost prins în flagrant în timp ce viola un băiat de 14 ani, o
Viktor Orban primit de Xi Jinping la Beijing FOTO EPA EFE jpg
Budapesta, dependentă de Beijing. Cel mai mare împrumut al Ungariei din istorie: un miliard de euro de la bănci chinezești
Ungaria a împrumutat în mod discret 1 miliard de euro, cel mai mare împrumut luat vreodată de Budapesta, de la trei bănci din China în această primăvară, conform datelor de pe site-ul agenției guvernamentale de gestionare a datoriei.
image
Studiu: de ce este bine să fim politicoși cu AI-ul. Ce schimbări se produc dacă folosim un simplu „te rog”
Există beneficii în schimbarea atitudinii generale pe care o avem cu ChatGPT. Instinctul general este de a cere informații directe, fără să fim politicoși. Sunt utilizatori ai Inteligenței Artificiale care înjură sau vorbesc urât, fie să se distreze, fie pentru că nu le pasă. Însă ce spun aceste lucruri despre noi. Există beneficii multiple pe care le putem avea dacă suntem politicoși cu AI-ul, printre acestea sunt incluse: primirea unor prompturi mai bune, dar și să învățăm să fim mai pozitivi și mai drăguți, chiar dacă este vorba despre un robot. Noi suntem cei umani, corect?
image
Locul de muncă unde să consumi alcool cu colegii sau cu clienții este un semn de loialitate pentru companie
Sunt companii unde angajații sunt încurajați să se distreze, să bea alcool, să aibă relații de prietenie, să socializeze și chiar să întrețină atmosfera în compania clienților, dar și a colegilor. Acest comportament este considerat un semn de loialitate față de compania pentru care lucrează. Țara unde acest obicei a devenit o normalitate este Japonia.
image
George Restivan, dezvăluiri grave despre ce a trăit fiul lui: „Dreptate pentru Blake. Dacă mai există în România acel avocat cu sânge de ...” Adriana Bahmuțeanu, răspuns tăios:„Ne faci un rău imens tuturor!”
George Restivan a făcut o serie de mărturii în spațiul public cu care a derutat complet pe toată lumea, iar de două zile în spațiul public sunt numai speculații cu privire la despărțirea dintre Adriana Bahmuțeanu și fostul partener de viață. Actualitate.net a luat legătura cu George Restivan, care ne-a spus că nu mai dorește să facă declarații publice, după care a făcut o postare pe Facebook cu care a derutat audiența și mai mult. La această postare a comentat și Adriana Bahmuțeanu, deranjată de afirmațiile fostului. L-am întrebat și noi despre ce este, totuși, vorba în postare, însă George Restivan nu a dat un răspuns clar.