Gamoaie

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
„Cu bule“ jpeg

Cuvintele și expresiile argotice ajung să fie cunoscute de vorbitorii din exteriorul mediului argotizant fie atunci cînd se răspîndesc tot mai mult, devenind colocviale, fie prin intermediul unor „medieri” de tot felul: prin glosare și dicționare, prin studii lingvistice sau prin utilizarea lor în literatură. Toate aceste căi implică pierderi și confuzii inevitabile, pentru că sensul oralității argotice, oricum instabil, neconstrîns de vreo normă explicită, este fixat în scris și adesea reinterpretat, pornind de la explicații stîngace sau de la contexte întîmplătoare. Listele de cuvinte și chiar dicționarele speciale riscă să preia un sens contextual ca fiind sensul de bază al cuvîntului, iar scriitorii care folosesc material argotic își permit destule libertăți, fie în aproximarea unor sensuri, fie chiar în crearea de cuvinte și expresii care nu au circulat cu adevărat, dar urmează modele metaforice sau derivative tipice argoului.

În cultura română din secolul al XX-lea, Groapa lui Eugen Barbu (din 1957) a fost cel mai cunoscut text amplu care în care erau folosite intens argotismele. Studii stilistice și lexicale au interpretat materialul argotic din roman, iar dicționarele (mai ales cele specializate) au preluat cuvinte și sensuri din text. Uneori această preluare era riscantă: atunci cînd în textul de ficțiune argotismele erau folosite pentru pitorescul lor, nu neapărat cu sensul autentic din vorbirea argotizanților, sau cînd contextele erau ambigue și prea restrînse, nepermițînd o interpretare mai exactă a sensului. Un exemplu cunoscut este cel al adjectivului puriu, împrumut din limba romani (din phuró, -í), cu sensul „bătrîn” preluat de la etimon, dar care a fost folosit în Groapa cu sensul „tînăr”, probabil prin contaminare cu adjectivul pur. E posibil ca etimologia populară și confuzia semantică produsă de aceasta să fi apărut în uzul colocvial al mai multor vorbitori de la jumătatea secolului al XX-lea; dicționarele au avut însă ca reper, foarte probabil, romanul Groapa.

Un alt exemplu, marginal, dar interesant, este al unui cuvînt rar folosit, probabil necunoscut celor mai mulți vorbitori: forma gamoaie (cu varianta gămoaie). În Micul dicționar academic (2002), gămoaie este definit ca „vin de terasă, acrișor”, pe baza unei semnalări a lui Iorgu Iordan, din Buletinul Institutului „Al. Philippide“ (1940-1941). Lingvistul atrăgea atenția asupra formei, pornind de la o atestare în literatura vremii: „Aspectul pare a fi cît se poate de popular, mai ales în ce privește partea finală (suf. -oaie). Totuși, cel puțin cu sensul dat de autorul citat, trebuie să admitem că este vorba de un termen recent, ca și noțiunea pe care o denumește. Căci e clar că vinul în discuție provine din vița așa-zisă terasă (producător direct), care s-a introdus la noi în timpul din urmă” (Note de lexicologie română).

În dicționarele de argou publicate în ultimele decenii (de G. Volceanov, N. Croitoru Bobîrniche, T. Tandin), gamoaie este tratat ca substantiv feminin, avînd singularul identic cu pluralul, cu explicația „țoi, cinzeacă de băutură spirtoasă”. Desigur, între vin și țuică nu este o distanță atît de mare încît să nu ne putem închipui că s-ar fi produs o alunecare de sens. Sensul „țoi” nu apare însă în alte atestări ale cuvîntului, din perioada interbelică. În toate citatele pe care le-am găsit, termenul, și în forma gamaie, se referă doar la un tip de vin nepretențios, produs în gospodăriile țărănești: „Toamna, toate satele din preajmă (…) se înecau în gamoaie, vin zemos, acru şi întunecat” (Curentul, 1934); „Toată noaptea petrecurăm bînd prăştină şi gamaie locală” (Curentul, 1935); „Niște soiuri cărora țăranii le zic, în sfînta lor prostie, «terează» și «gamoaie»(Epoca, 1935); „Gamoaia de viță țărănească” (România liberă, 1948). În Dicționarul graiurilor dacoromâne sudice, coordonat de Maria Marin (vol. II, Editura Academiei Române, 2010), variantele, și mai numeroase – gamoaie, gămoaie, gămaie, gamei, gameu, gamai etc. –, sînt strînse sub forma gamă, definită ca „soi de viță-de-vie hibridă”. În aceste condiții, putem presupune că definiția din dicționarele de argou este de fapt dedusă din contextul în care apare cuvîntul în romanul lui Eugen Barbu, din descrierea unei scene la cîrciumă, a comenzii și a răspunsului la ea: „Cereau, fiecare pe limba lui: – Coană Lino, fă-ne cîte o injecţie! – Două gamoaie. Nevasta cîrciumarului aşeza cinzecurile pe tejghea”.

Sensul stabil, perioada de apariție și variantele permit și o ipoteză asupra originii cuvîntului gamoaie. Mi se pare foarte probabil ca acesta să fie adaptarea populară a denumirii unui tip de struguri și a vinului produs din ei: Gamay, soi de viță-de-vie de origine franceză, din regiunea Beaujolais, care a fost folosit (prin hibrizi) și în România. În Manual de viticultură, de V.S. Brezeanu (1902), este prezentat hibridul Gamay-Coderc – „una din vițele cu viitor pentru țara noastră”; în Calendarul plugarilor pe 1931, soiul Gamay noir apărea între „cele mai recomandate varietăți de vițe (...) pentru vinuri roșii comune”. Denumirile străine au intrat în limbajul popular al viticulturii, cu deformări inevitabile (cea mai cunoscută fiind probabil forma ceasla, refacere hipercorectă din șasla, provenind din denumirea franceză Chasselas). Proveniența lui gamoaie din Gamay corespunde intuiției lui Iorgu Iordan asupra noutății formei și confirmă sensul viticol al termenului.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.