Cronica unei simulări digitalizate

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image

Vă mai aduceți aminte povestea drobului de sare din „Prostia omenească“ a lui Creangă? Sînt sigur că da. Sîntem o nație, îmi vine să spun, simbolizată de nevasta omului din poveste, care stă cu teama că va cădea drobul de sare de pe horn și are să-i omoare copilul. Punem răul înainte, trăim sub semnul catastroficului care va să vină! N-avem decît previziuni pesimiste despre orice schimbare, ne panicăm atunci cînd avem de-a face cu noul. Și căutăm nod în papură. N-am vrut să spun că sîntem proști, așa cum Creangă o spune pe șleau despre nevasta respectivă, pentru a nu zgîndări sensibilitatea unora.

Acum vreo săptămînă, trec printr-o școală. Directoarea, tipă deșteaptă altfel, profesoară bună și una dintre cele mai dedicate directoare dintre cele pe care le cunosc, trage pentru școală cît se poate, a și ridicat-o mult de cînd o conduce. O găsesc cu un aparat instalat pe biroul ei. Nu știam încă ce e și o întreb. A, zice, e scanerul pentru scanat lucrările la simularea examenelor și apoi la examene. Îmi spune că l-a montat întîi în biroul ei, ca să-l încerce. Apoi, începe să gloseze despre drobul cu sare. O să vezi, Horia, o să fie dezastru! O să fie greu de scanat, profesorii supraveghetori n-o să se descurce, pfai, o să dureze mult, o să se încurce, n-o să meargă aparatele etc. O privesc amuzat oarecum și o întreb de ce este așa de sigură. A încercat deja cum funcționează și este atît de greu? Nu, dar are o presimțire. Cam după o zi, îmi trimite mesaj. Nu e greu deloc, îmi scrie, se scanează ușor, nu e mare filosofie. Zîmbesc, în sinea mea.

Ajung la o întîlnire a profesorilor de limba și literatura română din județul meu. Se discută diverse, se ajunge și la subiectul simulării și la digitalizarea corecturii. Panică enormă, cît zidul chinezesc. E rău! Nu se mai întîlnesc profesorii să discute despre armonizarea subiectelor! Le zic că nu e cazul, au barem. Da, dar trebuie să se mai și pună de acord, o să văd eu și toți o să vedem că nu va fi bine, dacă nu pot să discute între ei! În plus, se pierde comuniunea umană! De acord, se pierde, dar la corectarea lucrărilor trebuie ea să se consolideze? Ce ne oprește să ieșim la o pizza, pentru comuniune umană? Să mergem la un film?

Tot la întîlnirea cu colegii. Nu este bine, vor fi diferențe mari între notările profesorului de la prima evaluare și ale celui de la a doua evaluare. De unde știu ei, întreb. Vor fi, clar, pentru că nu mai pot verifica împreună lucrările, pentru că nu mai ajung la negocierea punctajelor etc. Poate vor mai și fi, de acord, dar există proceduri pentru asta, intră la o a treia corectare. În plus, se pot constata, ulterior, prin analize, care sînt profesorii care greșesc frecvent. Se pot identifica mai obiectiv. 

Altă problemă. O să trebuiască să stea cu ochii în ecrane. Pot măcar să-și deschidă două laptop-uri, pe unul să aibă lucrarea, pe altul borderoul de notare? Un coleg le explică: nu e necesar, pe același ecran se deschide lucrarea, iar pe o bandă laterală se derulează borderoul de notare. Bine, dar tot va fi greu, că trebuie să stea cu ochii în ecrane. Era mai bine să citească de pe hîrtie, nu-și stricau ochii! Unde-o să ajungem așa? Ne transformăm total în roboți? 

Ceva ce mi se pare just se discută, de asemenea. De ce nu se poate sublinia (digital) pe lucrări și de ce profesorii de la clasă nu au acces la lucrările corectate, respectiv la borderourile de corectare? Pentru ei, devine foarte complicat să analizeze ulterior cu elevii rezultatele și să le prezinte părinților, în absența acestor instrumente. Practic, trebuie să corecteze încă o dată lucrările, ei, pentru a vedea unde au greșit elevii lor. Aici, în privința simulărilor, desigur, nu și la examene, cred că ar trebui schimbat sistemul, să se corecteze digital cu sublinieri și profesorii de la clasă să aibă acces, ulterior, la borderourile de notare. De luat aminte!

