Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

SPUNE, CUM POATE CINEVA
CARE FUNCȚIONEAZĂ FOARTE PROST (ÎNTRE 43 ȘI 54%)
SĂ ACCEPTE VREUN DISCONFORT?

● Sloganul unui candidat la Primăria sectorului 4 spune, scurt și cuprinzător: „Băluță în acțiune“. Bravos, națiune!  (D. S.)

● Citesc în Capital un articol foarte bun („Bucureștiul pe marginea prăpastiei“) din care aleg cîteva cifre. 11% din bugetul Primăriei se duce la RADET, iar 15% din buget merge la RATB. Așadar, dragi bucureșteni, aici se duc banii dumneavoastră pe apa sîmbetei: la regia de dat căldură, care are datorii uriașe, și la regia de transport, care funcționează foarte prost. Dar cifrele care m-au șocat cel mai tare sînt următoarele: 63% din tramvaie și trei sferturi din troleibuze au uzură de peste 100%. Cum vine asta, uzură de peste 100%? Adică, după vorba populară, mai mult moarte decît vii? (M. V.)

● Am aflat de curînd că cel puţin jumătate dintre piloţi dorm în timpul unei curse de avion. Între 43 şi 54% din piloţii chestionaţi în Marea Britanie, Norvegia şi Suedia au recunoscut că au adormit în timp ce pilotau un avion cu pasageri. Nu pot să spun că această veste m-ar fi liniștit. (A. P.)

● Și am mai aflat că pilotul te poate aresta în timpul zborului. El are o autoritate aproape nelimitată cînd uşile aeronavei sînt închise. Poate să aresteze persoane, să scrie amenzi şi chiar să accepte testamentul unui pasager pe moarte. Dacă face toate acestea, oare cînd mai pilotează avionul? (A. P.)

● Încă ceva: piloţii primesc mese diferite și nu au voie să le împartă, pentru a se evita riscul ca amîndoi să capete vreun disconfort abdominal, în caz că mîncarea e stricată. Așadar, să înțeleg că atunci cînd nu doarme, nu scrie amenzi și nu acceptă testamentele pasagerilor pe moarte, pilotul e la budă? Doamne ajută! (A. P.)

DE FAPT, VOM AVEA
DE AICI ÎNCOLO CETĂȚENI EXEMPLARI CARE TRANSPORTĂ SPERANȚĂ
CU MINTEA

● „Acum, că am ajuns la 70 de ani, pot spune că sînt, cu adevărat, extrem de bătrîn. Încerc să mă obişnuiesc cu ideea unei decrepitudini avansate şi cu tot restul. Cînd ai 60 de ani te mai poţi preface că eşti la vîrsta mijlocie înaintată, dar cînd faci 70 nu mai există prefăcătorie. Eşti o persoană foarte bătrînă, iar acest lucru este sfîrşitul chestiunii. Este cu totul diferit, mental vorbind“, mărturisea recent într-un interviu David Gilmour, fostul vocalist şi chitarist de la Pink Floyd. În ultima jumătate de an au murit cîteva mari legende ale rock-ului: Chris Squire (Yes, 66 de ani), Lemmy Kilmister (Motörhead, 70 de ani), David Bowie (69 de ani), Paul Kantner (Jefferson Airplane, 74 de ani), Jimmy Bain (Rainbow şi Dio, 68 de ani), Mike Porcaro (Toto, 60 de ani), Glenn Frey (Eagles, 67 de ani) şi, cel mai recent, Keith Emerson (Emerson, Lake & Palmer, 71 de ani), care, luna trecută, s-a sinucis în plină depresie înaintea unui miniturneu din teama că nu va mai putea cînta la fel de bine din cauza artritei şi a afecţiunii unui nerv al mîinii drepte. Ozzy Osbourne, la doar 67 de ani, spunea zilele astea într-un interviu: „E îngrozitor. Mă trezesc dimineaţa şi aflu că a mai murit cineva. Eu ar fi trebuit să mor de mult. Nu înţeleg nimic…“ De fapt, vom avea de aici încolo ani în şir plini de necroloage, căci prima generaţie de muzicieni din era modernă a rock-ului se află în preajma vîrstei de 70 de ani. Cine n-a murit de tînăr din cauza drogurilor (Hendrix, Morrison, Janis & Co.) va muri în următorii ani de cancer sau de bătrîneţe. Long Live Rock’n’Roll! (M. C.)

