Legit

Publicat în Dilema Veche nr. 1036 din 15 februarie – 21 februarie 2024
image png

În mesajele transmise în mediul online a apărut în ultimii ani destul de frecvent cuvîntul legit: împrumut din engleza colocvială folosit în română cu formă invariabilă, dar în diferite ipostaze gramaticale și cu sensuri destul de alunecoase. Colocvialismul legit – trunchiere a cuvîntului legitimate – este folosit în engleză ca adjectiv, cu sensurile de bază „permis de lege, legal”, „rațional și acceptabil”, dar a căpătat în uzul informal și valoarea unui cuvînt de întărire, de confirmare – „chiar”, „cu adevărat” (semnificații înregistrate, de exemplu, de Cambridge Dictionary online). În româna colocvială, cuvîntul a fost preluat cu toate aceste valori. Foarte des legit e folosit, ca adjectiv sau ca adverb (în construcții impersonale cu a fi), pentru a caracteriza entități virtuale ca fiind „demne de încredere”: „Știe cineva vreun site sau vreo aplicație de unde poți face bani și să fie și legit?” (tpu.ro); „Atîta timp cît este legal poți considera că este și legit” (reddit.com); „Chiar dacă site-ul este legit, prețurile sînt la limită, părerea mea” (forum.softpedia.com); „Nu este legit, este o țeapă” (brainly.ro). De la legalitate, autenticitate sau conformitate cu reguli specifice se poate ajunge la simpla apreciere a unei situații ca fiind acceptabilă: „mi se pare legit pînă la diagnosticul de certitudine, însă ce nu mi se pare legit este faptul că a trimis-o acasă” (doctorbun.ro). Cuvîntul intră chiar în structuri de gradare și comparație, mai ales în construcții superlative, de intensificare subiectivă: „Bro, la modul cel mai legit ești de treabă” (reddit.com); „contul ăsta pare cel mai legit din cîte am văzut pînă acum” (tpu.ro); „e foarte legit comentariul tău” (andie.com).

Valoarea de adverb de (auto)confirmare a formei legit apare mai mult în oralitate, în contexte de dialog. Extinderea uzului poate să le trezească nedumeriri unor vorbitori, cum o dovedește întrebarea următoare: „Mă poate ajuta și pe mine cineva cu termenul «legit»? L-am întîlnit utilizat în propoziții precum: sînt legit fără cuvinte” (tpu.ro)Răspunsul e oferit de un alt utilizator, fără ezitări: „E simplu, adică sigur 100%, atunci se folosește termenul de legit” (tpu.ro). Că legit e la modă în limbajul tinerilor o dovedesc și textul imprimat pe un tricou de vînzare online (Chiar sînt legit), și răspunsul dintr-un interviu: „Ai un tic verbal? Oleacă și legit” (control-club.ro).

Utilizarea cuvîntului a fost deja descrisă de observatori ai fenomenelor lingvistice actuale. Victor Grigoraș, în articolul „Anglicisme  «amputate gata» ale Generației Z”, publicat pe site-ul Facultății de Litere din București (litere.ro), oferă ilustrări convingătoare pentru valoarea de adverb de întărire a lui legit – „Chiulește că vrea sau chiar se simte rău? ‒ Nu, nu, e legit bolnav!” – și pentru folosirea sa ca răspuns afirmativ la o întrebare: „Serios?!” – „Legit!”. Exemplele au fost discutate, alături de multe altele, și de Monica Vasileanu, într-un articol recent: „Cum vorbește generația Z”.

Am putea bănui că succesul noului împrumut ar fi favorizat de un anumit grad de motivare în română (prin legătura semantică cu adjectivul legitim, „întemeiat pe lege”, „justificat”); e greu de spus în ce măsură ancorarea în cuvinte deja existente mai contează pentru generațiile care deprind adesea mai întîi din engleză termeni de cultură sau de specialitate. Oricum, dincolo de moda juvenilă actuală, legit nu mi se pare că are mari șanse să se impună în uzul general. Chiar invariabilitatea sa e o problemă: cuvîntul se comportă ca mișto sau OK, folosite ca adverbe și ca adjective care nu pot realiza acordul, deși forma sa nu ar împiedica apariția unor terminații de gen și număr. Contextele în care forma invariabilă ia locul unui adjectiv care ar trebui să se acorde par destul de nefirești în română: „Multe dintre ele sînt chiar legit” (zoso.ro); „pentru cei care se cred foarte legit” (mygarage.ro). O problemă mai mare o reprezintă vagul semantic: cuvintele și expresiile care exprimă aprecierea favorabilă, acordul și întărirea sînt mijloace pragmatic perfect justificate în oralitatea nonstandard, dar care suferă de cea mai mare imprecizie. Legit a devenit rapid un echivalent pentru chiar așa, în regulă, OK, pe bune – formule funcționale care se deosebesc doar prin marca lor stilistică. Victor Grigoraș, în articolul citat, îl compara cu parol din limbajul personajelor lui CaragialeAsemenea cuvinte rezistă uneori mai bine, dar pot fi ușor abandonate și înlocuite, odată cu schimbarea modei lingvistice.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

gabriel liiceanu foto inquam photos bogdan ioan buda
Gabriel Liiceanu, despre Călin Georgescu: „Disprețul meu și stupefacția mea în fața acestui personaj sunt fără limită"
Filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că scorul neașteptat obținut de Călin Georgescu, fostul candidat independent la alegerile prezidențiale, se explică printr-o criză a clasei politice, fiind cauzat de disprețul alegătorilor față de politicieni.
profimedia 0944446880 jpg
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Ahmad al-Sharaa, liderul grupului rebel islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care condus ofensiva ce a dus la răsturnarea regimului Bashar al-Assad, a comentat pentru prima dată sâmbătă bombardamentele Israelul asupra siturilor militare siriene de la preluarea controlului asupra țării.
electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.
FOTO botoseanul.ro
Două fete de 3 și 8 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost arse într-o explozie
Două fetițe în vârstă de 3 și 8 ani, din comuna Hilișeu Horia, Botoșani, au fost grav rănite după ce o explozie a avut loc în casa în care se aflau. Minorele au fost transportate la spital.
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
O gustare, ignorată pentru că o vedem peste tot, are beneficii extraordinare anti-îmbătrânire. „Începeți azi!”
Este atât de cunoscută încât nu i se mai acordă aproape deloc atenție. O întâlnim peste tot, în supermarketuri, în piețe și e cunoscută de oricine. E considerată banală tocmai pentru că este atât de bine cunoscută. Trecem pe lângă ea indiferenți
Banner Răzvan Popescu
Parada Bucuresti 1936 FOTO  GettyImages jpeg
Reeducarea: Asul ucigaș din mâneca regimurilor totalitare: „Ce-i dacă a murit? Cu un legionar mai puţin“
Ideea reeducării a prins în toate regimurile totalitare. Guvernanții care veneau la putere și voiau să scape de oponenți îi anihilau în mod direct sau îi trimiteau în lagăre de muncă sau în închisori, fie că vorbim de intelectuali sau de țărani, de legionari sau de comuniști.
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Românii norocoși care vor primi majorări la pensie, de la 1 ianuarie. Vor încasa 2.240 de lei
Începutul anului 2025 aduce vești excelente pentru o parte dintre pensionarii români. Aceștia vor beneficia de două majorări ale pensiilor, ceea ce înseamnă că veniturile lor vor crește semnificativ.