Jannik?

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Jannik şi Yannick, două imposibilităţi teoretice ale tenisului. Ar fi trebuit să fie altceva. Intersecţii. Au reuşit relativ tîrziu, cam la aceeaşi vîrstă, la 22 şi 23 de ani. Unul cu un minunat bronz, celălalt cu un păr ca o sîrmă ghimpată strălucitoare. Puteau să fi fost de la început fotbalişti, schiori sau cîntăreţi. Sau nimeni. 48 de ani a aşteptat Italia ca Panatta să aibă un succesor în Marele Şlem. Franţa încă aşteaptă, că s-au făcut doar 41. Dar poate că asta e ideea. Trebuie să fii altfel, cum a fost Noah, cum e Sinner. Tenisul de băieţi nu mai suportă de mult oameni obişnuiţi. E un sport atît de greu – cel mai greu după mine, de fapt nu, cel mai greu e tenisul de fete – încît nu încap la vîrful lui decît genul acesta de fiinţe pe care nu le înţelegi complet. Nu că nu ştii din ce galaxie vin, dar nu le poţi descifra cu adevărat universul interior. Sinner e un zîmbet. În acest sport cu presiuni pe care le mai resimt doar piloţii de pe avioane de vînătoare, zîmbetul e semn de nebunie sau de budism. Sinner putea să se facă fotbalist. Bine că nu s-a făcut, parcă îl vedeam la UTA, două-trei meciuri şi haide, pa, că mai stau şi alţii la coadă. Sau putea fi, cel mai firesc, schior. E dintr-un loc pe care românii care se dau pe pîrtii şi nu trăiesc de pe o lună pe alta îl cunosc bine. Tirolul italian, fost austriac. Harghita şi Covasna lor. De unde numele tipului nostru. A se pronunţa Ianic Ziner. Acolo să devii schior e aşa cum în Bucureşti e să devii şofer. Toată lumea are senzaţia că poate conduce. Dar nu e aşa, nu? Schiul are foarte puţine locuri sub soare. Tenisul te poate sălta şi dacă nu eşti echivalentul lui Marc Odermatt sau Mikaela Shiffrin. Nu-i aşa, doamnă Kurnikova, domnule (în fine...) Kyrgios? Bănuiala e că Jannik ar fi ajuns bine în orice sport. Că aşa a fost creat. Ştiu că într-o ţară în care educaţia fizică a devenit la fel de nişă precum cea astronomică e greu de priceput, dar să faci trei sporturi de mic în paralel e ca un paşaport pentru reuşită. În plus, are un mental pe care oamenii munţilor îl deţin în genă. Nimic nu e prea greu, viaţa nu e niciodată prea rea. Nu ne smiorcăim. Nu dăm vina pe alţii. Trăim, muncim, murim. Ce e aşa de complicat?! Acum, lui Jannik nu-i rămîne decît să nu fie doar un Yannick. Unii plîng apusul zeilor. Roger, Rafa şi chiar Nole, că n-o fi veşnic. Să ne ţinem firea, zic. Cu Sinner şi Alcaraz n-o să ne fie ca la Alcatraz.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

carlsen jpg
Evenimentul care adună cele mai multe vedete din sport pe metru pătrat. Magnus Carlsen a fost văzut în Barcelona
Campionul mondial de șah Magnus Carlsen a fost prezent la ICE Barcelona, 20-22 ianuarie.
1737531230 6JNq jpeg
Facilități fiscale: oportunități esențiale pentru susținerea inovației și creșterii economice
Facilitățile fiscale reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente prin care statele stimulează investițiile în sectoare economice strategice.
Cati angajati mai lucreaza de acasa odata cu finalul pandemiei Covid 19 jpeg
Angajații din mediul privat pot să primească vouchere de vacanță în valoare de 24.300 de lei. Ce trebuie să știe aceștia
Angajații din mediul privat pot să primească și ei vouchere de vacanță, fiind suportate integral de către angajator. Față de cei de la stat, aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță cu valoarea maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară, fiind vorba despre o sumă care se ridică la 24.300
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu, după eșecul înregistrat la CEDO: „Mai presus de orice instituție, nimic nu este mai important decât determinarea noastră"
Călin Georgescu a răspuns pe Facebook deciziei CEDO de a respinge cererea sa de suspendare a anulării alegerilor prezidențiale, subliniind că procesul pe fond continuă și că lupta pentru dreptatea electorală nu s-a încheiat.
gigi becali facebook jpeg
Legătura ascunsă dintre Gigi Becali și nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Omul de afaceri ar fi avut prima experiență intimă alături de Camila Mândra
Puțini sunt cei care știu că Gigi Becali (66 de ani) a trăit o poveste de dragoste cu nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul președinte.
banner loredana groza png
Care este parfumul preferat al Loredanei Groza! Și Simona Halep îl folosește! Cât trebuie să scoată doamnele din buzunar dacă își doresc să miroasă la fel ca cele două vedete
Vedetele din România sunt extrem de pretențioase atunci când vine vorba despre parfumuri. Loredana Groza și Simona Halep, de exemplu, se numără printre cele care adoră mirosurile rafinate și nu se uită la bani atunci când e vorba despre plăcerile lor.
image png
Vedeta care se întoarce la Antena 1. În curând va putea fi văzută pe micile ecrane: „Doresc să-mi fac treaba cât se poate de bine”
Actrița Doinița Oancea revine pe micile ecrane și își face simțită prezența într-un nou proiect de televiziune. Începând cu 21 ianuarie 2025, publicul o va putea urmări în rolul Chanela, un personaj complex din serialul „Iubire cu parfum de lavandă”.
image png
Bacteriile din spitalele unde sunt tratați răniții de pe frontul din Ucraina au devenit rezistente la medicamente
Clinicile care tratează răniții de război au înregistrat o creștere accentuată a cazurilor de Rezistența antimicrobiană (RAM).
AD 4nXc1NEPjAYDWYok77GzHK SX2ZkPEckJbUW5uRtwd9pVLRFtCPUpciESR9ZqbCbSs4A GaCwUx4pztYx8wrKcDnO2xXeJbOUDakbFbL1wVtdNf7PpVapa3R7pmqkToohYxb7IEBpfg
Avantajele blefaroplastiei nechirurgicale în întinerirea feței
Blefaroplastia nechirurgicală a devenit o opțiune din ce în ce mai populară pentru cei care doresc să își împrospăteze aspectul fără a apela la intervenții chirurgicale complicate.