Numai de data asta

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Rezolvă tu, eu nu am timp acum. Pune o vorbă bună pentru mine. Fă-mi rost de numărul de telefon. Rămîi cîteva ore în plus. Vino dimineață mai devreme. Nu-ți face plan de week-end. Ține-mi locul. Du-te tu. Renunță, planifică, amînă, mută, anulează. Ajută-mă. Și, toate, „numai de data asta”. Mai mult decît țara lui „merge și așa”, cred că România e țara lui „numai de data asta”. Practic, a spune în cîteva cuvinte că problemele, timpul liber, viața altcuiva sînt mai importante decît ale tale, cîntăresc mai greu „de data asta”. Dacă sîntem un pic atenți, pe la vîrsta de mijloc, că atunci avem instrumentele, constatăm că toate aceste „de data asta”, puse cap la cap, au ajuns să formeze un lung șir al zilelor noastre pierdute în folosul altcuiva. 

Fără să privească apropiații, persoanele la care ținem, o doză de egoism e mereu necesară. Ajutatul „din umbră” al oamenilor, ideea că, chiar dacă ulterior nu-ți vor mai fi menționate numele și meritele, ar trebui să te simți împăcat cu tine însuți că ai făcut un lucru bun vor începe să se clatine cînd vei constata că nu mai ai timp pentru ceea ce îți doreai să faci, profesional sau pentru tine. Sau că le înghesui în program pe toate, tăind ore din cele de odihnă sau de somn. Multă vreme, nu se va întîmpla nimic notabil. Dar, fără limite ferme, perioadele libere se vor amesteca cu cele în care ai cîte ceva de rezolvat „numai de data asta”, telefoanele vor înregistra notificări peste notificări în toate rețelele posibile și vei fi atît de obosit că nu te vor mai bucura nici măcar lucrurile care te făceau să sari din pat dimineața. Ba chiar uiți că ai fost vreodată acea persoană. Pe scurt, cînd pui pe altcineva – prioritățile, cerințele, urgențele lui – pe primul loc, tu ajungi uneori să fii chiar trîntit de pe podium.

O mare parte dintre noi vrem să ne simțim utili. Ne dorim ca ceilalți să ne placă, să ne fie recunoscători, să ne aprecieze mărinimia, rapiditatea cu care rezolvăm orice situație. Dar restul, mai ales cînd forțează nota cu „numai de data asta”, sînt, de cele mai multe ori, niște oameni care își urmăresc propriul scop. Vor să le fie lor mai bine „și de data asta”, să-și elibereze programul, să scape de niște responsabilități. Și nu e nimic de acuzat. Din păcate, „vina” de a-i lăsa să cîștige ne aparține în totalitate. Raportul „victimă” (de orice fel) – „abuzator” nu se formează întîmplător, ci are propriul lui mecanism subtil (specialiștii îl pot explica mult mai bine ca mine). Fără să vreau să arăt cu degetul, mai ales că sînt în același grup, este ceva din tine care transmite în exterior că nu ești o persoană fermă. Ești un „people-pleaser”. Ești temător, vrei să eviți conflictele cu orice preț, ți-e rușine pînă și de rușinea altora. Ești ținta perfectă, de fiecare dată.

Scriitorul James Clear, cunoscut și la noi pentru cartea sa Atomic Habits (apărută cu același titlu, tradusă de Otilia Tudor, la Editura Trei, în 2019), spunea că există două modalități prin care poți recupera timp: prima, oarecum la îndemînă și rapidă, prin a plăti, dacă îți permiți, pe cineva care să facă ceva pentru tine (curățătorie, service auto, treburile casei); a doua, mai puțin evidentă și mai greu de pus în practică dacă obișnuințele îți dictează altfel, este prin a spune „nu”. Spui „nu” la o promovare și obții, în acest fel, mai mult timp pentru familie, pentru hobby-uri. Refuzi o invitație de a merge undeva și cîștigi timp pentru a lucra la o carte sau a face sport, de exemplu. Ne „cumpărăm” timpul, mai scrie Clear, nu doar cu bani, ci și cu ocaziile la care zicem „pas”. Cu modul în care învățăm să le spunem „nu” celor care încearcă să ne fure din timp, să ne determine, în final, să ne petrecem zilele altfel decît ne-am fi dorit.

