Oamenii frumoşi, prietenoşi şi invizibili ai Belarusului - interviu cu Jadwiga BRONTE

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Oamenii frumoşi, prietenoşi şi invizibili ai Belarusului   interviu cu Jadwiga BRONTE jpeg

Pe 26 aprilie s-au împlinit 30 de ani de la explozia reactorului 4 al Centralei de la Cernobîl, care a provocat cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie. Fotografa Jadwiga Bronte a realizat un proiect fotografic, „Oamenii invizibili ai Belarusului“ (www.jadwigabronte.com), în care i-a fotografiat pe cei care trăiesc în instituţiile de stat numite „internate“, un fel de aziluri/orfelinate/ospicii, în care cîteva mii de bieloruşi cu dizabilități fizice și/sau mentale au fost lăsați de familiile lor în grija statului la scurt timp după naştere.

Cum ați aflat de existența acestor oameni?

M-am născut în Polonia, un stat satelit al URSS-ului în momentul în care a avut loc dezastrul de la Cernobîl. Aveam doar cîteva săptămîni cînd mi s-a administrat Lugol, mie și altor 18,5 milioane de polonezi, majoritatea copii. Soluția numită Lugol era folosită pentru a neutraliza iodina radioactivă.

M-am decis să merg în Belarus pentru a documenta viața copiilor neglijați și abandonați, a celor născuți cu deficiențe mentale și psihice în urma contaminării masive de după explozia reactorului, cumva din compasiune și solidaritate față de cei mai puțin norocoși din generația mea. Aflasem despre aceste centre dintr‑un foarte frumos eseu fotografic realizat de Paul Fusco, intitulat „Moștenirea Cernobîlului“, care a vizitat instituții similare acum mulți ani.

Prin ce e diferit proiectul dvs. de cel al lui Paul Fusco?

Mai întîi, din punct de vedere fotografic, folosim tehnici foarte diferite. Apoi, felurile în care am decis să reprezentăm oamenii în fotografiile noastre sînt, din nou, complet diferite. În proiectul meu, „Oamenii invizibili ai Belarusului“, am încercat să-i arăt pe rezidenți ca pe niște oameni frumoși și puternici, cu care am colaborat din plin la crearea propriilor portrete.

Chiar așa, cum ați lucrat cu ei?

Ușor. A fost chiar extraordinar să-i fotografiez pe acești rezidenți ai internatelor. Sînt oameni frumoși, foarte prietenoși și pozitivi. Am petrecut mult timp cu ei și m-am implicat în diverse activități alături de ei.

Ce fel de activități?

Asta depindea de vîrstă și de cît de severe erau dizabilitățile lor. Putea fi vorba de a lucra grădina din spate, dar și de jocuri cu mingea și cu baloanele, de desenat și colorat. Unora dintre fetele mai mari le plăcea să se machieze și să-și facă unghiile. Pe cei mici obișnuiam să-i plimb purtîndu-i în cîrcă, cîntîndu-le sau pur și simplu vorbind cu ei.

Cît timp ați petrecut alături de ei?

Am vizitat un număr mare de internate. În unele dintre acestea am stat mai multe zile, în altele doar cîte o singură zi. Oricum, celor mai mulți dintre ei le-a plăcut să se lase fotografiați.

Doar pentru că li se părea amuzant sau și pentru că înțelegeau ce anume faceți?

Nu, nu știau exact ce anume caut eu acolo și despre ce proiect era vorba. Le plăcea să fie fotografiați mai întîi pentru că le plăcea atenția pe care le-o acordam. Îi făcea să se simtă speciali, aleși. Se amuzau teribil să se vadă pe ecranul camerei de fotografiat, să se vadă pe ei, dar să-i vadă și pe prietenii lor.

Le-ați trimis fotografii printate?

Încă nu, dar le-am printat și le voi duce personal, pentru că intenționez să-i vizitez în curînd.

Cum trăiesc ei acolo? Cu ce-și ocupă zilele?

Starea instituțiilor este departe de ceea ce există în Europa de Vest. Internatele sînt adesea supraaglomerate și le lipsesc multe. Nu sînt prea multe de făcut în afara privitului la televizor sau a plimbării prin împrejurimi. Din ce cunosc, o mulțime de ONG-uri din toată lumea organizează vacanțe de vară pentru acești rezidenți și le aduc voluntari în fiecare an pentru a petrece timp cu ei.

Cu ce temeri v-ați dus prima dată acolo?

