Carnavalul Veneției

Publicat în Dilema Veche nr. 1036 din 15 februarie – 21 februarie 2024
image png

Italienii, fiind ei o nație veselă, nu rabdă prea mult între sărbători. Perioada mai tristă de după Crăciun și Anul Nou nu le poate fi prea lungă și nu e cazul ca la capătul ei să vină dintr-odată severul Post Mare al Paștelui catolic. Perioada de vreo zece zile de dinainte de Miercurea Cenușii (prima zi a postului, cînd se ard ramurile de sălcii sau de măslin sfințite cu un an înainte, de Florii) este dedicată carnavalului, care culminează cu Marțea Grasă (Mardi Gras) – lăsata secului de la noi. Așadar, Paștele catolic fiind în acest an pe 31 martie, în marțea care a trecut tocmai s-a încheiat marele carnaval de la Veneția. Spuneam că perioada lui e de vreo zece zile, pentru că manifestările încep chiar înainte. Deși legat de date cu semnificații religioase, carnavalul este o sărbătoare profană despre care se zice că și-ar avea originile în saturnaliile romane sau chiar în ritualuri și mai vechi, care celebrau primăvara și renașterea naturii. 

În această perioadă, carnavaluri au loc în toată Italia iar în multe locuri sînt de-a dreptul spectaculoase. La Viareggio, de exemplu, festivalul e vestit pentru uriașele și sofisticatele sale care alegorice și pentru satirizarea unor personaje politice; la Ivrea, lîngă Torino, momentul culminant al sărbătorii îl constituie o mare bătaie cu portocale; în Schignano, lîngă lacul Como, se poartă niște măști extraordinare, făcute manual din lemn de nuc și care simbolizează două categorii de indivizi: Cinstitul și Urîtul. 

Revenind însă la carnavalul de la Veneția, cel mai cunoscut din Italia, se pare că începuturile sale datează din 1162, cînd locuitorii Republicii Venețiene au ieșit în fața catedralei San Marco pentru a celebra victoria împotriva Patriarhatului de Aquileia. Trebuie spus că festivalul n-a fost lipsit de întreruperi. A fost interzis după ce orașul a fost cucerit de armata lui Napoleon în 1797, și predat apoi rapid mai rigidelor autorități austriece. După integrarea Veneției în regatul Italiei, în 1866, tradiționalele manifestări au reînceput treptat, dar abia în 1979 Guvernul a pus umărul la renașterea oficială a carnavalului. 

Lăsînd istoria deoparte, azi toată lumea a auzit cîte ceva despre acest carnaval, iar cum eu am trecut într-una din zilele lui pe acolo, voi povesti cîte ceva din ce am văzut și aflat. E un carnaval extravagant și foarte bogat, cu costumații de epocă, în care măștile joacă un rol esențial. După luni de iarnă în care orașul a fost destul de pustiu (prea multe case venețiene sînt neocupate chiar și vara), milioane de turiști dau brusc năvală pe străzi, pe poduri, pe canale, în vaporettoși gondole, să participe la marele spectacol. În magazine și la tarabe se vînd nenumărate măști, costînd de la cîțiva euro pînă la cîteva sute (dacă nu și mai mult), gata fabricate sau vopsite pe loc de mînă,  după cum dorește clientul. Mulți vizitatori poartă mască pentru a intra în atmosferă. Mai puțini sînt însă cei costumați din cap pînă în picioare (de obicei, localnicii) și care se plimbă mîndri prin oraș, ca să fie văzuți și admirați. La fiecare oprire sînt înconjurați de o mulțime de turiști care vor să se fotografieze cu ei. Pozează întotdeauna demn și potrivit personajului pe care-l reprezintă. Așa se face că, în zilele festivalului, prin fabuloasa Veneție poți vedea trecînd maiestuoși marchizi, conți, prinți, dogi, ofițeri și marinari în uniforme din diverse timpuri, călugări din felurite ordine, episcopi, cardinali și chiar papi înconjurați de frumoase domnițe în rochii cu crinolină, arlechini, doctori cu mască din secolele trecute sau savanți îmbrăcați ca în vremea Renașterii. Culorile sînt flamboaiante iar materialele par extraordinare: pene de struț, mătăsuri, catifele și dantele, piele, porțelan, paiete și fireturi. Există și variante mai moderne, ca de exemplu costumații care imită personajele din desenele animate ale lui Disney, indivizi deghizați în astronauți sau vreo femeie îmbrăcată în panteră albastră, cu coadă. 

