Radu Drăgușin ajuns la Tottenham poate fi semnalul unui nou început pentru fotbaliștii români sau e un fenomen izolat?

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

În orice caz, e ocazia unei straşnice revigorări a corzii poetico-patriotice. Transferul la una dintre cel mai importante echipe din cel mai bogat campionat al lumii arată, văzut dinspre partea luminată orbitor în tricolor, a aselenizare. Drăguşin e un Armstrong. Ei, lăsaţi, nu vă mai daţi ochii peste cap, n-am vrut să zic Lance Armstrong. Şi ce dacă a trecut pe la Juventus şi şi-a modificat pînă la de nerecunoscut corpul? Nu, el e un Neil Armstrong, no less, nici măcar un Michael Collins, că nu e destinat doar a se învîrti în jurul marii plăcinte, precum predecesorii Ilie Dumitrescu, Gică Popescu sau Vlad Chiricheş, el chiar va pune picioarele – ce mai, le-a şi pus! – pe pămîntul promis. Copilu’ nostru va răzbi ! Şi noi, în cîrca lui. Sîntem morţi după adopţii naţionale. Poate cu ălelalte stăm mai rău, dar cînd dăm de un premiant, nene, îl trecem toţi pe buletin. Ce face asta din noi? Probabil nişte Louis Armstrong. Şi dă-i, şi suflă! Norocul lui e că stă departe de ţărişoară de nişte ani. Sigur, vine la naţională, unde, pentru a fi pus în centrul apărării, a fost nevoie ca sacrosanctul său înaintaş Chiricheş să le dovedească purtătorilor de idei fixe că se pot baza pe el dacă e vorba să se accidenteze taman cînd le arde buza mai tare. Optimist e că Drăguşin nu pare a se sinchisi prea tare de corul antic care îl declară cel mai talentat dintre daci şi cel mai serios dintre romani. Frate, cînd ţara asta începe să te cînte, nici inuiţii nu te pot, în toată întinderea lor de gheaţă, scăpa de greaţă! În astfel de cazuri, surzenia e un dar al naturii. Drăguşin pare că are auzul măcar selectiv. Totuşi, în locul lui m-aş cerceta în fiecare dimineaţă să văd dacă nu mi-au crescut pene. Ce-i drept, la Tottenham e bine plasat pentru a lua şuturi în posterior în cazul în care intră în hora carpato-danubiană a proslăvirii. E bine că deocamdată pare a fi mai mult străin decît român. Că dacă noi nu ne facem bine, măcar subiecţii strivirii prin osanale să se izoleze în alte limbi, culturi şi gîndiri. Drăguşin, să ne înţelegem, nu e semnalul a nimic. Aşa cum nu a fost Halep în tenis sau David Popovici la înot. Ei sînt producţii ale unor ateliere, mai mici sau mai mari, ce au de a face cu România cam tot cît are un asiatic care a cusut un adidas în vreo hală insalubră, cu odrasla vreunui interlop purtîndu-i obiectul muncii într-un club de fiţe. Drăguşin nu e rodul vreunui sistem naţional. Grupa lui de juniori a fost ţinută în viaţă de un domn cu bani mulţi care îşi voia copilul fotbalist şi pentru asta avea nevoie de o echipă bine hrănită şi instruită. Apoi Drăguşin a plecat în Italia şi pa şi pusi! Dacă vor mai ieşi alţii din rînd, tot rezultatul unor traiectorii fericit întîmplătoare vor fi pînă ne vom pune pe picioare fabricile de campioni. Pînă atunci, uzina de laude, orfană de nea Nicu, e cea care îşi turează motoarele de îndată ce iese o floare din noroi. O, minunat vlăstar al pămîntului românesc! Şi aşa mai departe. Cît mai departe.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
Thomas Wiede, un turist german pasionat de călătorii, a petrecut în această primăvară un weekend la București. Iar impresiile sale la superlativ despre capitala României au fost împărtășite și pe canalul său de YouTube, care are peste 11.000 de abonați.
image
De ce vor tot mai mulți români să revină acasă, după mulți ani de Germania. „Aici nici nu am unde să cheltuiesc banii”
O conațională care locuiește în Germania a transmis un mesaj devenit viral pe Tik Tok pentru românii care muncesc în străinătate. Românca îi sfătuiește să ia spontan hotărârea de a reveni în România, dacă în țară se simt cel mai bine, pentru că altfel se vor amăgi singuri la nesfârșit.
image
Rețeta lui Ceaușescu pentru a pune mâna pe putere în România. Cum a reușit un copil sărac să ajungă stăpânul țării
Nicolae Ceaușescu a fost modelul perfect de politruc oportunist. Așa cum arată biografia fostului dictator acesta și-a făcut culoar către putere prin șiretenie, exploatând momentele prielnice, făcându-și loc cu coatele atunci când a fost nevoie.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.