Umbra FMI. La București

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image

În ultima perioadă, zvonurile că România va încheia un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional (FMI) sînt tot mai insistente. Iar vizita făcută de experții FMI în România dă „apă la moară” unor astfel de interpretări. Reprezentanții FMI au precizat că analiza experților nu va conduce la o discuție în Comitetul Director al Fondului. Nu este imposibil ca situația finanțelor românești să facă necesar un împrumut cu FMI începînd de anul viitor, dar deocamdată ne aflăm pe tărîmul speculațiilor. 

România va suferi și anul acesta de o mare problemă bugetară. De exemplu, în raportul FMI se arată că, în următorii doi ani, deficitul bugetar se va menține apropiat de valoarea de 6% din PIB. Pentru a ajunge la un împrumut de la FMI, este nevoie să fie cumulate o serie de condiții negative, precum creșterea dobînzilor la care statul se împrumută, ieșiri de capital precipitate sau investitori tradiționali care încep să aibă o reticență în a cumpăra obligațiuni sau titluri de stat ale statului român. 

Lucrurile sînt complicate și în relația cu Comisia Europeană. România s-a angajat în ultimii ani să reducă deficitul bugetar și să facă pași către ieșirea din procedura de deficit excesiv. Deocamdată, toate țintele asumate au fost ratate. De aceea, va fi interesant de văzut cum va reacționa Comisia Europeană anul acesta și anul viitor în fața evidenței că România nu poate sau nu vrea să scadă deficitul fiscal. 

De ce deficitul rămîne atît de ridicat? Pentru că noua lege a pensiilor va avea costuri mari, arată experții FMI. Ceea ce s-a cîștigat la buget prin pachetul fiscal nu este suficient pentru a acoperi creșterea și recalcularea pensiilor.

Recomandările FMI pentru reducerea deficitului sînt destul de simple: eliminarea lacunelor și scutirilor care sînt acordate unor ramuri în ceea ce privește impozitul pe venit. De altfel, prin pachetul fiscal s-a renunțat la facilitățile oferite angajaților din cîteva sectoare economice. Este, totuși, incorect față de restul economiei ca în anumite ramuri să existe facilități fiscale atașate salariilor.

De asemenea, raportul FMI recomandă să se facă încă o scădere a pragului cifrei de afaceri pînă la care o firmă poate beneficia de regimul fiscal al microîntreprinderilor. Insistența FMI este legată de scăderea pragului cifrei de afaceri la 100.000 euro. Din nou, poate fi o revenire rezonabilă, după ce în anul 2017 pragul fusese ridicat la un nivel exagerat, de un milion de euro. 

De asemenea, instituția financiară internațională recomandă Guvernului să introducă impozitarea progresivă pe venit. În ultimul an, FMI a accentuat de cîte ori a avut ocazia nevoia de trecere la un impozit progresiv pe venit. Dar adoptarea unei astfel de măsuri ar trebui să fie cîntărită bine de FMI și de Guvern pentru că, în condițiile economiei românești, bugetul poate să piardă bani în loc să cîștige. În sensul că salariile bugetare, mai mari decît media sectorului privat, vor fi afectate de un eventual impozit progresiv, adică bugetul va trebui mai întîi să plătească și abia apoi să încaseze. 

Impozitele pe proprietate ar trebui să mai crească, iar Guvernul are pregătită o reformă în acest sens, care probabil va fi implementată anul viitor, atunci cînd alegerile electorale vor fi depășite. 

Experții FMI sînt optimiști în ceea ce privește creșterea economică, previziunea fiind că România va înregistra anul acesta un nivel de 3%, o cifră mai mică decît cea pe care s-a construit bugetul, dar totuși rezonabilă.

Reducerea inflației va fi anul acesta sub semnul întrebării. Experții constată că creșterile de salarii bugetare și pensii cu două cifre vor pune în pericol ținta de inflație de anul acesta, care va fi probabil atinsă spre sfîrșitul anului viitor. 

De aproape un deceniu, reforma TVA a încercat să aducă mai mulți bani la buget. La acest capitol, nu s-a reușit aproape nimic, creșterea încasărilor din TVA fiind cel mult dependentă de creșterea consumului. 

