Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 633 din 7-13 aprilie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU ERA VORBA
CĂ VINE URSU’ ÎN BAZA DE DATE
ȘI CÎNTĂ MAI PUTERNIC?

● Eu înțeleg „filozofia“ asta cu dreptul consumatorului de a fi informat. Dar uneori se sare peste cal și călăreț. Mi-am cumpărat o unealtă și am găsit în cutie 8 (opt) broșuri de cîte 80 (optzeci) de pagini fiecare cuprinzînd modul de întrebuințare, în 24 de limbi. În total, vreo 800 de grame de hîrtie consumată degeaba (căci pentru mine, consumator român, erau suficiente cele 24 de pagini în română). Nu era vorba că nu mai tăiem copacii aiurea și că salvăm planeta? (M. V.)

● O reclamă la Military Shop exclamă: „Vine ursu’… scoate sprayul!“ Înțelegeți ce vreți. (M. P.)

● James Meyers, din orăşelul Concord, Carolina de Nord, a fost tras pe dreapta de o patrulă de Poliţie pentru că avea un far spart. După ce poliţiştii l-au căutat pe şofer în baza de date au descoperit un mandat de arestare pe numele lui. Se pare că omul, în urmă cu 14 ani, uitase să returneze o videocasetă închiriată de la un mic magazin ce aparţinea unei familii. Între timp, acel magazin de închirieri s-a închis, videocasetele au devenit piese de muzeu, dar James Meyers tot trebuie să se prezinte la tribunal. A, poate vreţi să aflaţi ce film închiriase: Freddy Got Fingered. Are un rating de 4,5 pe imdb.com. (M. C.)

● În primăvara asta, Bucureștiul e tot mai mult al păsărilor: sînt peste tot, prin pomi, piețe, stații, înșirate pe sîrmele de telegraf. Și cîntă ca nebunele, fie că sînt mierle, vrăbii, guguștiuci sau chiar ciori, cu croncănitul lor cu tot. Într-o zi, deasupra stației lui 313 de pe bulevardul Corneliu Coposu, doi porumbei se sărutau ca-n filmele lui Disney. (I. P.)

● Specialiştii în iluminat susţin că există o legătură directă între poluarea luminoasă şi apariţia cancerului la sîn. Potrivit acestora, cu cît un oraş este mai puternic iluminat noaptea, cu atît locuitorii lui sînt mai expuşi. Oare specialiștii în borduri ce zic? (A. P.)

PENTRU CE V-AU ADUS,
DUPĂ DESFACERE, PE SPAȚIUL VERDE? PENTRU A IMPRIMA
O CULOARE MAI VIE SECTORULUI?

● Cheloo, membru al trupei hip-hop Paraziții, a fost audiat de curînd într-un dosar de trafic de droguri și consum de canabis, alături de alți 90 de tineri. Întrebat de un reporter: „Pentru ce v-au adus aici? De ce sînteţi adus aici?“, Cheloo a răspuns: „La plimbare!“. Replica asta ar fi putut să fie din Polițist, adjectiv al lui Porumboiu. Apropo, la DIICOT s-o fi făcut vreo vizionare cu filmul ăsta? (A. M. S.)

● O companie americană a lansat sticla inteligentă de vin care permite ca băutura din recipient să își păstreze proprietățile pînă la 30 de zile după desfacere, grație unei tehnologii care evită contactul cu oxigenul din aer. Sticla poate fi precomandată pentru suma de 179 de dolari. Și acum, vestea proastă: sticla este goală. (A. P.)

● Poveşti de dragoste urbane: dacă vă plimbaţi pe digul de la Lacul Morii, o să vedeţi mai multe mesaje scrise pe jos. Printre ele, două cu aceeaşi vopsea portocalie: „Te iubesc, Maria“ şi „Vaco“. Deşi ar putea fi la fel de bine „Vaco“ şi abia apoi „Te iubesc, Maria“ – nu mi dau seama în ce ordine s-or fi întîmplat. Tot în zona Lacului Morii, dacă mergeţi înspre insulă, o să descoperiţi o parte din fauna bucureşteană: roiuri de ţînţari în aer, raţe şi pescăruşi pe lac, iar pe spaţiul verde de la capătul blocurilor – o vacă bălţată (da, o vacă, o fi cea din povestea de dinainte?) şi un viţel. (C. Ş.)