Ziua probei. Mă duc într-o școală să monitorizez simularea. Profesorii supraveghetori se descurcă fără probleme cu scanatul, totul merge bine și rapid. E o impresie de eficiență și de modernitate, de actualitate. La un moment dat, platforma națională se încarcă excesiv și procesul pare că are o sincopă. Hopa! – apar articole, imediat, în presă. Panică! Sugestii de eșec, de proastă gestionare. În fapt, nu este nimic grav: lucrările se pot scana în continuare, urmînd să se încarce imediat ce se deblochează platforma. În fond, e doar o simulare și scopul este și cel de reglaje prin exersare. Dar chiar dacă ar fi examenul, ce rost are o astfel de gonflare a unei banalități fără efecte asupra procesului de evaluare? Drobul...

Trec cîteva ore și îmi scrie mesaj cineva de la presă. Este adevărat că s-a dat ceva ce nu s-a predat? Casc ochii. Tocmai vorbisem cu colega mea, inspectoarea de specialitate din județ, despre faptul că subiectele au fost chiar prea ușoare. Întreb de unde pînă unde ceva ce nu s-a predat? Păi, a sunat părintele unei eleve, care așa zice, că nu s-au predat la ei la clasă subordonata atributivă și subordonata completivă directă. Rog jurnalista să mă sune și-i explic. A existat o programă pentru simulare, în care se preciza ce conținuturi dintre cele din programa pentru examen sînt excluse la simulare. Subordonata atributivă și subordonata completivă directă nu erau exceptate, deci trebuiau pregătite. Dacă profesoara nu le-a predat, în școala X din județul Y, nu înseamnă că s-a dat ceva ce nu s-a predat. 

E seară. Stau cu un pahar cu vin alături. Lîngă laptop sînt două cărțoaie, un Gabor Maté și un Ian McEwan. Dar mie îmi vîjîie în cap o povestioară de o pagină și jumătate, a lui Creangă: „Mîța tot s-ar fi putut întîmpla să deie drobul de sare jos de pe horn; dar să cari soarele în casă cu oborocul, să arunci nucile în pod cu țăpoiul și să tragi vaca pe șură, la fîn, n-am mai gîndit!”.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image jpeg
Variola maimutei FOTO Shutterstock
OMS a aprobat un nou vaccin dezvoltat de japonezi împotriva variolei maimuței
Acesta este cel de-al doilea ser împotriva variolei maimuței care a obţinut o autorizare.
 instagram doctor bing png
„Trei lucruri pe care nu le-aș face ca neurolog”. Un medic explică ce consecințe grave suferim dacă ignorăm durerile de cap
Un neurolog transmite, printre altele, cum ne putem da seama dacă durerile de cap pot fi semnul unor boli precum tumori canceroase, hemoragii intracerebrale sau doar simple dureri.
Ziua Naţională fără Tutun FOTO doc.ro
Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a anunțat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Naţionale fără Tutun.
Banner Alin Oprea
racheta rusia jpeg
Ce înseamnă atacul cu rachetă balistică intercontinentală lansat de Rusia asupra Ucrainei. „Încearcă să trimită un mesaj”
Rusia ar putea „încerca să trimită un mesaj” susținătorilor occidentali ai Kievului într-o săptămână de escaladare, a declarat un analist militar după ce armata ucraineană a acuzat Moscova că a tras o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în Ucraina pentru prima dată.
vot scaled e1718215055636 2048x1152 jpg
Ministerul Educației, anunț în contextul alegerilor de duminică: „Luni, programul elevilor ar putea fi modificat”
Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor școlare modalitatea de pregătire a unităților de învățământ în care vor fi organizate secţii de votare pentru alegerile de duminică.
bani numara salarii pensii bani putini
Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie. Declarații oficiale ale șefului casei de pensii
Începând cu anul 2025, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Cum s-a pregătit Davina McCall pentru operația pe creier. „Rugați-vă pentru mine!”
Vedeta britanică a dezvăluit ultimele cuvinte pe care le-a spus înainte de-a fi anesteziată pentru îndepărtarea unei tomoare pe creier.