Brexit şi echilibrul puterii

Publicat în Dilema Veche nr. 635 din 21-27 aprilie 2016
Brexit şi echilibrul puterii jpeg

Marea Britanie a aderat la ceea ce avea să devină Uniunea Europeană în 1973. Anul acesta, pe 23 iunie, ea va organiza un referendum care va decide dacă va părăsi sau nu Uniunea. E, oare, oportun?

Sondajele actuale scot la iveală un electorat divizat. Concesiile pe care le-a obținut din partea partenerilor UE ai Marii Britanii, susține prim-ministrul David Cameron, ar trebui să risipească temerile cu privire la pierderea suveranității față de Bruxelles și la afluența de mînă de lucru din Europa de Est. Dar Partidul Conservator al lui Cameron și chiar propriul său cabinet sînt puternic divizate, în vreme ce Boris Johnson, primarul populist al Londrei, a ales tabăra susținătorilor ieșirii Marii Britanii din UE.

Discuția despre costurile și beneficiile rămînerii în UE divizează și presa britanică. Multe publicații de mare tiraj sprijină „Brexitul“, în vreme ce presa financiară sprijină rămînerea în Uniune. The Economist, de exemplu, arată că aproximativ 45% din exporturile britanice sînt destinate pieței UE și că, prin urmare, climatul negocierii unui nou acord comercial post-Brexit va fi, probabil, unul nefavorabil.

Mai mult, UE a transmis un mesaj clar țărilor nonmembre, precum Norvegia și Elveția, că pentru a avea acces la Piața unică europeană trebuie să accepte majoritatea regulilor ei, inclusiv cea a liberei circulații a cetățenilor săi, și să contribuie la bugetul UE. Altfel spus, o Mare Britanie în afara Uniunii nu va avea de cîștigat în termeni de „suveranitate“; dimpotrivă, ea va pierde dreptul de vot și puterea de influență în privința condițiilor de participare la această Piață. Între timp, centre financiare rivale, precum Paris și Frankfurt, ar profita de ocazie pentru a stabili reguli care să le ajute să recîștige clienții pierduți în favoarea Londrei.

Un alt neajuns este cel politic: creșterea naționalismului scoțian și efectul Brexit asupra supraviețuirii Regatului Unit. În 2014, Scoția a votat, într-un referendum propriu, în favoarea rămînerii în Regatul Unit; dar, opt luni mai tîrziu, la alegerile generale, naționaliștii au obținut aproape toate fotoliile Scoției. În contextul unei Scoții mai proeuropene decît Anglia, mulți cred că Brexit ar duce la un nou referendum pentru independență. Cameron ar putea rămîne în istorie ca prim-ministrul care a dus la divizarea Regatului Unit (și poate chiar a Europei).

În SUA, administrația președintelui Barack Obama și-a exprimat clar punctul de vedere: Marea Britanie și Europa sînt mai puternice împreună. Iluziile unei relații avantajoase cu SUA, în locul influenței europene, sînt eronate. Brexit rămîne însă o decizie a cetățenilor britanici, iar o presiune americană ar putea fi contraproductivă.

În același timp, spune fostul ministru de Externe din umbră al laburiștilor, Douglas Alexander, „după sfîrșitul celui de‑al Doilea Război Mondial, America a fost administratorul de sistem al unei ordini internaționale, construită pe o alianță transatlantică puternică și stabilă, susținută de stîlpii gemeni NATO și UE. Dacă Marea Britanie părăsește UE, aliatul cel mai puternic al SUA ar fi marginalizat… și întregul proiect european ar risca să se destrame exact acum, cînd Vestul e confruntat cu noi amenințări economice și de securitate“. Iar Kremlinul lui Vladimir Putin, care se amestecă în politica internă europeană, în încercarea de a destabiliza UE, ar saluta, desigur, Brexit.

Consecințele geopolitice ale Brexit s-ar putea să nu se manifeste imediat. Poate că UE și-ar recăpăta, pentru moment, forțele. Dar sentimentul finalității proiectului european și capacitatea ei de seducție soft-power ar avea de suferit. Asigurarea stabilității financiare și gestionarea imigrației ar deveni, la rîndul lor, mai dificile.

În plus față de resuscitarea separatismului scoțian, introversiunea Marii Britanii din ultimii ani s-ar putea accelera. Și efectele pe termen lung asupra echilibrului global al puterii și ordinii liberale internaționale – față de care Marea Britanie are un puternic interes național – ar fi negative.

Atunci cînd acționează ca o entitate, Europa este cea mai mare economie din lume, iar populația ei de 500 de milioane este considerabil mai mare decît cea de 325 de milioane a SUA. Europa are cea mai mare piață din lume, reprezentînd 17% din schimburile comerciale ale întregii planete, și furnizează jumătate din fondurile de dezvoltare la nivel mondial. Europa găzduiește 27 de universități din Topul 100 mondial, iar industriile sale creative reprezintă 7% din PIB-ul ei. Venitul SUA per capita este mai mare, dar în termeni de capital uman, tehnologie și exporturi Europa este, fără îndoială, un partener economic pe picior de egalitate.

În materie de cheltuieli militare, Europa e depășită doar de SUA și reprezintă 15% din cheltuielile la nivelul întregii lumi, comparativ cu 12% ale Chinei și 5% ale Rusiei. Desigur, această cifră este pe undeva înșelătoare, luînd în considerare lipsa de integrare militară a Europei. Franța și Marea Britanie sînt cele două surse majore ale puterii de intervenție europene.

Resursele europene și americane se consolidează reciproc. Investițiile directe bilaterale le depășesc pe cele cu Asia, iar comerțul SUA-UE este mai echilibrat decît cel dintre SUA și Asia. La nivel cultural, americanii și europenii împărtășesc valorile democrației și ale drepturilor omului mai mult decît oricare alte regiuni ale lumii.

Pe fondul unei Chine în ascensiune, al unei Rusii în declin, dar dispusă să riște, și al perspectivei unor turbulențe de durată în Orientul Mijlociu, cooperarea transatlantică va fi esențială pentru menținerea unei ordini liberale internaționale pe termen lung. Înțelegerea faptului că Brexit ar putea spori șansele destabilizării sistemului internațional, prin slăbirea atît a Europei, cît și a Marii Britanii, ar trebuie să încline balanța în favoarea menținerii statu quo-ului.

Joseph S. Nye, Jr. este profesor la Harvard şi autor al cărţii Is the American Century Over?.

© Project Syndicate, 2016
www.project-syndicate.org

traducere din limba englezăde Matei PLEŞU

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic