Memento mori

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
Iconofobie jpeg

Deşi par desprinse dintr-un coşmar, vă asigur că următoarele două tablouri vin din realitate, fiind absolut autentice. Nu le contest însă valoarea psihanalitică sau, mai precis, un anume simbolism freudian strecurat insidios în obscurele lor conotaţii. Primul decor trebuie să vi-l imaginaţi pe fundalul strălucitor al unei zile de primăvară în Dealul Copoului din Iași, pe la începutul anilor ’90. Mă aflu, ca june preparator universitar, în corpul principal al Universităţii şi trăiesc un moment de irepresibilă exuberanţă, motivat probabil de vreme, dar şi de freamătul tineresc de pe culoarele bătrînei instituţii. Urc şi cobor scări cu un dinamism demn de invidie, rezolv o mulţime de treburi în pauzele dintre seminarii. La un moment dat, pornesc în viteză spre Librăria Universităţii (nu mai ţin minte exact de ce), situată, pe atunci, în micul hol (al Facultăţii de Filozofie) de la intrarea laterală în clădire. Trec rapid de primul nivel (al Literelor) şi, apoi, la etajul Dreptului, parcă mai plin de energie ca oricînd, sar cîte două-trei trepte, grăbindu-mă către destinaţie. În viteza coborîrii, am remarcat o diminuare sensibilă a agitaţiei, dar entuziasmul înaintării nu mi-a dat răgazul să o conştientizez.

Ajung abrupt în mica sală a librăriei unde mă şochează un contrast imagistic neaşteptat. Uşa intrării în Universitate e închisă, iar geamurile sînt acoperite cu pînză neagră. În tot holul (mereu supraaglomerat şi zgomotos) nu vezi ţipenie de om. Întreg spaţiul s-a scufundat, inexplicabil, într-o linişte de mormînt. Înaintez doi paşi spre centrul încăperii unde tronează un „podium” învelit în pînză neagră, a cărui prezenţă acolo nu are pentru mine nici un sens. Îl privesc cu intensitate şi rămîn paralizat în faţa revelaţiei ţîşnite din avalanşa de asociaţii mentale şi exerciţii mnemotehnice. E un catafalc pe care odihneşte cadavrul seren al unui profesor de la Pedagogie, răposat cu cîteva zile în urmă. Ceremonialul funebru fusese anunţat pentru acea dimineaţă (chiar acolo, vreo două ore mai tîrziu), însă, în vitalitatea debordantă a zilei de primăvară, pierdusem din vedere amănuntul.

Al doilea decor cuprinde, în aceeași perioadă de debut al anilor ’90, o scară de bloc turn, fără ferestre, luminată prin urmare artificial de tuburi de neon pîlpîitoare şi (sumbru) gălăgioase. Sîntem pe palierul etajului al şaselea (unde locuiam, tot ca june preparator). Ies în grabă din apartament şi, deşi e foarte dimineaţă, mă aflu în întîrziere. Încui uşa cu gesturi repezite, apoi virez la dreapta către lift. Mişcările îmi sînt blocate abrupt de un peisaj morbid. Calea de acces la ascensor este blocată de un sicriu masiv, cu partea de sus orientată către uşa unui apartament, pe tocul căreia atîrnă, funest, o pînză îndoliată. Epifania mă loveşte din nou ca un duş rece. În ziua precedentă, un vecin îmi spusese că „bătrîna de la şase s-a dus”, în urma unui accident cerebral. Prins de evenimente, uitasem între timp informaţia. Am renunţat să mai iau liftul şi am pornit pe scări. Înainte să ajung la etajul cinci, lemnul coşciugului a scîrţîit terifiant.

Cred că nimeni nu este străin de astfel de întîmplări. Ele fac parte, inevitabil, din viaţa noastră. Un lucru interesant de notat însă este că tradiţia românească tinde să accentueze această – să o numim – „complementaritate” firească dintre lumea viilor şi cea a morţilor, exacerbînd ritualurile funeste şi încercînd să expună, prin toate mijloacele, evenimentul propriu-zis al despărţirii individului de universul său existenţial. Aici ne aflăm în opoziţie cu majoritatea tradiţiilor occidentale. În spaţiul euro-american, obiceiurile funebre se păstrează, pe cît posibil, în limitele discreţiei, durerea celor rămaşi fiind puternic interiorizată. Maniera în care ne raportăm noi la moarte îi traumatizează adesea pe aparţinătorii altor civilizaţii. Un amic îmi relata o situaţie ilustrativă din studenţia sa. Un coleg al lui de facultate a murit după o cumplită suferinţă. Întrega grupă a participat la înmormîntare. Ca studenţi la Limbi străine, o parte dintre ei erau saşi din Ardeal şi nu mai avuseseră ocazia să vadă vreodată un ceremonial mortuar moldovenesc. Prin urmare, fură surprinşi de durata ritualurilor. Petrecură ore în şir în compania cadavrului, ţinură panglici deasupra coşciugului şi, în final, îl sărutară. Fetele au leşinat, iar băieţii au căzut în nevroză. Mă întreb dacă această exacerbare a perisabilității condiției umane ne face cu adevărat mai puternici şi mai pregătiţi pentru teribilul moment al despărţirii. Dacă ar fi să judecăm după felul cum ne purtăm la înmormîntări, mai degrabă nu. Dar, considerînd resemnarea funciară a românului faţă de orice provocare a istoriei (inclusiv faţă de inexorabilul sfîrşit), probabil că da. Oricum, e aici o relaţie familiară cu transcendentul care, prezumtiv, încetează să mai fie macabru.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Scene din viața unui universitar, Editura Junimea, 2023.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.