Ambiguitate criminală

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Descoperirea că angajați ai UNRWA (Agenția ONU pentru refugiații palestinieni) au participat la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie a adăugat un nivel nou de complexitate unei situații deja suficient de încurcate cît să dea destule dureri de cap oricui ar încerca să o înțeleagă. 

Rapoartele serviciilor secrete israeliene apărute în presă nu sînt negate de nimeni, singura nuanță e că diverse state așteaptă din partea ONU și o anchetă oficială care să stabilească clar amploarea penentrării de către Hamas și Jihadul Islamic a agenției. Israelul susține că aproximativ 10% din angajații organizației umanitare au, într-un fel sau altul, legături cu Hamas. Asta înseamnă aproximativ 1.200 de angajați dintre care cel puțin 12 au participat la atacul din octombrie. Dacă acuzațiile israeliene sînt confirmate, asta ar face existența UNRWA aproape imposibilă în forma ei actuală. 

UNRWA este un animal ciudat. Nici o altă populație aflată într-o situație de criză nu a avut o agenție ONU dedicată așa cum au palestinienii. E finanțată constant cu sume uriașe și, spre neplăcuta surpriză a combinației pestrițe de indignați care acum descoperă Gaza pe hartă, finanțatorii sînt în majoritatea lor covîrșitoare state occidentale. Mai jos, o listă cu principalii contributori la bugetul agenției în anul 2022: 

Statele Unite – 344 de milioane de dolari

Germania – 202 milioane 

Uniunea Europeană – 114 milioane 

Suedia – 61 de milioane 

Norvegia – 34 de milioane 

Japonia – 30 de milioane 

Franța – 29 de milioane 

Arabia Saudită – 27 de milioane 

Elveția – 25 de milioane 

Canada – 24 de milioane 

Lista asta nu cuprinde sumele alocate către organizații umanitare și proiecte specifice sprijinite de diverse state. E vorba doar despre agenția ONU. E foarte greu de calculat cît se cheltuiește în total pentru palestinieni, însă e de necontestat faptul că pentru Gaza, Cisiordania, Liban și celelalte locuri în care trăiesc palestinieni se alocă sume uriașe. După unele calcule, palestinienii beneficiază de cel mai mare procent de ajutoare alocat per capita – peste 400 de dolari anual (OECD). 

Supuse sancțiunilor drastice ale Israelului și guvernate de incompetenți corupți sau cinici, teritoriile palestiniene și taberele de refugiați din Orientul Mijlociu au devenit de-a lungul anilor dependente de ajutoarele internaționale. Minimumul de servicii necesare supraviețuirii era și este posibil doar prin bunăvoința donatorilor internaționali. Și asta încă de dinainte de intervenția Israelului provocată de atacul din octombrie. Acum, cînd o bună parte din infrastructura din teritoriu este distrusă, dependența e și mai mare. De aceea, decizia mai multor state (între care și România) de a suspenda contribuțiile către UNRWA e o lovitură cumplită pentru populația din Gaza, prinsă la mijloc între Hamas și Israel. 

Pe de altă parte, gîndul că banii contribuabilului român, francez, japonez sau american sînt folosiți pentru plata unor teroriști este intolerabil. Ministrul american de Externe, Anthony Blinken, spunea zilele trecute că UNRWA joacă un rol esențial în livrarea de asistențe umanitare de care palestinienii au disperată nevoie. Însă banii vor veni (dacă vor mai veni) doar după ce ancheta anunțată de ONU se va finaliza. 

E greu de crezut în mirările oripilate ale șefilor agenției care promit acum că iau măsuri drastice. Faptul că descoperă surprinși că plăteau salarii pentru Hamas e doar o stînjenitoare tentativă de a scăpa de povara morală pe care trebuie să o poarte acum în public. De fapt, ce vedem aici e un exemplu bun de ambiguitate care, lăsată prea mult timp să dospească, se transformă într-o tragedie. Putem presupune că UNRWA a știut ce se întîmplă cu angajații săi, însă a preferat să se uite în altă parte pentru a putea să-și continue misiunea din Gaza. Iar misiunea aceea are legătură cu școli, cabinete medicale și diverse alte servicii sociale indispensabile. Fără acordul Hamas, probabil n-ar fi putut funcționa. Iar Hamas e campionul mondial la cinism – nu ezită nici azi să pună populația din Gaza în pericol dacă asta servește scopurilor sale. Deci Hamas ar fi renunțat probabil la UNRWA dacă calculele i-ar fi arătat că poate trăi mai bine fără ea. A preferat însă să paraziteze corpul agenției în timp ce reprezentanții ONU s-au uitat în altă parte. 

Astăzi, în cel mai greu moment pentru Gaza, din cauza acestei situații, ajutoarele se împuținează în loc să crească. Evident că mulțimea de indignați recenți cu o proaspătă pasiune pentru conflictul palestinian, pe care îl tratează ca din peluza unui meci de fotbal sîngeros, au găsit rapid explicația pentru drama în desfășurare – o tentativă a Israelului de a abate atenția de la deliberările Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Veșnicul whataboutism care ucide orice fel de conversație și care ignoră faptele ori de cîte ori contrazic opinii prefabricate. 

Palestinienii luptă pentru o cauză, iar Israelul are dreptul să se apere. Fiecare dintre părți are o responsabilitate greu de exercitat atunci cînd miza e supraviețuirea. De aceea cei care sînt trimiși acolo să ajute nu au voie să complice și mai rău situația. ONU exact asta a făcut. Iar ambiguitatea e, în cazul de față, criminală. 

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.