Cît va costa Uniunea Europeană furia fermierilor?

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
Foto: adevarul.ro / EPA-EF
Foto: adevarul.ro / EPA-EF

În ultimele două decenii, protestele fermierilor au fost privite în toată Europa ca o curiozitate. Ele erau cu adevărat insolite, în sensul că fermierii veneau cu tractoarele în centrul Bruxelles-ului, de exemplu, vărsau lapte într-un gest extrem de frustrare sau aruncau cîte un camion de bălegar în centrul Parisului. În general, locuitorii capitalelor europene îi priveau cu simpatie pe fermierii care protestau, probabil și dintr-un tip de nostalgie „pășunistă”, legată de mediul rural, de văcuțele care cresc la țară sau de meseria lor ingrată, dar atît de utilă.

Îndeobște, fermierii au știut să aibă un tip de șiretenie, adică au vorbit despre rolul social esențial al îndeletnicirii lor, acela de a produce hrană pentru cetățeni, sau despre condițiile dure în care lucrează, dar au omis să aducă în discuție și profiturile pe care le obțin, subvențiile pe care le primesc din bugetul european sau cel național și beneficiile personale pe care le-au acumulat ca urmare a activității prestate în agricultură. 

Fără îndoială, agricultorii europeni au fost susținuți de populație în numele unei nostalgii a vieții la țară, pe care o bună parte din cetățenii lumii occidentale au pierdut-o în timp și pe care încearcă să o regăsească. Doar că idilica viață în mediul rural nu are aproape nimic de-a face cu obiectivele economice și uneori politice ale majorității agricultorilor europeni. De fapt, declicul s-a produs în urmă doi ani, în primăvara anului 2022. Atunci, crescătorii de animale din sectorul zootehnic și procesatorii din industria alimentară din Olanda protestau în forță împotriva reglementărilor pe care Guvernul voia să le impună pentru reducere poluării cu azot. Nu era neapărat o normă europeană, ci Executivul olandez își propunea să scadă efectele unei agriculturi intensive. 

Adevărul este că Olanda are cea mai mare densitate de animale și păsări în ferme, în raport de suprafața țării, din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că performanța evidentă a sectorului de creștere a bovinelor, porcinelor și păsărilor aduce o problemă, și anume cea a deșeurilor provenite din zootehnie, din sectorul avicol și din industria de procesare. Toată lumea recunoaște că Olanda are o problemă de poluare cu azot (de exemplu, autorizarea construcțiilor din domeniul infrastructurii de locuit sau de transport este condiționată de reducerea concentrației de azot), dar fermierii au fost profund nemulțumiți de încercările de reducere a emisiilor de azot și au reacționat spunînd că doar ei sînt obligați să facă eforturi de scădere a deșeurilor de azot, în timp de industria nu este deranjată. Cert este că protestele fermierilor olandezi din primăvara anului 2022 au devenit un exemplu pentru agricultorii europeni, care au privit revolta fără prea multe nuanțe și mai mult prin „vizorul” propriului interes. 

Nu a fost doar atît. Fermierii au resuscitat un partid creat în anul 2019, „Mișcarea Fermier-Cetățean” (BBB), și au avut în martie 2022 un succes neașteptat obținînd 20% din voturi la alegerile locale. Momentul a avut două efecte rapide: fermierii europeni, inclusiv cei români, au început să își facă speranțe față de implicarea lor în politică, iar politicienii europeni au înțeles în ceasul al 12-lea că trebuie să recucerească un bazin electoral, din mediul rural, de 25% din populație, la nivelul Uniunii Europene. După momentul martie 2022, lucrurile s-au mai schimbat, în sensul că la alegerile parlamentare din Olanda, din noiembrie 2023, partidul fermierilor nu a obținut decît 5% din voturi, ceea ce îi permite totuși să se afle într-o negociere pentru o viitoare coaliție de guvernare. Dar, între cele două rînduri de alegeri, scăderea electorală este evidentă. Olanda a fost, așadar, noul punct de plecare al revoltei fermierilor europeni și al atenției crescute a politicienilor față de agricultori și mediul rural. Rezultatele le vedem astăzi. 

