Se apropie de noi nişte Jocuri Olimpice. Noi cum ne apropiem de ele?

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

Stadion cu stadion. Aşa ne apropiem. Prin şantierele hărniciei. Într-o ţară care a început să-şi taxeze cetăţenii (mai ales pe cei care produc şi altceva în afară de dioxid de carbon) ca pe populaţia unei ţări cucerite, sute de milioane de euro merg către construcţia de stadioane, inclusiv acolo unde ele vor găzdui întrecerile curenţilor de aer. Sportul românesc, în întregul lui, are în 2024 un buget de 20 de milioane de euro. Cam cît o peluză şi o tribună ale noului stadion din Tîrgovişte, oraş cu o echipă în plin naufragiu prin liga a doua. Aplauze. Furtunoase. Păi, ce să-i ceri sportului românesc? Şi de ce? Face şi el ce poate. Şi singurul lucru pe care îl poate, programat, e în canotaj. Acolo, un contingent bine ferit de contaminare prin lungi cantonamente, de preferinţă în străinătate, şi cu o capacitate de reînnoire de la care se poate lua exemplu (dar cine să-l ia?) e pregătit precum o trupă de comando să înhaţe un pumn de medalii. Mai e Chirilă la canoe, primul supercampion după decenii de vîslit pe uscat. În rest, ce-o fi să fie. După cum o vrea Cel de Sus. Cum ne-o fi norocul. Toate variantele sînt bune, în sensul în care nici una s-ar putea să nu fie. Mergem la Jocuri Olimpice ca la tragerea 6 din 49, crezînd că poate-poate... O fi România plină de neprevăzut, dar două lucruri  rămîn de granit: subfinanţarea sportului şi subeducarea fizică. Pare logic, deci, să aşteptăm performanţe? Şi să ne mirăm că nu vin? Dar cu adevărat indecent este, de la cei mai iubiţi fii ai poporului, politicienii, pînă la noi toţi, să mai şi cotcodăcim despre cît de important e sportul în România. Sportul în România, cît există, este o afacere privată, chiar şi cu bani publici, în sensul în care nu există o maşinărie bine structurată pentru a crea mari campioni. Tot ce avem e rezultatul unor aranjamente ale unor nişe, cîteodată nu doar fără ajutorul statului, ci chiar în pofida lui. Avem munţi fără schiori şi fără ciclişti, mare fără navigatori, rîuri fără caiacişti. Putrezeşte locul sub noi. Apoi, la sărbătoarea de la vară,  vom sta cu sufletul la gură, deşi muşchii ne sînt căzuţi şi tensiunea zburdalnică. Nu că sîntem caraghioşi? Duminică am văzut Mondialul de ciclocros de la Tabor, în Cehia. Smîrcurile circuitului erau negre de lume. Copii, femei, bărbaţi. Steaguri de toate felurile. Obraji roşii, bucle în vînt, ochi cu scîntei. O nebunie. Între timp, noi disecam cele 11 minute jucate de Drăguşin la Tottenham. În pregătirea Olimpiadei de bancuri. Seci.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Perchezitii fraudă informatica Bucuresti jpg
Percheziţii DIICOT într-un caz de furt de criptomonede în valoare de 120 milioane dolari VIDEO
Procurorii DIICOT au pus sub urmărire penală trei persoane, acuzate că au transferat ilegal 1.650.000 de criptomonede, echivalentul a aproximativ 120 milioane dolari la data efectuării tranzacţiilor.
prajitura fructe1 jpg
Rețeta delicioasă perfectă pentru o zi de vară! Cum pregătim rapid o prăjitură cu fructe
Cu toții suntem în cautarea unor rețete simple și delicioase, mai ales în această perioadă fierbinte de vară, când vom încerca să evităm preparatele mult prea complexe și grele. Din fericire, există o prăjitură extrem de gustoasă, pe care o putem pregăti în propria noastră bucătărie!
