Ce este întunecarea?

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

Ce este întunecarea? Inversul luminării. Și ce este luminarea? A spus-o Immanuel Kant cu aproape 250 de ani în urmă, în eseul său celebru „Ce este luminarea?“: 

„Luminarea (Auklärung) este ieşirea omului din condiția de a fi sub tutelă, pentru care vina o poartă el însuşi. A fi sub tutelă înseamnă neputinţa de a se servi de mintea sa fără a fi condus de altcineva. Te faci tu însuţi vinovat de această condiție atunci cînd cauza ei nu se află într-o lipsă a inteligenţei, ci în lipsa fermităţii şi a curajului de a te servi de inteligență fără a fi condus de altcineva. Sapere aude! (Îndrăznește să știi!) «Ai curajul să te serveşti de propria ta minte!» este, prin urmare, deviza luminării.”

*

Pe un zid din fața blocului unde am locuit pînă acum un an și ceva stătea (și încă stă) scris un text lapidar, dar elocvent: „Jos cu sataniștii care ne conduc!”. Nu e deloc singurul zid din București unde întîlnim acest mesaj. Multă vreme am luat asemenea îndemnuri drept ridicole și nedemne de multă atenție. Dar mi-am schimbat părerea cînd, acum cîteva luni, propagandiștii lui Putin au început să ceară „desatanizarea Ucrainei”, la pachet cu „denazificarea” ei. Și să nu uităm că și la noi, după „Colectiv”, a circulat intens pe rețele teoria sinistră că tinerii care au murit arși acolo erau sataniști care și-au primit pedeapsa binemeritată. 

O atmosferă de Ev Mediu superstițios mi se pare tot mai prezentă în numeroase medii – mai ales, dar nu exclusiv, online –, iar cei doi ani de pandemie și doi de război din Ucraina (spre a nu mai vorbi despre războiul dintre Israel și Hamas), cu amenințările și incertitudinile lui, nu fac decît să încurajeze derapajele rațiunii. Ele devin posibile, la noi, și pe fondul unei educații precare, ba chiar discreditate pe alocuri pe motiv că ar fi inutilă pentru viață ori de-a dreptul periculoasă.

Oamenii, în mare parte, nu mai primesc educație științifică autentică în școală, ceea ce îi face incapabili să înțeleagă metoda științei reale și s-o distingă de pseudoștiințe. Știința – și mai ales științele vieții, precum medicina și biologia, pentru a nu mai vorbi despre istorie sau sociologie – nu oferă mereu răspunsuri certe și nici nu pot s-o facă. Omul de știință poate avea ezitări normale; există în știință controverse firești, cum au fost cele din timpul pandemiei de COVID, care duc la progres. Dar profanul, din lipsa educației, crede că oamenii de știință autentici ezită sau se contrazic din nepricepere sau rea-voință, la fel ca politicienii. În acest caz, i se pare că pseudoștiințele, unde nu sînt contradicții, sînt mai credibile. 

Autoritatea științei are un suport instituțional, dar instituțiile au o inserție în politic. Puterea politică susține deci autoritatea științei, cel puțin parțial, dar uneori o și fragilizează, cînd politicul e discreditat, ca la noi, dar și în multe alte locuri din lume. De unde rezultă că a te declara împotriva științei „oficiale” poate reprezenta pentru unii o declarație de falsă „autonomie” personală sau de pretinsă „libertate”; se simt luptînd „împotriva sistemului”, ori „avînd mintea deschisă”. În realitate însă, ei se pun în sclavia ignoranței. Te simți confortabil și mai ales ai sentimentul că nu te lași prostit, că ești „deștept”, chipurile descifrînd „marile conspirații” elaborate de „elitele liberale” – un substitut „corect politic” pentru ceea ce altădată erau evreii, francmasonii, vrăjitoarele sau „sataniștii care ne conduc” – toate, în fond, ființe posedate de Diavol.

Pseudoștiințele sînt raționale în structura lor (chiar dacă absurde în relația cu realitatea); lumea pe care o descriu e ultra-coerentă, satisfăcînd nevoia noastră de ordine completă și de explicație totală, mult peste ce poate oferi cunoașterea autentică. Pseudoștiințele conferă lumii și omului un sens aparent simplu, restaurînd centralitatea mitologică pierdută a omului.

Internetul și rețelele de socializare de asemenea încurajează pseudoștiințele și conspirațiile, încurajînd pe oricine să spună orice și consolidînd grupuri de influență, care își pot disemina nestingherit teoriile. Eliminarea privilegiilor într-o lume democratică – chiar și a celor asociate autorității epistemice a experților – nu avantajează știința reală, căci adevărul științific nu poate fi votat. Dar omul simplu consideră uneori că experții exercită o autoritate nelegitimă, fiindcă nimeni nu i-a votat, iar ei se confirmă unii pe alții.

