Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

SPUNE, CUM POATE CINEVA
CARE FUNCȚIONEAZĂ FOARTE PROST (ÎNTRE 43 ȘI 54%)
SĂ ACCEPTE VREUN DISCONFORT?

● Sloganul unui candidat la Primăria sectorului 4 spune, scurt și cuprinzător: „Băluță în acțiune“. Bravos, națiune!  (D. S.)

● Citesc în Capital un articol foarte bun („Bucureștiul pe marginea prăpastiei“) din care aleg cîteva cifre. 11% din bugetul Primăriei se duce la RADET, iar 15% din buget merge la RATB. Așadar, dragi bucureșteni, aici se duc banii dumneavoastră pe apa sîmbetei: la regia de dat căldură, care are datorii uriașe, și la regia de transport, care funcționează foarte prost. Dar cifrele care m-au șocat cel mai tare sînt următoarele: 63% din tramvaie și trei sferturi din troleibuze au uzură de peste 100%. Cum vine asta, uzură de peste 100%? Adică, după vorba populară, mai mult moarte decît vii? (M. V.)

● Am aflat de curînd că cel puţin jumătate dintre piloţi dorm în timpul unei curse de avion. Între 43 şi 54% din piloţii chestionaţi în Marea Britanie, Norvegia şi Suedia au recunoscut că au adormit în timp ce pilotau un avion cu pasageri. Nu pot să spun că această veste m-ar fi liniștit. (A. P.)

● Și am mai aflat că pilotul te poate aresta în timpul zborului. El are o autoritate aproape nelimitată cînd uşile aeronavei sînt închise. Poate să aresteze persoane, să scrie amenzi şi chiar să accepte testamentul unui pasager pe moarte. Dacă face toate acestea, oare cînd mai pilotează avionul? (A. P.)

● Încă ceva: piloţii primesc mese diferite și nu au voie să le împartă, pentru a se evita riscul ca amîndoi să capete vreun disconfort abdominal, în caz că mîncarea e stricată. Așadar, să înțeleg că atunci cînd nu doarme, nu scrie amenzi și nu acceptă testamentele pasagerilor pe moarte, pilotul e la budă? Doamne ajută! (A. P.)

DE FAPT, VOM AVEA
DE AICI ÎNCOLO CETĂȚENI EXEMPLARI CARE TRANSPORTĂ SPERANȚĂ
CU MINTEA

● „Acum, că am ajuns la 70 de ani, pot spune că sînt, cu adevărat, extrem de bătrîn. Încerc să mă obişnuiesc cu ideea unei decrepitudini avansate şi cu tot restul. Cînd ai 60 de ani te mai poţi preface că eşti la vîrsta mijlocie înaintată, dar cînd faci 70 nu mai există prefăcătorie. Eşti o persoană foarte bătrînă, iar acest lucru este sfîrşitul chestiunii. Este cu totul diferit, mental vorbind“, mărturisea recent într-un interviu David Gilmour, fostul vocalist şi chitarist de la Pink Floyd. În ultima jumătate de an au murit cîteva mari legende ale rock-ului: Chris Squire (Yes, 66 de ani), Lemmy Kilmister (Motörhead, 70 de ani), David Bowie (69 de ani), Paul Kantner (Jefferson Airplane, 74 de ani), Jimmy Bain (Rainbow şi Dio, 68 de ani), Mike Porcaro (Toto, 60 de ani), Glenn Frey (Eagles, 67 de ani) şi, cel mai recent, Keith Emerson (Emerson, Lake & Palmer, 71 de ani), care, luna trecută, s-a sinucis în plină depresie înaintea unui miniturneu din teama că nu va mai putea cînta la fel de bine din cauza artritei şi a afecţiunii unui nerv al mîinii drepte. Ozzy Osbourne, la doar 67 de ani, spunea zilele astea într-un interviu: „E îngrozitor. Mă trezesc dimineaţa şi aflu că a mai murit cineva. Eu ar fi trebuit să mor de mult. Nu înţeleg nimic…“ De fapt, vom avea de aici încolo ani în şir plini de necroloage, căci prima generaţie de muzicieni din era modernă a rock-ului se află în preajma vîrstei de 70 de ani. Cine n-a murit de tînăr din cauza drogurilor (Hendrix, Morrison, Janis & Co.) va muri în următorii ani de cancer sau de bătrîneţe. Long Live Rock’n’Roll! (M. C.)

