„Şcoala pierde din vedere exact dimensiunea ludică a literaturii“ - interviu cu Adina ROSETTI

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
„Şcoala pierde din vedere exact dimensiunea ludică a literaturii“   interviu cu Adina ROSETTI jpeg

Este autoarea romanului Deadline și a volumului  de povestiri De zece ori pe buze, dar și a unei cărți pentru copii, Domnişoara Poimîine şi joaca de-a Timpul. În curînd, Adina Rosetti va publica De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură… şi alte 10 întrebări fantastice, așa că am vorbit cu ea despre cărți și personaje, despre cum poți să-i convingi pe cei mici că literatura e cool și cu ce povești ai putea să îmblînzești un mic cititor. 

O să încep prin a vă întreba: ce le citiți copiilor dvs.?

Clarei i-am citit încă de la 6-8 luni, era extrem de receptivă şi eu, recunosc, aveam un chef nebun de redescoperit copilăria şi lecturile ei. Au fost nişte ani în care m-am reîndrăgostit, în timp ce i le citeam ei, de cărţi şi personaje precum Alice în Ţara Minunilor, Apolodor, Micul Prinţ, Habarnam, Ştie Tot, Dora Minodora şi Luna Betiluna. Nu citisem Harry Potter, aşa că am început să-l citesc cot la cot cu ea. La fel s-a întîmplat cu cărţile de Roald Dahl, un autor cu care nu luasem contact în copilăria mea. Cu Anton e un pic mai complicat pentru mine, atunci cînd trebuie să pătrund în universul băieţilor, care include maşinuţe numite Bucşă, mecanici de locomotivă şi controlori de tren. Însă toţi trei îl adorăm pe Maurice Sendak cu Where the wild things are și poveștile lui Eugen Ionescu pentru copii!

Cum v-ați apucat să scrieți literatură pentru copii?

Din întîmplare, nu a fost nimic programat. Îi povesteam Clarei, seara, la culcare, tot soiul de poveşti, aproape adormită (eu, nu ea!). Nu urmăream vreun fir narativ, doar ne amuzam sau încercam să‑i descîlcesc noţiuni mai abstracte – precum Timpul şi curgerea lui. M-am apucat să le pun într-o formă scrisă la sugestia Cristianei Radu, care voia să-şi încerce culorile și pensulele cu nişte poveşti contemporane. Aşa s-a născut Domnişoara Poimîine şi joaca de-a Timpul, o carte care stat destui ani în sertar pînă cînd a apărut, în 2014, la Curtea Veche Publishing.

În jurul nostru e o văicăreală continuă cum că cei mici nu mai au chef de literatură. E o exagerare? Sau pur şi simplu citesc altceva decît citeam noi la vîrsta lor? Concurenţa cu lumea virtuală, pusă la picioare printr-un simplu click, nu poate nimeni s-o neglijeze.

Într-adevăr, e o concurenţă greu de învins. Sînt obişnuiţi cu un ritm extrem de alert şi cu satisfacţii imediate, nu ştiu cum ar putea fi convinşi să reziste la pagini întregi de descrieri plicticoase (pînă şi noi, în anii ’80, în care oricum nu aveam altceva mai bun de făcut, mai săream cînd dădeam de multe pagini cu descrieri de natură…). Nu prea are sens să îi obligăm să ne urmeze lecturile de pe „vremea noastră“. Sînt la modă jurnale de puşti şi de puștoaice (nu mă dau în vînt după ele, dar cunosc mulți copii care așa au început să citească), fantasy-uri, romane grafice, autori contemporani care le vorbesc pe limba lor. Aşa că da, cred că mulţi dintre ei citesc, doar că altceva. Asta dacă ne raportăm la mediul urban şi la copiii din familii cu venituri medii, pentru că în cel rural, din păcate, situaţia se schimbă dramatic şi nu din vina copiilor…

Faceți ateliere de scriere creativă cu copii şi adolescenţi, cît de interesaţi sînt de zona asta? Ce fel de surprize aveți?

Este al treilea an de cînd ţin aceste ateliere la Academia Motanov, pentru copii cu vîrste între 10 şi 16 ani. În general, se înscriu copii care sînt deja interesaţi de cărţi, de lectură şi de scris. Am avut copii extrem de talentaţi, care iubesc poveştile şi care îşi doresc, fără să fie împinşi de la spate, să se dezvolte în direcţia asta. Cea mai mare surpriză a fost cît de multe am învăţat eu de la aceşti copii! Am avut la curs copii de 10 ani care fac homeschooling şi scriu extrem de cool în engleză, direct pe laptop, şi care m-au învăţat cum să folosesc Google Drive. La început, nu credeam nici eu că se poate scrie pe loc, avînd o temă dată… Mie mi-ar fi foarte greu să fac asta. Dar copiii mi-au arătat că se poate, că poţi să-ţi chemi creativitatea şi să te joci cu ea şi să o laşi să te ducă unde vrea ea. O întîmplare amuzantă: la unul dintre cursuri toţi copiii voiau să‑şi cumpere Şotron de Julio Cortázar pentru că le povestisem despre tehnica narativă fragmentară şi li se părea foarte tare! De-abia i-am oprit…

Mi se pare că şcoala le cere elevilor tot felul de lucruri, dar nu-şi propune să-i antreneze să devină nişte cititori de cursa lungă. Ce şi cum se poate schimba în obişnuinţele de lectură ale copiilor?