Din moment ce zone întregi din Belarus încă sînt contaminate radioactiv, am fost îngrijorată știind că voi petrece un timp acolo. Dar m-am ținut departe de acele zone, am evitat să mănînc alimente proaspete și am băut numai apă îmbuteliată. Cum eu sînt vegetariană, n-am consumat oricum nici un fel de carne, nici măcar pește. Pentru unii, toate aceste lucruri pot fi prea mult, dar eu am preferat să nu-mi risc sănătatea.

Spuneți-ne cîte ceva despre dvs. ca artist: este fotografia un hobby, o meserie sau o artă?

S-au împlinit deja zece ani de cînd sînt fotograf freelance. De cele mai multe ori lucrez la propriile mele proiecte. Să fii fotograf documentator sau fotojurnalist este un stil de viață, trăiești într-o poveste și asta îți ocupă foarte mult timp. Să faci fotografii poate fi un hobby, dar nu e cazul fotojurnalismului.

a consemnat Marius CHIVU

Foto: J. Bronte, www.jadwigabronte.com

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Supermarket  Sursa Freepik jpg
Paradox: Români cumpără mai multe produse premium decât alți europeni, dar caută promoții la alimente
Comportamentul consumatorilor europeni va determina operatorii din industria alimentară să facă schimbări de strategie, dat fiind că aproape jumătate dintre cetățeni sunt foarte atenți la prețuri, dorindu-și să economisească.
Demisie concediere FOTO Shutterstock jpg
Ce drepturi au angajații care sunt concediați ilegal. Pot obține despăgubiri frumoase
Angajații care se confruntă cu o concediere considerată ilegală de instanță pot beneficia de compensații semnificative. Legea oferă salariaților români mai multe căi de protecție împotriva abuzurilor.
Continente- harta lumii FOTO 123 RF
„Incertitudine deliberată”: Tarifele lui Trump, un prim pas strategic într-o serie de negocieri
Tarifele dure impuse și apoi retrase din administrația Trump pot reprezenta un prim pas strategic într-o serie de negocieri fragmentate, evidențiind un nou climat de „incertitudine deliberată” cu care liderii trebuie să învețe să opereze.
Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
Horoscop miercuri, 16 aprilie. O zodie este epuizată și are nevoie de odihnă, iar un nativ se bucură de compania celor dragi
Un nativ se bucură de momente de relaxare. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de miercuri, 16 aprilie.
fotovoltaice pe bloc jpg
Fotovoltaice pe blocuri. De ce nu pot românii din orașe să scape de grija facturilor la energia electrică
Peste 55% din populația României trăiește la oraș, în special în blocuri cu apartamente, însă nu poate folosi în scop personal energia produsă de panourile fotovoltaice montate pe acoperișul blocurilor.
gala galaction
16 aprilie: Ziua în care s-a născut Gala Galaction, traducătorul Sfintei Scripturi care a renunţat la călugărie după ce s-a îndrăgostit la mănăstire
Pe 16 aprilie, în 1705, savantul britanic Isaac Newton a fost înnobilat de regina Anne, iar în 1954 omul politic comunist Lucreţiu Pătrăşcanu a fost executat. 16 aprilie este și ziua în care s-au născut istoricul Radu Ciuceanun și scriitorul Gala Galaction (Grigore Pişculescu).
Atac cibernetic rusesc din Rusia FOTO Shutterstock jpg
S-au intensificat atacurile cibernetice înaintea alegerilor prezidenţiale din Polonia. „Sunt din ce în ce mai multe în fiecare zi”
Ministrul polonez al afacerilor digitale a denunţat marţi, 15 aprilie, o intensificare a atacurilor cibernetice ruseşti împotriva Poloniei, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale.
Accident cu o mașină de poliție în Alba Iulia Foto Captură video Ziarul Unirea jpg
Mașină de poliție implicată în accident într-o intersecție din Alba Iulia. Două persoane au fost transportate la spital
O autospecială de poliţie a fost implicată, marţi seară, într-un accident rutier în municipiul Alba Iulia. Două persoane au fost rănite, fiind transportate la spital.
Paștele pe glob Colaj DMS
Top 7 tradiții de Paște care par desprinse din filme
Paștele nu este doar o sărbătoare religioasă, ci și un prilej în care tradițiile și obiceiurile locale se împletesc pentru a crea o atmosferă unică, plină de semnificație și frumusețe. În întreaga lume, modul în care creștinii celebrează Învierea lui Hristos variază.