Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 635 din 21-27 aprilie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

ȚINÎND CONT CĂ
RECHINII POSTESC ZILELE ASTEA,
PARCĂ NU PREA AȘ VREA SĂ FIU
ÎN LOCUL CELOR RESPONSABILI
CU DULCEAȚA DE PORTOCALE

● Un prieten mi-a recomandat un cabinet stomatologic numit Shark Dental. Pe net am citit păreri pozitive despre medicii de acolo, dar ținînd cont că rechinii pierd cam un dinte pe săptămînă, parcă nu prea aș vrea să fiu în locul pacienților dumnealor. (C. Ș.)

● O cofetărie arăbească, pe bulevardul Magheru din Capitală, le oferă creștinilor care postesc zilele astea baclava de post. Dacă era un banc, proprietarul ar fi fost evreu. (S. G.)

● „Primind din prima zi informaţii despre accidentul de la Cernobîl, membrii Biroului Politic au fost martorii unei atitudini incredibil de relaxate faţă de evenimente din partea celor responsabili. Am auzit din partea preşedintelui Academiei de Ştiinţe a URSS, A.P. Aleksandrov, o evaluare în termenii următori: «Nu e nimic grav, aşa ceva s-a mai întîmplat şi în reactoarele industriale şi totul s-a rezolvat. Ca să evităm radiaţiile, trebuie să bem, să mîncăm şi să dormim bine…» Încă nu ştiam ce se petrecuse de fapt: o explozie şi emisia în atmosferă a materialului radioactiv sau doar un incendiu. Situaţia era de aşa natură, încît în primele două zile nu am putut anunţa nimic oficial… Ca să spun drept, nu ne-am dat seama că se produsese o catastrofă de dimensiuni mondiale“, scrie Mihail Gorbaciov în memoriile sale. Marţi, 26 aprilie, se împlinesc 30 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. (M. C.)

● La Fortnum & Mason, în Londra, e un colţ alcătuit din mai multe rafturi cu dulceaţa de portocale preferată a ursuleţului Paddington. (I. P.)

DE-ACUM
CHIAR DEVINE COMPLICAT: 
ÎN LIPSA BALETULUI CLASIC,

CE FACEM CU PUMNII ÎN FIGURĂ?

● Puțină gramatică la botu’ calului: Doi cai / două iepe; de unde: doisprezece cai / douăsprezece iepe, și nu doisprezece iepe, senatoare, nicidecum doisprezece arestate. Atenție, însă! Un scaun… dar douăsprezece scaune… Eh, de-acum chiar devine complicat. Pentru moment, așadar, această minimă regulă mecanică (fără finețuri etimologice) ar fi de exersat înainte de intrarea în platou (parlamentar sau televizual): Unu-doi / unu-doi / Faceți toți / La fel ca noi! (R. M.)

● Care e legătura dintre Marian Munteanu şi balerinii Alina Cojocaru şi Johan Kobborg? Aparent, nici una. Doar că primul a reapărut pe scena politică românească, iar ceilalţi doi au dispărut de pe scena Operei din Bucureşti. Se poate spune şi că, în lipsa baletului clasic, asistăm acum la un clasic balet politic. PNL a pus în scenă o piesă dramatică. Poate că e vorba de două întîmplări disparate, fără vreo legătură cu ideologii sau trend-uri politice, sociale şi artistice. Sau poate că imnul „Deşteaptă-te, române“ îşi va dovedi din nou vigoarea şi actualitatea. (A. M.)

● Sloganul unei campanii publicitare pentru un șampon, „România fără mătreață“, m-a făcut să mă întreb: dar cu bubele din capul ei ce facem? (A. M. S.)

● În februarie, interlopul Sorin Palesică a lovit-o cu pumnii în figură pe Miruna Inel pînă ce fata şi-a pierdut cunoştinţa. La masa vecină se afla un jandarm montan, care n-a intervenit nici cînd acest individ a mai bătut cîţiva oameni. Toate acestea au fost filmate cu camera de supraveghere din localul respectiv. În cele din urmă, Sorin Palesică a fost arestat preventiv şi s-a ajuns în instanţă. Zilele trecute însă, Judecătoria Petroşani l-a eliberat, iar victimele trebuie să plătească acum cheltuielile judiciare. (M. C.)

CÎȚIVA PAȘI MAI LA VALE,
O INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ
SALVEAZĂ ÎNGERAȘII VESELI

● La intrarea unui dispensar dintr-un oraș ardelenesc erau afișate numele medicilor curanți: dl Puiu și dna Văcaru. Și nu era o clinică veterinară. Cîțiva pași mai la vale, într-o farmacie, vindea o tînără pe al cărei ecuson scria dna Ceapă. Am dedus că se făcuse ora mesei. (M. P.)

● Găsesc pe dailybusiness.ro următorul panseu: „Doctorii fac mai mulți bani decît instalatorii deoarece o intervenție chirurgicală pe cord deschis salvează mai multe vieți decît repararea toaletelor“. Temă pentru acasă: 1) aflați, prin regula de trei simplă, cîte vieți salvează repararea toaletelor și cîte („mai multe“) o operație pe cord deschis (adică pe un singur cord); 2) scrieți un eseu pe tema „Constipația poate fi fatală pentru jurnalismul online? Nevoia de toalete reparate“. (M. V.)

● În voiajul nostru de-a lungul și de-a latul țării, pe urmele numelor de firme, ne oprim (pentru patru săptămîni) la Brașov: Necesar SRL, Banca De Joburi SRL, Editura Dealul Melcilor SRL, Argument SRL, Extrem Aluminiu SA, Nature For Future SRL, Îngerașii Veseli SRL, Spectral SRL, Mister Rareș Food SRL, Exacta SRL, Pătratul Roșu SRL, Impactus SRL, Casa Zero Energie SRL, Non Art SRL, Zi De Vis SRL, Ottocento SRL, Agreabil Florcip SRL, Vertical Util SRL, T.S.B. Tăieri Speciale SRL, Lumea Necuvântătoarelor SRL, Simple Words SRL, Prăvălia De Net SRL, Automobile Othelo SRL, Epifania SRL, La Coco Bărbieru SRL, Prețul Zilei SRL, Șeminee Altfel SRL, Nichita Risc Minim SRL, Savoir Faire SRL, Agenția De Construcții Balanța SRL, Falnic SRL, Vultur Boys SRL, Modele Porți SRL, Pact SRL, Pizza Muzică Italiană SRL, Cartof Agrico SRL, Info Ștampile SRL. (D. S.)

Foto: M. Bănică

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.