Societate

Pagina 69
Anemierea creştinismului? jpeg
Munca Hermeneutului
În Joia Mare, în biserică se citesc cele „douăsprezece evanghelii“. Prin douăsprezece pasaje evanghelice e urmat drumul lui Iisus spre cruce pînă la moarte şi la punerea în mormînt pe care, a treia zi, El îl va goli de moarte.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Oglinda mîntuirii
După Susan Sontag, „cel mai durabil triumf al fotografiei constă în aptitudinea sa de a descoperi frumusețea în umilitate, în cele neînsemnate și decrepite“.
Un sport la Răsărit jpeg
Un sport la Răsărit
În timp ce Lucian se pregătea de meciul cu Badou Jack pentru centură, „naşa“ lui de gală, Elena, se pregătea să evite lanţul. Viaţa e aşa cum e. Bute e un tip OK, un om în fază cu istoria boxului, plin de dorinţă şi apolitic cînd e vorba de bani.
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg
Ce mai fac adolescenţii?
Multora dintre cei care comentează viața tinerei generații le lipsește contactul direct cu ea, o privire neintermediată, din interior. Îi pot ajuta forumurile în care adolescenții dialoghează nestingheriți despre cîte în lună și în stele.
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg
Cum e să fii un om ocupat
Un loc de muncă, înainte să am unul, mi se părea că trebuie să fie ceva fabulos, o veșnică sărbătoare și provocare. Asta poate și pentru că eram obișnuită cu atmosfera prietenoasă și incitantă din facultate.
Căpşune jpeg
Primăvară. Cum stă deoparte toamna în Piață
Sigur ați văzut. Comersanții cu nucile, cu uscatele, cu afumatele, cu fasolea boabe stau mai la margine. Toamna stă deoparte. Undeva, gri, în colț, în margine. Este vizibil leușteanul proaspăt, este deoparte cel uscat, este ceapa verde în maldăr, snop, stă tăcută cea uscată.
Christian Dior: dependenţa de frumos jpeg
Christian Dior: dependenţa de frumos
Am o pasiune „păcătoasă“: parfumurile. Spun păcătoasă pentru că nu este o pasiune tocmai ieftină, iar cînd descopăr un nou parfum, a cărui poveste mă incită, iar alchimia lui mă fascinează, raţiunea financiară va ceda cu siguranţă în faţa dorinţei febrile de a-l avea.
Catharsis ul morţii în Game of Thrones jpeg
Catharsis-ul morţii în Game of Thrones
Ce e atrăgător în violența și moartea repetitivă din Game of Thrones? Un gen de exorcizare prin recontextualizare, cam la fel ca în epitafurile vesele din Cimitirul de la Săpînța.
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg
Picnic la marginea drumului
Picnicul la români este, înainte de toate, un mod de a te afișa în public. De a frige mai mulți mititei și de a da muzica mai tare decît vecinul tău de picnic. În alte țări, mai civilizate, petrecerile de stradă, de pildă, sînt un pretext pentru o bucurie comună.
Oamenii frumoşi, prietenoşi şi invizibili ai Belarusului   interviu cu Jadwiga BRONTE jpeg
Oamenii frumoşi, prietenoşi şi invizibili ai Belarusului - interviu cu Jadwiga BRONTE
Jadwiga Bronte a realizat un proiect în care i-a fotografiat pe cei care trăiesc în instituţiile de stat numite „internate“, un fel de aziluri/orfelinate/ospicii, în care cîteva mii de bieloruşi cu dizabilități fizice și/sau mentale au fost lăsați de familiile lor în grija statului la scurt timp după naştere.
„Şcoala pierde din vedere exact dimensiunea ludică a literaturii“   interviu cu Adina ROSETTI jpeg
„Şcoala pierde din vedere exact dimensiunea ludică a literaturii“ - interviu cu Adina ROSETTI
Copiii care vin la curs, deşi iubesc lectura, declară că urăsc poezia. Dar, după ce ne jucăm de-a colajele Dada, după ce le citesc poeziile despre Shrek ale lui Foarţă sau le arăt cartea de poeme a lui Tim Burton, cu desenele lui, cu toţii exclamă încîntaţi: „Wow! Asta e poezie?“
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Am găsit-o pe net și pe asta: 15 nume de copii care vor avea noroc în dragoste. Așadar, dacă vrei ca băiatul tău să facă furori printre femei trebuie să-l cheme Ianis, Alexandru, Darius sau Robert. Și dacă îți dorești ca fata ta să se mărite bine, numește-o Maria, Afrodita sau Cristina. Adaug și trei nume de copii cu posibil noroc la bani: Ministru, Mercedesa, Lovența. (A. P.) ● Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg (sper că n-am uitat vreun „g“) este cel mai lung nume de localitate di
Triadă cosmică jpeg
Triadă cosmică
Cuvîntului „ştiinţă“ îi asociem, aproape automat, acea imagine devenită simbol: o figură cu ochii mari, dilataţi, explorînd, poate, îndepărtate galaxii; părul vîlvoi; o mustaţă groasă – totul acoperit de celebra ecuaţie ce-i poartă numele: Albert Einstein.
Oameni pe stradă jpeg
Am
Am eu nevoie de toate chestiile astea? Cum să nu!
„Cei doi vor fi un trup“ jpeg
Apologia creştinismului şi colacul de salvare al educaţiei umaniste
Încetarea politicilor agresiv ateiste după 1989 a creat impresia revenirii creștinismului în sfera publică, dar bilanțul ultimilor 25 de ani arată că așteptata reîncreștinare a societății românești nu s-a petrecut. În plus, confruntarea cu globalizarea culturală a lăsat creștinismul izolat în raport cu sistemul de valori.
Sinodul panortodox (VI) jpeg
Sinodul panortodox (III)
Sfîntul și Marele Sinod Panortodox, care va avea loc între 16-27 iunie 2016, la Academia Ortodoxă din Chania (Creta), are la bază șase documente discutate de-a lungul deceniilor de pregătire și de a căror adoptare depinde seria de decizii practice pe care ortodoxia le așteaptă de la păstorii ei.
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg
Educatorii şi educaţia lor
Există servicii de consiliere pentru cadrele didactice? Există programe specializate de formare în psihologie? Există teste și examinări care să scoată în evidență lacune profesionale, dar și eventuale dezechilibre emoționale?
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg
Micile/marile chestiuni medicale
Relația fiecăruia dintre noi cu „chestiunile medicale“ nu poate fi, cred, decît dificilă. La extreme, cunosc două feluri de „abordare“ a acestora: ori eludînd complet problema, pînă chiar avem ceva grav și atunci „om vedea“; ori căutîndu-te excesiv, exagerat, într-o dulce ipohondrie, pînă la urmă înțeleasă.
Căpşune jpeg
Să te aşez eu la masă
O ciurdă de chelneri te aşteaptă în fruntea restaurantului. Priviri, şorţuri, hîrtii importante, au treabă. Uneori, musca are loc la orice masă, dar ei sînt statornici în front line. Te sperie, te spintecă. Şi-ncepe tîrgul. Vreţi o masă? De ce oi fi venit? O masă de o persoană? Wow! Sau două? Sau nouă?
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg
Fenomenul Netflix
Cînd, în ianuarie 2016, Netflix s‑a lansat și în România, reacțiile inițiale au fost entuziaste, pentru ca ulterior să se transforme în dezamăgire, din cauza prea puținelor filme disponibile în România, pe celebra platformă de Video-on-Demand.
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg
Atunci cînd cărţile ard
Prima mea senzație atunci cînd am văzut clipul cu Frumoasele străine care ard nu a fost una de revoltă, ci una de jenă. Mi-a fost rușine de omul care a făcut un astfel de gest. Ce‑o fi fost în mintea lui? Chiar nu și-a dat seama de penibilul situației? Iar penibilul acela se prelungea inutil, nu reușea să dea foc cărții.
Cum mai înţelegem presa jpeg
Cum mai înţelegem presa
Acum cîteva zile am primit un telefon de la instalatorul meu. Același care, altădată, în timp ce-mi meșterea prin casă, îmi spunea că „presa de la noi e vîndută“ și că „toți jurnaliștii“ sîntem, de fapt, niște servitori ai „ăluia“ care dă bani mai mulți.
Antreprenoriatul ca punte între ştiinţă şi ortodoxie jpeg
Antreprenoriatul ca punte între ştiinţă şi ortodoxie
Succesele majore ale raționalismului științific din ultimele patru secole au produs însă un dezechilibru care subminează, prin relativizare, chiar sistemul creștin de valori care le-a făcut posibile.
Brexit şi echilibrul puterii jpeg
Brexit şi echilibrul puterii
Marea Britanie a aderat la ceea ce avea să devină Uniunea Europeană în 1973. Anul acesta, pe 23 iunie, ea va organiza un referendum care va decide dacă va părăsi sau nu Uniunea. E, oare, oportun?
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● O cofetărie arăbească, pe bulevardul Magheru din Capitală, le oferă creștinilor care postesc zilele astea baclava de post. Dacă era un banc, proprietarul ar fi fost evreu. (S. G.) ● Un prieten mi-a recomandat un cabinet stomatologic numit Shark Dental. Pe net am citit păreri pozitive despre medicii de acolo, dar ținînd cont că rechinii pierd cam un dinte pe săptămînă, parcă nu prea aș vrea să fiu în locul pacienților dumnealor. (C. Ș.)