Spre deosebire de criza din 2009-2010, cînd FMI a propus tăieri de cheltuieli bugetare, prin reducerea salariilor în sectorul public sau creșterea ratei TVA, pe care Guvernul de atunci le-a aplicat, acum viziunea este complet diferită. Respectiv, se merge pe ideea creșterii de taxe și impozite. Despre reducerea cheltuielilor bugetare nu se spune nimic. Abordarea este nerealistă, pentru că mediul de afaceri este complet nemulțumit de felul în care Guvernul mărește impozitele și taxele și apoi alocă banii cu precădere către salariile bugetare și pensii. Vom vedea în ce măsură companiile vor fi dispuse să plătească taxe și impozite mai mari sau vor căuta soluții optime. 

Managerii și antreprenorii își doresc ca o creștere a fiscalității să fie însoțită de reducerea cheltuielilor bugetare, de o mai mare eficiență în administrația locală și centrală. Dacă aceste condiții nu vor fi îndeplinite este posibil ca reacția investitorilor să fie contrară față de ceea ce se așteaptă Guvernul. Adică firmele ar putea să își amîne investițiile, să se orienteze către alte piețe sau chiar să își reconsidere prezența în România.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

smurd masina foto shutterstock
Un bebeluş şi mama acestuia, răniţi într-un accident rutier produs în Piatra-Neamţ
Un bebeluş în vârstă de nouă luni şi mama acestuia au fost răniţi într-un accident rutier care s-a produs, marţi, în municipiul Piatra-Neamţ. Ambii au ajuns la spital.
parlamentul romaniei camera deputatilor jpeg
Noua componență pestriță a Parlamentului: traseism, condamnări și acuzații de plagiat
Alegerile din 1 decembrie aduc o serie de personaje controversate în noua componență Parlamentului României.
roman tik tok jpg
Diaspora „a luat foc” pe TikTok. Mai mulți români își distrug buletinele și pașapoartele: „Ne-ați luat ultima speranță”
Valuri de indignare au cuprins diaspora românească, iar TikTok-ul a devenit scena unui protest fără precedent. Nemulțumiți de anularea alegerilor prezidențiale din 6 decembrie de către Curtea Constituțională, mai mulți români aflați în străinătate au apelat la un gest extrem.
image png
Adriana Bahmuțeanu, mesaj cu ocazia zilei de naștere a fiului cel mic: „Mi-aș fi dorit să îți ofer o copilărie fericită și normală”
Adriana Bahmuțeanu transmite un mesaj de la mulți ani pentru fiul său cel mic, Eduard, care a împlinit vârsta de 14 ani. Vedeta are doi băieți din fostul mariaj cu Silviu Prigoană, pe Maximus și pe Eduard.
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Decizie finală. România va adera la spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie
România va adera oficial la spațiul Schengen terestru începând cu 1 ianuarie 2025, după ce Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) va vota joi asupra ridicării controalelor asupra persoanelor la frontierele interne dintre România și Bulgaria și între acestea.
Horoscop FOTO Shutterstock (3) jpg
Horoscop miercuri, 11 decembrie. O zodie are de înfruntat emoții copleșitoare. Vești bune pe plan financiar pentru nativii alteia
Horoscopul zilei de miercuri, 11 decembrie, aduce vești bune pe plan financiar pentru nativii unei zodii și emoții puternice pentru alții. Lorina, astrologul Click!, are cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
coalitie PSD PNL USR UDMR si minoritati 5, foto Guvern jpg
Au bătut palma. PSD, PNL, USR, UDMR și minorităţile naţionale vor o mare coaliţie de guvernare şi susţinerea unui posibil candidat comun la prezidenţiale
Printr-un comunicat comun, PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale au anunţat marţi că împreună vor forma o coaliţie pro-europeană care să asigure guvernarea.
banner raluca moianu png
Ștefan Roșeanu FOTO Captură Energynomics png
Ştefan Roşeanu, eliberat la cerere din funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Reformă Feroviară
Ştefan-Adrian Roşeanu a fost eliberat, la cerere, din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii pentru Reformă Feroviară, potrivit unei Decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată marţi în Monitorul Oficial.