„Şcoala pierde din vedere exact dimensiunea ludică a literaturii“ - interviu cu Adina ROSETTI

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
„Şcoala pierde din vedere exact dimensiunea ludică a literaturii“   interviu cu Adina ROSETTI jpeg

Este autoarea romanului Deadline și a volumului  de povestiri De zece ori pe buze, dar și a unei cărți pentru copii, Domnişoara Poimîine şi joaca de-a Timpul. În curînd, Adina Rosetti va publica De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură… şi alte 10 întrebări fantastice, așa că am vorbit cu ea despre cărți și personaje, despre cum poți să-i convingi pe cei mici că literatura e cool și cu ce povești ai putea să îmblînzești un mic cititor. 

O să încep prin a vă întreba: ce le citiți copiilor dvs.?

Clarei i-am citit încă de la 6-8 luni, era extrem de receptivă şi eu, recunosc, aveam un chef nebun de redescoperit copilăria şi lecturile ei. Au fost nişte ani în care m-am reîndrăgostit, în timp ce i le citeam ei, de cărţi şi personaje precum Alice în Ţara Minunilor, Apolodor, Micul Prinţ, Habarnam, Ştie Tot, Dora Minodora şi Luna Betiluna. Nu citisem Harry Potter, aşa că am început să-l citesc cot la cot cu ea. La fel s-a întîmplat cu cărţile de Roald Dahl, un autor cu care nu luasem contact în copilăria mea. Cu Anton e un pic mai complicat pentru mine, atunci cînd trebuie să pătrund în universul băieţilor, care include maşinuţe numite Bucşă, mecanici de locomotivă şi controlori de tren. Însă toţi trei îl adorăm pe Maurice Sendak cu Where the wild things are și poveștile lui Eugen Ionescu pentru copii!

Cum v-ați apucat să scrieți literatură pentru copii?

Din întîmplare, nu a fost nimic programat. Îi povesteam Clarei, seara, la culcare, tot soiul de poveşti, aproape adormită (eu, nu ea!). Nu urmăream vreun fir narativ, doar ne amuzam sau încercam să‑i descîlcesc noţiuni mai abstracte – precum Timpul şi curgerea lui. M-am apucat să le pun într-o formă scrisă la sugestia Cristianei Radu, care voia să-şi încerce culorile și pensulele cu nişte poveşti contemporane. Aşa s-a născut Domnişoara Poimîine şi joaca de-a Timpul, o carte care stat destui ani în sertar pînă cînd a apărut, în 2014, la Curtea Veche Publishing.

În jurul nostru e o văicăreală continuă cum că cei mici nu mai au chef de literatură. E o exagerare? Sau pur şi simplu citesc altceva decît citeam noi la vîrsta lor? Concurenţa cu lumea virtuală, pusă la picioare printr-un simplu click, nu poate nimeni s-o neglijeze.

Într-adevăr, e o concurenţă greu de învins. Sînt obişnuiţi cu un ritm extrem de alert şi cu satisfacţii imediate, nu ştiu cum ar putea fi convinşi să reziste la pagini întregi de descrieri plicticoase (pînă şi noi, în anii ’80, în care oricum nu aveam altceva mai bun de făcut, mai săream cînd dădeam de multe pagini cu descrieri de natură…). Nu prea are sens să îi obligăm să ne urmeze lecturile de pe „vremea noastră“. Sînt la modă jurnale de puşti şi de puștoaice (nu mă dau în vînt după ele, dar cunosc mulți copii care așa au început să citească), fantasy-uri, romane grafice, autori contemporani care le vorbesc pe limba lor. Aşa că da, cred că mulţi dintre ei citesc, doar că altceva. Asta dacă ne raportăm la mediul urban şi la copiii din familii cu venituri medii, pentru că în cel rural, din păcate, situaţia se schimbă dramatic şi nu din vina copiilor…

Faceți ateliere de scriere creativă cu copii şi adolescenţi, cît de interesaţi sînt de zona asta? Ce fel de surprize aveți?

Este al treilea an de cînd ţin aceste ateliere la Academia Motanov, pentru copii cu vîrste între 10 şi 16 ani. În general, se înscriu copii care sînt deja interesaţi de cărţi, de lectură şi de scris. Am avut copii extrem de talentaţi, care iubesc poveştile şi care îşi doresc, fără să fie împinşi de la spate, să se dezvolte în direcţia asta. Cea mai mare surpriză a fost cît de multe am învăţat eu de la aceşti copii! Am avut la curs copii de 10 ani care fac homeschooling şi scriu extrem de cool în engleză, direct pe laptop, şi care m-au învăţat cum să folosesc Google Drive. La început, nu credeam nici eu că se poate scrie pe loc, avînd o temă dată… Mie mi-ar fi foarte greu să fac asta. Dar copiii mi-au arătat că se poate, că poţi să-ţi chemi creativitatea şi să te joci cu ea şi să o laşi să te ducă unde vrea ea. O întîmplare amuzantă: la unul dintre cursuri toţi copiii voiau să‑şi cumpere Şotron de Julio Cortázar pentru că le povestisem despre tehnica narativă fragmentară şi li se părea foarte tare! De-abia i-am oprit…

Mi se pare că şcoala le cere elevilor tot felul de lucruri, dar nu-şi propune să-i antreneze să devină nişte cititori de cursa lungă. Ce şi cum se poate schimba în obişnuinţele de lectură ale copiilor?

