Ce mai fac adolescenţii?

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

De cele mai multe ori, din rîndurile care descriu viața adolescenților țîșnesc mai degrabă clișee livrate de știrile de senzație ale ziarelor sau de studiile de psihologie: o generație cu zvîcuri de independență, veșnic nepregătită pentru bacalaureatul care vine prea repede, dependentă de gadget-uri și de visuri colorate de Internet, mereu în goană după senzațional și nonconformism, dar, adesea, mai bine informați și mai siguri pe ei decît generațiile mai vechi. Multora dintre cei care comentează viața tinerei generații le lipsește contactul direct cu ea, o privire neintermediată, din interior. Îi pot ajuta forumurile în care adolescenții dialoghează nestingheriți despre cîte în lună și în stele. Am descoperit de curînd un astfel de site, tpu.ro, pe care membrii săi postează întrebări, din cele mai diverse domenii (educație, sănătate, mediu înconjurător, reparații, cosmetică, iubire, sport etc.) și primesc răspunsuri. Unele mai bune, altele mai aproximative, după vîrsta și experiența respondenților. Tipurile de întrebări adresate comunității reliefează, după cum spuneam, un alt fel de portret: un adolescent candid, înduioșător, nesigur pe viitor, dar mai ales singur, pierdut într-o mare de chipuri necunoscute, gata să își lanseze în spațiul virtual cele mai intime şi mai dramatice probleme. 

Am să citez cîteva dintre ele (cu ortografia și punctuația autorilor).

„E posibil ca din cauză că, cînd eram mic pînă în 12 ani luam bătaie zilnic la școală, din cauza asta sînt eu așa pus pe bătaie? serios vorbesc, pe fiecare zi luam bătaie și nu făceam nimic rău! iar după de la 12 ani m-am apucat de bătăi și se mai iau cîțiva, cîteodată de mine dar îi rezolv dacă e ceva!“

„Hey Aș vrea și eu cîteva anime gen în care personajul principal este băiat și el are deja puteri și cînd luptă și chestii descoperă că este foarte puternic și nu îl poate distruge nimeni ceva gen. Aș vrea să mă uit la ceva dar nu știu ce sau ceva gen: saijaku muhai na bahamut ceva care să aibă și suspans și super puteri dar și puțin romance, harem. Vă rog ceva care să fie super. Mulțumesc mult!“

„Te rog ajută-mă!  Deci. Am 13 ani, 1, 72M înălțime și 56KG. Sînt natural slab. Vreau 4-6 pack și mușchi la picioare, mîini. Îmi poți spune ce să fac pe săptămînă și cînd să fac pauza? Ştiu că pătrățelele se fac în bucătărie, prin alimentație. Dar dacă eu sînt slab trebuie să măresc masa musculară. Spune-mi ce exerciții să fac, (de cîte ori, cîte serii) și cîte zile pe săptămînă. Te rog frumos să mă ajuți.“

„La 6-7 ani mama și cu mine ne-am mutat la bunicul. Aici a început totul, mă agresa verbal, la vîrsta aia nu așa de rău. Timpul a trecut acum am 14 ani. A devenit tot mai serios. E dement și e obsedat rău de tot de mine. Mereu zi de zi mă înjură. Cum mă trezesc și pînă și la masă mereu. Strigă la mine, urlă, iar eu înnebunesc și strig și eu la el. Si tot așa, jur că încerc să nu-l bag în seamă dar nu pot. Îți distruge toți nervii. Am început să fiu agitat tremur și sînt violent fizic cu cei din jurul meu doar din cauza lui. Cred că îmi pierd mințile. Vă dați seama la 14 ani ce viață am. Mi-aș dori să stau pe stradă decît cu el. Ce pot face? Mama nu mă ascultă. Zi de zi strigă, mă înjură, mă amenință că mă lovește. Eu nu pot lovi un om în vîrstă. Ce să fac? Îmi pierd mințile! Help!“

„Ce să mai vorbesc cu prietena mea? Deci e de parcă am rămas fără absolut nici un subiect, nici eu și nici ea nu știm despre ce să vorbim. Vreo idee?“

„Bună ziua, TPU. vă scriu această întrebare din cauza unei nelămuriri de proporții cosmice. Astăzi, mama mea a venit la mine și a spus: «Îți faci curat în cameră, de nu… nu mai primești mîncare de la mine». ce credeți? este corect ca un părinte să amenințe așa (de altele nici nu mai vorbesc). am nevoie de răspunsuri ample și satisfăcătoare. vreau să-i arăt mamei, poate înțelege ceva.“

„Hei TPU, am o întrebare, dar înainte vreau să citiți tot. Eu am avut probleme cu școala, nu am fost cuminte, făceam prostii și făceam și acasă, îmi supăram mereu părinții. Acum vreau să îi fac fericiți să uite și să nu îi mai supăr. Cum pot să îi fac fericiți sau să uite?“

Citind postările de mai sus, mă gîndesc dacă nu cumva generația noastră, adultă, este grăbită să observe mai curînd ce ne desparte de ei decît ce ne apropie: dar dacă e să fim sinceri, întrebările lor au fost și întrebările noastre, chiar dacă limbajul și mediul în care sînt lansate diferă.

P.S. Aș vrea să laud Asociația Telefonul Copiilor pentru implicarea în dialogurile de pe site ale adolescenților: fiecare strigăt de ajutor al acestora beneficiază de o reacție clară, concretă, despre ajutorul pe care îl pot primi gratuit din partea asociației.    

Maria Iordănescu este psiholog.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.