Pierdut de bunăvoie

Publicat în Dilema Veche nr. 633 din 7-13 aprilie 2016
Oameni pe stradă jpeg

La Semănătoarea, pe cheiul Dîmboviței“, îi zic taximetristului care întorsese juma’ de obraz spre mine. Omul dă din cap, se întoarce la volan, bagă în viteză și pleacă. În direcție greșită. Poate știe vreo scurtătură, îmi zic în gînd, gata să l las pe șofer să facă ce știe el să facă. Individul insistă însă și mergem hotărît la dracu-n praznic, în capătul opus al orașului. „Păi, nu e bine“, îi zic. „Nu pe aici.“ Se întoarce spre mine și zice: „Unde ați spus?“ „La Semănătoarea“, zic, spre Lacul Morii, trecem de Primăria Capitalei…“ „Aaaa, Primăria“, zice, iar eu mă liniștesc că o fi avut omul o scăpare, s-a încurcat și, uite, acum și-a dat seama unde trebuie să ajungem. O ia tot spre dracu-n praznic, pe partea ailaltă. „Dumneavoastră știți unde trebuie să ajungem?“, îl întreb franc și deschis, lăsînd la o parte menajamentele. „Da-da, dar sînt cam amețit, știți…“

N-ar fi recunoscut în ruptul capului că habar nu are. M-am întrebat ce naiba o face cu ceilalți clienți care nici ei nu știu cum se ajunge la o adresă. L-am îndrumat eu pas cu pas, pînă am ajuns. La final mi-a aruncat o privire recunoscătoare și a pornit, pierdut iar, pe străzile Bucureștiului.

Ăsta e un caz extrem de tip care n-ar recunoaște neam că nu știe cum se ajunge undeva. Zic extrem pentru că, fir-ar să fie, asta e chiar meseria lui, să știe cum și pe unde să ducă oamenii în diverse locuri, la felurite adrese. Se pare însă că, în general, refuzul de a întreba pe cineva cum se ajunge într-un loc sau altul e o constantă masculină.

Sînteți în vacanță și ați ajuns într-un oraș european oarecare, în apropierea locului unde ar trebui să stați, dar, cumva, nu găsiți strada aia, neam. Partenerul dumneavoastră, doamnelor, tot întoarce un telefon pe toate părțile – cu harta în sus și în jos, într-o dungă, cîș, pinch in și pinch out pe locul marcat cu săgeata roșie, dar tot pe loc vă învîrtiți. Ajungeți să bîțîiți din picior după ce v-ați uitat derutată la harta aia care n-avea nici un fel de sens și-l îndemnați pe partener: „Hai mai bine să întrebăm pe cineva“ (acest plural – întrebăm, facem, dregem, ducem gunoiul, spălăm vasele – se referă întotdeauna, dar întotdeauna, doar la partenerul la singular, cred că e clar). Omul se încăpățînează. Mai mergeți o perioadă cîteva străzi anapoda, ca găinile fără cap, cu rucsacii grei în spinare, dumneavoastră boscorodind, el învîrtind harta din telefon. În cele din urmă ajungeți. „Ai văzut“, zice partenerul, „am ajuns la fix!“ Ție ți-a ajuns rucsacul la călcîie, ai transpirat și te-ai enervat. Drept e că, oricum, habar n-ai să citești corect o hartă.

La fel se întîmplă cu domnii la volan. Decît să oprească să întrebe pe cineva, mai întîi ajung la mama dracu’ și apoi se gîndesc la asta. Să știți că nici cu GPS-ul nu-i mare scofală; am întîlnit tipi care înjură gros vocea feminină din aplicație care anunță ferm: „La următoarea intersecție faceți dreapta“. Doamnei din aplicație i se pun sub semnul întrebării cunoștințele, aptitudinile și talentul de a găsi cel mai scurt drum.

Alții și altele sînt cei care se supără pe tine cînd le dai o indicație pe care tot ei au cerut-o. Mi s-a întîmplat de mai multe ori să îndrum pe cineva și persoana respectivă să se supere pe mine fiindcă nu i convenea drumul. Deunăzi, de pildă, mă întrebase o doamnă la metrou cum ajunge la o stație anume. I-am explicat, pentru ca apoi să strîmbe din nas și să-mi spună că ea nu știa așa. Am lăsat-o în plata Domnului, că avusesem o zi proastă și mi-a venit s-o bat. Îmi amintesc și de o tanti foooarte în vîrstă care întrebase de cea mai apropiată farmacie și apoi se supărase pe mine cînd i-am zis că e un Sensiblu la trei secunde de locul în care eram. „Nu mă duc eu acolo“, a pufnit doamna, care probabil că mi-a purtat o pică inexplicabilă toată ziua.

Eu, recunosc, n-am nici o jenă să întreb lumea de drumul cel bun. În general, lumea de peste tot e simpatică și vrea să te ajute. Și apoi, e tare bine cînd te mai poți uita două secunde cu încredere în ochii unui străin.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.