Trebuie să spun ceva și despre măști. Cea mai uzuală, purtată și de turiști, este colombina, care acoperă doar ochii și e... aurită (în orice caz, are sclipici auriu). O mască tradițională este bauta, care se poartă de obicei cu un tricorn negru pe cap. E grotescă, cu un nas disproporționat și nu acoperă gura, lăsînd posibilitatea mascatului să bea, să mănînce și să poarte conversații. O alta, destul de cunoscută, este cea numită medico della peste (doctorul ciumei), care are un fel de cioc și era purtată de medici în timpul ciumei. Tradițional, ea se combină cu mănuși albe și cu un baston, așa încît „doctorul” să nu intre în contact direct cu pacienții infectați de ciumă. Ciocul era conceput pentru ca mascatul să nu capteze mirosurile neplăcute, asociate în trecut cu fenomenul răspîndirii bolii. Mai există și moretta, masca neagră, fără gură, menită să ascundă identitatea femeilor, numită și „servitoarea mută”. Un alt tip de mască venețiană se cheamă volto. Ca de fantomă, acoperă și gura, de multe ori e făcută din porțelan și e mai rar văzută azi. Zanni e masca purtată în spectacole de către personaje comice, indivizi care fac pe proștii. Are un nas foarte lung, răsucit în sus și o frunte îngustă.

O caracteristică a celor costumați din cap pînă în picioare, intrați în rolul carnavalului, cum s-ar spune, mi s-a părut a fi înălțimea. Nu cred că purtau tocuri sau pantofi speciali, erau pur și simplu indivizi impozanți, fie ei bărbați sau femei. 

În rest, restaurantele și cafenelele erau pline. Ristretto, pizza, spaghetti, dar și cu totul alte bunătăți italienești se găseau pretutindeni, ba chiar, pe alocuri, apăruse deja și celebra lor înghețată. De asemenea, chelnerii români erau nelipsiți. Și, nu știu dacă necazul e al lor sau al nostru, prețurile erau asemănătoare cu cele din București.

Oricum, cînd părăsești Veneția carnavalului, parcă ieși dintr-o poveste.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov FOTO Profimedia
Kadîrov răspunde zvonurilor privind plecarea sa din fruntea Ceceniei: „Am cerut să fiu eliberat din funcție”
Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a declarat că a cerut „să fie eliberat din funcție” pe fondul zvonurilor despre faptul că problemele sale grave de sănătate îl vor sili în curând să demisioneze, relatează Newsweek.
Petrecerea din Piața Roșie din Moscova dupa anexarea regiunilor din Ukraina FOTO EPA EFE (4) jpg
Unde se gândesc ucrainenii să lovească Rusia de Ziua Victoriei: „Ar putea înfuria Washingtonul”
La evenimentul de pe 9 Mai sunt așteptați oficiali chinezi, indieni și chiar europeni.
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Ilie Bolojan îl felicită pe noul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz: „Aștept cu nerăbdare să consolidăm cooperarea”
Preşedintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat marţi, printr-un mesaj public, pe Friedrich Merz pentru alegerea sa în funcţia de cancelar federal al Germaniei.
Comandant rus ucis în Ucraina Foto X jpg
Un important comandant rus a fost lichidat în Ucraina. Fusese remarcat de Putin și trimis în zonele violente ale frontului
Colonelul Abdulaziz Shikhabidov, numit recent de Putin comandant al Diviziei 76 de Asalt Aeropurtat, cunoscută și sub numele de Divizia Pskov, a fost ucis în războiul din Ucraina.
zodii, foto shutterstock jpg
Zodiile apărate de Dumnezeu, în perioada 7 -12 mai. Acești nativi scapă de o problemă care îi măcina de mult timp
Perioada 7 – 12 mai aduce o deschidere subtilă, dar profundă, către influențe spirituale benefice, iar astrele par să fie aliniate în favoarea anumitor zodii. Este un interval în care Divinitatea pare să-și întoarcă fața către cei care au avut răbdare, credință și sufletul deschis
lisa met gala profimedia 7 jpg
Cea mai controversată ținută de la Met Gala 2025. O vedetă a avut imaginea unei personalități brodată pe lenjeria intimă
Cea mai controversată ținută de la Met Gala 2025. O vedetă a avut imaginea unei personalități brodată pe lenjeria intimă.
intalnire Simion Georgescu Gavrila captura FB png
Analiză ISW: O victorie a „extremei drepte” în România ar putea face să avanseze obiectivele Kremlinului
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), think-tank cu sediul la Washington, a făcut o analiză a situației din România și a ajuns la concluzia că o victorie a lui George Simion în alegerile prezidențiale ar avantaja Rusia.
Bassem Naim membru politic hamas foto X jpg
Hamas refuză noi tratative privind o încetare a focului în Gaza: „Nu are niciun sens să angajăm negocieri”
Hamas anunță că nu mai este interesat de negocieri privind o încetare a focului în Gaza și cere comunității internaționale să intervină pentru oprirea „războiului foamei și de exterminare”.
printul louis kate middleton profimedia jpg
Prințul Louis, „comediantul” familiei regale britanice! Cum l-a potolit Kate Middleton
Prințul Louis (7 ani) a fost din nou în centrul atenției la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei în Europa, unde a venit alături de mama sa, Kate Middleton (43 de ani), și frații săi, George (11 ani) și Charlotte (10 ani), pe balconul Palatului Buckingham.