Microbiști și tifosi

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

Cuvîntul microbist este, foarte probabil, o invenție de succes a presei sportive, intrată în uzul curent și devenită rapid un termen aproape standard, căruia vorbitorii nici nu-i mai percep originea metaforică și umoristică. Termenul a fost inclus în prima ediție a Dicționarului explicativ (DEX), în 1975, cu o definiție care va fi păstrată și în edițiile succesive: „spectator pasionat (în mod excesiv) la o întrecere sportivă (în special de fotbal)”; au rămas neschimbate pînă azi și eticheta stilistică inițială („familiar”), și etimologia cuvîntului (din microb, cu sufixul -ist). Baza de date Arcanum ne permite acum să observăm răspîndirea rapidă a cuvîntului, în presa românească din secolul al XX-lea: microbist are doar cîteva atestări anterioare anului 1960, pentru ca în cele două decenii următoare (1960-1979) să apară, brusc, cu 1.849 de înregistrări. Cea mai veche atestare pe care am găsit-o deocamdată (baza de date fiind în continuă creștere, pot apărea și altele, anterioare) este din 1956: „în fiecare secție sau atelier din fabrici și uzine există cel puțin cîte un așa numit «microbist», adică un om care n-ar lipsi în ruptul capului de la o competiție sportivă” (Sportul popular). Cuvîntul este pus între ghilimele și precedat de formula prudentă de asumare parțială („așa-numit”): două dovezi ale noutății sale în limbă. În aceeași perioadă, tot în presa sportivă, găsim și o serie sinonimică interesantă: „«Drukeri», «microbiști» sau suporteri cum li se spune la noi, «baleșniki» cum li se spune în U.R.S.S., «tifosi» cum li se spune în Italia” (Sportul, 1958). 

Microbist s-a dezvoltat dintr-o metaforă cognitivă destul de simplă, care echivalează pasiunea cu o boală. În aceeași ordine metaforică, și cuvîntul microb este folosit cu sens figurat, mai ales în sintagme care indică obiectul unei pasiuni: „Unii spun despre el că are «microbul sportului», pentru că se ocupă cu suflet de echipa de fotbal” (Viața nouă, 1956); „are microbul teatrului” (Flacăra, 1958). Explicația analogiei este chiar detaliată umoristic în presa epocii: „Microbismul este o boală ca toate bolile, cu excepţia caracteristicii că nu trebuie tratată... ci menajată. Cel infectat de microbul meciurilor poartă numele de «microbist», fiindcă poartă microbul în el, ca orice purtător de germeni din alte boli infecto-contagioase. Boala evoluează în accese, de regulă săptămînale” (Fiziopatologia microbistului, în Sportul, 1967).

În prezent, microbist este folosit frecvent, aproape exclusiv pentru a-l denumi pe suporterul pasionat de fotbal: „peste 100.000 de microbiști au decis: Dinamo este favorită la cîștigarea campionatului” (gsp.ro), „Grupurile de microbiști au umplut terasele din Centrul Vechi” (stirileprotv.ro), „știri despre microbiști” (sport.ro) etc. Concurența mai recentă cu fan nu este periculoasă, pentru că anglicismul (folosit pentru variație) are o acoperire prea largă, nespecializată. Și microb este încă folosit cu sens metaforic (neînregistrat de dicționare): „turismul (...) are microbul lui” (Cuvântul nou, 1996), „capul familiei are microbul pescuitului” (Gazeta de Sud, 2002), „are microbul vitezei în sînge” (Obiectiv, 2004).

E posibil ca metafora pasiunii ca boală să se fi dezvoltat autonom, în interiorul limbii române, dar la apariția ei puteau contribui și modele străine. Apariția uzului figurat în primele decenii ale perioadei comuniste ne-ar duce cu gîndul spre o eventuală influență din rusă, dar tradiția presei sportive românești indică mai curând o posibilă sursă italiană. Între derivatul românesc microbist și derivatul italienesc tifoso există o asemănare evidentă. Tifoso, avînd sensul de bază „bolnav de tifos”, este atestat în italiană și cu sensul „suporter pasionat”, încă din 1929 (Manlio Cortelazzo, Paolo Zolli, Dizionario etimologico della lingua italiana, 1999). Deși există mai multe posibile explicații ale evoluției sale semantice, cea mai probabilă este  metafora care leagă boala (tifo, „tifos”) de febrilitatea pasiunii sportive. În presa sportivă românească din perioada interbelică termenul italienesc a fost preluat rapid: „sâmbătă după amiază vor sosi în capitală două avioane speciale cu suporterii italieni. Aceştia, cunoscuţi pentru temperamentul lor şi pentru înverşunarea cu cari îşi susţin echipa, au fost numiţi «Tifosi»” (Universul sport, 1938); „se întâmplă, însă, uneori ca excesul de entuziasm al admiratorilor – «tifosi», cum li se spune în Italia – să aibe urmări tragice” (Gazeta sporturilor, 1946). Exemple din presa anilor 1970-1980 („Parcul Borghese a fost invadat de tifosi”„tifosii [...] veniți peste noapte din toate colțurile Italiei”) au făcut ca termenul italienesc să fie înregistrat de Florica Dimitrescu încă din prima ediție a Dicționarului de cuvinte recente (1982). 

Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.