România și referendumurile ei

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

Pe 22 noiembrie 2009, românii votau pentru alegerile prezidențiale și în cadrul unui referendum convocat de președinte privind Parlamentul unicameral și reducerea numărului de deputați. 

Președintele Traian Băsescu a trecut atunci în turul doi și a cîștigat în cele din urmă un al doilea mandat. Ambele întrebări de la referendum au primit răspunsuri pozitive, cifrele fiind atît de mari încît nu e nici o nuanță de discutat acolo. România lui 2009 (ca și cea din 2024, probabil) considera că Parlamentul e supraponderal și populat de sinecuriști inutili. 

Nu cred că mai are cineva dubii azi că efortul din 2009 a fost doar un act de populism cinic. Preocuparea reală a președintelui era al doilea mandat, iar nemulțumirea populației față de una dintre instituțiile statului a fost folosită ca levier, apoi uitată convenabil. 

Zece ani mai tîrziu, în 2019, cu obișnuita și obositoarea-i lipsă de imaginație, Klaus Iohannis a repetat figura. Tot ca levier pentru un al doilea mandat. De data asta, referendumul a fost organizat în aceeași zi cu alegerile europene. Și a funcționat din nou: partidul prezidențial a obținut un scor bun la europarlamentare, iar spre finalul anului Iohannis a luat un al doilea mandat. Doi ani mai tîrziu aducea PSD la guvernare, abandonînd discursul anti-PSD cu care justificase nevoia acelui referendum. Anticorupția a devenit „nevoie de stabilitate”, iar Iohannis ține zilele astea conferințe la Bruxelles despre viitorul Europei. 

În afară de cele două amintite mai sus, românii au fost consultați prin metoda referendumului de alte trei ori în perioada post-tranziție (după 2004). De două ori pentru demiterea președintelui – cu rezultate oficiale identice, dar cu cifre radical opuse: în 2007, o majoritate covîrșitoare a votat împotrivă, iar în 2012 o altă majoritate și mai mare a votat pentru, însă demiterea nu a avut loc din cauza unui detaliu tehnic. Traian Băsescu s-a dovedit de-a lungul timpului un soi de tardigradă politică imposibil de învins atunci cînd avea o miză reală. 

În 2018 are loc unul dintre cele mai toxice și inutile eforturi de consultare populară. De data asta pentru modificarea Constituției pentru consfințirea căsătoriei ca fiind legătura dintre un bărbat și o femeie. Coaliția pentru Familie și majoritatea cultelor creștine care s-au raliat demersului de atunci au reușit atunci contraperformanța de a organiza scrutinul cu cea mai mică prezență la vot din toată perioada post-decembristă. Partidele politice – chemate să reprezinte opiniile societății – au reușit și ele o performanță special: dintre formațiunile parlamentare, una singură s-a poziționat clar împotriva referendumului, restul au băltit într-un soi de ambiguitate lașă și confuză încercînd să nu supere pe nimeni. La finalul a două zile de vot, doar 21% din români se prezentaseră și nu toți au votat în favoarea propunerii de pe buletin. Dacă a avut un efect totuși acel referendum, atunci acesta este unul mai puțin discutat și analizat: doi ani mai tîrziu, un partid necunoscut și nebăgat în seamă a intrat în Parlament – AUR. Nu e singura explicație pentru ascensiunea martorilor lui George Simion, însă cred că a fost prea puțin luat în calcul tipul de discurs care s-a normalizat atunci și care azi sperie, pe bună dreptate pe alocuri, tot felul de oameni sensibili. 

Ceea ce unește toate aceste eforturi de consultare populară sînt cinismul și inadecvarea. De cele mai multe ori, inițiatorii mint senin cu privire la scopurile reale și abandonează fără remușcări rezultatul. A doua concluzie ar fi că desenul constituțional și legislativ românesc face foarte dificilă consultarea populară reală, de aceea ea are loc de cele mai multe ori de sus în jos și nu invers. Iar atunci cînd ea se întîmplă totuși, indiferent de inițiatori, obiectivele și rezultatele sînt altele decît cele asumate oficial. Asta creează frustrare și neîncredere în proces și, mai larg, în capacitatea societății de a discuta onest probleme și soluții. Nu e de mirare că participarea la vot e în general mică și, în anul Domnului 2024, discutăm din nou despre „ascensiunea extremismului”. Oamenii sînt exasperați și nervoși.

