Piure, pireu, piurea...

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

Povestea raportului dintre norma lingvistică și uz este adesea simplificată, schematizată, văzută ca o luptă între o indicație stabilă – solid motivată, rațională – și presiunea unor inovații condamnabile (simplificări, deformări). Acestea din urmă ajung uneori, răspîndindu-se, să conducă la modificarea normei, ilustrînd ideea cuprinsă în formula „greșeala de azi e norma de mîine”. De cele mai multe ori, lucrurile stau însă puțin altfel: cei care studiază istoria limbii de cultură, a standardizării lingvistice, știu că norma însăși e, de la bun început, o alegere motivată de numeroase criterii în conflict, adesea conjuncturală și suferind modificări în timp, chiar independent de presiunea uzului. Lucrul se vede cel mai bine, în epoca modernă, în adaptarea împrumuturilor lexicale. Procesul este încetinit azi de tendința culturală de a păstra împrumuturile cît mai aproape de limba de origine; în secolul al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea, adaptarea era mai rapidă și producea numeroase oscilații, din care dicționarele și recomandările specialiștilor alegeau după propriile preferințe, cu propuneri aflate în competiție și cu reveniri neașteptate.

Un exemplu este preluarea din franceză a termenului culinar purée, care a produs în română o serie de oscilații: piure, piureu, piurea, pire, pireu. Variația are o explicație lingvistică, pentru că apare din cauza diferențelor fonetice și morfologice dintre cele două limbi: cuvîntul francez conține un fonem inexistent în română (vocala anterioară închisă ü) și are o finală în vocală accentuată, nespecifică tiparului morfologic al substantivelor românești. Vocala ü a fost adaptată devenind fie diftongul iu, fie sunetul apropiat i, iar finala a fost păstrată (e) sau a intrat într-un alt diftong: easau eu, după cum cuvîntul a fost asimilat ca substantiv feminin (piurea) sau neutru (piureu). Aceste transformări se regăsesc în multe alte împrumuturi din franceză. Nu s-a aplicat o regulă consecventă: feminine cu terminație similară au fost adaptate ca feminine sau ca neutre (entrée a devenit antreuchaussée – șosea). Chiar în domeniul culinar (despre ale cărui împrumuturi romanice a scris Antonia Ciolac) găsim exemple diferite, în care terminațiile vocalice din pronunțarea cuvintelor fie s-au păstrat, fie au primit semivocala u: norma recomandă file și sote, dar jeleu, iar adaptarea lui pâté a condus la o specializare între pate și pateu.

Oscilațiile au existat de la început. În presa de la sfîrșitul secolului al XIX-lea găsim păstrată forma din franceză – „purée de cartofi” (Gazeta Transilvaniei, 1887), dar și variantele de adaptare: „zama cu piurè de linte” (Gazeta Transilvaniei, 1880), „puțin piureu de cartofi” (Adevărul, 1890), „piurea de mazere” (Familia, 1880), „azi ne-au făcut nevestele piré de cartofi” (Familia, 1896). E cumva de înțeles că un împrumut recent din domeniul culinar a fost ocolit cu prudență de dicționarele vremii, care nu l-au inclus în listele lor de cuvinte, evitînd astfel opțiunea pentru o formă sau alta. După război, cuvîntul a pătruns în dicționare, inițial într-o formă care ne poate surprinde prin îndepărtarea sa de etimon. Există însă o explicație: instrumentele normative care au apărut după 1950 preferau adesea, din motive ideologice, formele cît mai adaptate, variantele populare. În Micul dicționar ortografic din 1953, cuvîntul este înregistrat ca pireu, cu indicația normativă explicită „nu: püre”; aceeași indicație este reluată de Dicționarul ortoepicdin 1956. Primele dicționare generale apărute atunci sau în anii imediat următori fac un mic pas înapoi: Dicționarul limbii române literare contemporane (vol. III, 1957) și Dicționarul limbii române moderne (1958) optează pentru forma piré. În mod firesc, formele recomandate de norma epocii apar în lucrări de specialitate („praful de pireu de cartofi”, în Revista industriei alimentare, 1957) și în presă („un pireu de cartofi cu unt și lapte”, Femeia, 1970).

De abia în DEX (ediția I, 1975) se alege o formă mai fidelă etimonului francez – piuré. E drept, într-un volum din 1982, Dicționar al greșelilor de limbă, Al. Graur propunea, probabil din dorința de regularizare morfologică, varianta piureuPiure a rămas însă pînă în prezent forma impusă de normă, singura acceptată de edițiile succesive ale Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM), începînd din 1982. 

