Trump, NATO, Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Un articol din Politico Europe remarca, zilele trecute, că tot mai mulți membri ai Partidului Conservator din Marea Britanie privesc cu optimism o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Observația e valabilă mai ales pentru aripa dură, de dreapta, a partidului din care fac parte inclusiv foștii premieri Boris Johnson și Liz Truss. Unii dintre conservatori au fost tot timpul fani ai fostului președinte (Johnson e unul dintre aceștia), alții par să facă un pariu cinic pe un candidat pe care sondajele îl dau favorit la alegerile din toamnă.

Susținerea de care se bucură Trump în rîndul acestor oameni are în ea ceva irațional dat fiind că stilul și ideile fostului și posibilului viitor președinte american sînt contrare agendei conservatoare. Conservatorii favorizează comerțul liber și nu privesc cu ochi buni colaborarea cu dictatorii planetei. Protecționist și amoral, Trump susține exact opusul.

S-ar putea spune că britanicii sînt doar mai lucizi într-o lume care nu se poate obișnui cu ideea că Trump se întoarce. Președintele Franței, Emmanuel Macron, spre exemplu, simte nevoia unui „v-am zis eu”. Recent, într-o discuție cu reporterii francezi, le reamintea acestora despre nevoia unei strategii europene de securitate care să nu depindă de Statele Unite așa cum se întîmplă în prezent. Sigur, liderul de la Élysée nu știe foarte clar cum va ajunge acolo și, dacă Trump se ține de cuvînt, Macron și colegii se vor vedea puși în neobișnuita situație de a lua decizii foarte rapide și, probabil, foarte costisitoare. Apărarea e scumpă, consensul e dificil și Rusia nu stă degeaba. Dacă ne uităm fie și numai la decizii de politică internă ale statelor europene, vedem aproape peste tot guverne slabe, indecise și speriate, gata să cedeze la primul semn de nemulțumire din sondaje sau de pe stradă.

În ceea ce îl privește, Trump nu dă semne că s-a schimbat foarte mult. În timpul unei întîlniri electorale din Iowa, fostul președinte și-a reluat atacurile la adresa europenilor și a refuzat să răspundă clar dacă America va rămîne membră a NATO sub cel de-al doilea mandat al său.

„Depinde dacă ne vor trata corect”, spune Trump. „Țările europene au profitat de noi. Au profitat din punct de vedere comercial și au profitat de protecția pe care noi le-am oferit-o.” Oricît de abruptă e această declarație, ea corespunde cumva adevărului. În privința apărării, Europa preferă de zeci de ani să se facă că nu pricepe că are în coasta ei un monstru cinic și înfometat gata să profite de slăbiciuni evidente și să creeze unele noi. Ceea ce nu spune Trump însă e că, deși cheltuiește poate disproporționat pentru apărarea Europei, America are un rol principal în regiune și beneficiază de toate avantajele care decurg din el. În Europa, America nu trebuie să devină „great again”. Din contra, riscul major e ca profilul Statelor Unite să se micșoreze semnificativ, iar europenii să se reorienteze, cu toate consecințele care decurg dintr-o asemenea evoluție.

Comisarul european Thierry Breton povestea că, în 2020, Trump a spus foarte clar, într-o conversație cu Ursula von der Leyen, că „Statele Unite nu vor ajuta Europa dacă va fi atacată”. Trump și apropiații săi au refuzat să comenteze afirmațiile comisarului, dar sînt puține dubii asupra autenticității acestei relatări.

Sînt, pe de altă parte, și unii optimiști. Premierul Belgiei, de exemplu, Alexander De Croo, care spunea recent în fața parlamentarilor europeni reuniți la Strasbourg că europenii n-ar trebui să se teamă de întoarcerea lui Trump: „Ar trebui să îmbrățișăm această situație punînd Europa pe o bază mai solidă, mai puternică, mai suverană, mai autonomă”. E, cum ar veni, oportunitate în orice dezastru.

Adevărul este că e mai ușor să fii optimist în vestul Europei decît în est. E mai simplu să filozofezi la Paris decît la București și îți pierzi mai puțin somnul la Londra decît la Varșovia cînd citești știrile din Ucraina.

Esticii au avertizat tot timpul că Rusia e un pericol și nu au fost ascultați. Tot esticii sînt cei care azi par să fi luat foarte în serios nevoia de înarmare, dar oricîte achiziții militare ar face românii sau polonezii, cu toții știu foarte bine că nu ar putea rezista de unii singuri. De aceea perspectiva întoarcerii unui Trump care și-a învățat lecția din primul mandat (adică va ezita mai puțin, va ști mai bine care sînt mecanismele și unde sînt butoanele pentru a-și transforma obsesiile în realitate) e neplăcută pentru această regiune. Și includ aici și Ungaria al cărei Viktor Orbán e uneori amintit de Trump ca un lider politic vizionar. Excepționalismul maghiar va suferi probabil o cruntă dezamăgire cînd va descoperi că țara nu poate fi mutată în altă zonă a hărții și orice va avea de suferit regiunea va fi valabil și pentru Ungaria. Ba mai mult, într-o situație de tip „Împăratul muștelor”, e foarte probabil ca proverbialul ghinion al Budapestei să scoată din nou capul din cartea de istorie.

La ora la care scriu aceste rînduri, alegătorii din New Hampshire se pregătesc să voteze în alegerile primare ale republicanilor (și ale democraților, dar acesta e mai degrabă un exercițiu de aroganță locală). Trump e favorit la republicani. Europa continuă să contemple abisul.

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.