Cum trebuie să fie un președinte

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

Am scris (și publicat) articolul de mai jos în 2014, cu prilejul alegerilor prezidențiale. După zece ani, mi se pare încă util... Și mă tem că voi avea motive să-l reiau și peste cinci, și peste zece ani.

Am fost invitat de cîteva ori, în ultima vreme, să răspund la foarte actuala întrebare: „Cum trebuie să fie un președinte?”.  M-am eschivat. Întrebarea nu e lipsită de legitimitate (mai ales în contextul de-acum), dar are un „ce” romantic sau, în orice caz, nerealist. Ne ajută în vreun fel dacă încropim un portret ideal al celui de care avem nevoie? Ne ajută în vreun fel dacă facem o listă de însușiri optime, de înzestrări maximale ale „conducătorului” absolut? Va fi imposibil să le găsim întrunite într-un singur om și vom sfîrși, inevitabil, în dezamăgire și derută. Nu poți vota o țintă de neatins. Bine, ni se va răspunde, dar poți vota pe cineva care se apropie cel mai mult de ținta propusă. Nu mi se pare. Nu votezi statui, dar nu votezi nici cópii – mai puțin reușite – ale unor statui. În plus, un președinte bun e „bun” în funcție de context. Președintele unei perioade de prosperitate și calm trebuie să fie altfel decît președintele unei perioade de criză. Președintele potrivit pentru o țară asiatică nu e neapărat potrivit pentru Germania. Ca să nu mai spunem că președintele care mi-ar plăcea mie sau dumitale e, cu siguranță, altfel decît președintele care ar plăcea altor concetățeni ai noștri. Să propunem, deci, „modele de succes” istorice? Are vreun sens să spunem: ne-ar trebui un George Washington, un Richard von Weizsäcker, un François Mitterrand sau un Václav Havel? De unde să-i luăm? Porniți pe calea aceasta a căutării de Feți-Frumoși, de „portrete-robot” întrupate, de soluții perfecte, vom sfîrși prin a nu mai merge la urne. 

Mai realist este, cred, să ne întrebăm ce e de ales din „oferta pieței”. Nu să umblăm după himere, ci să facem oarecare ordine în peisajul – destul de neconvingător, dacă nu direct promiscuu – la care sîntem „condamnați”. Sigur că, nici în acest caz, opiniile personale nu au cum să fie unanime. Dacă e, totuși, să fac – pornind de la realități – un inventar (privat) de calități preferabile și de defecte inacceptabile, aș putea risca două-trei fraze. N-aș vrea să am un președinte care nu are în spate nici o performanță profesională notabilă. N-aș vrea să am un președinte despre care să nu știu la ce se pricepe de fapt. N-aș vrea să am un președinte care a făcut, o dată sau de mai multe ori, proba lipsei de onestitate. N-aș vrea să am un președinte fără experiență de viață și de oameni, necopt, sigur de sine fără temei, mîndru că e președinte, ros de ambiții impure și de parvenitism. Aș prefera un președinte decent, modest fără ostentație, bine educat, cordial, așezat corect între gravitate și umor (dar neiubitor de trivialități suburbane și de retorsiuni mitocănești), un președinte cu respect pentru reguli (juridice, morale, comportamentale), capabil să se exprime onorabil în măcar două limbi de circulație europeană, incapabil de ură, lipsit de pasiunea îmbogățirii, de orgolii juvenile (sau pre-senile), de egolatrie. Nu cred în „eroi salvatori”, în „Cum nu vii tu, Țepeș doamne?”, dar nici în „săraci și cinstiți” care tolerează uncheșește dezmățul din jur. Nu vreau un președinte care să apară prea des la televizor, dar nici unul care se exprimă monosilabic. Nu vreau un președinte pe care îl amuză să provoace scandal, dar nici unul inexpresiv, al cărui discurs să se irosească într-o mecanică previzibilitate. Pe scurt, aș vrea un președinte civilizat, un domn afabil, bine informat și bine orientat în plan geopolitic, demn de încredere și de respect, apt să stîrnească interesul și simpatia interlocutorilor străini. Nu mă deranjează să am un președinte din zona minorităților. Pretind însă să știe bine românește și să cunoască participativ cultura și tradițiile țării pe care o reprezintă. Nu mă deranjează să am un președinte-femeie. Dar nu mă încîntă nici combinațiile de zînă și amazoană, nici feminitatea de tip sabie, halucinată de radicalități nemiloase. Prefer firile neîndurător de bune, iradierea tonică a unui permanent surîs interior, darul de a nu te lua (prea) în serios. Detest demagogia din speța caragialianului Coriolan Drăgănescu, patriotismul de paradă, evlavia de partid și de stat. Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale. M-am săturat să văd politicieni care intră în cursă doar pentru a se răfui cu „băsismul” sau doar pentru a-și obloji, oportunist, o falsă imagine de sine. Nu mai vreau „reformatori” incolori, nu mai vreau războinici de mucava.