Felurile în care vor reacționa ceilalți la refuz nu vor fi dintre cele mai plăcute. Într-o primă fază, vor insista – iar aici, dacă arătăm cea mai mică urmă de slăbiciune sau de disponibilitate pentru dialog, sîntem pierduți. Apoi nu vom mai fi atît de „simpatici” (adică maleabili, permisivi, fricoși). S-ar putea chiar să devenim una dintre acele persoane pe care toți se feresc să le abordeze pentru că sînt „dificile” și comentează tot ce nu le convine. E foarte bine, sîntem pe drumul cel bun.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

netflix pixabay jpg
Serial de pe Netflix care a făcut furori în toată lumea. Și criticii au doar cuvinte de laudă la adresa lui
Un serial recent lansat pe Netflix a reușit să capteze atenția publicului global, devenind viral în scurt timp. „The Cage” este considerat de critici și spectatori drept unul dintre cele mai bune seriale ale platformei de streaming, datorită combinației sale de acțiune intensă
durere sold jpg
De ce simțim durerea diferit. Descoperă adevărul din spatele pragului durerii și cum îți influențează viața
Durerea este o experiență complexă, modelată nu doar de factorii fizici, ci și de psihologia și cultura noastră. De multe ori, auzim oameni spunând că au un „prag al durerii ridicat”, considerând-o dovadă de putere sau reziliență. Dar ce înseamnă, de fapt, acest „prag al durerii”
James Acuna fost ofiter CIA foto arhiva personala (1) jpg
Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria
Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.
luxemburg istock jpg
Țara care are o capitală cu același nume ca statul. Este una dintre cele mai faimoase și bogate din lume
Deși este o țară mică, acest loc este unul dintre cele mai faimoase și bogate din Europa. Însă, pe lângă frumusețea și opulența pe care o are, un alt detaliu poate să atragă atenția celor mai mulți dintre noi! Este una dintre puținele țări a căror capitală are același nume cu cel al statului!
Cadouri de Crăciun. FOTO
Ghidul cadourilor de Secret Santa pentru toate zodiile: Cum să alegi darul perfect
Pentru cei care caută cadoul perfect de Secret Santa, astrologii oferă sugestii inspirate în funcție de zodie, astfel încât fiecare dar să fie potrivit personalității destinatarului.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Intrarea în Schengen nu ne scapă de tot de controalele la graniță. Cât timp și în ce situații ne vor fi cerute actele la frontieră
Controalele la frontierele interne ale Uniunii Europene pot fi reintroduse temporar, în funcție de riscurile de securitate sau de fluxurile de migrație. Chestorul (r) Marian Tutilescu explică cum pot evolua aceste măsuri și ce implică pentru România.
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
A pozat nud ca să-și plătească tratamentul: „Sufăr de o boală rară”
Jessica Riggs (32 de ani), din Cornwall, Marea Britanie, a fost diagnosticată cu o boală rară, numită Sindromul Neuro-Cranio-Vertebral-Filum, care o poate lăsa paralizată.
apa potabila robinet jpg
UE obligă statele să protejeze infrastructura de energie și apă potabilă
Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației. 
arme ucraina
Legea SUA privind apărarea națională pentru 2025 nu include programul „împrumut-închiriere” pentru Ucraina
Camera Reprezentanților din SUA a adoptat legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pentru anul 2025, însă textul final nu include prevederi referitoare la extinderea Legii de împrumut-închiriere pentru sprijinirea Ucrainei.