Microbiști și tifosi

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

Cuvîntul microbist este, foarte probabil, o invenție de succes a presei sportive, intrată în uzul curent și devenită rapid un termen aproape standard, căruia vorbitorii nici nu-i mai percep originea metaforică și umoristică. Termenul a fost inclus în prima ediție a Dicționarului explicativ (DEX), în 1975, cu o definiție care va fi păstrată și în edițiile succesive: „spectator pasionat (în mod excesiv) la o întrecere sportivă (în special de fotbal)”; au rămas neschimbate pînă azi și eticheta stilistică inițială („familiar”), și etimologia cuvîntului (din microb, cu sufixul -ist). Baza de date Arcanum ne permite acum să observăm răspîndirea rapidă a cuvîntului, în presa românească din secolul al XX-lea: microbist are doar cîteva atestări anterioare anului 1960, pentru ca în cele două decenii următoare (1960-1979) să apară, brusc, cu 1.849 de înregistrări. Cea mai veche atestare pe care am găsit-o deocamdată (baza de date fiind în continuă creștere, pot apărea și altele, anterioare) este din 1956: „în fiecare secție sau atelier din fabrici și uzine există cel puțin cîte un așa numit «microbist», adică un om care n-ar lipsi în ruptul capului de la o competiție sportivă” (Sportul popular). Cuvîntul este pus între ghilimele și precedat de formula prudentă de asumare parțială („așa-numit”): două dovezi ale noutății sale în limbă. În aceeași perioadă, tot în presa sportivă, găsim și o serie sinonimică interesantă: „«Drukeri», «microbiști» sau suporteri cum li se spune la noi, «baleșniki» cum li se spune în U.R.S.S., «tifosi» cum li se spune în Italia” (Sportul, 1958). 

Microbist s-a dezvoltat dintr-o metaforă cognitivă destul de simplă, care echivalează pasiunea cu o boală. În aceeași ordine metaforică, și cuvîntul microb este folosit cu sens figurat, mai ales în sintagme care indică obiectul unei pasiuni: „Unii spun despre el că are «microbul sportului», pentru că se ocupă cu suflet de echipa de fotbal” (Viața nouă, 1956); „are microbul teatrului” (Flacăra, 1958). Explicația analogiei este chiar detaliată umoristic în presa epocii: „Microbismul este o boală ca toate bolile, cu excepţia caracteristicii că nu trebuie tratată... ci menajată. Cel infectat de microbul meciurilor poartă numele de «microbist», fiindcă poartă microbul în el, ca orice purtător de germeni din alte boli infecto-contagioase. Boala evoluează în accese, de regulă săptămînale” (Fiziopatologia microbistului, în Sportul, 1967).

În prezent, microbist este folosit frecvent, aproape exclusiv pentru a-l denumi pe suporterul pasionat de fotbal: „peste 100.000 de microbiști au decis: Dinamo este favorită la cîștigarea campionatului” (gsp.ro), „Grupurile de microbiști au umplut terasele din Centrul Vechi” (stirileprotv.ro), „știri despre microbiști” (sport.ro) etc. Concurența mai recentă cu fan nu este periculoasă, pentru că anglicismul (folosit pentru variație) are o acoperire prea largă, nespecializată. Și microb este încă folosit cu sens metaforic (neînregistrat de dicționare): „turismul (...) are microbul lui” (Cuvântul nou, 1996), „capul familiei are microbul pescuitului” (Gazeta de Sud, 2002), „are microbul vitezei în sînge” (Obiectiv, 2004).

E posibil ca metafora pasiunii ca boală să se fi dezvoltat autonom, în interiorul limbii române, dar la apariția ei puteau contribui și modele străine. Apariția uzului figurat în primele decenii ale perioadei comuniste ne-ar duce cu gîndul spre o eventuală influență din rusă, dar tradiția presei sportive românești indică mai curând o posibilă sursă italiană. Între derivatul românesc microbist și derivatul italienesc tifoso există o asemănare evidentă. Tifoso, avînd sensul de bază „bolnav de tifos”, este atestat în italiană și cu sensul „suporter pasionat”, încă din 1929 (Manlio Cortelazzo, Paolo Zolli, Dizionario etimologico della lingua italiana, 1999). Deși există mai multe posibile explicații ale evoluției sale semantice, cea mai probabilă este  metafora care leagă boala (tifo, „tifos”) de febrilitatea pasiunii sportive. În presa sportivă românească din perioada interbelică termenul italienesc a fost preluat rapid: „sâmbătă după amiază vor sosi în capitală două avioane speciale cu suporterii italieni. Aceştia, cunoscuţi pentru temperamentul lor şi pentru înverşunarea cu cari îşi susţin echipa, au fost numiţi «Tifosi»” (Universul sport, 1938); „se întâmplă, însă, uneori ca excesul de entuziasm al admiratorilor – «tifosi», cum li se spune în Italia – să aibe urmări tragice” (Gazeta sporturilor, 1946). Exemple din presa anilor 1970-1980 („Parcul Borghese a fost invadat de tifosi”„tifosii [...] veniți peste noapte din toate colțurile Italiei”) au făcut ca termenul italienesc să fie înregistrat de Florica Dimitrescu încă din prima ediție a Dicționarului de cuvinte recente (1982). 

Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

Muzeul Astra din Sibiu la Noaptea Muzeelor Foto Colaj jpg
Noaptea Muzeelor 2025: Timpul se oprește în loc ca să redescoperi traiul, meșteșugurile, mâncarea și jocurile de altădată
Trăiește farmecul unei nopți în care timpul încetinește: la ASTRA, înveți să trăiești ca altădată, printre meșteșuguri, gusturi și povești vii.
image png
Ceapă pe tălpi peste noapte. Tradiție populară, mit urban sau beneficiu real pentru sănătate?
Părea că le-am văzut pe toate: băi cu gheață, apă cu lămâie la 5 dimineața, respirație stil Wim Hof… Dar exact când credeai că nimic nu te mai poate uimi în lumea wellness-ului – intră în scenă ceapa roșie.
noul cod fiscal
Statele europene se întrec să atragă cât mai mulți bogați. Unde sunt percepute cele mai mici impozite pentru afaceri
Guvernele europene se confruntă cu constrângeri bugetare, o creștere economică slabă, șocuri comerciale și îmbătrânirea populației, care continuă să le afecteze vistieria, motiv pentru care gândesc strategii, inclusiv facilități fiscale, prin care să atragă investitori.
camera deputatilor. cdep.ro
Schimbare majoră în învățământ: dascălii își vor putea bloca posturile doar 5 ani
Posturile „înghețate” zeci de ani de demnitari-profesori ar putea deveni istorie. O propunere legislativă adoptată tacit de Camera Deputaților limitează la cel mult cinci ani consecutivi perioada în care un cadru didactic poate beneficia de rezervarea postului atunci când ocupă funcții publice.
1 artrita jpg jpeg
Planta medicinală care ameliorează durerea după operații și simptomele artritei
Într-o lume dominată de analgezice și antiinflamatoare sintetice, interesul tot mai mare pentru terapiile naturiste aduce în prim-plan plante cu proprietăți terapeutice remarcabile. Una dintre ele începe să câștige recunoaștere în rândul medicilor integrativi și al pacienților cu dureri cronice
Kim Kardashian FOTO Profimedia
„Am crezut că o să mor”. Kim Kardashian a povestit în lacrimi momentele de groază din timpul jafului de la Paris
Noaptea în care mai mulți hoți înarmați au legat-o pe Kim Kardashian și au forțat-o să predea bijuterii în valoare de milioane de dolari a lăsat-o traumatizată și i-a schimbat viața pentru totdeauna, a declarat cea mai bună prietenă a vedetei și stilista sa în fața unui tribunal din Paris.
sens giratoriu maracineni foto Google Maps jpg
Un drum sufocat de trafic rămâne fără rezolvare. Soluția promisă se lovește de noi întârzieri
De câțiva ani, mulți șoferi și numeroase autorități locale au solicitat CNAIR realizarea unui sens giratoriu pe DN 73 Pitești-Brașov, în comuna Mărăcineni, pe unde trec zeci de mii de mașini și au loc des accidente. Numai că proiectul început în 2022 trenează.
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze pensiile
Un ordin al Ministerului Muncii, emis recent, introduce patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze pensiile, pe lângă cele 11 excepții de la scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.
Muzeul Egiptean, foto Shutterstock jpg
Marele Muzeu Egiptean își deschide, în sfârșit, porțile. Cât a costat impresionanta construcție din Giza?
După două decenii de așteptare, Marele Muzeu Egiptean din Giza se pregătește, în sfârșit, de marea deschidere, programată pentru 3 iulie 2025.