Piețari

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

În cartea coordonată de Ioana Pârvulescu, Și eu am trăit în comunism, Radu Paraschivescu îi evoca pe piețarii vremii: „În paralel cu taxiurile, lucrau pe cont propriu destui proprietari de automobile fără însemne de taximetrie și fără aparat de taxare, cu care oamenii circulau «la mica înțelegere». Acestor taximetriști ilegali li se spunea «piețari»” (2015, p. 381). Cuvîntul piețar a fost inclus de Anca și George Volceanov în Dicționarul de argou și expresii familiare ale limbii române (1998), cu mai multe sensuri, cel care ne interesează avînd indicația „peiorativ” și explicația „conducător auto care lucrează ilegal ca taximetrist”. Probabil că diversele tipuri de taximetrie, inclusiv echivalentele lor actuale – așa-zisul ridesharing sau serviciile „de mobilitate urbană” – vor înlătura total cuvîntul, care a rezistat timp de aproape un secol în registrul colocvial (fără a pătrunde însă, cel puțin cu acest sens, în dicționarele generale).

În prezent, sensul dominant al formei piețar (prezent ca atare și în DEXI – Dicționarul explicativ ilustrat, 2008) este „persoană care vinde în piață”: „piețarii cumpără de la diverse piețe en-gros, apoi o revînd mai scump” (observatornews.ro, 2022); „piețarii care aveau tarabe pe trotuarul lateral din Piața Moldovei vor fi relocați în interior sau în spatele pieței” (vrancea24.ro, 2023). Sensul actual este ușor de dedus din forma cuvîntului, legătura semantică dintre „piață” și „vînzător în piață” stabilindu-se foarte ușor. Nu același lucru se poate spune despre sensul „șofer taximetrist”, aproape dispărut, a cărui istorie e mai complicată, dar cu atît mai interesantă. De fapt, în cazul de față se poate vorbi mai curînd de omonimie decît de sensuri ale aceluiași cuvînt.

Surprinzător este că, în urmă cu aproape un secol, termenul piețar nu era peiorativ și limitativ, ci se putea aplica, într-un stil colocvial, tuturor taximetriștilor. În ziarul România din 8 iulie 1939, de exemplu, Const. Virgil Gheorghiu publica „Viața la volan. Reportaj din zbuciumata viață a șoferilor bucureșteni”, text redactat pe un ton extrem de emoțional, total lipsit de ironie, și în care, prin echivalarea șofer de piață – șofer piețar, se vorbea de taximetriști în genere: „Mereu:  Halo, taxi! Cine cunoaşte însă, măcar cât decât, viaţa de trudă, de lacrimă şi zbucium a sutelor de şoferi de piaţă prin care automobilul este pus la dispoziţia oricui?”; „Cu «Halo, taxi!» – cu chemarea aceasta arogantă azvârlită de pe trotuar – începe şi sfârşeşte o viaţă de mucenicie, aventură şi oftică, viaţa şoferului «pieţar», viaţa la volan”; „Majoritatea şoferilor «pieţari» – a conducătorilor de taxi-uri cari lucrează stând la volan în timpul iernii sau al căldurilor, câte 12 sau 24 ore — sunt tuberculoşi”. În afară de sintagma șofer piețar, în text apărea și substantivul piețarfolosit singur: „Mâinile «pieţarului» bucureştean au meşteşug”; termenul era totuși pus între ghilimele, deci simțit ca o creație colocvială relativ recentă. Peste cîțiva ani, piețar putea să apară ca desemnare neutră în anunțurile de mică publicitate: „Șofeur piețar, vechime, bun, certificate, caut post de durată” (Universul, 1947).

