Se apropie de noi nişte Jocuri Olimpice. Noi cum ne apropiem de ele?

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

Stadion cu stadion. Aşa ne apropiem. Prin şantierele hărniciei. Într-o ţară care a început să-şi taxeze cetăţenii (mai ales pe cei care produc şi altceva în afară de dioxid de carbon) ca pe populaţia unei ţări cucerite, sute de milioane de euro merg către construcţia de stadioane, inclusiv acolo unde ele vor găzdui întrecerile curenţilor de aer. Sportul românesc, în întregul lui, are în 2024 un buget de 20 de milioane de euro. Cam cît o peluză şi o tribună ale noului stadion din Tîrgovişte, oraş cu o echipă în plin naufragiu prin liga a doua. Aplauze. Furtunoase. Păi, ce să-i ceri sportului românesc? Şi de ce? Face şi el ce poate. Şi singurul lucru pe care îl poate, programat, e în canotaj. Acolo, un contingent bine ferit de contaminare prin lungi cantonamente, de preferinţă în străinătate, şi cu o capacitate de reînnoire de la care se poate lua exemplu (dar cine să-l ia?) e pregătit precum o trupă de comando să înhaţe un pumn de medalii. Mai e Chirilă la canoe, primul supercampion după decenii de vîslit pe uscat. În rest, ce-o fi să fie. După cum o vrea Cel de Sus. Cum ne-o fi norocul. Toate variantele sînt bune, în sensul în care nici una s-ar putea să nu fie. Mergem la Jocuri Olimpice ca la tragerea 6 din 49, crezînd că poate-poate... O fi România plină de neprevăzut, dar două lucruri  rămîn de granit: subfinanţarea sportului şi subeducarea fizică. Pare logic, deci, să aşteptăm performanţe? Şi să ne mirăm că nu vin? Dar cu adevărat indecent este, de la cei mai iubiţi fii ai poporului, politicienii, pînă la noi toţi, să mai şi cotcodăcim despre cît de important e sportul în România. Sportul în România, cît există, este o afacere privată, chiar şi cu bani publici, în sensul în care nu există o maşinărie bine structurată pentru a crea mari campioni. Tot ce avem e rezultatul unor aranjamente ale unor nişe, cîteodată nu doar fără ajutorul statului, ci chiar în pofida lui. Avem munţi fără schiori şi fără ciclişti, mare fără navigatori, rîuri fără caiacişti. Putrezeşte locul sub noi. Apoi, la sărbătoarea de la vară,  vom sta cu sufletul la gură, deşi muşchii ne sînt căzuţi şi tensiunea zburdalnică. Nu că sîntem caraghioşi? Duminică am văzut Mondialul de ciclocros de la Tabor, în Cehia. Smîrcurile circuitului erau negre de lume. Copii, femei, bărbaţi. Steaguri de toate felurile. Obraji roşii, bucle în vînt, ochi cu scîntei. O nebunie. Între timp, noi disecam cele 11 minute jucate de Drăguşin la Tottenham. În pregătirea Olimpiadei de bancuri. Seci.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

fetita jpg
O fetiță de 5 ani, căreia râsul și strănutul i se păreau dureroase, a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală rară
O fetiță în vârstă de cinci ani, descrisă de părinții ei ca o „mică petardă”, se luptă cu o tumoră cerebrală ultra-rară, sfidând șansele după ce a primit un prognostic de 12 luni.
plantă jpg
Planta biblică cu efecte miraculoase asupra sănătății. Te poate vindeca de multe boli, datorită substanței pe care o conțin frunzele sale
Măslinul (Olea europaea L.), menționat frecvent în Biblie, este mai mult decât un simbol al păcii și al speranței. Cercetările științifice au confirmat proprietățile sale terapeutice remarcabile, astfel că acesta ar putea vindeca mai multe boli periculoase.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
George Simion nu se potolește: Plângere la Parchetul General după ce AUR a trimis din nou scrisori electorale
Biroul Electoral Județean Ilfov reclamă la Poliție și Parchet continuarea campaniei AUR de trimitere a unor scrisori personalizate către alegători, cu mesaje de la George Simion.
armean prins la frontiera Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi  jpg
Un cetățan armean a trecut înot râul Prut pentru a intra în România. Cum a fost prins la frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni au prins un bărbat cu cetăţenie armeană care a traversat râul Prut înot, pentru a intra ilegal în România.
IMG 20250502 WA0003 jpg
HERBARIUM FESTIVAL, maratonul de experiențe, terapii și ritualuri inspirate de natura, incepe luni, la Therme Bucuresti!
Therme București, cel mai mare centru de wellness din Europa, anunță organizarea, între 5 și 18 mai 2025, a celei de a 3-a ediții a Herbarium Festival, eveniment emblematic și cel mai mare de acest gen din Europa, dedicat terapiilor cu plante.
Atac cu drone asupra Crimeei FOTO Captură video jpg
Rusia susține că a respins un atac masiv cu drone asupra Crimeei. Explozii în apropierea bazelor militare din peninsulă
Ministerul rus Apărării şi autorităţile locale au anunţat că, în noaptea de joi spre vineri, apărarea aeriană ar fi distrus 121 de „drone ucrainene” deasupra teritoriului Crimeii ocupate şi a mai multor regiuni ale Federaţiei Ruse.
Meghan Markle  foto   Profimedia jpeg
Meghan Markle nu putea face reclamă produselor cosmetice din cauza acestei trăsături faciale
Înainte de-a fi Ducesa de Sussex și soția Prințului Harry, Meghan Markle a fost actriță în Statele Unite, unde încerca să se descurce cât mai bine din punct de vedere financiar. Însă n-a reușit niciodată să facă bani din reclame la produse de înfrumusețare.
Președintele PMP Eugen Tomac, conferință alături de Nicușor Dan FOTO Inquam / Sabin Cîrstoveanu
Eugen Tomac a votat în Republica Moldova: „Am votat astăzi la Chișinău pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană”
Președintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, a anunțat, vineri, că a votat în Republica Moldova, la Chișinău, „pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană”, care înseamnă și „mai multă securitate și prosperitate și pentru Republica Moldova”.
banner moculeasca logo png
Ce viziune a avut Mariana Moculescu, după ce a născut-o pe Nidia: „Am știut că a venit pe lume cu un scop divin” Fata a împlinit 35 de ani
Nidia Moculescu a împlinit 35 de ani. Prin ce experiență mistică a trecut Mariana Moculescu, după ce a născut-o: „O prezență divină mi-a spus că...”