● Prima dată am auzit despre off-shore-uri (paradisuri fiscale) în urmă cu vreo 15 ani. Lumea s-a schimbat mult de atunci, dar nu mi-am imaginat niciodată că bogații ei ar fi fost atinși de dorința de a deveni cetățeni exemplari și plătitori disciplinați de taxe. Scandalul „Panama Papers“ ne spune ceea ce bănuiam deja. Doar că la scară mare, cu dovezi și cu nume. Cel mai mult mi-a plăcut de Ion Sturza, fost premier al Moldovei, care se întreba dacă de la ei apare cineva. La cîteva ore după aceea a fost publicat numele lui. Iar informația cum că în spatele acestei dezvăluiri ar sta o fostă angajată și amanta unuia dintre fondatorii casei de avocatură Mossack Fonseca, nu știu de ce, dar îmi dă o speranță. (A. M. S.)

● Ieșind de pe străduța mea îngustă, care dă în bulevard, văd în față două șiruri de mașini, unele deasupra celorlalte. Primul meu gînd a fost că s-a găsit în sfîrșit o soluție pentru decongestionarea traficului din București, prin levitație, pe străzi și autostrăzi cu adevărat suspendate. Apoi m-am trezit la realitate și mi-am dat seama că e doar un camion care transportă alte autoturisme, blocat într-o intersecție din Militari. (C. Ș.)

● Lîngă Cinema „Elvira Popescu“, doi puști de 14-15 ani îl corectează pe un al treilea: „Se spune «pe care», băi!“ Mai există speranță. (C. Ş.)

● „Ora de morală cu P. Constantin Grigore, 15 martie 1948, ora 9-10 A.M. O zi de primăvară foarte frumoasă dar și foarte răcoroasă. E prima zi de după lăsatul secului de brânză. Toată clasa este ca după lăsatul secului, care mai de care mai nevinovat cu mintea, fiindcă niciunul nu a învățat pentru astăzi. Clasa a 8a Promoția 1948.“ – însemnare a unui elev pe Minei pe aprilie, București, 1893 (R. M.)

AM CUNOSCUT, ÎN DETALIU,
PE CINEVA CARE N-A PREA MAI AVUT DISCUȚII CIVILE

● Am cunoscut pe cineva care locuieşte pe Petre Ispirescu, între Făt-Frumos şi Ileana Cosînzeana. (I. P.)

● NASA tocmai a lăsat la liber pentru descărcare 2.950.000 de fotografii realizate din 1999 încoace cu celebrul ASTER – Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer, care în cei 16 ani a reuşit să fotografieze, în detaliu, 99% din suprafaţa Terrei. (M. C.)

● Incendiu la o unitate de pompieri: două autospeciale, depozitul cu echipament, furtunurile şi combinezoanele – toate au fost mistuite de flăcări sub privirile neputincioase ale pompierilor voluntari. Focul s-a extins atît de rapid încît echipajul sosit în ajutor din orăşelul învecinat n-a prea mai avut ce stinge. Icoana Sfîntului Florian, protectorul pompierilor, a rămas neatinsă. S-a întîmplat de Paşti, într-o mică localitate din regiunea Allgäu, Germania. (M. M.)

● De aproape o lună, pe ușa blocului unde locuiesc există un afiș. De la săptămînă la săptămînă i se adaugă cîteva modificări: în prima săptămînă se convoca Asociația de Proprietari pentru discuții privind consolidarea blocului. În a doua, întîlnirea se reconvoca. În a treia, se re-reconvoca. În a patra, se re-re-reconvoca. Implicarea proprietarilor rămîne, după o lună, tot în cheia re. Major. (S. G.)