De fapt, sintagma șofer de piață circula alături de automobil de piață („Trei automobile de piață s-au ciocnit între ele și s-au sfărîmat”, Dimineața, 1913) și mașină de piață („alte 20 maşini de piaţă, staţionând în colţul străzii Praga”, România, 1939). Automobilele de piață luaseră locul, datorită progresului tehnic, vechilor trăsuri de piață. În Dicționarul român-francez al lui Frédéric Damé (1893) găsim sintagmele trăsură de casă (tradusă ca voiture de maître)și trăsură de piață (adică voiture de place). Este evident că formula de piață a fost inițial un calc după franceză, opoziția de piață – de casă diferențiind trăsura destinată transportului public de cea aflată în proprietatea și folosința unei persoane private. În Trésor de la langue française informatisé sînt înregistrate atît un sens învechit al cuvîntului place – „spațiu rezervat trăsurilor publice” –, cît și sintagma voiture de place – „trăsură publică staționînd într-un spațiu determinat”. Un sistem de transport urban similar exista și la noi: numeroase fotografii și documente de epocă evocă trăsurile staționate în Piața Teatrului Național din București, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Așadar, trăsura de piață (calc după voiture de place) a fost înlocuită de automobilul de piață, condus de un șofer de piață – mai pe scurt, șofer piețar sau pur și simplu piețar. Odată cu instaurarea regimului comunist, s-a produs diferențierea între taximetristul oficial și piețarul ilegal: „În staţiunile din Valea Prahovei, ca şi pretutindeni în ţară, «vadul» particularilor s-a cam dus pe apa Sîmbetei. Pînă şi simpaticul piețar, care pentru un drum cu hîrbul lui contemporan cu Gambetta îți lua de la gara Sinaia pînă la Cumpătul mai mulţi bani decît plătiseşi pe tren din Capitală pînă la Sinaia, a ajuns — vorba filmului — «nevăzut, necunoscut». I-a luat locul maşinuța modernă cu pătrăţele şi tarif oficial” (Informația Bucureștilor, 1959). 

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

carlsen jpg
Evenimentul care adună cele mai multe vedete din sport pe metru pătrat. Magnus Carlsen a fost văzut în Barcelona
Campionul mondial de șah Magnus Carlsen a fost prezent la ICE Barcelona, 20-22 ianuarie.
1737531230 6JNq jpeg
Facilități fiscale: oportunități esențiale pentru susținerea inovației și creșterii economice
Facilitățile fiscale reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente prin care statele stimulează investițiile în sectoare economice strategice.
Cati angajati mai lucreaza de acasa odata cu finalul pandemiei Covid 19 jpeg
Angajații din mediul privat pot să primească vouchere de vacanță în valoare de 24.300 de lei. Ce trebuie să știe aceștia
Angajații din mediul privat pot să primească și ei vouchere de vacanță, fiind suportate integral de către angajator. Față de cei de la stat, aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță cu valoarea maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară, fiind vorba despre o sumă care se ridică la 24.300
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu, după eșecul înregistrat la CEDO: „Mai presus de orice instituție, nimic nu este mai important decât determinarea noastră"
Călin Georgescu a răspuns pe Facebook deciziei CEDO de a respinge cererea sa de suspendare a anulării alegerilor prezidențiale, subliniind că procesul pe fond continuă și că lupta pentru dreptatea electorală nu s-a încheiat.
gigi becali facebook jpeg
Legătura ascunsă dintre Gigi Becali și nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Omul de afaceri ar fi avut prima experiență intimă alături de Camila Mândra
Puțini sunt cei care știu că Gigi Becali (66 de ani) a trăit o poveste de dragoste cu nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul președinte.
banner loredana groza png
Care este parfumul preferat al Loredanei Groza! Și Simona Halep îl folosește! Cât trebuie să scoată doamnele din buzunar dacă își doresc să miroasă la fel ca cele două vedete
Vedetele din România sunt extrem de pretențioase atunci când vine vorba despre parfumuri. Loredana Groza și Simona Halep, de exemplu, se numără printre cele care adoră mirosurile rafinate și nu se uită la bani atunci când e vorba despre plăcerile lor.
image png
Vedeta care se întoarce la Antena 1. În curând va putea fi văzută pe micile ecrane: „Doresc să-mi fac treaba cât se poate de bine”
Actrița Doinița Oancea revine pe micile ecrane și își face simțită prezența într-un nou proiect de televiziune. Începând cu 21 ianuarie 2025, publicul o va putea urmări în rolul Chanela, un personaj complex din serialul „Iubire cu parfum de lavandă”.
image png
Bacteriile din spitalele unde sunt tratați răniții de pe frontul din Ucraina au devenit rezistente la medicamente
Clinicile care tratează răniții de război au înregistrat o creștere accentuată a cazurilor de Rezistența antimicrobiană (RAM).
AD 4nXc1NEPjAYDWYok77GzHK SX2ZkPEckJbUW5uRtwd9pVLRFtCPUpciESR9ZqbCbSs4A GaCwUx4pztYx8wrKcDnO2xXeJbOUDakbFbL1wVtdNf7PpVapa3R7pmqkToohYxb7IEBpfg
Avantajele blefaroplastiei nechirurgicale în întinerirea feței
Blefaroplastia nechirurgicală a devenit o opțiune din ce în ce mai populară pentru cei care doresc să își împrospăteze aspectul fără a apela la intervenții chirurgicale complicate.