Furia agricultorilor s-a întins în multe zone ale Europei, iar speranța ascunsă sau manifestă a fermierilor este să repete micile victorii economice și politice ale olandezilor. Astfel, revendicările fermierilor europeni sînt destul de diferite. Germanii vor să convingă Guvernul federal să renunțe la măsura anulării graduale a subvenției acordate pentru acciza la motorină, francezii acuză veniturile insuficiente, concurența neloială a produselor alimentare din import, taxele și impozitele prea mari și reglementările complicate din sectorul agricol, românii au o listă lungă de revendicări, precum tema importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, amînări ale ratelor bancare pentru creditele acordate agricultorilor sau plata despăgubirilor pentru secetă și compensarea pierderilor cauzate de importurile ucrainene, polonezii sînt deranjați de prețul și abundența cerealelor venite din Ucraina (de altfel, tranzitul sau importurile din Ucraina sînt o caracteristică a statelor de graniță cu Ucraina din Europa Centrală și de Est), producătorii irlandezi sînt în război cu marile rețele comerciale, agricultorii italieni i-au susținut pe cei olandezi și pe cei polonezi scandînd că „nu sînt sclavi, ci fermieri” și au protestat împotriva creșterii prețurilor input-urilor agricole, în fine, cei greci au protestat, în urmă cu doi ani, împotriva creșterii prețurilor energiei și a lipsei măsurilor guvernamentale de sprijin ș.a.m.d. Este evident că o parte din nemulțumirile fermierilor europeni vin și de la ambiția Comisiei Europene de a reglementa domeniul agricol pentru a reduce impactul asupra mediului. Reacția fermierilor a fost cauzată și de aceste teme la care s-au adăugat, în special în Europa Centrală și de Est, importurile și, respectiv, tranzitul cerealelor ucrainene.

Dar protestele fermierilor au schimbat și hotărîrea politicienilor. Astfel, s-a ajuns ca reformele legate de mediu să fie amînate sau puse în așteptare. La alegerile europene, fiecare politician, indiferent de orientarea sa, și-ar dori votul agricultorilor. Cine îl va obține, rămîne de văzut, dar un lucru este clar: în funcție de rezultatul alegerilor europene vom vedea viteza de reformare a agriculturii europene și mai ales vom avea un răspuns la întrebarea: cît de mulți bani vor trebui să primească fermierii de la state pentru a fi mulțumiți? 

Constantin Rudnițchi este analist economic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

insulina jpeg
Planta medicinală care scade glicemia și crește producția de insulină
În lumea terapiilor naturiste, frunzele de guava sunt un remediu apreciat pentru efectele lor benefice asupra sănătății metabolice. Cu proprietăți remarcabile, aceste frunze contribuie la reducerea glicemiei și la creșterea producției de insulină, fiind o soluție naturală pentru persoanele cu predia
horoscop decembrie logo jpg
Pentru ce zodii începutul de an vine cu mari schimbări? Astrele vor fi generoase cu acești nativi
Anul nou aduce pentru fiecare semn zodiacal promisiuni și provocări, dar există trei zodii care vor experimenta schimbări semnificative încă din primele luni ale anului.
Nave de război pe fundalul drapelului chinez FOTO SHUTTERSTOCK
China creşte presiunea asupra Taiwanului. S-a semnalat prezenţa altor 16 nave de război în jurul insulei
China a efectuat cea mai mare desfăşurare militară din ultimii ani în jurul Taiwanului în această săptămână, în ultimele 24 de ore mărind presiunea prin prezenţa unor noi nave de război.
elena udrea bulgaria 2 mai 2022 jpg
Elena Udrea ar putea fi pusă în libertate. Cine face parte din completul care judecă revizuirea condamnării ei
Elena Udrea, aflată în Penitenciarul de la Târgşor din 2022, aşteaptă joi decizia magistraţilor în ceea ce priveşte cererea sa de revizuire a condamnării pe care a primit-o în dosarul „Gala Bute”.
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Singurul animal din lume care zâmbește. E foarte simpatic, deși unii oameni se tem de el
În lumea fascinantă a faunei, există un animal care a cucerit inimile oamenilor datorită unui detaliu unic și fermecător: zâmbetul său. Este vorba despre quokka, o mică marsupială originară din Australia, supranumită „cel mai fericit animal din lume”.
profil facebook WS24 promovare eugen sechila jpg
Sute de conturi de Facebook cu identități false îi promovează pe Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă
În ultimele săptămâni, pe Facebook s-au înmulțit conturile cu identități false de pe care sunt postate numeroase comentarii pro-Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă.
Lucian Mîndruță a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
După anularea alegerilor, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja pe buzele tuturor.
image png
Prognoza meteo joi, 12 decembrie. Vreme închisă şi precipitaţii uşoare. Unde sunt anunţate ninsori
Vremea va fi predominant închisă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius şi ninsori slabe în zonele montane.
meritocratie candidat alegere shutterstock 743670856 jpg
Care este profilul ideal de candidat pentru cetățeni? Analist: „Nu cred în varianta anonimilor scoși din joben”
Un candidat ideal pentru România trebuie să fie onest, autentic și să aibă experiență politică solidă, spun analiștii Valeriu Turcan și Adrian Zăbavă. Într-un context intern și internațional tot mai provocator, portretul liderului de care țara are nevoie devine tot mai clar.