Jannik?

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Jannik şi Yannick, două imposibilităţi teoretice ale tenisului. Ar fi trebuit să fie altceva. Intersecţii. Au reuşit relativ tîrziu, cam la aceeaşi vîrstă, la 22 şi 23 de ani. Unul cu un minunat bronz, celălalt cu un păr ca o sîrmă ghimpată strălucitoare. Puteau să fi fost de la început fotbalişti, schiori sau cîntăreţi. Sau nimeni. 48 de ani a aşteptat Italia ca Panatta să aibă un succesor în Marele Şlem. Franţa încă aşteaptă, că s-au făcut doar 41. Dar poate că asta e ideea. Trebuie să fii altfel, cum a fost Noah, cum e Sinner. Tenisul de băieţi nu mai suportă de mult oameni obişnuiţi. E un sport atît de greu – cel mai greu după mine, de fapt nu, cel mai greu e tenisul de fete – încît nu încap la vîrful lui decît genul acesta de fiinţe pe care nu le înţelegi complet. Nu că nu ştii din ce galaxie vin, dar nu le poţi descifra cu adevărat universul interior. Sinner e un zîmbet. În acest sport cu presiuni pe care le mai resimt doar piloţii de pe avioane de vînătoare, zîmbetul e semn de nebunie sau de budism. Sinner putea să se facă fotbalist. Bine că nu s-a făcut, parcă îl vedeam la UTA, două-trei meciuri şi haide, pa, că mai stau şi alţii la coadă. Sau putea fi, cel mai firesc, schior. E dintr-un loc pe care românii care se dau pe pîrtii şi nu trăiesc de pe o lună pe alta îl cunosc bine. Tirolul italian, fost austriac. Harghita şi Covasna lor. De unde numele tipului nostru. A se pronunţa Ianic Ziner. Acolo să devii schior e aşa cum în Bucureşti e să devii şofer. Toată lumea are senzaţia că poate conduce. Dar nu e aşa, nu? Schiul are foarte puţine locuri sub soare. Tenisul te poate sălta şi dacă nu eşti echivalentul lui Marc Odermatt sau Mikaela Shiffrin. Nu-i aşa, doamnă Kurnikova, domnule (în fine...) Kyrgios? Bănuiala e că Jannik ar fi ajuns bine în orice sport. Că aşa a fost creat. Ştiu că într-o ţară în care educaţia fizică a devenit la fel de nişă precum cea astronomică e greu de priceput, dar să faci trei sporturi de mic în paralel e ca un paşaport pentru reuşită. În plus, are un mental pe care oamenii munţilor îl deţin în genă. Nimic nu e prea greu, viaţa nu e niciodată prea rea. Nu ne smiorcăim. Nu dăm vina pe alţii. Trăim, muncim, murim. Ce e aşa de complicat?! Acum, lui Jannik nu-i rămîne decît să nu fie doar un Yannick. Unii plîng apusul zeilor. Roger, Rafa şi chiar Nole, că n-o fi veşnic. Să ne ţinem firea, zic. Cu Sinner şi Alcaraz n-o să ne fie ca la Alcatraz.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de scumpă a ajuns una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoral. „Lasă că Lidl nu e departe, iar la bulgari ne completăm stocul”
Românii sunt întâmpinați cu prețuri mari pe litoral, iar mulți dintre ei sunt dezamăgiți de asta. Inventivi, unii dintre ei se duc să-și cumpere bere de la supermarket, iar țigări și alimente de la vecinii bulgari. Mai greu este cu șezlongurile, care sunt mai scumpe ca în Creta sau Mamaia.
image
Fenomenul care schimbă complet satele pădurenilor. Cum arată așezările după decenii de depopulare VIDEO
După mai mult de jumătate de secol în care cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor s-au aflat într-un regres continuu al numărului de locuitori, înfățișarea așezărilor din Munții Poiana Ruscă a suferit transformări uimitoare.
image
Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția
Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.