Multe pseudoștiințe, precum astrologia, alchimia, frenologia etc., au fost în secolele trecute considerate științe respectabile. E plauzibil deci – spun unii subtili – că și multe dintre științele autentice de azi vor fi considerate pseudoștiințe mîine și invers. Adevărul pare a fi un construct istoric, cît și unul socio-politic, pretind destui filozofi de azi, determinat pe contingențe de mediu, gen, rasă, clasă. Adevărul, ca atare, pare o noțiune demodată.

*

Mi se pare, deci, că trăim un început de „Dark Ages”, de nouă „întunecare”; chiar dacă altminteri ne-am dotat cu Internet, telefoane mobile, Inteligență Artificială și rachete nucleare. Credințe absurde, primitive, multe manipulate politic, proliferează, fără a fi contrate suficient. Superstițiile se întîlnesc nestingherite și fără rușine cu supratehnologiile secolului XXI. Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial. Alții scriu mesaje, ca aceal de pe ziduri, cred în ele, acționează conform lor sau, mult mai grav, vor să-și „desatanizeze” adversarii.

Kant credea că epoca lui nu era „luminată”; dar, optimist, spera că se afla totuși în proces de „luminare”. Similar, putem și noi spune: epoca noastră nu este încă întunecată; dar „luminile” aprinse pe timpuri și mai tîrziu pălesc treptat. Mulți oameni reintră voluntar sub tutelă și nu mai au nici curajul, nici dorința cunoașterii. Preferă ignoranța. Deviza timpului: „Sapere time!”. („Teme-te să știi!“)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

teatrul mihai eminescu (2) jpg
Bijuteria arhitectonică de lux reabilitată cu milioane de euro. Primele repetiții, după 10 ani, în unul dintre cele mai frumoase teatre din România
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.
femeie bucatarie istock jpg
Rețeta tradițională cu care îți vei impresiona oaspeții la masa de Crăciun! Cum pregătim faimoasa găină umplută cu sarmale, o rețetă de pe vremea strămoșilor noștri
Mulți dintre noi consumăm carne aproape în fiecare zi, iar de multe ori ne este greu să ne hotărâm ce preparate să gătim.
Bradul de Crăciun Foto Ricardo Reitmeyer - Getty Images
Tendințele cromatice pentru bradul de Crăciun în 2024: Albastrul și combinațiile elegante vor domina sărbătorile
Anul 2024 aduce o schimbare surprinzătoare în decorul bradului de Crăciun, cu albastrul în prim-plan. Înlocuind tradiționalul roșu, această nuanță sofisticată și elegantă, combinată cu accente de argintiu și auriu, creează un decor festiv modern și rafinat.
marele premiu la loto 5 40 a fost castigat care au fost numerele extrase 178581 jpeg
S-a câștigat, din nou, marele premiu la Loto 6/49. Cât a costat biletul norocos
Loteria Română anunţă că la tragerea Loto 6/49, de joi seara, s-a câştigat premiul de categoria I, în valoare de 519.397,36 lei (peste 100.000 de euro).
Cosmin Ionut Culcus salvator doua persoane foto Facebook jpg
Povestea tânărului din Mioveni care a salvat viața a doi oameni care s-au înecat cu mâncare
Elev la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina și originar din Mioveni, Ionuț Cosmin Culcuș a devenit cunoscut în toată țara după ce weekendul trecut a salvat viața unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă.
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
13 decembrie, ziua în care a murit Nichita Stănescu, prietenul tuturor, pe care puţini l-au cunoscut cu adevărat
13 decembrie este Ziua etniei tătare și Ziua tipografilor. Pe 13 decembrie 1466 murea sculptorul italian Donatello. Tot într-o zi de 13 decembrie, dar în 1983, ne părăsea Nichita Stănescu.
image png
Povestea bărbatului umilit și înșelat de soție. Coșmarul a început după căsătorie
Viața de cuplu s-a schimbat radical la scurt timp după căsătorie. Femeia a început să aibă un comportament ciudat față de soțul ei, astfel că în scurt timp a ajuns să îi fie infidelă.
image png
Fiica Loredanei Groza a dat lovitura în lumea modei! Imaginile postate cu Elena Boncea i-au luat pe toți prin surprindere
Loredana Groza, una dintre cele mai bune cântărețe ale României, se bucură de un succes remarcabil atât pe plan profesional, cât și personal. Fiica sa, Elena Boncea, o face mândră cu fiecare ocazie. Cu ce reușită și-a încântat mama, descoperiți din rândurile de mai jos.
Calin Georgescu Foto Mediafax (9) jpg
Călin Georgescu recunoaște că a fost la ferma de la Ciolpani: „Am fost pentru că m-au rugat. Nu am participat la discuție”
Călin Georgescu a recunoscut în această seară, la Realitatea Plus, că a fost sâmbătă la ferma de la Ciolpani, unde s-a aflat și Horațiu Potra. Acesta a spus, însă, că nu a participat la discuțiile dintre echipa sa de pază și Potra.