Anthony Loffredo, francezul care vrea să devină un „extraterestru negru”. Foto Instagram The Black Alien Project   jpg
Un francez nu poate să-și găsească un loc de muncă din cauza înfățișării sale: „Îmi place să fiu privit ca un tip normal”
Iubirea pentru tatuaje și pentru modificările extreme vine la pachet cu o serie de consecințe destul de neplăcute. Din dorința de a deveni un „extraterestru negru”, un francez, Anthony Loffredo, a apelat la o serie de intervenții pentru a-și schimba înfățișarea, conform Daily Record.
Vladimir Putin la parada de 9 mai FOTO Profimedia
Putin intensifică „epurarea” militară cu arestarea celui de-al șaselea oficial. „O curățenie feroce”
Președintele rus Vladimir Putin continuă „epurările” în rândul înalților săi oficiali militari cu arestarea, săptămâna aceasta, a directorului Companiei de construcții militare a Ministerului rus al Apărării, Andrei Belkov.
hedy lamarr jpg jpeg
Hedy Lamarr, celebra actriță de la Hollywood care a ajutat la inventarea unei tehnologii ce a dus la dezvoltarea WiFi-ului
A fost una dintre cele mai populare actrițe de la Hollywood, considerată, la un moment dat, „cea mai frumoasă femeie din lume”, însă, ce nu mulți nu știu este faptul că ea a ajutat la inventarea unei tehnologii care a dus la dezvoltarea WiFi-ului de astăzi.
SIS Chisinau FOTO Sis md jpeg
Vot în Parlamentul de la Chișinău: Accesul la conținutul online cu caracter infracțional va fi blocat de poliție și serviciul de informații
Accesul la conținutul web cu caracter infracțional, precum promovarea abuzurilor asupra copiilor și pornografia va fi blocat de angajații Ministerului Afacerilor Interne și cei ai Serviciului de Informații și Securitate, potrivit proiectului de lege votat de Parlament.
Avion prăbuşit Nepal 00, captură video jpg
Un adevărat miracol! Cum a supraviețuit pilotul avionului prăbușit în Nepal. Toate celelalte persoane aflate la bord au decedat
Nu mai puțin de 18 persoane au murit în urma unui tragic accident aviatic în Nepal, iar singurul supraviețuitor de la bordul avionului prăbușit a fost chiar pilotul.
Bloc apartament fatada Bucuresti locuinta FOTO Shutterstock
Mobilizarea pentru salvarea unei fete de 12 ani care a amenințat că se sinucide. Ce le-a spus minora polițiștilor
Alerta dată de un adolescent cu privire la o fată de 12 ani care a amenințat, într-o discuție online, că se sinucide a dus la mobilizarea rapidă a Poliției pentru identificarea și salvarea copilei. Când a fost găsită, fata le-a spus polițiștilor că totul a fost o glumă.
lidl sanziana negru colaj instagram jpg
Sânziana Negru, declarații după ce a aruncat la gunoi produsele Lidl: „Nu a fost un gest făcut din nepăsare față de risipa alimentară” VIDEO
La aproape o săptămână de la scandalul de proporții care a luat naștere pe rețelele de socializare după ce Sânziana Negru și iubitul ei, actorul Ștefan Floroaica, au aruncat la gunoi o pungă cu produse la care făceau reclamă, influencerița a declarat, într-un video, că „a fost un gest pripit”.
image
Filme bune: Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic (Babylon 2022)
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.
image
George Restivan o desființează pe Adriana Bahmuțeanu: „Am făcut ceea ce orice tată ar face pentru a-și salva fiul / Adriana a vrut să scape de Mara Bănică”
Adriana Bahmuțeanu a anunțat că s-a despărțit de soțul ei, George Restivan, care deja se află în Statele Unite. Prezentatoarea TV nu a enunțat adevăratul motiv al separării, ci a dat vina pe distanță. George, pe de altă parte, susține că exista multă tensiune în familia lor și că a fugit din țară ca să-și salveze fiul, pe Blake.
image
Lux la superlativ: Plaje unde tarifele pentru șezlonguri depășesc Mamaia. Prețurile sunt astronomice
În căutarea unei vacanțe de lux pe plajele lumii? Atunci, pregătește-te să scoți din buzunar sume considerabile pentru a te bucura de soare și mare.