● La un Oficiu al Stării Civile din București, un bilețel scris cu pixul, fixat în geamul unui ghișeu, anunță că responsabila pentru decese este, nici mai mult, nici mai puțin, dna Coca. (M. P.)

Foto: C. Ştefan

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

taietei cu tofu si legume jpg
Cea mai delicioasă rețetă de post. Tăieței cu legume și un ingredient secret
Nu mai știi ce să gătești în perioada de post? Noi îți propunem o rețetă simplă, rapidă și extrem de gustoasă: tăieței cu legume, tofu și ciuperci.
calin georgescu jpg
Psiholog: „Un control psihiatric e o urgență în cazul lui Călin Georgescu, în afară de cercetarea surselor de finanțare”
Unul dintre cei apreciați poeți și editori români, Călin Vlasie a lucrat mai mulți ani ca psiholog. Înainte de 1990 l-a testat pe Constantin Mudava și că acesta avea simptome specifice psihozei paranoide, iar acum spune că s-ar impune un control psihiatric în cazul lui Călin Georgescu.
clătite jpg
Adevarul Live - Calin Georgescu foto david muntean
Ce ar însemna victoria lui Călin Georgescu la prezidentiale. Analist: „Sfârșitul sau începutul sfârșitului”| ANALIZǍ
Într-o perioadă electorală marcată de polarizare și schimbări de paradigmă, victoria lui Călin Georgescu ar putea reprezenta un punct de cotitură semnificativ în istoria recentă a României.
Dieta - talie- scadere in greutate - kilograme FOTO Shutterstock
Cum să slăbești rapid înainte de Crăciun. Trucuri de nutriționist pentru a pierde 20% din greutate
Un profesionist apreciat în domeniul sănătății și al nutriției a împărtășit pe Instagram rețeta sa secretă pentru a slăbi rapid înainte de Crăciun. Într-o postare recentă, el dezvăluie metoda ideală pentru a pierde până la 20% mai mult din greutatea obișnuită, explicând combinația perfectă
vot alegeri prezidentiale foto unsplash jpeg
Alegeri parlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre turul de scrutin: unde, cum și ce votăm
Cu toate că prestigiul funcției de președinte al României – și, automat, votarea lui – a furat lumina reflectoarelor în acest an electoral, alegerea Parlamentului este cu mult mai importantă, dat fiind faptul că este puterea legislativă (adică cea care are puterea de a elabora și adopta legi).
georgescu presa jpg
Cum vor vota românii în turul doi: Lasconi, misiune aproape imposibilă. Atacurile asupra lui Georgescu îl vor ajuta la alegeri
Așa cum a devenit peste noapte candidatul cu cele mai mari șanse la Cotroceni, tot așa Călin Georgescu a ajuns și cel mai blamat om din România. Sute de tineri ies seară de seară în stradă și îl contestă. Și nu sunt singurii.
renumarare voturi turul 1 alegeri prezidentiale 2024 jpeg
Sociolog, despre posibila anulare a alegerilor: „Mulți vor ieși în stradă. De aici, doar Dumnezeu știe ce va fi”
Tensiunea în societatea românească și neîncrederea în instituțiile statului au ajuns la cote ridicate, afirmă sociologul Gelu Duminică, iar eventuala anulare a rezultatelor primului tur de scrutin ar putea agrava situația.
caras (1) jpg
FOTO Peisajele din România care te lasă fără cuvinte. Cum arată printre cele mai frumoase păduri la sfârșitul toamnei
Sfârșitul toamnei transformă multe zone forestiere din România într-un adevărat paradis. Una dintre acestea se află în apropierea Dărmăneștiului, la poalele munților Nemira, una dintre porțile de intrare în Transilvania. Peisajele ireale au fost surprinse de angajații direcției silvice.