Oameni pe stradă jpeg
Piaţa Amzei - mărirea şi decăderea
S-a ales praful de Piața Amzei. Nu am cum s-o spun mai pe șleau. Semnele au curs doldora încă de mulți ani, timp în care s-a construit și apoi a zăcut gol spațiul care a fost ridicat pe locul vechilor tarabe.
Anemierea creştinismului? jpeg
Politeţea ca practică spirituală
S-a spus că în lumea tîrziu modernă nu mai aflăm nici urmă de simbolism spiritual. Că viaţa socială e atît de lipsită de referinţe tradiţionale, încît „am ieşit din religie“.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Vizibil, invizibil
Cum se explică această asimetrie între om­ni­pre­zența ortodoxă și discreția autoreplierii celorlalte culte legale?
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg
Între responsabilitate şi vinovăţie
Un părinte bănuiește că directoarea grădiniței la care și-a înscris copilul are un comportament abuziv cu elevii. Poliția descoperă cîteva înregistrări video, în care educatoarea îi tîrăște pe copii în spații izolate și îi lovește. Cercetările mai scot la iveală faptul că instituția privată cu pricina nu are acreditare.
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg
Teleportare temporară
Aproape de cîte ori am călătorit într-un alt loc, am avut o senzație ciudată. De teleportare (așa cum știu eu despre asta nu din teoriile științifice, ci din serialul Star Trek, care „se dădea“ duminicile, parcă, în tinerețea mea).
Căpşune jpeg
Guvernul naiv
Un act de mare tupeu din partea administrației Otopeniului desființează accesul taxiurilor de la orice firmă cu tarif oficial acceptat, pe motivul că acestea dețin instalație de alimentare pe gaz. Ieri, coborînd din avion, m-am așezat la o coadă care în jumătate de oră a rămas neclintită.
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg
Aventuri în tabăra de refugiaţi palestinieni, cu aparatul foto
La cîțiva kilometri de Betleem, în tabăra de refugiați de la Dheisheh, zisă și Ad Duheisha, patru fetițe gălăgioase se îmbulzesc în fața mea, pentru o poză care celebrează triumful palestinienilor în fața sîngelui și a violenței istoriei.
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg
Cîrciumioare
Hibernarea s-a terminat, la ora 7 seara încă e lumină și e plăcut afară, îmi pot părăsi în sfîrșit bîrlogul și redescopăr cît de mult îmi place Bucureștiul în aprilie și mai, singurele luni suportabile aici (ar mai fi și septembrie, uneori octombrie, însă lunile cu vreme bună de toamnă au ceva nostalgic).
Obstrucţionarea informaţiei pe Internet   interviu cu Gilo CUTRUPI jpeg
Obstrucţionarea informaţiei pe Internet - interviu cu Gilo CUTRUPI
Gilo Cutrupi, expert în comunicare digitală, vorbește, într-un interviu realizat de Hilma Unkic pentru proiectul European Center for Press and Media Freedom (ECPMF), despre social media, despre pericolele care se ascund în spatele informațiilor vehiculate prin Internet și despre potențialul major de manipulare.
Socialismul sau utopia criminală în mod programatic jpeg
Socialismul sau utopia criminală în mod programatic
Este o eroare să judecăm socialismul și fascismul ca pe două sisteme sociale definitiv eșuate. În contextul reașezării relațiilor internaționale și mai ales al crizei economice, tot mai mulți oameni readuc în dezbatere aceste soluții de organizare socială.
În faţa terorii: Europa federală jpeg
În faţa terorii: Europa federală
Ofensiva terorii trezește UE la o realitate amară: șubrezenia formei fără fond, în fața ofensivelor jihadistă și putinistă. Totalitarismele expansioniste nu fac decît să exploateze viciile unei construcții neterminate. Îi lăsăm să arunce în aer șandramaua și să ne întoarcă în anii ’30 sau desăvîrșim un vis frumos?
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Sloganul unui candidat la Primăria sectorului 4 spune, scurt și cuprinzător: „Băluță în acțiune“. Bravos, națiune!  (D. S.) ● De aproape o lună, pe ușa blocului unde locuiesc există un afiș. De la săptămînă la săptămînă i se adaugă cîteva modificări: în prima săptămînă se convoca Asociația de Proprietari pentru discuții privind consolidarea blocului. În a doua, întîlnirea se reconvoca. În a treia, se re-reconvoca. În a patra, se re-re-reconvoca. Implicarea proprietarilor rămîne, după o lună, t
Nostalgia tramvaielor şi punctualitatea germană jpeg
Nostalgia tramvaielor şi punctualitatea germană
Locuind de curînd la San Francisco, într-un hotel pe Market Street, mă plimbam ades prin oraș cu cable car-ul, tramcarul istoric, așa că nu călătoream numai peste colinele orașului, ci și prin meandrele unor vremuri trecute.
