Sonat

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

Adjectivul sonat era destul de frecvent folosit în registrul colocvial, în ultimele decenii ale secolului al XX-lea, cu sensurile peiorative ale unei bogate serii de sinonime: nebun, țicnit, trăsnit, scrîntit, smintit, aiurit, zurliu, diliu etc. În limbajul popular, sfera semantică a „nebuniei” acoperă orice abatere de la normalitate, inclusiv simplele excentricități sau acțiunile imprevizibile, chiar cele pur și simplu curajoase sau dezinteresate; de aceea, caracterizarea cuiva ca sonat sau țicnit nu e neapărat o insultă gravă, ci reprezintă adesea doar un ușor reproș, amestecat cu simpatie, chiar cu admirație pentru nonconformismul celuilalt. 

Dicționarele noastre au înregistrat, încă de prin anii ’60, cuvîntul sonat: acesta a fost cuprins în Dicționarul de neologisme al lui Florin Marcu și Constant Maneca (ediția a doua, din 1966), în Dicționarul limbii române (DLR, Litera S, partea a treia, 1992), în Dicționarul de cuvinte recente, ediția a doua, 1997, de Florica Dimitrescu, în Micul dicționar academic (MDA, 2001-2003), Noul dicționar universal (NDU, 2006) și Dicționarul explicativ ilustrat(DEXI, 2007); în DEX, în mod curios, apare doar verbul a sona, nu și adjectivul. Autorii dicționarelor au ezitat în privința etimologiei cuvîntului, oscilînd între sursa italiană (sonato sau suonato) și cea franceză (sonné), uneori indicîndu-le pe ambele. O soluție mai ciudată găsim în MDA, unde sonat apare ca provenit din adjectivul italienesc sonato, dar verbul a sona este explicat prin adjectivul participial francez sonné. De etimologia lui sonat s-a ocupat Theodor Hristea, care a explicat că este mai credibilă preluarea din franceză, unde pentru sonné este atestat încă din 1927 sensul „nebun”; adaptarea spontană a lui sonné în forma sonat (după modelul altor participii regulate) nu are nimic neobișnuit. 

Digitalizarea unor colecții de ziare ne permite acum să reconstituim mai exact etimologia unui cuvînt modern, urmărind mai ales căile de acces ale împrumuturilor lexicale. În cazul lui sonat, înțelegem mai bine cum un împrumut din franceză (poate sprijinit și de italiană) a putut deveni rapid un cuvînt popular, deși limbile-sursă presupuneau un contact indirect, cultural. Că sonat era deja răspîndit în registrul popular-colocvial o dovedește prezența sa în Glosarul regional Argeș (1967), de D. Udrescu, cu explicația „bătut în cap, aiurit, țicnit, zăpăcit, nebun”. De fapt, franțuzismul în cauză devenit în română un cuvînt popular prin intermediul jargonului sportiv. Întîlnim foarte des cuvîntul sonat în perioada interbelică (pe cînd nu era încă înregistrat de dicționare), exclusiv în cronicile de box: „Alexandrescu ar fi putut termina prin scoatere din luptă, dacă ştia să exploateze câteva situaţii în care Negoiţă era complect sonat” (Cuvântul, 1929); „A şaptea repriză. Oliva este în dificultate, sonat” (Dimineața, 1930); „După o nouă serie în capul francezului, gongul îl găseşte pe acesta complet sonat şi sângerând în drum spre colţul adversarului său” (Curentul, 1930); „În repriza patra, după un knock down, Plăeșu e sonat și dacă Lucian știa să profite matchul se termina” (Gazeta sporturilor, 1932); „în pauză însă Popescu nu reuşeşte să se refacă. E complect sonat, aşa că preferă să nu mai reia lupta, abandonând” (Dimineața, 1932); „Mihail este sonat și o serie de lovituri seci se opresc în figura lui (...) Sonat și cu garda jos, el încearcă disperat să salveze situația” (Universul Sport, 1938). Termenul sonat era atît de consecvent folosit, încît apărea, peste cîțiva ani, într-o descriere medicală despre ,,cranio-encefalopatia traumatică a boxeurilor”: „Această maladie este astăzi mai mult sau mai puţin cunoscută în lumea medicală ca şi în cea sportivă sub diferite nume: «Slapphappy» și «punch-drunk» în ţările anglo-saxone, «Welche Bierne» în Germania, «boxeur sonné» în Franţa, româneşte boxeur «sonat»” (Sportul, 1953). Boxul era un sport popular, boxerii români cîștigau meciuri internaționale, ziarele scriau despre ei și un public larg citea paginile sportive, preluînd de acolo cuvinte și expresii noi.