Mă aștept ca de prin sferele înalte ale politicii românești să vină iar vreo idee de referendum. Și tot așa, ca exercițiu de ipocrizie. Avem deja o propunere venită dinspre cîțiva marginali excentrici și sprijinită de AUR. Ea vizează reluarea discuției din 2018 privind căsătoria și un al doilea subiect ce pare desprins din desene animate: introducerea în Constituție a plăților cash. Inițiatorii călăresc cinic un val de nemulțumire populară și dezinformare sperînd că vor putea extrage ceva profit politic din ele. Însă oricîte calcule și-ar face, probabil nu vor reuși mare lucru pînă cînd promotorii „stabilității”, în frunte cu președintele Iohannis, nu vor decide să intre și ei în joc. Fie cu o idee proprie, fie raliindu-se, la fel ca Dragnea în 2018, uneia dintre cele propuse deja.

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

salvamont ucraineni jpg
Intervenție Salvamont în Munții Maramureșului. Un ucrainean aflat în stare gravă a fost salvat, după ce fusese abandonat de grupul său
Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui ucrainean în vârstă de 29 de ani, aflat în stare critică într-o stână părăsită.
urs jpg
Șeful Salvamont Predeal, atacat de un urs, în timp ce își plimba câinele. Bărbatul a fost rănit grav
Un incident tragic a avut loc duminică noapte, în stațiunea Predeal, unde Șeful formațiunii Salvamont a fost atacat de un urs, suferind răni grave.
1 5col ghiseu registratura iasi fc 01 jpeg
Fenomen bizar într-un spital din Baia Mare. De ce zeci de oameni cer să afle ora exactă a nașterii lor
Situaţie neobişnuită la Spitalul de Urgență din Baia Mare, unde s-au înregistrat mai multe solicitări ale unor persoane care vor să afle ora excată la care s-au născut. Aflaţi care este motivul acestor cereri.
autospeciala politie jpg
Scandal pe DN 6: Un șofer bulgar de TIR, răsturnat în șanț, a refuzat ajutorul firmelor românești de tractări
Un șofer bulgar de TIR s-a răsturnat cu vehiculul pe care îl conducea într-o zonă cu serpentine pe DN 6 și a respins ajutorul din partea firmelor din România dintr-un motiv neașteptat.
teren viran fosta uzina rocar png
Un nou cartier va fi construit pe terenul fostei fabrici „Autobuzul” din Sectorul 5
Terenul de 21 de hectare pe care înainte de 1989 se afla Fabrica „Autobuzul”, redenumită ulterior „Rocar”, a fost vândut unui dezvoltator imobiliar, care a anunțat că va construi un cartier cu circa 3.000 de apartamente.
image png
Incident chimic la Comarnic, pe DN1. Au avut loc scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă. Sănătatea oamenilor poate fi grav afectată
Un incident grav a avut loc pe DN 1, în localitatea Comarnic, județul Prahova, în această dimineață, unde o cisternă care transporta acid sulfuric a suferit o defecțiune.
image png
De ce trebuie să ungi lama cuțitului atunci când tai ceapa. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe!
Trucurile de bucătărie sunt menite să ușureze viața multor gospodine care petrec mult timp în fața cratiței. Bucătarii iscusiți știu cât de solicitantă poate fi o astfel de activitate, motiv pentru care au încercat să descopere diverse trucuri pentru a-și ușura munca.
djokovicmiami jpg
Djokovic are interzis la tiltul cu numărul 100. Cehul Mesnik i-a suflat trofeul la Miami
Novak Djokovic rămâne cu 99 de titluri ATP în carieră.
ploaie jpg
Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Ce se anunță pentru începutul lunii martie
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță că vremea va continua să fie instabilă și în primele zile ale lunii aprilie, cu precipitații și temperaturi variabile în majoritatea regiunilor țării.