Oameni pe stradă jpeg
Pierdut de bunăvoie
Ăsta e un caz extrem de tip care n-ar recunoaște neam că nu știe cum se ajunge undeva. Zic extrem pentru că, fir-ar să fie, asta e chiar meseria lui, să știe cum și pe unde să ducă oamenii în diverse locuri, la felurite adrese
„Cei doi vor fi un trup“ jpeg
Miracol şi hagiografie
Biserica Constantinopolului a reușit să supraviețuiască dispariției Imperiului, dar a avut un reflex de osificare a formelor sale de credință.
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg
Însemnări din subterană
Nu pricep nici în ruptul capului cum poate obține un profesor incapabil un „punctaj bun“. Nu înțeleg nici cum un profesor incapabil din mediul rural poate deveni un profesor bun în mediul urban, unde, realist vorbind, concurența este mai strînsă, iar standardele, mai solicitante.
Căpşune jpeg
Ce-mi vinde un pui de cîine, ce cumpăr eu
Vreo două nopți, imposibil să adorm. Schelălăia. Era sub geam. Pui de cîine. Să-l omor? Să vorbesc cu el? Ce să i spun? M-am prostit? Ochii-cearcăne mi-au spus să-mi pun perna pe cap și să nu-mi pese. Și m-am trezit că nu mai aud. Să salvezi un suflet sau să tragi un somn? Să-ți iei o grijă sau să fugi de ea?
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg
Consum rapid
Ieșitul în oraș presupune, pentru majoritatea semenilor noștri, un ritual. Nu te duci strict să mănînci, căci asta poți face și acasă, între patru pereți. Te duci, evident, să și socializezi și, cumva, să te arăți lumii din jur. Faci aceleași gesturi pe care, altfel, le performezi în intimitate, cu un auditoriu implicit.
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg
Succesul lui Călinescu
Dintre toate prognozele media care mi s-au adeverit, cel mai tare mă bucur de revenirea lui Florin Călinescu la Românii au talent, fiindcă predicțiile pe care le poți face la noi sînt de regulă negative. În cazul lui Călinescu a fost pe dos, iar după mai multe episoade, putem vedea și de ce.
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg
Clujul este un trend?
Clujul era „curat“ în comparație cu Bucureștiul, care era „murdar“. Clujenii erau „oameni de treabă și gospodari“, în vreme ce bucureștenii erau nesimțiți, gălăgioși, parveniți, într-un cuvînt, „mitici“. Clujul era un oraș liniștit, iar Bucureștiul era aglomerat.
2500 de kilometri în Ghana jpeg
2500 de kilometri în Ghana
Combinația de mirosuri e înnebunitoare: condimente, fructe, prăjeli și grătare, suprapuse peste arome de canal, transpirație și grajd. De jur-împrejurul nostru, printre tarabe, clienți și vînzători, aleargă zeci de capre mici, semisălbăticite, care mănîncă orice, de la coji de mango la ambalaje de plastic.
Interceptări periculoase   interviu cu Daniel MORAR, judecător la Curtea Constituţională jpeg
Interceptări periculoase - interviu cu Daniel MORAR, judecător la Curtea Constituţională
„Interceptările (acum se numesc supraveghere tehnică) ca mijloc de probă au fost introduse în Dreptul român în 1996. Deci Revoluţia ne-a prins fără o asemenea dispoziţie în Codul de Procedură Penală. Abia în 1996 s-au introdus interceptările alături de mijloacele tradiţionale de probă: declaraţii, expertize, constatări.“
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Cei de la Funky Citizens au descoperit că Primăria sectorului 4 vrea să ridice Memorialul Colectiv (o placă înconjurată de copăcei pentru care nu există aviz) în Parcul Lumea Copiilor, pentru suma de aproape 80.000 de euro, fără licitație, încredinţînd lucrarea direct către Euroconstruct Group, o firmă cu o cifră de afaceri de 7000 de lei și avînd un singur angajat. Firma asta fantomă a fost fondată de candidatul UNPR la Primăria Oltenița, Aurel Bira. (M. C.) ● O reclamă la Military Shop excla
Oameni pe stradă jpeg
Curajul de după
„S-o iei pe mă-ta și să luați amîndoi taxiul!!“ De la fraza asta, care a fost punctul culminant al unei dispute de metrou, o s-o luăm un pic înapoi ca să vă zic de unde și cu cine a început totul.
Anemierea creştinismului? jpeg
Despre singurătăţi
În Occidentul tîrziu modern, religia poate fi un leac împotriva singurătăţii. O mulţime de persoane spun că vin în Biserică fiindcă găsesc aici un mediu cald, binevoitor, caritabil, ocrotit de neliniştile, neaşezarea, crizele erodante din societatea mare.