Intrarea cuvîntului în română prin intermediul boxului confirmă sursa franceză a împrumutului. Într-adevăr, dicționarele franceze (de exemplu, Trésor de la langue française informatisé) atestă faptul că verbul sonner, „a suna”, a dezvoltat în franceza populară și un sens special, în construcție tranzitivă – „a doborî sau a ameți prin lovituri repetate” –, confirmînd prezența în argoul sportiv a sintagmei boxeur sonné și a sensului „amețit de lovituri la cap” al adjectivului. Probabil că sensul special din box al lui sonné a trecut și în italiană, unde găsim pugile suonato („boxer sonat”) și definiția sensului figurat al adjectivului: „despre boxerul ale cărui facultăți fizice și mentale sînt grav afectate de loviturile primite” (Lo Zingarelli). În italiană, adjectivul și-a extins folosirea cu sensul „epuizat”. În franceză, dar mai ales în română, starea de confuzie a boxerului lovit în cap a devenit o metaforă mai generală a confuziei mintale. A se sona a fost refăcut în română, pornind de la sonat, după modelul unor verbe cu sens similar: a se țicni, a se scrînti.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Sala de operații  Foto Pixabay jpg
Mesajul viral al unui neurochirurg: „Tuturor le e foame! Fără un loc de muncă imediat după rezidențiat, stăm flămânzi, pe banii părinților”
Un apreciat medic neurochirurg a explicat de ce colegii săi sunt în continuare tentați să plece din țară. Motivele nu mai sunt legate de bani sau de dotarea din unitățile sanitare, la care se gândesc guvernanții, ci de lipsa de locuri. Postarea sa a devenit virală.
Răzvan Marin și partenera jpeg
Zi specială pentru Răzvan Marin. Tricolorul a spus „Da” la starea civilă
Răzvan Marin (29 de ani) a trăit unul dintre cele mai emoționante momente din viața sa personală.
Marea a inundat plaja din Costinești FOTO: Meteoplus
Marea a inundat plaja din Costinești. „Acum trebuie să fie mai scump. Unde ați mai văzut voi șezlonguri în mare?”
Marea a inundat marți, 8 iulie, zona de plajă din Costinești. Turiștii s-au trezit cu șezlongurile și cearșafurile în apă. Fenomenul poate apărea ca urmare a unor schimbări bruște ale presiunii atmosferice și ale direcției vântului.
BeFunky collage   2025 07 06T141112 033 jpg
O recunoști? Pe vremea lui Ceaușescu a fost una dintre frumusețile „Epocii de Aur”. A ales calea credinței și s-a călugărit
A fost una dintre vocile marcante ale muzicii româneşti din anii ’70, apreciată pentru timbrul cald şi prezenţa scenică rafinată. Astăzi, nu mai urcă pe scenă, ci cântă doar muzică bisericească în liniştea mănăstirii.
Templul Palaspata (© Cambridge University Press / Capriles et al., doi: 10.15184/aqy.2025.59)
Un templu pre-incaș, descoperit după ce a rămas neobservat timp de secole pe vârful unui deal
Arheologii au descoperit un templu religios pre-incaș în zonele muntoase ale Boliviei care oferă o nouă perspectivă asupra întinderii civilizației Tiwanaku, precursoare a incașilor, a declarat pentru AFP responsabilul lucrărilor de cercetare.
emmanuel macron lasat cu mana intansa de briggite captura video jpg
Emmanuel Macron, umilit de soţia sa în faţa cuplului regal William – Kate Middleton. Gestul transformat în moment stânjenitor
Brigitte Macron a transformat un gest de curtoazie al soţului său într-un nou moment extrem de stânjenitor pentru preşedintele Franţei, chiar în faţa William – Kate Middleton, imediat după ce au ajuns în Marea Britanie.
afine 0 jpeg
Afinele românești, mai ieftine în Marea Britanie decât în unele magazine din țară: „La noi sunt mai proaspete cu 2 zile”
Afinele românești au ajuns pe rafturile celui mai mare lanț de supermarketuri din Regatul Unit, Tesco. Delicioasele fructe se vând la prețuri chiar mai mici decât cele practicate de unele lanțuri de retail din România.
image png
Ceaiul care îți „resetează” colonul în timp record! Se consumă doar 3 zile: „Este foarte bun antiparazitar, este și antistres, ajută și la tensiunea arterială”
Deși există nenumărate modalități prin care colonul poate fi detoxifiat, unele persoane le preferă pe cele naturale, pregătite în casă. Astăzi vom vorbi despre ceaiul care curăță colonul în doar trei zile și are mai multe beneficii pentru organismul uman.
Traian Halalai seful Eximbank foto facebook jpg
Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank: „Pur şi simplu m-a revoltat această situaţie”
Primul-ministru Ilie Bolojan a anunțat că a solicitat Ministerului Finanțelor să demareze procedura de înlocuire a directorului EximBank.