● În Italia, Poliția a confiscat peste 80.000 de tone de măsline vopsite, comercianții folosind sulfat de cupru pentru a imprima o culoare mai vie măslinelor. Să umbli cu măslina vopsită poate deveni de-acum o nouă interpretare a plimbării cu cioara românească. (S. G.)

● Cei de la Funky Citizens au descoperit că Primăria sectorului 4 vrea să ridice Memorialul Colectiv (o placă înconjurată de copăcei pentru care nu există aviz) în Parcul Lumea Copiilor, pentru suma de aproape 80.000 de euro, fără licitație, încredinţînd lucrarea direct către Euroconstruct Group, o firmă cu o cifră de afaceri de 7000 de lei și avînd un singur angajat. Firma asta fantomă a fost fondată de candidatul UNPR la Primăria Oltenița, Aurel Bira. (M. C.)

A FOST UN FEL DE FAULT,
MĂICUȚA S-A FOLOSIT
DE CUNOȘTINȚE VASTE
ȘI A DĂRÎMAT GUNOIUL

● Corey Lewandowski, managerul campaniei electorale a lui Donald Trump, a fost arestat de Poliţia din Florida și acuzat că ar fi bruscat o reporteriţă în timpul unei manifestări din campanie. Managerul ar fi apucat-o de mînă pe reporteriţă, provocîndu-i vînătăi. A fost un fel de fault, ca la handbal (de 9 metri, nu de 7), în timp ce jurnalista încerca să-i pună o întrebare lui Trump. Noi, românii, cred că am avea de făcut cîteva remarci. Una: nu era vorba de preşedinte şi nici măcar de candidatul la preşedinţie. A doua: omul n-a făcut-o „măi, animalule“ şi nici „ţigancă împuţită“. A treia: nici nu s-a gîndit să-i ia telefonul. A patra: individul chiar a fost arestat. Nu ştiu însă dacă noi mai avem mult pînă să ajungem din urmă America sau viceversa. (A. M.)

● Patru persoane au fost audiate, la IPJ Prahova, într-un caz de înşelăciune. Una dintre ele e acuzată că se prezenta drept măicuţă tămăduitoare şi încasa bani pentru servicii. Prejudiciul se ridică la 115.000 de lei, transmite Mediafax. Dacă măicuța e tămăduitoare de-adevăratelea, ar trebui să facă ceva: doar o minune o mai scapă de pedeapsă. Pe de altă parte, n-ar strica să apară o măicuţă tămăduitoare care să-i lecuiască de prostie pe toţi cei care încă mai cred în baliverne dintr-astea. (M. M.)

● O companie de demolări s-a folosit de Google Maps şi a dărîmat casa greşită. (M. C.)

● Nu mai merge să știi cîte puțin din toate, acum se cer cunoștințe vaste în domenii înguste. Ca în Libertatea de vineri, 24 martie 2016, unde (la mica publicitate) o firmă angajează „personal calificat pentru: șom, calțieră, staifat, scămoșat“. (D. S.)

● La Spitalul „Prof. dr. C.C. Iliescu“ din Fundeni, la etajul 5, din trei lifturi nu funcţionează decît cel în care domneşte doamna liftieră. O pacientă bătrînă care abia se ţine pe picioare şi o doamnă care se ocupă de curăţenie aşteaptă împreună. Vine liftul. Liftiera, așezată pe un scaun din epoca anterioară, cu o voce groasă, impunătoare, hotărîtă şi de necontrazis: „Băgaţi gunoiul! Doamna să stea, că ăsta nu e liftul bufetului!“. Pe lift e lipit afişul de mai jos. (A. D.)

Foto: A. Damian

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic