Educatorii şi educaţia lor

Publicat în Dilema Veche nr. 635 din 21-27 aprilie 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

„Profesorul (energic): Meri la loc, boule! (Către mama lui Popescu, care este foarte mîhnită): Că-z prost l-ai făcut, cucoană! Apoi ăstuia doară numai paie să-i dai să mînce. (Mama lui Popescu plînge), Că‑z geaba te mai bocești acuma, nu-l mai dreji. Are să mai steie încă șapke ani repekinke… Ionescule! (Mama lui Ionescu tușește foarte mișcată.) Cumu-i pămîntul, mă? Ionescu: Mare, dom’le! Profesorul: Pe dracu’ mare! L-a măsurat mîni-ta să vadă mare-i? Pe lîngă alke astre, bunăoară Saturnus, au Neptunus, au Iupităr, pămîntul nostru doară-i o scîrbă! Nici cît să chiorăști un șoarece… Nu-i vorbă ghe mare, mă prostovane! E vorba cumu-i? Ionescu: Se-nvîrtește, dom’le. Profesorul (răstindu-se puternic, mama lui Ionescu se sperie): No, apoi? Dacă se învîrke, cumu-i? În trei colțuri, animale? Ionescu: Nu, dom’le! Profesorul: No, dar? Ionescu: Rotund. Profesorul: Vezi, așa, loază!“

S-ar zice, după dezvăluirile din presă, din ce în ce mai multe în ultima vreme, că dialogul profesor-elev nu s-a schimbat foarte mult față de vremurile în care Caragiale scria despre „Pedagogul de școală nouă“. Scenele înregistrate pe reportofonul ascuns prin ghiozdane, în care copiii sînt amenințați cu bătaia și jigniți, sînt amuțitoare. Și cred că ar trebui să-i pună pe gînduri pe toți cei implicați în educație.

Pe de o parte, limbajul folosit de dascăli este inadmisibil: în felul acesta nu poți vorbi nici măcar cu propriul copil, nici cu vecina, nici cu o prietenă, nici cu instalatorul care nu-și face treaba bine. Darămite cu elevul tău, într-o școală, în timp ce îți exerciți profesia de educator.

Pe de altă parte, metoda reportofonului ascuns în ghiozdan mi se pare și ea periculoasă și nu mai puțin umilitoare pentru educația din școli. Nu cred că se pot produce schimbări benefice în comportamentul dascălilor pornind de la teama de a nu fi înregistrat pe ascuns și deconspirat, cu metode de tristă amintire. Secvențele dezvăluite de presă ar trebui să nască întrebări și eforturi de a le răspunde.

Mă gîndesc, spre exemplu, că o primă întrebare ar fi: de ce este, totuși, așa de greu să întrerupi contractul de muncă al unui cadru didactic? Abuzul verbal este una dintre cele mai grave forme de așa‑zise „abateri disciplinare“ de care poate fi învinovățit un profesor. Misiunea lui este tocmai aceea de a revela și stimula ce este mai bun într-un copil. Să îți folosești profesia ca pe un ciomag pe care îl arăți amenințător ori de cîte ori un copil pe care îl ai în grijă nu se comportă ca la carte mi se pare cea mai gravă formă de neprofesionalism. 

Mai apoi, un astfel de caz scoate la iveală și alte tipuri de responsabilități: cele ale directorului de școală (răcnetele învățătoarei nu pot fi, sînt convinsă, un secret păstrat între pereții clasei), ale colegilor, ale consiliului de administrație, ale sindicatului.

O altă întrebare ar fi cît de întins este fenomenul abuzului verbal în instituțiile de învățămînt. Dacă sînt doar cîteva cazuri izolate, lucrurile s-ar putea rezolva cu niscaiva sancțiuni și cam atît. Dar dacă e vorba de zeci și sute de cazuri, atunci lucrurile se complică: este evident, nu pot fi dați afară din învățămînt sute sau mii de profesori fără ca asta să afecteze „sistemul“ și așa fisurat… Există servicii de consiliere pentru cadrele didactice? Există programe specializate de formare în psihologie? Există teste și examinări care să scoată în evidență lacune profesionale, dar și eventuale dezechilibre emoționale? Marile derapaje comportamentale ale cadrelor didactice atrag în vreun fel atenția școlilor care pregătesc profesori și învățători?

Imaginea învățămîntului românesc este din ce în ce mai dezolantă. Intervențiile miniştrilor Educației sau ale inspectoratelor peticesc doar, fără vreun succes, găurile enorme lăsate de lipsa reformei. Nu, nu e corect ca un limbaj agresiv, umilitor, să fie auzit într-o instituție de învățămînt. Dar nici breaking news-urile cu dascăli răstigniți pe micile ecrane nu sînt de folos nimănui.

Maria Iordănescu este psiholog.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.