Numai de data asta

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Rezolvă tu, eu nu am timp acum. Pune o vorbă bună pentru mine. Fă-mi rost de numărul de telefon. Rămîi cîteva ore în plus. Vino dimineață mai devreme. Nu-ți face plan de week-end. Ține-mi locul. Du-te tu. Renunță, planifică, amînă, mută, anulează. Ajută-mă. Și, toate, „numai de data asta”. Mai mult decît țara lui „merge și așa”, cred că România e țara lui „numai de data asta”. Practic, a spune în cîteva cuvinte că problemele, timpul liber, viața altcuiva sînt mai importante decît ale tale, cîntăresc mai greu „de data asta”. Dacă sîntem un pic atenți, pe la vîrsta de mijloc, că atunci avem instrumentele, constatăm că toate aceste „de data asta”, puse cap la cap, au ajuns să formeze un lung șir al zilelor noastre pierdute în folosul altcuiva. 

Fără să privească apropiații, persoanele la care ținem, o doză de egoism e mereu necesară. Ajutatul „din umbră” al oamenilor, ideea că, chiar dacă ulterior nu-ți vor mai fi menționate numele și meritele, ar trebui să te simți împăcat cu tine însuți că ai făcut un lucru bun vor începe să se clatine cînd vei constata că nu mai ai timp pentru ceea ce îți doreai să faci, profesional sau pentru tine. Sau că le înghesui în program pe toate, tăind ore din cele de odihnă sau de somn. Multă vreme, nu se va întîmpla nimic notabil. Dar, fără limite ferme, perioadele libere se vor amesteca cu cele în care ai cîte ceva de rezolvat „numai de data asta”, telefoanele vor înregistra notificări peste notificări în toate rețelele posibile și vei fi atît de obosit că nu te vor mai bucura nici măcar lucrurile care te făceau să sari din pat dimineața. Ba chiar uiți că ai fost vreodată acea persoană. Pe scurt, cînd pui pe altcineva – prioritățile, cerințele, urgențele lui – pe primul loc, tu ajungi uneori să fii chiar trîntit de pe podium.

O mare parte dintre noi vrem să ne simțim utili. Ne dorim ca ceilalți să ne placă, să ne fie recunoscători, să ne aprecieze mărinimia, rapiditatea cu care rezolvăm orice situație. Dar restul, mai ales cînd forțează nota cu „numai de data asta”, sînt, de cele mai multe ori, niște oameni care își urmăresc propriul scop. Vor să le fie lor mai bine „și de data asta”, să-și elibereze programul, să scape de niște responsabilități. Și nu e nimic de acuzat. Din păcate, „vina” de a-i lăsa să cîștige ne aparține în totalitate. Raportul „victimă” (de orice fel) – „abuzator” nu se formează întîmplător, ci are propriul lui mecanism subtil (specialiștii îl pot explica mult mai bine ca mine). Fără să vreau să arăt cu degetul, mai ales că sînt în același grup, este ceva din tine care transmite în exterior că nu ești o persoană fermă. Ești un „people-pleaser”. Ești temător, vrei să eviți conflictele cu orice preț, ți-e rușine pînă și de rușinea altora. Ești ținta perfectă, de fiecare dată.

Scriitorul James Clear, cunoscut și la noi pentru cartea sa Atomic Habits (apărută cu același titlu, tradusă de Otilia Tudor, la Editura Trei, în 2019), spunea că există două modalități prin care poți recupera timp: prima, oarecum la îndemînă și rapidă, prin a plăti, dacă îți permiți, pe cineva care să facă ceva pentru tine (curățătorie, service auto, treburile casei); a doua, mai puțin evidentă și mai greu de pus în practică dacă obișnuințele îți dictează altfel, este prin a spune „nu”. Spui „nu” la o promovare și obții, în acest fel, mai mult timp pentru familie, pentru hobby-uri. Refuzi o invitație de a merge undeva și cîștigi timp pentru a lucra la o carte sau a face sport, de exemplu. Ne „cumpărăm” timpul, mai scrie Clear, nu doar cu bani, ci și cu ocaziile la care zicem „pas”. Cu modul în care învățăm să le spunem „nu” celor care încearcă să ne fure din timp, să ne determine, în final, să ne petrecem zilele altfel decît ne-am fi dorit.

Felurile în care vor reacționa ceilalți la refuz nu vor fi dintre cele mai plăcute. Într-o primă fază, vor insista – iar aici, dacă arătăm cea mai mică urmă de slăbiciune sau de disponibilitate pentru dialog, sîntem pierduți. Apoi nu vom mai fi atît de „simpatici” (adică maleabili, permisivi, fricoși). S-ar putea chiar să devenim una dintre acele persoane pe care toți se feresc să le abordeze pentru că sînt „dificile” și comentează tot ce nu le convine. E foarte bine, sîntem pe drumul cel bun.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
Un vlogger român a vrut să afle dacă elevii români din Ungaria sunt tratați bine la școlile unde învață. Ajuns la fața locului, a avut parte de o mare surpriză, iar imaginile filmate de el vorbesc de la sine
image
Imagini cu palatul din România cu trei cai pe acoperiș, în mărime naturală. „Acum pot să mor liniștit” VIDEO
Un clip video în care apar trei cai în mărime naturală amplasați pe acoperișul unei case a devenit viral pe rețelele sociale. Se află în localitatea buzoiană Calvini, cunoscută pentru numeroasele palate țigănești, unele ridicate de beneficiari de ajutor social.
image
„Complotul” german de a bombarda „podul lui Putin” din Crimeea a provocat o criză de nervi la Moscova
Agenții de contrainformații din Germania au intrat în acțiune după ce unul dintre principalii aliați ai lui Vladimir Putin în presă a publicat vineri o înregistrare audio despre care susține că ar fi o conversație între generali germani care plănuiau să arunce în aer podul din Crimeea.

HIstoria.ro

image
Moartea subită a lui Ionel Teodoreanu, în timpul marelui viscol
Pe 3 februarie 1954, în plin viscol, s-a stins și marele scriitor Ionel Teodoreanu, la vârsta de 58 de ani.
image
România, dușmanul de serviciu al Moscovei
La Moscova, în anii interbelici, România trece drept unul dintre marii dușmani ai URSS.
image
Ce s-a întâmplat cu un luptător din rezistența olandeză, dispărut în urmă cu peste 80 de ani
Analiza genetică a unui maxilar uman descoperit în Marea Nordului clarifică soarta unui proeminent luptător olandez din rezistența antinazistă ce a dispărut în urmă cu peste 80 de ani.