O să ziceți că, pînă la urmă, tot la un „portret ideal” am ajuns. Se poate. Dar l-am făcut trăgînd cu ochiul la ce se vede… Iar dacă îmi veți reproșa lipsa referințelor concrete (deși pe unele le veți fi bănuit), vă voi da satisfacție cu următoarea încheiere: entuziasmat nu sînt de nici unul din candidații care și-au anunțat pofta de președinție. (...)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară

Parteneri

smurd masina foto shutterstock
Un bebeluş şi mama acestuia, răniţi într-un accident rutier produs în Piatra-Neamţ
Un bebeluş în vârstă de nouă luni şi mama acestuia au fost răniţi într-un accident rutier care s-a produs, marţi, în municipiul Piatra-Neamţ. Ambii au ajuns la spital.
parlamentul romaniei camera deputatilor jpeg
Noua componență pestriță a Parlamentului: traseism, condamnări și acuzații de plagiat
Alegerile din 1 decembrie aduc o serie de personaje controversate în noua componență Parlamentului României.
roman tik tok jpg
Diaspora „a luat foc” pe TikTok. Mai mulți români își distrug buletinele și pașapoartele: „Ne-ați luat ultima speranță”
Valuri de indignare au cuprins diaspora românească, iar TikTok-ul a devenit scena unui protest fără precedent. Nemulțumiți de anularea alegerilor prezidențiale din 6 decembrie de către Curtea Constituțională, mai mulți români aflați în străinătate au apelat la un gest extrem.
image png
Adriana Bahmuțeanu, mesaj cu ocazia zilei de naștere a fiului cel mic: „Mi-aș fi dorit să îți ofer o copilărie fericită și normală”
Adriana Bahmuțeanu transmite un mesaj de la mulți ani pentru fiul său cel mic, Eduard, care a împlinit vârsta de 14 ani. Vedeta are doi băieți din fostul mariaj cu Silviu Prigoană, pe Maximus și pe Eduard.
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Decizie finală. România va adera la spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie
România va adera oficial la spațiul Schengen terestru începând cu 1 ianuarie 2025, după ce Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) va vota joi asupra ridicării controalelor asupra persoanelor la frontierele interne dintre România și Bulgaria și între acestea.
Horoscop FOTO Shutterstock (3) jpg
Horoscop miercuri, 11 decembrie. O zodie are de înfruntat emoții copleșitoare. Vești bune pe plan financiar pentru nativii alteia
Horoscopul zilei de miercuri, 11 decembrie, aduce vești bune pe plan financiar pentru nativii unei zodii și emoții puternice pentru alții. Lorina, astrologul Click!, are cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
coalitie PSD PNL USR UDMR si minoritati 5, foto Guvern jpg
Au bătut palma. PSD, PNL, USR, UDMR și minorităţile naţionale vor o mare coaliţie de guvernare şi susţinerea unui posibil candidat comun la prezidenţiale
Printr-un comunicat comun, PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale au anunţat marţi că împreună vor forma o coaliţie pro-europeană care să asigure guvernarea.
banner raluca moianu png
Ștefan Roșeanu FOTO Captură Energynomics png
Ştefan Roşeanu, eliberat la cerere din funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Reformă Feroviară
Ştefan-Adrian Roşeanu a fost eliberat, la cerere, din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii pentru Reformă Feroviară, potrivit unei Decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată marţi în Monitorul Oficial.