● Prima dată am auzit despre off-shore-uri (paradisuri fiscale) în urmă cu vreo 15 ani. Lumea s-a schimbat mult de atunci, dar nu mi-am imaginat niciodată că bogații ei ar fi fost atinși de dorința de a deveni cetățeni exemplari și plătitori disciplinați de taxe. Scandalul „Panama Papers“ ne spune ceea ce bănuiam deja. Doar că la scară mare, cu dovezi și cu nume. Cel mai mult mi-a plăcut de Ion Sturza, fost premier al Moldovei, care se întreba dacă de la ei apare cineva. La cîteva ore după aceea a fost publicat numele lui. Iar informația cum că în spatele acestei dezvăluiri ar sta o fostă angajată și amanta unuia dintre fondatorii casei de avocatură Mossack Fonseca, nu știu de ce, dar îmi dă o speranță. (A. M. S.)

● Ieșind de pe străduța mea îngustă, care dă în bulevard, văd în față două șiruri de mașini, unele deasupra celorlalte. Primul meu gînd a fost că s-a găsit în sfîrșit o soluție pentru decongestionarea traficului din București, prin levitație, pe străzi și autostrăzi cu adevărat suspendate. Apoi m-am trezit la realitate și mi-am dat seama că e doar un camion care transportă alte autoturisme, blocat într-o intersecție din Militari. (C. Ș.)

● Lîngă Cinema „Elvira Popescu“, doi puști de 14-15 ani îl corectează pe un al treilea: „Se spune «pe care», băi!“ Mai există speranță. (C. Ş.)

● „Ora de morală cu P. Constantin Grigore, 15 martie 1948, ora 9-10 A.M. O zi de primăvară foarte frumoasă dar și foarte răcoroasă. E prima zi de după lăsatul secului de brânză. Toată clasa este ca după lăsatul secului, care mai de care mai nevinovat cu mintea, fiindcă niciunul nu a învățat pentru astăzi. Clasa a 8a Promoția 1948.“ – însemnare a unui elev pe Minei pe aprilie, București, 1893 (R. M.)

AM CUNOSCUT, ÎN DETALIU,
PE CINEVA CARE N-A PREA MAI AVUT DISCUȚII CIVILE

● Am cunoscut pe cineva care locuieşte pe Petre Ispirescu, între Făt-Frumos şi Ileana Cosînzeana. (I. P.)

● NASA tocmai a lăsat la liber pentru descărcare 2.950.000 de fotografii realizate din 1999 încoace cu celebrul ASTER – Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer, care în cei 16 ani a reuşit să fotografieze, în detaliu, 99% din suprafaţa Terrei. (M. C.)

● Incendiu la o unitate de pompieri: două autospeciale, depozitul cu echipament, furtunurile şi combinezoanele – toate au fost mistuite de flăcări sub privirile neputincioase ale pompierilor voluntari. Focul s-a extins atît de rapid încît echipajul sosit în ajutor din orăşelul învecinat n-a prea mai avut ce stinge. Icoana Sfîntului Florian, protectorul pompierilor, a rămas neatinsă. S-a întîmplat de Paşti, într-o mică localitate din regiunea Allgäu, Germania. (M. M.)

● De aproape o lună, pe ușa blocului unde locuiesc există un afiș. De la săptămînă la săptămînă i se adaugă cîteva modificări: în prima săptămînă se convoca Asociația de Proprietari pentru discuții privind consolidarea blocului. În a doua, întîlnirea se reconvoca. În a treia, se re-reconvoca. În a patra, se re-re-reconvoca. Implicarea proprietarilor rămîne, după o lună, tot în cheia re. Major. (S. G.)

● La un Oficiu al Stării Civile din București, un bilețel scris cu pixul, fixat în geamul unui ghișeu, anunță că responsabila pentru decese este, nici mai mult, nici mai puțin, dna Coca. (M. P.)

Foto: C. Ştefan

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Una din patru persoane imunizate cu serurile anti-Covid Pfizer sau Moderna a experimentat efecte adverse
Mai mult de un sfert dintre persoanele care s-au imunizat cu vaccinuri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit noilor studii.
image
Un român a jucat de 49 de ori același bilet câștigător la pariuri sportive. Suma enormă la care a ajuns
Un bărbat din județul Prahova a avut marea inspirație de a alege o combinație de 28 de meciuri câștigătoare pe un bilet, dar nu s-a oprit aici. A copiat același bilet de numai puțin de 49 de ori.
image
Țara în care intrarea românilor e ca și interzisă. „Nu mai îmi trebuie nici gratis, e revoltător”
Doi tineri români cu un copil au fost umiliți pe un aeroport fără ca cineva să poată interveni în favoarea lor. Cazul lor nici măcar nu este unic, iar statul român nu reușește să rezolve o problemă cunoscută foarte bine de ani de zile, dar care arată limitele politicii externe a României

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.