No fish!

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
Comunismul se aplică din nou jpeg

După o zi de întîrziere, i-am ajuns din urmă, în Thassos, pe cei doi prieteni ai mei. Ședeau preocupați în fața cortului, lucrînd la monturi. Portbagajul le era plin de cutii și cutiuțe. Își luaseră o mulțime de scule de pescuit: lansete de mai multe dimensiuni, plumbi de diverse greutăți, momeli artificiale, viermi, rîme, creveți de pus în cîrlig, sardine sărate, cîrlige de toate felurile și mărimile, aranjate pe căprării, gută, minciog, ba chiar și o arbaletă cu elastic și trident, costum de neopren, echipament complet de snorkeling, placă de fixat în piept pentru reîncărcarea arbaletei. Le aranjau și le pregăteau. Pe scurt, semăna cu Operațiunea Monstrul updatată.

Eu, veșnic ajutor de pescar, mă amuzam, numai eu știam de ce. Cu o singură excepție (ce-i drept, destul de spectaculoasă), ori de cîte ori mi-am încercat eu însumi îndemînarea sau, mai bine zis, norocul, n-am prins absolut nimic. Vorba unui cunoscut, sînt doar pescar de pungi și alge. Poate că și din acest motiv, aso­ciat și cu lipsa de răbdare necesară, activitatea în cauză nu a ajuns niciodată să mă pasioneze. Ei bine, prietenii mei erau mult mai împătimiți și chiar îi invidiam pentru asta.

De la o vreme au început să schimbe tradiționala ieșire în Deltă cu una ceva mai îndepărtată, dar mai confortabilă în Thassos-ul care aproape că a devenit un fel de colonie românească. Într-una din zile am închiriat o mică barcă cu motor și am ieșit în largul insulei, pe o vreme splendidă, clară și luminoasă. Eram, așadar, trei într-o barcă, la fel ca-n povestea lui Jerome K. Jerome. Ei sperau să prindă ceva. Eu, mai sceptic, tot întrebam dacă peștii trag pe o asemenea vreme, dacă nu-și fac și ei siesta. Am aruncat ancora în dreptul unui mal stîncos cu multe grote. Prietenul mai tînăr s-a echipat complet pentru o vînătoare subacvatică. I-au trebuit minute bune să-și pregătească arbaleta și să-și pună costumul de neopren. Chiar dacă era cald, n-ar fi fost sănătos să stai în apă nemișcat, timp îndelungat, poate chiar și peste o oră, fără echipament adecvat. Celălalt prieten a rămas cu mine, aruncînd tot felul de momeli peste copastie și încercînd să prindă ceva cu undița. Barca se legăna ușor, marea albastră și cerul bleu te inspirau la dulci reverii. Din cînd în cînd, amicul din barcă mai constata că momeala din ac dispăruse sau că e nevoie să mai schimbe strategia. Părea să se întrebe, asemeni lui Toma Caragiu în Operațiunea Monstrul: „Unde-am greșit?“.

image

Multe minute au trecut pînă cînd amicul intrat în apă a reapărut. Nu prinsese nimic, ratase de vreo două ori cu arbaleta, iar în cele din urmă se dăduse bătut în fața frigului și a lipsei de ocazii. Ne-am mutat cu barca în alt golf după ce am dat tîrcoale unei mici insulițe care ni s-a părut prea ostilă, prea vîntoasă. În noul golf, au reînceput operațiunile de întindere a undițelor și de reechipare pentru vînătoarea subacvatică. Lucrurile s-au petrecut aproape la fel ca prima oară. Prietenul mai tînăr s-a scufundat cu arbaleta, iar prietenul mai vechi a început să mulineze și să tot înlocuiască momelile care dispăreau una cîte una, nu se știe de ce. Cîteva bucățele de pîine aruncate pentru a înnădi locul pluteau ridicate și coborîte ușor de valurile mici, fără a fi băgate în seamă de vreun pește. Am fi zis că nici vorbă de pești în Marea Egee, dacă n-ar fi fost unul mic și umflat care s-a prins în undiță, probabil prostește. Era cam cît nasul lui Gérard Depardieu, ca să nu fac alte comparații. Amicul a vrut să-l folosească drept momeală (de un al șaselea fel), dar l-a scăpat în apă. Bine că nu era unul mai mare sau, poate, chiar peștișorul de aur, că tare ne-am mai fi ofticat. Peste alte cîteva minute, un nou peștișor, parcă frate cu primul (tot așa mincinos), s-a prins și el în undiță. A fost imediat aruncat înapoi în mare, cu multă ciudă.

După o vreme, amicul din apă a apărut și el, cam vînăt. Tremurînd, s-a grăbit să-și dea jos costumul de neopren pentru nevoi urgente, cauzate tot de apa rece. Nici de data asta nu prinsese nimic. Eu știam prea bine de ce. Adică nu doar că eu n-am prins vreodată ceva, cum spuneam, dar eram absolut obișnuit, de la alte partide de pescuit, ca nimeni să nu prindă nimic. De fapt, în sfîrșit, trebuie să recunosc cinstit că nu mi s-a întîmplat vreodată să particip la această activitate și să văd pe cineva prinzînd vreun pește destul de mare cît să poată fi și mîncat. N-aș zice că sînt eu de vină, pentru că atunci poate că nu m-ar mai invita nimeni să-l însoțesc la pescuit. Îmi cer scuze amicilor mei pescari, dar cred că, și fără mine, nici unul dintre ei n-a prins vreodată ceva. Dacă ar fi după experiența mea, vorba aceea cu „are balta pește“ ar trebui să fie exact pe dos. De altfel, după cele cîteva ore petrecute în larg, prietenul meu mai vechi a tras el singur concluzia: „Știu cum e aici. Exact ca în România – NO FISH!“.

Ajunși însă pe mal, am găsit un grec care avea alături o mulțime de scule de pescuit destul de asemănătoare cu ale noastre. Erau acolo chiar și un costum de neopren și o arbaletă. „There are no fish, here!“ – l-a abordat amicul meu, oarecum iscoditor. Grecul a sărit imediat să nege. Ne-a spus că, dimpotrivă, erau foarte mulți acolo. Cum așa? „Desigur – a completat el – sînt, dar nu ziua.“ Era cum îmi trecuse prin cap, nu veneau să mănînce cît soarele era puternic. Trăgeau doar noaptea. Dar echipamentul de vînătoare subacvatică de noapte e și mai sofisticat, mi-a explicat prietenul cel nou, operațiunea e și mai complicată, îți trebuie lanternă specială subacvaticvă, plus ochi de șoim și o rezistență și mai bună la frig. Sigur, mi-am zis eu, și după ce le ai pe toate, s-ar putea să constați că nici noaptea nu vin peștii, că te-a păcălit grecul, că or dormi și ei. Dar speranța rămîne mereu trează.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.