Azi, piure s-a impus în cea mai mare măsură în uz, cel puțin în româna scrisă, chiar și în ipostazele ei mai puțin supravegheate. Corpusul roTenTen21, alcătuit din texte din mediul online, oferă doar 84 de exemple ale sintagmei „pireu de cartofi”, față de 1.901 ale variantei corecte „piure de cartofi”. Piureu (cu 20 de apariții) și pire (cu 4 apariții) sînt cazuri marginale, iar piurea a ieșit de mult din uz, păstrîndu-se doar în citate din cărțile de bucate mai vechi. Pînă la urmă, o normă s-a consolidat, dar numai după o serie de ezitări, reveniri și ocolișuri.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Honorius Prigoana
Decizia luată de Adriana Bahmuțeanu după ce Honorius Prigoană și-a dat în judecată tatăl decedat pentru bani
După ce Honorius Prigoană a încercat să-și execute silit tatăl mort pentru suma de 600.000 de lei, Adriana Bahmuțeanu încearcă acum să îl oprească pe acesta de la astfel de acțiuni.
DGA brasov perchezitii png
Angajații unei unități militare din Sibiu, percheziționați într-un dosar de delapidare, înșelăciune și fals în înscrisuri
Direcția Generală Anticorupție (DGA) Brașov a pus în executare, pe raza județului Sibiu, 17 mandate de percheziții domiciliare și 18 asupra unor vehicule, într-un dosar de delapidare, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Karol Nawrocki Rafal Trzaskowski Slawomir Mentze jpg
Polonia și România, alegeri prezidențiale cruciale pe Flancul Estic
Cele mai mari două țări de la frontiera estică a Uniunii Europene şi a NATO, Polonia şi România, organizează în luna mai alegeri prezidențiale cruciale pentru viitorul regiunii, dar şi al securității europene, într-un moment marcat de ascensiunea forțelor naționalist-suveraniste.
image png
Din ruină, în bijuterie rurală. Cum a fost transformată o casă de acum 135 de ani într-un loc de poveste. „Am readus la viață o parte dintr-o lume"
Multe dintre casele tradiționale românești sunt demolate sau lăsate în paragină, însă povestea unei gospodării din județul Mureș oferă un exemplu rar de respect pentru patrimoniu și devotament față de trecut.
ciuperci otravitoare
A început procesul australiencei acuzate că și-a omorât rudele cu ciuperci otrăvitoare
Procesul lui Erin Patterson, femeia din Australia care în 2023 a gătit ciuperci otrăvitoare rudelor, gest care a dus la moartea a trei persoane, a început miercuri, 30 aprilie, la Curtea Supremă din orașul Morwell și va dura șase săptămâni.
zhang yunlai captura video jpg
Are o vilă cu patru etaje, dar locuiește în mașină de patru ani. De ce a luat un programator această decizie: „Chiar dacă cineva mi-ar oferi chirie gratuită, nu m-aș muta”
Un programator din China a ales un stil de viață neobișnuit, deși deține o casă spațioasă cu patru etaje în orașul natal. Zhang Yunlai, în vârstă de 41 de ani, originar din Yangjiang, provincia Guangdong, trăiește de patru ani într-o mașină electrică, în ciuda faptului că are la dispoziție o locuinț
Elena Lasconi FOTO Mediafax
Cine a punctat în a doua dezbatere electorală și de ce nu se discută temele importante. „Ei sunt pragmatici, așa le cer consultanții” | ANALIZĂ
Televiziunea publică i-a adus, marți-seara, pe 10 din cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din 4 mai în fața publicului, după ce cu o seară înainte, într-un demers televizat similar, alegătorii au putut evalua prestația a doar trei dintre ei.
politie austria viena foto shutterstock
TIR cu 16 tone de explozibil, condus de un român, considerat „pericol iminent”. Neregulile descoperite de polițiștii din Austria
Poliţia din Austria a oprit marţi, 29 aprilie, pe autostrada A4, în apropierea oraşului Nickelsdorf, un TIR înmatriculat în România. Şoferului român, care transporta 16 tone de explozibil şi trebuia să ajungă în Suedia, i-a fost interzis să continue cursa.
Kate Middleton și Prințul William în Scoția foto Profimedia  (2) jpg
Fotografia publicată de William și Kate pentru a marca 14 ani de căsnicie
Prinţul şi prinţesa de Wales au publicat marţi o imagine inedită, cu ocazia aniversării a 14 ani de la nunta lor, surprinsă în timpul unei vizite oficiale pe Insula Mull, Scoţia.