Cel mai trist este că le ucide din faşă orice apropiere de poezie. Copiii care vin la curs, deşi iubesc lectura, declară că urăsc poezia. Dar, după ce ne jucăm de-a colajele Dada, după ce le citesc poeziile despre Shrek ale lui Foarţă sau le arăt cartea de poeme a lui Tim Burton, cu desenele lui, cu toţii exclamă încîntaţi: „Wow! Asta e poezie?“ Cred că şcoala pierde din vedere exact dimensiunea ludică a literaturii. Ar fi frumos să existe ore de lectură pur şi simplu, urmate de exerciţii jucăuşe care să pornească de la texte, în loc de clasica cerinţă „Scoateţi figurile de stil şi comentaţi-le“. Poate prezenţa autorilor în carne şi oase în şcoli ar fi o idee bună pentru a-i apropia pe cei mici de cărţi.

Cărţile pentru copii au nevoie şi de o grafică atractivă. Întîlnirile dintre ilustrator şi scriitor sînt importante. Cum a fost la Domnişoara Poimîine?

Desenele şi grafica sînt esenţiale – ele îi fac pe părinţi să aleagă cartea din raft, iar pe copii să îndrăgească un personaj sau o poveste anume. Domnişoara Poimîine n-ar fi fost nimic fără desenele Cristianei Radu, care completează minunat povestea, o îmbogăţesc cu detalii şi sensuri noi. Noi sîntem şi prietene şi vorbim cumva aceeaşi limbă în ceea ce priveşte poveştile, aşa că totul a mers foarte natural. Mă bucur că au început să apară şi la noi cărţi frumoase, făcute cu grijă pentru aspectul vizual şi care stimulează imaginaţia copiilor.

Textul dvs. a devenit şi spectacol de teatru pentru cei mici. Să ai parte de aşa un public mi se pare un privilegiu. Şi o probă de foc pentru un autor. Ce gen de reacţii au avut copiii?

Spectacolul de teatru al trupei Momolino după Domnişoara Poimîine a fost o experienţă minunată! Aproape că mi-aş dori să rescriu cartea, cu replicile din piesă. Nu am fost implicată deloc în partea dramaturgică – am spus de la început că nu mă pricep şi mi-ar fi greu să-mi transform propria poveste. De dramaturgie s‑a ocupat actriţa Antoaneta Zaharia, care a semnat şi regia. Copiii probabil că sînt cel mai dificil, dar şi cel mai cald public, pentru că reacţionează pe loc. Vorbesc cu personajele, se implică, încearcă să intervină în fel şi chip, așa că nici un spectacol nu seamănă cu altul. Mi-a rămas în minte un băieţel care, atunci cînd Domnişoara Poimîine a apărut pe scenă şi a întrebat: „Copii, voi ştiţi cine sînt eu?“, a răspuns foarte precis: „Da, doamna de engleză!“

Există reguli în cărţile pentru copii? Ce poţi să faci şi ce nu?

Nu cred că există prea multe, frumuseţea este tocmai că nu există reguli, co­piii se dau în vînt după absurd, după suprarealism, îi amuză teribil lucrurile astea. Eu am cumva aceeaşi regulă, pe care o „simt“ şi cînd vine vorba de literatura pentru adulţi: fără intenţii moralizatoare, fără tezisme, fără mesaje prea evidente. Cred că o poveste puternică şi bine spusă, dacă se poate şi cu umor, este suficientă pentru ca fiecare să decripteze o mulţime de lucruri de acolo. Fără a ignora rolul educativ şi formator al poveştilor, în general, mie nu-mi plac cele făcute doar pentru a preda o morală.

Cu ce carte ați îmblînzi un copil căruia nu i s-a citit şi nu are această deprindere şi care vrea să se uite uite doar la filme?

Cu Clara am avut o regulă: întîi citim cartea, apoi vedem filmul. Aşa am procedat cu primele trei volume din Harry Potter şi a funcţionat. Cred că pe la 10 ani, o poveste de Roald Dahl cucereşte orice copil… Matilda, Uriaşul cel prietenos sau Charlie şi fabrica de ciocolată au umor, o poveste care se citeşte cu sufletul la gură şi o anumită subtilitate pe care o are literatura bună. Sau poate ar fi util de încercat o abordare personalizată, în funcţie de preferinţele, temperamentul, hobby-urile copilului… Pot să spun cu mîndrie că am convins doi băieţi că poezia e ceva mişto, după ce le-am dat să citească Reciclopedia lui Florin Bican.

O să mai scrieți pentru copii?

Da, chiar urmează să apară, la începutul lui mai, următoarea carte pentru copii. Se numeşte De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură… şi alte 10 întrebări fantastice şi este ilustrată tot de Cristiana Radu. Am luat personaje din basmele clasice româneşti (şi nu numai) şi le-am adus în lumea în care trăiesc copiii de astăzi. Sînt 11 povestioare, în proză presărată cu versuri. N-am crezut că aş putea scrie versuri, aşa că am mari emoţii.

a consemnat Ana Maria SANDU

Foto 1: B. Nemethi, 2: imagine din spectacolul Domnişoara Poimîine

„Şcoala pierde din vedere exact dimensiunea ludică a literaturii“   interviu cu Adina ROSETTI jpeg
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.