Cel mai trist este că le ucide din faşă orice apropiere de poezie. Copiii care vin la curs, deşi iubesc lectura, declară că urăsc poezia. Dar, după ce ne jucăm de-a colajele Dada, după ce le citesc poeziile despre Shrek ale lui Foarţă sau le arăt cartea de poeme a lui Tim Burton, cu desenele lui, cu toţii exclamă încîntaţi: „Wow! Asta e poezie?“ Cred că şcoala pierde din vedere exact dimensiunea ludică a literaturii. Ar fi frumos să existe ore de lectură pur şi simplu, urmate de exerciţii jucăuşe care să pornească de la texte, în loc de clasica cerinţă „Scoateţi figurile de stil şi comentaţi-le“. Poate prezenţa autorilor în carne şi oase în şcoli ar fi o idee bună pentru a-i apropia pe cei mici de cărţi.

Cărţile pentru copii au nevoie şi de o grafică atractivă. Întîlnirile dintre ilustrator şi scriitor sînt importante. Cum a fost la Domnişoara Poimîine?

Desenele şi grafica sînt esenţiale – ele îi fac pe părinţi să aleagă cartea din raft, iar pe copii să îndrăgească un personaj sau o poveste anume. Domnişoara Poimîine n-ar fi fost nimic fără desenele Cristianei Radu, care completează minunat povestea, o îmbogăţesc cu detalii şi sensuri noi. Noi sîntem şi prietene şi vorbim cumva aceeaşi limbă în ceea ce priveşte poveştile, aşa că totul a mers foarte natural. Mă bucur că au început să apară şi la noi cărţi frumoase, făcute cu grijă pentru aspectul vizual şi care stimulează imaginaţia copiilor.

Textul dvs. a devenit şi spectacol de teatru pentru cei mici. Să ai parte de aşa un public mi se pare un privilegiu. Şi o probă de foc pentru un autor. Ce gen de reacţii au avut copiii?

Spectacolul de teatru al trupei Momolino după Domnişoara Poimîine a fost o experienţă minunată! Aproape că mi-aş dori să rescriu cartea, cu replicile din piesă. Nu am fost implicată deloc în partea dramaturgică – am spus de la început că nu mă pricep şi mi-ar fi greu să-mi transform propria poveste. De dramaturgie s‑a ocupat actriţa Antoaneta Zaharia, care a semnat şi regia. Copiii probabil că sînt cel mai dificil, dar şi cel mai cald public, pentru că reacţionează pe loc. Vorbesc cu personajele, se implică, încearcă să intervină în fel şi chip, așa că nici un spectacol nu seamănă cu altul. Mi-a rămas în minte un băieţel care, atunci cînd Domnişoara Poimîine a apărut pe scenă şi a întrebat: „Copii, voi ştiţi cine sînt eu?“, a răspuns foarte precis: „Da, doamna de engleză!“

Există reguli în cărţile pentru copii? Ce poţi să faci şi ce nu?

Nu cred că există prea multe, frumuseţea este tocmai că nu există reguli, co­piii se dau în vînt după absurd, după suprarealism, îi amuză teribil lucrurile astea. Eu am cumva aceeaşi regulă, pe care o „simt“ şi cînd vine vorba de literatura pentru adulţi: fără intenţii moralizatoare, fără tezisme, fără mesaje prea evidente. Cred că o poveste puternică şi bine spusă, dacă se poate şi cu umor, este suficientă pentru ca fiecare să decripteze o mulţime de lucruri de acolo. Fără a ignora rolul educativ şi formator al poveştilor, în general, mie nu-mi plac cele făcute doar pentru a preda o morală.

Cu ce carte ați îmblînzi un copil căruia nu i s-a citit şi nu are această deprindere şi care vrea să se uite uite doar la filme?

Cu Clara am avut o regulă: întîi citim cartea, apoi vedem filmul. Aşa am procedat cu primele trei volume din Harry Potter şi a funcţionat. Cred că pe la 10 ani, o poveste de Roald Dahl cucereşte orice copil… Matilda, Uriaşul cel prietenos sau Charlie şi fabrica de ciocolată au umor, o poveste care se citeşte cu sufletul la gură şi o anumită subtilitate pe care o are literatura bună. Sau poate ar fi util de încercat o abordare personalizată, în funcţie de preferinţele, temperamentul, hobby-urile copilului… Pot să spun cu mîndrie că am convins doi băieţi că poezia e ceva mişto, după ce le-am dat să citească Reciclopedia lui Florin Bican.

O să mai scrieți pentru copii?

