Memento mori

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
Iconofobie jpeg

Deşi par desprinse dintr-un coşmar, vă asigur că următoarele două tablouri vin din realitate, fiind absolut autentice. Nu le contest însă valoarea psihanalitică sau, mai precis, un anume simbolism freudian strecurat insidios în obscurele lor conotaţii. Primul decor trebuie să vi-l imaginaţi pe fundalul strălucitor al unei zile de primăvară în Dealul Copoului din Iași, pe la începutul anilor ’90. Mă aflu, ca june preparator universitar, în corpul principal al Universităţii şi trăiesc un moment de irepresibilă exuberanţă, motivat probabil de vreme, dar şi de freamătul tineresc de pe culoarele bătrînei instituţii. Urc şi cobor scări cu un dinamism demn de invidie, rezolv o mulţime de treburi în pauzele dintre seminarii. La un moment dat, pornesc în viteză spre Librăria Universităţii (nu mai ţin minte exact de ce), situată, pe atunci, în micul hol (al Facultăţii de Filozofie) de la intrarea laterală în clădire. Trec rapid de primul nivel (al Literelor) şi, apoi, la etajul Dreptului, parcă mai plin de energie ca oricînd, sar cîte două-trei trepte, grăbindu-mă către destinaţie. În viteza coborîrii, am remarcat o diminuare sensibilă a agitaţiei, dar entuziasmul înaintării nu mi-a dat răgazul să o conştientizez.

Ajung abrupt în mica sală a librăriei unde mă şochează un contrast imagistic neaşteptat. Uşa intrării în Universitate e închisă, iar geamurile sînt acoperite cu pînză neagră. În tot holul (mereu supraaglomerat şi zgomotos) nu vezi ţipenie de om. Întreg spaţiul s-a scufundat, inexplicabil, într-o linişte de mormînt. Înaintez doi paşi spre centrul încăperii unde tronează un „podium” învelit în pînză neagră, a cărui prezenţă acolo nu are pentru mine nici un sens. Îl privesc cu intensitate şi rămîn paralizat în faţa revelaţiei ţîşnite din avalanşa de asociaţii mentale şi exerciţii mnemotehnice. E un catafalc pe care odihneşte cadavrul seren al unui profesor de la Pedagogie, răposat cu cîteva zile în urmă. Ceremonialul funebru fusese anunţat pentru acea dimineaţă (chiar acolo, vreo două ore mai tîrziu), însă, în vitalitatea debordantă a zilei de primăvară, pierdusem din vedere amănuntul.

Al doilea decor cuprinde, în aceeași perioadă de debut al anilor ’90, o scară de bloc turn, fără ferestre, luminată prin urmare artificial de tuburi de neon pîlpîitoare şi (sumbru) gălăgioase. Sîntem pe palierul etajului al şaselea (unde locuiam, tot ca june preparator). Ies în grabă din apartament şi, deşi e foarte dimineaţă, mă aflu în întîrziere. Încui uşa cu gesturi repezite, apoi virez la dreapta către lift. Mişcările îmi sînt blocate abrupt de un peisaj morbid. Calea de acces la ascensor este blocată de un sicriu masiv, cu partea de sus orientată către uşa unui apartament, pe tocul căreia atîrnă, funest, o pînză îndoliată. Epifania mă loveşte din nou ca un duş rece. În ziua precedentă, un vecin îmi spusese că „bătrîna de la şase s-a dus”, în urma unui accident cerebral. Prins de evenimente, uitasem între timp informaţia. Am renunţat să mai iau liftul şi am pornit pe scări. Înainte să ajung la etajul cinci, lemnul coşciugului a scîrţîit terifiant.

Cred că nimeni nu este străin de astfel de întîmplări. Ele fac parte, inevitabil, din viaţa noastră. Un lucru interesant de notat însă este că tradiţia românească tinde să accentueze această – să o numim – „complementaritate” firească dintre lumea viilor şi cea a morţilor, exacerbînd ritualurile funeste şi încercînd să expună, prin toate mijloacele, evenimentul propriu-zis al despărţirii individului de universul său existenţial. Aici ne aflăm în opoziţie cu majoritatea tradiţiilor occidentale. În spaţiul euro-american, obiceiurile funebre se păstrează, pe cît posibil, în limitele discreţiei, durerea celor rămaşi fiind puternic interiorizată. Maniera în care ne raportăm noi la moarte îi traumatizează adesea pe aparţinătorii altor civilizaţii. Un amic îmi relata o situaţie ilustrativă din studenţia sa. Un coleg al lui de facultate a murit după o cumplită suferinţă. Întrega grupă a participat la înmormîntare. Ca studenţi la Limbi străine, o parte dintre ei erau saşi din Ardeal şi nu mai avuseseră ocazia să vadă vreodată un ceremonial mortuar moldovenesc. Prin urmare, fură surprinşi de durata ritualurilor. Petrecură ore în şir în compania cadavrului, ţinură panglici deasupra coşciugului şi, în final, îl sărutară. Fetele au leşinat, iar băieţii au căzut în nevroză. Mă întreb dacă această exacerbare a perisabilității condiției umane ne face cu adevărat mai puternici şi mai pregătiţi pentru teribilul moment al despărţirii. Dacă ar fi să judecăm după felul cum ne purtăm la înmormîntări, mai degrabă nu. Dar, considerînd resemnarea funciară a românului faţă de orice provocare a istoriei (inclusiv faţă de inexorabilul sfîrşit), probabil că da. Oricum, e aici o relaţie familiară cu transcendentul care, prezumtiv, încetează să mai fie macabru.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Scene din viața unui universitar, Editura Junimea, 2023.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.