Anul nemulțumirii

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

În 70 de țări, care adună la un loc mai mult de jumătate din populația lumii, vor avea loc anul acesta alegeri. Nu toate aceste state sînt democrații, nu în toate există opțiuni reale înaintea votului. Nu toate vor ține cont de voința oamenilor și nu toți cei aleși vor prelua puterea cu cele mai bune intenții. În globurile de cristal ale analiștilor se pot deja citi previziuni privind întoarcerea sau consolidarea unor personaje care nu și-au prea ascuns disprețul pentru reguli și norme. Modi, Trump, Aliev. Alegeți-vă neplăcutul. 

Mai mult, pe un ton din ce în ce mai strident, sîntem avertizați și în legătură cu pericolele care pasc democrații consolidate. Ridicarea populiștilor în statele europene e un fapt certificat aproape zilnic de sondajele de opinie. Ce sînt însă acești populiști, ce îi unește în afară de faptul că mai toți sînt stridenți, inconoclaști și energici, e mai greu de descoperit. Văzuți de sus, par toți la fel. Nu sînt, chiar dacă uneori au tactici și strategii similare. 

A crede că AfD-ul german e totuna cu AUR sau că Adevărații Finlandezi au foarte multe în comun cu stînga franceză a lui Jean-Luc Mélenchon e doar dovada lipsei unui acord asupra termenului de populist. Cuvîntul pare să definească cel mult grupuri care au decis să încalce consensul centrist general care a guvernat (cu rezultate relativ bune pînă acum) Europa ultimelor zeci de ani. 

Explozia „populiștilor” e mai degrabă un semn al unei oboseli cronice a publicului în fața unor clișee repetate atît de des încît și-au pierdut sensul atît pentru emițător, cît și pentru receptor. Și de la un punct încolo au început să enerveze. Un exemplu banal este cel al pensiilor speciale din România. Probabil ați observat fluviul de declarații țîfnos-solemne care anunțau ferm sfîrșitul iminent al acestui fenomen rușinos. După vreo douăzeci de ani de promisiuni, pensiile speciale sînt tot acolo. Mai mult, într-un soi de insultă adăugată rănii, românul generic cu cont de Facebook afla recent că un judecător cu o reputație decentă considera firesc să se pensioneze la 48 de ani, adică atunci cînd experiența acumulată în viața profesională i-ar fi permis să și dea înapoi ceva unei societăți care, cel puțin în cazul său particular, s-a dovedit dispusă să îl apere ori de cîte ori domnia-sa părea să fie victima unei nedreptăți. 

Acum, puneți-vă în locul acelui român generic. Nu e vorba de activiști pentru democrație, jurnaliști etc. Ci, să zicem, de o doamnă oarecare, asistentă medicală din Cugir. Cînd vezi că un om asociat cu lupta pentru o țară mai bună pleacă în veșnic concediu pe banii tăi în timp ce tu trebuie să aștepți să împlinești 65 de ani (dacă îi mai prinzi) ca să faci același lucru, parcă te superi un pic. Și nu doar pe magistratul X, fost erou, actual pensionar, ci pe tot ce reprezintă el, pe toți oamenii asociați cu el, pe toate pretinsele lui valori, pe tot ce reprezintă el și casta de privilegiați de care s-a desprins doar cînd i-a convenit. 

Sigur că te superi. Și te uiți în jur. Și ce vezi? Vezi că sînt alții supărați pe aceiași oameni. Nici nu contează dacă au sau nu aceleași motive. Contează că și ei ar vrea altceva. 

Și așa ajungem, ca să citez dintr-o piesă mai veche, să vedem cum se miră toți arhitecții că se prăbușesc pereții. Așa se explică procentele înregistrate de AUR în sondaje. Așa se explică Diana Șoșoacă și cine știe ce alți excentrici or mai apărea anul ăsta. 

Sînt pensiile speciale o problemă europeană? Nu. Sînt o problemă foarte specifică, foarte românească și foarte scîrboasă. Așadar, dacă vă temeți de populiști, nu așteptați o soluție magică și universal valabilă pentru ținerea lor sub control. Singura soluție, valabilă de aici și pînă în Finlanda, e onestitatea. Concret, dacă ești Rareș Bogdan sau Marcel Ciolacu și promiți că faci pensiile speciale să dispară, ține-te de cuvînt. Dacă ești Klaus Iohannis și promiți aderare la Schengen, fii sigur că o poți obține cît încă mai deții mandatul ăla care nu e un drept fundamental al profesorului de fizică, ci ți-a fost încredințat de niște oameni în baza unei tranzacții care presupune respectarea cuvîntului dat. 

Populiștii altora au alte probleme, unii cu imigranții, alții cu ideologia woke sau reprezintă dorința banală a unor segmente de populație de a păstra lucrurile așa cum sînt. Nu e clar cum am ajuns în această situație, dar trăim vremuri în care dorința de a nu schimba lucruri a devenit un gînd aproape revoluționar. Va trebui să ne obișnuim cumva și cu gîndul că viața are mai multe viteze și nu toți circulăm pe aceeași bandă. 

Probabil n-a fost niciodată, în istoria recentă, un an în care evenimentele internaționale („Se întorc războaiele”, titra sumbru un articol) să se intersecteze atît de ferm cu nemulțumirile locale și cu dorința de a provoca un șoc unor societăți dominate de elite mult prea confortabile în statu quo. 

E anul nemulțumirii și al nemulțumiților. Al anxietăți și al anxioșilor. Al enervării și al nervoșilor. Fie și numai citind titlurile dintr-o zi oarecare putem estima fără prea multă teamă că la finalul lui 2024 vom trăi în cu totul altă lume decît cea de acum. 

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintrplatformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.