Da, chiar urmează să apară, la începutul lui mai, următoarea carte pentru copii. Se numeşte De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură… şi alte 10 întrebări fantastice şi este ilustrată tot de Cristiana Radu. Am luat personaje din basmele clasice româneşti (şi nu numai) şi le-am adus în lumea în care trăiesc copiii de astăzi. Sînt 11 povestioare, în proză presărată cu versuri. N-am crezut că aş putea scrie versuri, aşa că am mari emoţii.

a consemnat Ana Maria SANDU

Foto 1: B. Nemethi, 2: imagine din spectacolul Domnişoara Poimîine

„Şcoala pierde din vedere exact dimensiunea ludică a literaturii“   interviu cu Adina ROSETTI jpeg
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

Scriitorii despre București: Lecturi și discuții în grădina Casei Filipescu-Cesianu
Scriitorii despre București: Lecturi și discuții în grădina Casei Filipescu-Cesianu
În seria întâlnirilor culturale, derulate sub genericul „Deznodământul nu contează”, va avea loc un maraton de lectură dedicat Bucureștiului, informează un comunicat al Muzeului Municipiului București.
politist rochie turcescu jpg
După profesorul în fustă mini la cursuri, apare și polițistul în rochie la secție
După câteva zile în care rețelele sociale au vuit la adresa profesorului Andrei Nae care a venit la cursuri îmbrăcat în fustă
Banner Brigitte Pastramă
Prințul William  foto   Profimedia jpg
Care este salariul anual al Prințului William. Suma uimitoare primită în primul său an ca Duce de Cornwall
Fiul cel mare al Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii a încasat nu mai puţin de 30 de milioane de dolari, brut, anul trecut.
George Simion este scos din sediul Parchetului de jandarmi  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (2) jpg
Plângere penală pe numele lui George Simion. Reacția președintelui Autorității Electorale Permanente la planul AUR cu apartamentele ieftine VIDEO
Toni Greblă, liderul Autorității Electorale Permanente, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că instituția la cârma căreia se află a fost înștiințată cu privire la contractele parafate de președintele AUR, George Simion, care s-a angajat să le dea românilor locuințe la 35.000 de euro.
Poliţia Română foto Poliţia Română
Imagini de coșmar la Agigea. O femeie și-a ucis concubinul pe marginea șoselei către sudul litoralului
O femeie şi-a omorât concubinul, într-un conflict spontan, în timp ce se aflau pe marginea drumului naţional DN 39. Polițiștii au reținut-o, urmând ca în cursul zilei de joi să fie prezentată instanței cu propunere de arestare preventivă.
Koljic facebook jpg
Președintele Ciprului Nikos Christodoulides la deschiderea expoziției de artefacte jefuite Sursă Biroul de presă Președinția Ciprului
De la contrabandiști, la muzee. Saga comorilor milenare ale Ciprului. Înapoi acasă după jumătate de secol
La împlinirea a 50 de ani de la evenimentele tragice din 1974 care au dus la diviziunea continuă între comunitățile etnice grecești și turce, Cipru a expus artefacte, dintre care unele vechi de mii de ani, returnate, după ce un comerciant de antichități le-a jefuit din națiunea insulară.
plaja pixabay1 jpg
O româncă a descoperit destinația de pe litoral unde cazarea costă doar 35 de lei pe noapte: „Pare ireal? În România, da”
Deși pare ireal, există o destinație turistică, unde cazarea costă doar 35 de lei pe noapte, iar condițiile sunt extrem de decente. Vestea a fost răspândită de o româncă aflată la studii peste hotare.
image
George Restivan o desființează pe Adriana Bahmuțeanu: „Am făcut ceea ce orice tată ar face pentru a-și salva fiul / Adriana a vrut să scape de Mara Bănică”
Adriana Bahmuțeanu a anunțat că s-a despărțit de soțul ei, George Restivan, care deja se află în Statele Unite. Prezentatoarea TV nu a enunțat adevăratul motiv al separării, ci a dat vina pe distanță. George, pe de altă parte, susține că exista multă tensiune în familia lor și că a fugit din țară ca să-și salveze fiul, pe Blake.
image
Lux la superlativ: Plaje unde tarifele pentru șezlonguri depășesc Mamaia. Prețurile sunt astronomice
În căutarea unei vacanțe de lux pe plajele lumii? Atunci, pregătește-te să scoți din buzunar sume considerabile pentru a te bucura de soare și mare.
image
„Betty cea urâtă” s-a întors tumultos pe micul ecran. Cum arată acum, la 51 de ani, actrița Ana María Orozco
„Betty cea urâtă” a unul dintre cele mai urmărite telenovele din Columbia, însă cu un succes la nivel internațional. Serialul a fost urmărit cu intensitate în perioada 1999-2001 datorită carismei pe care Ana María Orozco a avut-o în pelicula columbiană, unde, la fel ca în Cenușăreasa, s-a transformat într-o superbă femeie pe care nimeni nu a mai recunoscut-o. Betty purta ochelari, era timidă și purta ținute banale, însă transformarea ei a șocat toată audiența.