Pierdut de bunăvoie
„La Semănătoarea, pe cheiul Dîmboviței“, îi zic taximetristului care întorsese juma’ de obraz spre mine. Omul dă din cap, se întoarce la volan, bagă în viteză și pleacă. În direcție greșită. Poate știe vreo scurtătură, îmi zic în gînd, gata să l las pe șofer să facă ce știe el să facă. Individul insistă însă și mergem hotărît la dracu-n praznic, în capătul opus al orașului. „Păi, nu e bine“, îi zic. „Nu pe aici.“ Se întoarce spre mine și zice: „Unde ați spus?“ „La Semănătoarea“, zic, spre Lacul Morii, trecem de Primăria Capitalei…“ „Aaaa, Primăria“, zice, iar eu mă liniștesc că o fi avut omul o scăpare, s-a încurcat și, uite, acum și-a dat seama unde trebuie să ajungem. O ia tot spre dracu-n praznic, pe partea ailaltă. „Dumneavoastră știți unde trebuie să ajungem?“, îl întreb franc și deschis, lăsînd la o parte menajamentele. „Da-da, dar sînt cam amețit, știți…“
N-ar fi recunoscut în ruptul capului că habar nu are. M-am întrebat ce naiba o face cu ceilalți clienți care nici ei nu știu cum se ajunge la o adresă. L-am îndrumat eu pas cu pas, pînă am ajuns. La final mi-a aruncat o privire recunoscătoare și a pornit, pierdut iar, pe străzile Bucureștiului.
Ăsta e un caz extrem de tip care n-ar recunoaște neam că nu știe cum se ajunge undeva. Zic extrem pentru că, fir-ar să fie, asta e chiar meseria lui, să știe cum și pe unde să ducă oamenii în diverse locuri, la felurite adrese. Se pare însă că, în general, refuzul de a întreba pe cineva cum se ajunge într-un loc sau altul e o constantă masculină.
Sînteți în vacanță și ați ajuns într-un oraș european oarecare, în apropierea locului unde ar trebui să stați, dar, cumva, nu găsiți strada aia, neam. Partenerul dumneavoastră, doamnelor, tot întoarce un telefon pe toate părțile – cu harta în sus și în jos, într-o dungă, cîș, pinch in și pinch out pe locul marcat cu săgeata roșie, dar tot pe loc vă învîrtiți. Ajungeți să bîțîiți din picior după ce v-ați uitat derutată la harta aia care n-avea nici un fel de sens și-l îndemnați pe partener: „Hai mai bine să întrebăm pe cineva“ (acest plural – întrebăm, facem, dregem, ducem gunoiul, spălăm vasele – se referă întotdeauna, dar întotdeauna, doar la partenerul la singular, cred că e clar). Omul se încăpățînează. Mai mergeți o perioadă cîteva străzi anapoda, ca găinile fără cap, cu rucsacii grei în spinare, dumneavoastră boscorodind, el învîrtind harta din telefon. În cele din urmă ajungeți. „Ai văzut“, zice partenerul, „am ajuns la fix!“ Ție ți-a ajuns rucsacul la călcîie, ai transpirat și te-ai enervat. Drept e că, oricum, habar n-ai să citești corect o hartă.
La fel se întîmplă cu domnii la volan. Decît să oprească să întrebe pe cineva, mai întîi ajung la mama dracu’ și apoi se gîndesc la asta. Să știți că nici cu GPS-ul nu-i mare scofală; am întîlnit tipi care înjură gros vocea feminină din aplicație care anunță ferm: „La următoarea intersecție faceți dreapta“. Doamnei din aplicație i se pun sub semnul întrebării cunoștințele, aptitudinile și talentul de a găsi cel mai scurt drum.
Alții și altele sînt cei care se supără pe tine cînd le dai o indicație pe care tot ei au cerut-o. Mi s-a întîmplat de mai multe ori să îndrum pe cineva și persoana respectivă să se supere pe mine fiindcă nu i convenea drumul. Deunăzi, de pildă, mă întrebase o doamnă la metrou cum ajunge la o stație anume. I-am explicat, pentru ca apoi să strîmbe din nas și să-mi spună că ea nu știa așa. Am lăsat-o în plata Domnului, că avusesem o zi proastă și mi-a venit s-o bat. Îmi amintesc și de o tanti foooarte în vîrstă care întrebase de cea mai apropiată farmacie și apoi se supărase pe mine cînd i-am zis că e un Sensiblu la trei secunde de locul în care eram. „Nu mă duc eu acolo“, a pufnit doamna, care probabil că mi-a purtat o pică inexplicabilă toată ziua.
Eu, recunosc, n-am nici o jenă să întreb lumea de drumul cel bun. În general, lumea de peste tot e simpatică și vrea să te ajute. Și apoi, e tare bine cînd te mai poți uita două secunde cu încredere în ochii unui străin.
Selma Iusuf este jurnalistă, redactor șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.